Składniki:
Rosół:
- porcja rosołowa lub jak u mnie np. 4-6 udek z kurczaka;
- 3 litry wody;
- pęczek świeżej włoszczyzny (2-3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, kawałek białej częsci pora, 1 cebula)
- świeża natka pietruszki i lubczyk (kilka listków, lub suszone zioła);
- opcjonalnie 1 łyżka mieszanki suszonych ziół i warzyw bez soli.
Lane kluseczki:
- 2 jajka;
- 5 płaskich łyżek mąki (pszennej/orkiszowej);
Mięso i warzywa umyj. Warzywa obierz, poza cebulą, którą tylko przepołów. Użyj dużej, teflonowej patelni, na którą przełóż włoszczyznę i smaż ją do momentu, aż zacznie się lekko przypalać z jednej strony. Następnie przewróc warzywa na drugą stronę i też chwilkę obsmażaj. Dosłownie 3-4minuty smaż warzywa na suchej patelni.
Do garnka wlej wodę i wrzuć mięso wraz z warzywami, nastaw najmniejszy ogień i gotuj tak cały czas.
Jeśli pojawiły się ”szumy” na powierzchni zupy teraz przelej wywar przez sito do nowego garnka, przełóż mięso i dodaj podsmażone warzywa. Gotuj rosół na małym ogniu aż warzywa całkiem zmiękną. Następnie wyjmuj całą zawartość z garnka tak by został sam wywar, dopraw go do smaku posiekanymi (tyle ile lubisz) lub suszonymi ziołami (ok pół łyżeczki lubczyku i natki pietruszki). Gotuj rosół dalej na małym ogniu przygotowując kluseczki.
W wysokim naczyniu rozbełtaj jajka (ja to robię zawsze trzepaczką – końcówką blendera), stopniowo dodawaj mąkę, dalej mieszając, aż uzyskasz jednolita, gładką, gęstą masę, która spływa powoli z łyżki. Jeśli twoja masa będzie wydawać Ci się zbyt gęsta, dodaj łyżkę stołową wody i wymieszaj. Wlewaj ciasto za pomocą łyżki do gotującego się rosołu jak na zdjęciu. W miarę jak kluseczek będzie przybywać odgarniaj jej na boki, by robić miejsce nowym:) Doprowadź zupę do wrzenia i wyłacz gaz.
Teraz możesz posiekać ugotowana marchew i również wrzucić ją do zupy. Gotowe:)
Oczywiście rosół bez dodatku soli może wydawać się nie do zjedzenia. Polecam rodzicom doprawić sobie zupę dopiero na talerzu, a kilkunastomiesięcznym maluszkom ewentualnie doprawić szczyptą soli himalajskiej. Dzieciom, które nie władają łyżką plecamy podać zupę w kubeczku Doidy Cup, który możecie zamówić również przez naszą stronę TUTAJ.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (25)
Sylwia
Dodano opinię: 05.12.2016
Przepis fajny. Ja zamiast użyć patelni wrzucilam warzywa do naczynia żaroodpornego i do piekarnika. Rosół super wyszedł. Pozdrawiam!
Ania
Dodano opinię: 18.12.2016
A czy można rosół ugotować np. na mięsie z uda indyczego – ale oddzielonego od kości? Bo chyba dla roczniaka nie można gotować zup na kościach? A może na drobiowych kościach można? Co o tym myślicie?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 19.12.2016
Można.
Ania
Dodano opinię: 08.01.2017
Witam,
Jak długo gotaować rosół przed dodaniem warzyw? Pozdrawiam
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 11.01.2017
Tyle czasu ile zajmie Ci przygotowanie warzyw.
Pati
Dodano opinię: 22.02.2017
Od kiedy mozna podawac rosol na kosciach ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 21.03.2017
Brak jest danych wskazujących że nie można, ale my zaczęłyśmy po roku podawać zupy na wywarach mięsnych.
Beata
Dodano opinię: 15.03.2017
Pyszny. Zajadałyśmy się dzisiaj nim. Pozdrawiam.
Sylwia
Dodano opinię: 21.03.2017
Proszę o radę 🙂 czy kluski lane bezpośrednio do rosołu będą smaczne i nie zrobią z zupy "klucha", jeśli zupka zostanie schowana na noc do lodówki i odgrzana następnego dnia? Czy lepiej wtedy zrobić osobno? 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 21.03.2017
Często zupę mam na drugi dzień. Nie zdarzyło się by kluseczki coś w niej popsuły:)
Mag
Dodano opinię: 18.06.2017
Czy ściągacie skórę z udek chociaż częściowo przed gotowaniem? Dzięuję.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 20.06.2017
nie
Mamarta123
Dodano opinię: 22.11.2017
Co robicie z pozostałymi warzywami? Tylko marchewka idzie do zupy, a reszta? Wędruje do śmieci?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.11.2017
Seler i piteruszka też do zupy reszta nie.
Ania
Dodano opinię: 13.03.2018
Przecież mięso wrzucone do wrzątku od razu się ścina i nie daje smaku do zupy tylko zatrzymuje go w środku …
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 17.03.2018
Zgadza się. To pomyłka. Już poprawione.
Elinka
Dodano opinię: 04.10.2018
Nie rozumiem. Najpierw mięso z podsmazonymi warzywami gotowac. Potem przececic i dodac mieso i warzywa – jakie? Po co odcedzac skoro juz i mieso i warzywa są w garnku? Nie wystarcsy ściągnąć szumu?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 07.10.2018
Tak, możesz tak zrobić, to starczy
Monia
Dodano opinię: 09.12.2018
Kurde czemu moj rosol smakuje jak woda… gotowalam na palkach, zalalam zimna woda, wody tyle ile w przepisie… co zrobilam zle?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 09.12.2018
Moze kwestia warzyw.
Justyna
Dodano opinię: 23.05.2019
W palkach jest za malo tluszczu… nie ma z czego zrobic sie rosol 🙂 zdecydowanie polecam uda lub cale nogi! Bedzie zdecydowanie lepszy.
paulina050590
Dodano opinię: 22.02.2019
Czy mogę tak przygotowany rosół podać 8,5 miesięcznej córce ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 23.02.2019
Tak
Magda
Dodano opinię: 20.09.2019
Pyszny!! W jaki sposob mrozic rosol? Hmm.. W pojemniku? Sam wywar?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 11.10.2019
dokładnie:)