1/2 szklanki ryżu;;
szklanka czerwonej soczewicy;
jajko;
ząbek czosnku;
1/2 cebuli;
oliwa z oliwek;
zioła.
ryż ugotować. Soczewicę ugotować i zblendować. cebulkę lekko zeszklić na oliwie z oliwek. Mięso, ryż, soczewicę, jajko,cebulę, czosnek i porwane zioła połączyć ze sobą. Odstawić na co najmniej 30 minut do lodówki. Wyrabiać kotleciki, mocząc dłonie w wodzie. Układamy kotleciki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni.
Wersję dla rodziców doprawiłam solą, pieprzem i większą ilością czosnku.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (19)
Ewa sykulska
Dodano opinię: 16.04.2015
zrobiłam, ale wyszły mi bardzo suche 🙁
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 16.04.2015
Zapewne wszystko zależy od tego jakiej części indyka się użyje. Może następnym razem warto dodać odrobinę oliwy.
gosia
Dodano opinię: 28.08.2015
NAJLEPIEJ Z KTÓREJ CZĘŚCI INDYKA ZROBIĆ KOTLECIKI?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 29.08.2015
Ja robię z piersi.
Karola
Dodano opinię: 01.12.2015
Jak długo gotować soczewice? I w jakiej ilości wody?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 01.12.2015
Pół na pół z wodą, około 15 minut czerwną soczewicę.
Basia
Dodano opinię: 02.02.2016
Bardzo pyszne kotleciki. Zamiast ryżu dałam kaszę jaglaną, bo wolimy. Córa (9m) zjadła ze smakiem, ale mąż to normalnie się zachwycał 😉
Mi wydawały się trochę suche, następnym razem spróbuję piec trochę krócej. A na pewno będzie następny raz!
Joanna
Dodano opinię: 23.09.2016
Zastanawiam sie czy dac surowa kasze jaglana czy ugotowana? A jesli ryz to tez, surowy czy ugotowany?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 23.09.2016
Ugotować ilość podaną w przepisie.
Marianna
Dodano opinię: 16.02.2016
Też wyszły jakieś suche. Nie wiem dlaczego!!!
Moja mama dodała trochę oliwy ale i tak były takie suche, że nie dało się ich zjeść…
Przepraszam ale………
NIE POLECAM!!!!!!!!!!
Marianna
Dodano opinię: 17.02.2016
Dzisiaj też mama zrobiła je na obiad. Muszę przyznać, że były dobre. I to wcale nie suche!
Ponieważ moja mama zrobiła do tego PYSZNY sos pomidorowy. Więc jeżeli ktoś ma ochotę na te kotleciki niech przygotuje sobie do tego jakiś sos.
JEDNAK POLECAM
Karina
Dodano opinię: 27.01.2017
Czy te kotleciki można mrozić?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.02.2017
Nie mrozilyśmy nigdy, ale próbuj.
Martka
Dodano opinię: 29.08.2017
Czy widzicie opcje czegoś zamiast soczewicy?
Nie dostałam a reszta gotowa 🙁
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 02.09.2017
Moze być ciecierzyca.
Joasia
Dodano opinię: 14.03.2018
Witam!
mam pytanie – gdzie kupujecie indyka? Mam obawy co do tego mięsa. Bo jeśli chodzi o kurczaka, to jest zagrodowy, królik ze wsi, cielęcinę też udaje się złowić, jelonek z lasu od dziadka, a indyk nie wiem gdzie bezpiecznie kupić 🙁 Boję się, że te sklepowe to są pełne antybiotyków i chemii …
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 19.03.2018
Czasem mamy wiejskiego, a jak nie to w Lidlu.
Natala
Dodano opinię: 27.03.2021
Strasznie suche. Robione z piersi indyka. Jakiś pomysł jak je teraz zjeść? Wyrzucić trochę szkoda…??
alaantkoweblw
Dodano opinię: 15.04.2021
Zblenduj, dodaj przecier pomidorowy lub trochę majonezu i jest super pasta kanapkowa.