Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

08 lutego 2023

Rwane ślimaki z pesto

Ten przepis to świetny pomysł na danie o każdej porze dnia. możecie je również spakować na spacer, czy włożyć do śniadaniówki dziecka lub zabrać do pracy.

Ten przepis to świetny pomysł na danie o każdej porze dnia. możecie je również spakować na spacer, czy włożyć do śniadaniówki dziecka lub zabrać do pracy. Pyszne i fajnie się dzielą;) To super pomysł na imprezy dziecięce ale i dla dorosłych:)

Składniki:

  • 2 ciasta francuskie
  • 200 g szpinaku świeżego
  • ½ doniczki bazylii
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • 2 łyżki ulubionych orzechów, np. piniowych, migdałów
  • 2/3 łyżki oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • około 3 łyżek tartej mozzarelli lub innego sera
  • ½ łyżki soku z cytryny
  • pieprz, sól,
  • czarnuszka/sezam do posypania
  • 1 jajko


alaantkowe-ksiazki

Wykonanie:

Nastaw piekarnik na 200’C. Przygotuj okrągłą blaszkę o średnicy około 28 cm.

Do misy malaksera przełóż szpinak, listki bazylii i natki pietruszki, obrane ząbki czosnku, orzechy, oliwę, sok z cytryny i zblenduj wszystko na pesto. Dodaj tarty ser i zamieszaj.

Rozwiń jeden płat ciasta i posmaruj go pesto na całej powierzchni. Przykryj drugim płatem i dociśnij lekko. Wykrawaj paski szerokości 1 cm i każdy zwijaj w ślimaka. Układaj ślimaki na blaszce w niewielkich odstępach od siebie tak, by zapełniły całą blaszkę.

Jajko rozbełtaj i posmaruj nim wierzch każdego ślimaka. Posyp czarnuszką lub sezamem. Piecz około 25 minut. Kontroluj stopień zrumienienia. Podawaj z sosem czosnkowym lub pomidorowym.

Wszystko do rozszerzania diety: od wiedzy, przepisów, po akcesoria, znajdziesz w naszym sklepie.


wszystko-do-rozszerzania-diety


idę do sklepu

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek