Ten przepis to świetny pomysł na danie o każdej porze dnia. możecie je również spakować na spacer, czy włożyć do śniadaniówki dziecka lub zabrać do pracy. Pyszne i fajnie się dzielą;) To super pomysł na imprezy dziecięce ale i dla dorosłych:)
Składniki:
- 2 ciasta francuskie
- 200 g szpinaku świeżego
- ½ doniczki bazylii
- 2 gałązki natki pietruszki
- 2 łyżki ulubionych orzechów, np. piniowych, migdałów
- 2/3 łyżki oliwy
- 4 ząbki czosnku
- około 3 łyżek tartej mozzarelli lub innego sera
- ½ łyżki soku z cytryny
- pieprz, sól,
- czarnuszka/sezam do posypania
- 1 jajko
Wykonanie:
Nastaw piekarnik na 200’C. Przygotuj okrągłą blaszkę o średnicy około 28 cm.
Do misy malaksera przełóż szpinak, listki bazylii i natki pietruszki, obrane ząbki czosnku, orzechy, oliwę, sok z cytryny i zblenduj wszystko na pesto. Dodaj tarty ser i zamieszaj.
Rozwiń jeden płat ciasta i posmaruj go pesto na całej powierzchni. Przykryj drugim płatem i dociśnij lekko. Wykrawaj paski szerokości 1 cm i każdy zwijaj w ślimaka. Układaj ślimaki na blaszce w niewielkich odstępach od siebie tak, by zapełniły całą blaszkę.
Jajko rozbełtaj i posmaruj nim wierzch każdego ślimaka. Posyp czarnuszką lub sezamem. Piecz około 25 minut. Kontroluj stopień zrumienienia. Podawaj z sosem czosnkowym lub pomidorowym.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (0)