Warzywna sałatka zapomniana przeze mnie, ale odkopana, oczywiście w przepiśniku Babci Antka. Jest tak smaczna, jak prosta w wykonaniu.To świetny pomysł na lato zimą:) Otwieramy słoik i sałatka do obiadu gotowa:) Tzw. wiesz, co jesz;)
1 kg ogórków gruntowych
1 kg małych, czerwonych pomidorów
1 kg małych, zielonych pomidorów
1 kg kapusty białej
0,5 kg marchewki
1 kg cebuli
1 kg czerwonej papryki
2,5 łyżki soli
1 łyżka cukru
1/4 szklanki octu 10%
2 łyżki oleju
1/2 szklanki wody
6 ziarenek ziela angielskiego
5 listków laurowych
1 łyżka pieprzu mielonego
Cebulę i zielone pomidory przekrój na pół i pokrój w plasterki, ogórki w plasterki, paprykę w drobne słupki, kapustę posiekaj. Cebulę zasól 1 łyżeczką soli i odstaw do lodówki. Pozostałe warzywa (prócz marchewki i czerwonych pomidorów) wymieszaj i zasól pozostałą solą. Warzywa odstaw na co najmniej 12 godzin do lodówki.
Po tym czasie odsącz warzywa z powstałego płynu i przełóż je do wysokiego garnka. Pokrój marchewkę w plasterki (jeśli jest duża, przekrój ją wcześniej wzdłuż) i dodaj do warzyw wraz z przyprawami,olejem i wodą. Duś je przez 20 minut. W tym czasie przekrój czerwone pomidory na pół i pokrój w plasterki. Po 20 minutach duszenia dodaj je do warzyw i duś razem jeszcze około 10 minut. Wlej do warzyw ocet, wymieszaj i przełóż gorące do słoików.
Przygotuj szeroki garnek, wyłóż go ściereczką i wlej wodę w takiej ilosci, by sięgała do co najmniej 3/4 wysokosci słoików. Gotuj je przez 10-15minut, by się zapasteryzowały.
Z tej porcji warzyw wyszło mi około 6 litrów sałatki.
Uprzedzając pytania przeciwników soli:) W przetworach czasem nie da się jej pominąć. W tym przypadku dodajemy taką ilość, by warzywa pusciły soki, skruszały. Nie jest jej dużo.
Kwestia octu – w sałatce jest go bardzo mało na dużą ilość warzyw. Dziecko nie zje jej za dużo,więc uznajemy to za bezpieczną ilość dla dziecka po roku.
Najpierw zrobiłam jedną porcję, ale tak nam zasmakowała ta sałatka, że w zrobiłam kolejną:)
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (17)
Ola
Dodano opinię: 25.08.2015
od jakiego wieku można dla dzieci robić przetwory z octem?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 25.08.2015
Zakładając,że ilość octu na ponad 6 kg warzyw jest tak niewielka,a dziecko nie zje 5 słoików, to po najbezpieczniej jest po roku.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 25.08.2015
Oficjalne zalecenia dla niemowląt nie wspominają o occie.
Ola
Dodano opinię: 25.08.2015
Ciocia na wsi robi bardzo dużo słoików, z octem standardowo, od cukini, przez pomidory aż do ogórków. Z rezerwą podchodziłam do tego. Czyżby błędnie?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 25.08.2015
Wiesz,jeśli to wszystko zalane jest duzą iloscią octu, to niezbyt,ale taka ilość jak jest w sałatce i mała ilość,którą zje dziecko ponad roczne-nie jest niebezpieczne wg nas i opinii dietetyka.
FK
Dodano opinię: 01.09.2015
Czy pasteryzację trzeba powtarzać, czy wystarczy ten jeden raz?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 02.09.2015
Wystarczy raz.
FK
Dodano opinię: 02.09.2015
To super, dzięki za odpowiedź 🙂
Marlena
Dodano opinię: 04.09.2015
Zrobiłam kilka dni temu. To pierwsze słoiki w moim życiu 🙂 Sałatka smaczna, delikatna. Idealny dodatek do obiadu.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 04.09.2015
My też uwielbiamy:)Cieszymy sie, że i Tobie smakowała:)
Agnieszka
Dodano opinię: 16.06.2016
A ja mam pytanie skąd wziąć zielone pomidory bądź czym je ewentualnie zastąpić 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 17.06.2016
z ogródka, ale też kupić w sezonie można. Jeśli chcesz, możesz pominąć i w ich miejsce dać twarde czerwone.
Marysia
Dodano opinię: 25.07.2016
Czy ocet jabłkowy sie nadaje?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 26.07.2016
Polecamy zwykły.
Weronika
Dodano opinię: 17.01.2018
U nas sałatka robiona od dwóch lat w wersji bez pomidorów 🙂 wszyscy uwielbuają 🙂 ogólnie nie lubię produktów marynowanych octem ale ta sałatka ma bardzo małą jego ilość i jest przepyszna 🙂
Jolanta
Dodano opinię: 20.06.2019
Witam, a te pół szklanki wody po co jest do duszenia marchewki, a olej też, no i kiedy mam dodać czerwone pomidory.
Ewelina
Dodano opinię: 09.10.2019
Wlasbnie zapasteryzowalam słoiki i w pośpiechu bo dzieci śpią: )…..zapomnialam.o occie. Czy to będzie zjadliwe ? Nie popsuje sie ?