kilka łodyg selera naciowego;
mały ząbek czosnku
jajko;
5 płaskich łyżek mąki;
łyżka oliwy;
koperek;
łyżka amarantusa ekspandowanego.
Cukinię umyć i zetrzeć na drobnej tarce. Seler pozbawić łyka i również zetrzeć. Przełożyć wszystko do wspólnej miski i docisnąć talerzykiem, by odlać sok z warzyw(od tego zależy powodzenie, bo gdy nie odsączymy soku, placki będą się rozpadały). Do warzyw dodać jajko, mąkę, wyciśnięty czosnek i porwany koper, amarantus, oliwę – wymieszać.Jeśli uznamy,że masa jest za rzadka, można dodać mąki. Smażyć placki na patelni bez tłuszczu do lekkiego zrumienienia. Można podać z jogurtem.
Wersję dla rodziców wzbogacamy większą ilością czosnku, solą i pieprzem.
Doskonała przekąska na wyjścia:)
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (0)