Zapiekanka-wymyślanka, ale smak wcale nie wymyślony:)
1 szklanka ryżu na 2 szklanki wody
1/2 szklanki ugotowanej soczewicy (u mnie brązowa,ale nie ma znaczenia rodzaj:))
3/4 szklanki przecieru pomidorowego
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
1/2 szklanki tartego sera żółtego
oregano i bazylia
oliwa
Wypłucz ryż i ugotuj go, aż wchłonie całą wodę. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na odrobinie oleju. Zioła drobno porwij lub posiekaj. Przelej przecier do miski, dodaj soczewicę, cebulę wyciśnięty ząbek czosnku, zioła, oraz starty na grubych oczkach ser żółty.
Posmaruj blaszkę olejem i wyłóż na nią ugotowany ryż. Polej go przygotowanym sosem pomidorowy. Zapiekaj w 180 stopniach przez około 15-20 minut.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (44)
Anonimowy
Dodano opinię: 06.05.2015
1/2 czego sera? szklanki?
czy zamiast przecieru pomidorowego może być koncentrat? ile? czy rozrobić go z czymś?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 07.05.2015
szklanki:)Możesz użyć koncentratu,ale rozcieńcz go najlepiej bulionem. 2,3łyżeczki na 3/4 szklanki bulionu.
Wiedza Na Zdrowie
Dodano opinię: 06.05.2015
Wygląda znakomicie i na pewno świetnie smakuje 🙂
Kinga Łucja
Dodano opinię: 06.05.2015
Pychotka! 😀
Justyna H.
Dodano opinię: 07.05.2015
Wygląda smacznie, chyba dziś zrobię na obiad. Może 30 to miesięczna córka też zje
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 07.05.2015
Daj znac, czy smakowało:)
Justyna H.
Dodano opinię: 07.05.2015
Muszę spróbować zrobić na obiad, może 30 miesięczna córka też zje
Anonimowy
Dodano opinię: 09.05.2015
Na jak dużą zapiekankę (jak duże naczynie) wystarczą podane składniki?:)
Anonimowy
Dodano opinię: 10.05.2015
Jak duże naczynie potrzeba na tę ilość składników?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 11.05.2015
Ja piekłam w blaszce o wymiarach ok 37×25, ale jak zrobisz w mniejszej to będzie po prostu wyższa.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 11.05.2015
Ja piekłam w blaszce o wymiarach ok 37×25, ale jak zrobisz w mniejszej to będzie po prostu wyższa.
Anonimowy
Dodano opinię: 13.05.2015
Ani smakowało tylko miała mały problem z ryżem bo jeszcze nie umie jeść sztucami. Ale już się uczy.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.05.2015
Powodzenia:)Nim się obejrzysz, bedzie kroiła kotleta nozem:)
Luiza Olejniczak
Dodano opinię: 13.05.2015
Nawet mojemu mezowi smakowalo, a on raczej nie jada moich wynalazkow;)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 14.05.2015
Mąż – smakosz:)Pozdrawiamy!
gosia
Dodano opinię: 23.07.2015
jeżeli nie podam sera to czy można podać potrawę u niemowlaka 10miesięcznego? taki przecier trzeba podać włąsnej roboty czy można kupić gotowy? możecie Panie coś polecić, jaki jest zdrowy, bezpieczny dla dziecka
dziękuję
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 23.07.2015
Oczywiście,że możesz:)Co do przecieru-czytaj skłąd. Nie może być konserwantów. Idealnie jest,gdy nie ma soli.
Asia
Dodano opinię: 23.07.2015
Pychota!
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 07.08.2015
Mniam!
Marlena
Dodano opinię: 07.08.2015
Kolejny bardzo smaczny obiad. Uwielbiam ryż a od niedawna też czerwoną soczewicę. Idealne połączenie. Pyyyyycha!
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 07.08.2015
Bardzo nas to cieszy, że Wam smakowało:) Pozdrawiamy!
Marlena
Dodano opinię: 07.08.2015
Dodam jeszcze , że zjedliśmy z mizerią. Zapiekanka raczej z tych suchych, więc warto połączyć z czymś mokrym 🙂
Dziewczyny same w domu, czyli nasz jadłospis na 5 dni | MAMORKI.com
Dodano opinię: 14.08.2015
[…] Ryż zapiekany w sosie pomidorowym […]
Asia
Dodano opinię: 21.08.2015
Ja zamiast przecieru pomidorowego dodałam szklankę soku pomidorowego zrobionego własnoręcznie. Dzięki temu zapiekanka nie była sucha. Dodałam także rozdrobnionego kotleta mielonego, jaki mi został z obiadu.I mniej soczewicy gdzieś o połowę. Bardzo dobre 🙂
Paula
Dodano opinię: 20.10.2015
jak cudownie że trafiłam na ten przepis bo nie wiedzialam co zrobic z soczewicą która została mi po pierogach:)) a że soczewica to dla mnie nowością to idealnie się żłozylo:)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 20.10.2015
Smakowało?:)
Pessa
Dodano opinię: 21.10.2015
Pół szklanki soczewicy – zmierzyć po czy przed ugotowaniem? Bo to zupełnie inna ilość
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 21.10.2015
1/2 szklanki ugotowanej soczewicy. Czyli mierzonej już po ugotowaniu:)
Kasia
Dodano opinię: 15.02.2017
Dzisiaj robimy, ciekawe jak będzie smakowało 😉
Renata
Dodano opinię: 30.03.2017
witam od ilu mc moge dac smykowi
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 03.04.2017
Pod każdym przepisem sa tagi określajace wiek.
Asia
Dodano opinię: 22.06.2017
Jesteście najlepsi, właśnie szukałam ciekawego przepisu z soczewicą i ryżem. Wyszło przepyszne! Ja lubie mieszać ryż brązowy z białym – nam smakuje najbardziej, trzeba tylko najpierw nastawić brązowy a po 20 min dodać biały 🙂
Monika
Dodano opinię: 20.08.2017
czy ser zółty można podać 11,5 maluchowi, jeżeli tak to jaki
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 20.08.2017
Małe ilości okazjonalnie tak. W skłądzie z mlekiem, kulturami bakreii i bez azotanu potasu.
Tina
Dodano opinię: 26.09.2017
Zaciekawilo mnie to polaczenie skladnikow i postanowilam dzis wyprobowac ta potrawe. Nawet moje wybredne dziecko sie zajadalo wiec dzieki za kolejny super przepis. 🙂
Zu
Dodano opinię: 12.10.2017
Pyszne danie. Zajadalismy się wszyscy, NAWET mój 9latek, wielkie WOW?
Lila
Dodano opinię: 19.11.2017
Właśnie się zastanawialam, jak zutylizować ryż:-) Wprawdzie nie maiłam świeżych ziół i dodałam suszone, to wyszło calkiem smacznie!
Agnieszka
Dodano opinię: 27.11.2018
Jaki ryż najlepszy dla 2 i 5 latka? 🙂
alaantkoweblw
Dodano opinię: 08.12.2018
Zwykły, np. paraboiled
Beat
Dodano opinię: 07.08.2019
Termoobieg czy góra dół?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 26.08.2019
termoobieg
Marta
Dodano opinię: 29.09.2019
Co prawda moj 14 miesieczniak nie zjadł ani kawaleczka, za to my z mężem owszem 😀 pyszne danie, dodałam jeszcze marchewkę i groszek
Karolina
Dodano opinię: 06.09.2020
Czy może być mozzarella zamiast żółtego sera?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 06.09.2020
Pewnie