Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

08 czerwca 2014

Selerowo-cukinowe placki

2 niewielkie cukinie;kilka łodyg selera naciowego;mały ząbek czosnkujajko;5 płaskich łyżek mąki;łyżka oliwy;koperek;łyżka amarantusa ekspandowanego. Cukinię umyć i zetrzeć na drobnej tarce. Seler pozbawić łyka i również zetrzeć. Przełożyć wszystko do wspólnej miski i docisnąć talerzykiem, by odlać sok z warzyw(od tego zależy powodzenie, bo gdy nie odsączymy soku, placki będą się rozpadały). Do warzyw dodać...

2 niewielkie cukinie;
kilka łodyg selera naciowego;
mały ząbek czosnku
jajko;
5 płaskich łyżek mąki;
łyżka oliwy;
koperek;
łyżka amarantusa ekspandowanego.

Cukinię umyć i zetrzeć na drobnej tarce. Seler pozbawić łyka i również zetrzeć. Przełożyć wszystko do wspólnej miski i docisnąć talerzykiem, by odlać sok z warzyw(od tego zależy powodzenie, bo gdy nie odsączymy soku, placki będą się rozpadały). Do warzyw dodać jajko, mąkę, wyciśnięty czosnek i porwany koper, amarantus, oliwę – wymieszać.Jeśli uznamy,że masa jest za rzadka, można dodać mąki. Smażyć placki na patelni bez tłuszczu do lekkiego zrumienienia. Można podać z jogurtem.
Wersję dla rodziców wzbogacamy większą ilością czosnku, solą i pieprzem.
Doskonała przekąska na wyjścia:)

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek