Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

10 listopada 2016

Rosół na smażonych warzywach z lanymi kluseczkami

Dziś odbył się eksperyment… do wszelkich zup dodaję lekko podsmażoną lub przypaloną nad ogniem (kiedy jeszcze gotowałam na gazie) cebulę. Dzis postanowiłam również włoszczyznę lekko zrumienić na suchej patelni, by wydobyć jej aromat przed wrzuceniem do gara). Rezultat był zaskakująco pyszny! taki rosół jest ciemniejszy, nieco mętniejszy, ale bardziej aromatyczny, intensywniejszy w smaku. W połączeniu...

Dziś odbył się eksperyment… do wszelkich zup dodaję lekko podsmażoną lub przypaloną nad ogniem (kiedy jeszcze gotowałam na gazie) cebulę. Dzis postanowiłam również włoszczyznę lekko zrumienić na suchej patelni, by wydobyć jej aromat przed wrzuceniem do gara). Rezultat był zaskakująco pyszny! taki rosół jest ciemniejszy, nieco mętniejszy, ale bardziej aromatyczny, intensywniejszy w smaku. W połączeniu z domowymi kluseczkami stanowi świetny jesienny, rozgrzewający obiad. Na przeziębienie w sam raz:)

Składniki:

Rosół:

  • porcja rosołowa lub jak u mnie np. 4-6 udek z kurczaka;
  • 3 litry wody;
  • pęczek świeżej włoszczyzny (2-3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, kawałek białej częsci pora, 1 cebula)
  • świeża natka pietruszki i lubczyk (kilka listków, lub suszone zioła);
  • opcjonalnie 1 łyżka mieszanki suszonych ziół i warzyw bez soli.

Lane kluseczki:

  • 2 jajka;
  • 5 płaskich łyżek mąki (pszennej/orkiszowej);

Mięso i warzywa umyj. Warzywa obierz, poza cebulą, którą tylko przepołów. Użyj dużej, teflonowej patelni, na którą przełóż włoszczyznę i smaż ją do momentu, aż zacznie się lekko przypalać z jednej strony. Następnie przewróc warzywa na drugą stronę i też chwilkę obsmażaj. Dosłownie 3-4minuty smaż warzywa na suchej patelni.

Do garnka wlej wodę i wrzuć mięso wraz z warzywami, nastaw najmniejszy ogień i gotuj tak cały czas.

 

14997046_1323397714360476_1292655965_n

Jeśli pojawiły się ”szumy” na powierzchni zupy teraz przelej wywar przez sito do nowego garnka, przełóż mięso i dodaj podsmażone warzywa. Gotuj rosół na małym ogniu aż warzywa całkiem zmiękną. Następnie wyjmuj całą zawartość z garnka tak by został sam wywar, dopraw go do smaku posiekanymi (tyle ile lubisz) lub suszonymi ziołami (ok pół łyżeczki lubczyku i natki pietruszki). Gotuj rosół dalej na małym ogniu przygotowując kluseczki.

W wysokim naczyniu rozbełtaj jajka (ja to robię zawsze trzepaczką – końcówką blendera), stopniowo dodawaj mąkę, dalej mieszając, aż uzyskasz jednolita, gładką, gęstą masę, która spływa powoli z łyżki. Jeśli twoja masa będzie wydawać Ci się zbyt gęsta, dodaj łyżkę stołową wody i wymieszaj. Wlewaj ciasto za pomocą łyżki do gotującego się rosołu jak na zdjęciu. W miarę jak kluseczek będzie przybywać odgarniaj jej na boki, by robić miejsce nowym:) Doprowadź zupę do wrzenia i wyłacz gaz.

14937921_1323397641027150_1848742519_n14958540_1323397687693812_534272090_n

Teraz możesz posiekać ugotowana marchew i również wrzucić ją do zupy. Gotowe:)

14961565_1323397624360485_1355756250_n

Oczywiście rosół bez dodatku soli może wydawać się nie do zjedzenia. Polecam rodzicom doprawić sobie zupę dopiero na talerzu, a kilkunastomiesięcznym maluszkom ewentualnie doprawić szczyptą soli himalajskiej. Dzieciom, które nie władają łyżką plecamy podać zupę w kubeczku Doidy Cup, który możecie zamówić również przez naszą stronę TUTAJ.

14961337_1323397494360498_101611121_n

 

 

 

 

 

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (25)

Sylwia

Dodano opinię: 05.12.2016

Przepis fajny. Ja zamiast użyć patelni wrzucilam warzywa do naczynia żaroodpornego i do piekarnika. Rosół super wyszedł. Pozdrawiam!

Ania

Dodano opinię: 18.12.2016

A czy można rosół ugotować np. na mięsie z uda indyczego – ale oddzielonego od kości? Bo chyba dla roczniaka nie można gotować zup na kościach? A może na drobiowych kościach można? Co o tym myślicie?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 19.12.2016

Można.

Ania

Dodano opinię: 08.01.2017

Witam,

Jak długo gotaować rosół przed dodaniem warzyw? Pozdrawiam

 

 

 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 11.01.2017

Tyle czasu ile zajmie Ci przygotowanie warzyw. 

Pati

Dodano opinię: 22.02.2017

Od kiedy mozna podawac rosol na kosciach ?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 21.03.2017

Brak jest danych wskazujących że nie można, ale my zaczęłyśmy po roku podawać zupy na wywarach mięsnych.

Beata

Dodano opinię: 15.03.2017

Pyszny. Zajadałyśmy się dzisiaj nim. Pozdrawiam. 

Sylwia

Dodano opinię: 21.03.2017

Proszę o radę 🙂 czy kluski lane bezpośrednio do rosołu będą smaczne i nie zrobią z zupy "klucha", jeśli zupka zostanie schowana na noc do lodówki i odgrzana następnego dnia? Czy lepiej wtedy zrobić osobno? 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 21.03.2017

Często zupę mam na drugi dzień. Nie zdarzyło się by kluseczki coś w niej popsuły:)

Mag

Dodano opinię: 18.06.2017

Czy ściągacie skórę z udek chociaż częściowo przed gotowaniem? Dzięuję.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 20.06.2017

nie

Mamarta123

Dodano opinię: 22.11.2017

Co robicie z pozostałymi warzywami? Tylko marchewka idzie do zupy, a reszta? Wędruje do śmieci?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.11.2017

Seler i piteruszka też do zupy reszta nie.

Ania

Dodano opinię: 13.03.2018

Przecież mięso wrzucone do wrzątku od razu się ścina i nie daje smaku do zupy tylko zatrzymuje go w środku …

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 17.03.2018

Zgadza się. To pomyłka. Już poprawione.

Elinka

Dodano opinię: 04.10.2018

Nie rozumiem. Najpierw mięso z podsmazonymi warzywami gotowac. Potem przececic i dodac mieso i warzywa – jakie? Po co odcedzac skoro juz i mieso i warzywa są w garnku? Nie wystarcsy ściągnąć szumu?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 07.10.2018

Tak, możesz tak zrobić, to starczy

Monia

Dodano opinię: 09.12.2018

Kurde czemu moj rosol smakuje jak woda… gotowalam na palkach, zalalam zimna woda, wody tyle ile w przepisie… co zrobilam zle?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 09.12.2018

Moze kwestia warzyw.

Justyna

Dodano opinię: 23.05.2019

W palkach jest za malo tluszczu… nie ma z czego zrobic sie rosol 🙂 zdecydowanie polecam uda lub cale nogi! Bedzie zdecydowanie lepszy.

paulina050590

Dodano opinię: 22.02.2019

Czy mogę tak przygotowany rosół podać 8,5 miesięcznej córce ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 23.02.2019

Tak

Magda

Dodano opinię: 20.09.2019

Pyszny!! W jaki sposob mrozic rosol? Hmm.. W pojemniku? Sam wywar?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 11.10.2019

dokładnie:)

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek