świeże liście szpinaku (dokładnie umyte i osuszone)
świeże liście sałaty lodowej (dokładnie umyte i osuszone)
posiekany koperek
kilka ugotowanych różyczek brokuła
paski czerwonej papryki (obrana ze skórki)
ugotowane na twardo jajko
ja dodałam również paski ugotowanej piersi z kurczaka posypanej curry
Wszystkie składniki umieszczamy na tacy dziecka i posypujemy koperkiem lub innym zielskiem:) Można również skropić odrobiną oliwy z oliwek, ja tego nie zrobiłam, żeby sałata itd. nie ślizgała się w małej rączce.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (2)
magda
Dodano opinię: 17.04.2015
Od którego miesiąca dawalyscie paprykę i zieloną sałatę? W ogóle czy od kiedy można dawać dziecku surowe warzywa?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 19.04.2015
Alicja miała tu jakieś 8-9 miesięcy. Ja paprykę czerwoną dawałam mniej więcej od 8 m, ale zawsze obierałam skórkę, bo córcia jej nie lubiła. Kroiłam paprykę w słupki by była wygodna w trzymaniu:) Tak, można dawać dzieciom surowe warzywa, jednak wybieraj te które są dostatecznie miękkie. Na początku podawaj raczej gotowane lub parowane, później gdy dziecko ”załapie” i zacznie gryźć możesz zaproponować coś twardszego.