Ryba i sałatka z cukinii czyli zapraszamy Was na coś wyjątkowego. Znacie nas, wiecie, że gotujemy zdrowo, że pilnujemy, byście nie musieli stać godzinami przy garach i że zawsze staramy się, by było smacznie. Lubimy o Was się troszczyć. Dziś dodatkowo zadbałyśmy, by było elegancko i fit. Taki obiad w sam raz na romantyczny posiłek, zapowiedzianą wizytę teściowej? (a co, niech widzi, jak smacznie, zdrowo i pięknie gotujecie!), czy jakieś rodzinne święto. Będzie baaaardzo zdrowo i hm…. nie bójmy się tego powiedzieć – ekskluzywnie BLW;)
Przepis na babeczki i rybę z sałatką przygotowałyśmy dla Netto Polska w ramach kuchennych pojedynków blogerów. Super zakupy i super zabawa. Dziękujemh Wam, Kochani Czytelnicy, za głosy i wyrazy sympatii podczas tych działań.
Zapraszamy na zakupy do Netto i do realizacji naszych przepisów. Teraz rybka:
Czas przygotowania: 30 minut
ilość porcji: 4
Składniki na rybę
- ryba – 400 g filetu (dorsz, halibut);
- 50 g tartego parmezanu;
- 2 łyżki bułki tartej;
- łyżka posiekanego koperku;
- gałązka rozmarynu;
- 1 mały ząbek czosnku;
- ½ limonki;
- 1 jajko;
- szczypta pieprzu;
- olej rzepakowy do smażenia.
Pokrój filety ryby na mniejsze kawałki, skrop sokiem z cytryny i dopraw pieprzem.
Posiekaj rozmaryn. Dodaj zioła, wyciśnięty przez praskę czosnek i bułkę tartą do parmezanu i zamieszaj.
Rozkłóć jajko za pomocą widelca.
Rozgrzej olej na patelni. Maczaj rybę w jajku, obtaczaj w panierce i kładź na patelnię. Smaż rybę z obu stron do zrumienienia (około 3 minut na jednej stronie). Nie przewracaj ryby kilka razy, bo panierka zacznie odpadać.
Jeśli nie chcesz smażyć ryby, możesz ją upiec. Będzie nieco dłużej ale zdrowiej. Rozgrzej piekarnik do 190’C z termoobiegiem, połóż opanierowaną rybę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i skrop olejem. Piecz około 20 minut na środkowym poziomie piekarnika.
Sałatka z cukinii – składniki:
- 1 cukinia;
- ¼ papryki czerwonej;
- ¼ papryki żółtej;
- gałązka bazylii;
- gałązka mięty
- ½ limonki;
- szczypta pieprzu;
- 3 łyżki oliwy z oliwek.
Przygotuj sos. Pokrój w drobną kostkę paprykę i posiekaj zioła. Przełóż je do miski, w której będziesz podawać sałatkę i zalej oliwą, oraz wyciśniętym sokiem z limonki. Dopraw pieprzem i wymieszaj.
Cukinię umyj i obierz. Za pomocą obieraka zrób tagliatelle z cukinii. Tak przygotowaną cukinię, przełóż na gotowy sos.
Sałatka z cukinii powinna być podana w postaci niewymieszanej. łączy się ją z sosem tuż przed zjedzeniem.
Wpis powstał w ramach współpracy z Netto Polska
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (9)
Ona
Dodano opinię: 16.07.2018
Genialna skrzynia 🙂 A rybka na pewno tez, muszę spróbować, bo nigdy nie mam pomysłów na rybkę.
Monix
Dodano opinię: 07.12.2018
Surowa cukinia? Czy blanszowana?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 07.12.2018
Surowa
Justyna
Dodano opinię: 11.04.2019
Uwielbiam obiady, które robi się w 30 min razem ze zmywaniem☺ ja upiekłam rybę, bo mój maluch jest jeszcze mały a ostatnio smażyłam mu Wasze placuszki z twarogiem. Mówiłam już że Was uwielbiam?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 18.05.2019
Mów nam cześciej??❤️
Justyna
Dodano opinię: 11.04.2019
Uwielbiam obiady, które robi się w 30 min. razem ze zmywaniem. Ja upiekłam rybę, bo mój maluch jest jeszcze mały a ostatnio smażyłam mu Wasze placuszki z twrogiem☺ Mówiłam już, że Was uwielbiam?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 13.04.2019
Na zdrowie!
Justyna
Dodano opinię: 11.04.2019
Uwielbiam obiady, które robi się w 30min. ze zmywaniem ☺ Ja upiekłam rybę, bo mój maluch jest jeszcze mały a ostatnio smażyłam mu Wasze placuszki z twarogiem. Pominęłam też parmezan ☺ Mówiłam już że Was uwielbiam?
Agnieszka
Dodano opinię: 17.06.2019
Bardzo smaczna wyszla ta rybka 🙂 pierwszy raz jadlam surowa cukinie , cos nowego 🙂