Do miski przełóż buraka i rozgnieć go za pomocą blendera na mus. Dodaj sok z cytryny, mleko, wodę, jajko, olej i ponownie wymieszaj blenderem lub mikserem. Wsyp mąkę (i słodziwo, ale nie jest konieczne) i ponownie wymieszaj ciasto, by nie miało żadnych grudek.
Odstaw je na 10-15 minut, będzie wtedy o wiele lepiej się smażyć:)
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju, smaż naleśniki z dwóch stron do zrumienienia.
Podawaj np. z bananowym twarożkiem: rozgnieć twaróg półtłusty, dodaj 1 banana, wymieszaj i gotowe:)
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (4)
Agnieszka
Dodano opinię: 30.03.2022
Warto było zaryzykować hehe Wprawdzie dodałam trochę więcej mąki niż w podane w przepisie, Wyszły przepyszne! Mega miękkie/mokre w środku 🙂 Mój niejadek zjadł prawie całego hehe Dzięki Dziewczyny za ten przepis!
Agnieszka
Dodano opinię: 02.04.2022
Super naleśniki. Zrobiłam dzisiaj dla syna, który lubi różowy i jedzenie rękami 😉 Pyszne z bananowym twarożkiem. Poprosimy o więcej kolorowego jedzenia 😆
Julka
Dodano opinię: 23.09.2022
Naleśniki (jeśli tak można nazwać kawałki usmażonego ciasta) pyszne w smaku, ale nie da się ich żadna miara przewrócić na druga stronę i w efekcie wychodzi nalesnikowa jajecznica 😀 Co mogło pojsc nie tak?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 10.10.2022
Może więcej mąki albo kwestia rozgrzania patelni.