Najlepiej dzień wcześniej ugotować kaszę (około 30min do super miękkości). Ja zawsze leję wodę „na oko” i nawet jak kasza nie wchłonie całej wody podczas gotowania, to przez noc w lodówce robi się sztywna jak na zdjęciu, ale spokojnie, jak będzie luźna, też się nic nie stanie.
Piekarnik nastawiamy na 180’C. Małą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i lekko natłuszczamy masłem.
W blenderze mieszamy:
twaróg, ugotowaną kaszę, żółtka, sok z cytryny, sodę, mąkę, syrop z agawy. Musimy osiągnąć idealnie:) gładką masę. Teraz wybieramy co robimy z rodzynkami lub innymi suszonymi owocami. Opcje są następujące:
1)można dodać rodzynki w całości (moczyłam je 10min w wodzie przed dodaniem do ciasta)
2)można część rodzynek zblendować z masą a część wrzucić w całości
3)można dodać inne suszone owoce np. śliwki, morele, daktyle- są to naturalne cukry, które osłodzą sernik, im dacie ich więcej tym sernik będzie słodszy).-
Dorzucamy rodzynki i dalej blendujemy, albo dorzucamy i mieszamy łyżką masę.
Białka ubijamy na sztywno i powoli wlewamy do masy serowo-jaglanej. Mieszamy całość łyżką i przelewamy na tortownicę. Pieczemy z termoobiegiem na najniższej kondygnacji piekarnika przez godzinę (po 50min. zaglądajcie czy się nie zaczyna przypalać:)
Podajemy z ciepłym musem z malin albo bez niczego:) Dziecku można pokroić sernik w kostkę, idealne rozwiązanie dla małej rączki.
Wersję dla dorosłych posypałam dodatkowo cukrem pudrem, ponieważ mój sernik była jak dla mnie za mało słodki (ale dla dziecka akurat!)
garść malin (u mnie mrożone, dwie łyżki syropu z agawy)- podgrzać w odrobinie wody, wymieszać z syropem z agawy, zblendować i jest:)
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (25)
Anonymous
Dodano opinię: 02.04.2015
a co zamiast sera dla alergika?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 02.04.2015
Sernik bez sera?:) NIgdy takiego nie robiłam, niestety nie potrafię Ci pomóc.
izucha
Dodano opinię: 03.04.2015
Czy można zblendować do masy banana lub daktyle w celu uzyskania bardziej słodkiego ciasta?
Co do sernika bez sera słyszałam o przepisie z mleka kokosowego
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 03.04.2015
Tak można:)
Karola
Dodano opinię: 20.11.2015
Czy wszystkie rodzynki są konserwowane dwutlenkiem siarki? Bo kupiłam do sernika i boję się użyć.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 21.11.2015
Nie wszystkie. Trzeba czytać etykiety, bo niestety więcej na rynku jest tych konserwowanych:(
nina
Dodano opinię: 04.09.2015
Ala wygląda na zdjęciach jakby była przezroczysta 😀 Ale to zapewne bluzeczka podobna do poduszki krzesełka.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 04.09.2015
hahaha, faktycznie:)
Alinka
Dodano opinię: 11.11.2015
Witam prosze mi napisać jaka mogła być przyczyną a tego ze sernik pięknie rósł w piekarniku i pod koniec pieczenia opadł dodam że wszystko na początku zblendowalam i dodałam białka ubite na sztywno wymieszaj łyżka drewniana wszystko zrobiłam tak samo i opadł bardzo
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 11.11.2015
Hmm, to ciekawa zagadka:) NIe mam pojęcia szczerze mówiąc…
nina
Dodano opinię: 11.11.2015
Też tak miałam. to za sprawą powietrza, które uniosło wierzchnią skórkę. a później uciekło i skórka opadła. Tu na zdjęciach też widać, że sernik był tak pompowany powietrzem, ale na tyle równomiernie, że nic nie opadło. nie wiem czemu tak wyszło. Smakowo wyszedł dobry. Polecam innym spróbować Wasz sernik z mango też bardzo dobry.
Alinka
Dodano opinię: 13.11.2015
Pyszny wyszedł fakt tylko ze opadł no nic najważniejsze że mojemu Maciusiowi smakowało
Oliwia
Dodano opinię: 24.03.2016
Dzięki za przepis 🙂 Zrobiłam na roczek jako tort, oczywiście ze świeczką. Mimo że bez syropu Myszol spałaszował ze smakiem 🙂 Jedynie zamiast malin (nie miałam) polałam musem ananasowo-bananowym.
Kasia
Dodano opinię: 26.03.2016
Czy powinien byc w srodku wilgotny
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 28.03.2016
Tak, ale on stężeje jak postoi z kilka godzin:)
Kasia
Dodano opinię: 28.03.2016
cały czas jest wilgotny 🙁 nie wiem czy niedopieczony czy taki jest ok? w smaku dobry? tortownice wykładacie papierem, samrujecie masłem i sypiecie bułką tartą czy nie?
Monika
Dodano opinię: 01.07.2016
Sernik dobry, fajny przepis tylko nie pasuje mi ta 'skorupa' na wierzchu, którą muszę odrywać córce…. ale widzę na zdjęciu, że Wy też tak zrobilyscie; )
Jagna
Dodano opinię: 30.08.2016
Chyba wyszedł mi zakalec 🙁 placek jest cienki i nie jest taki pulchny w środku. Czy mogło mu zaszkodzić otwarcie drzwiczek piekarnika w trakcie pieczenia by go obkręcić (mój piekarnik tak nierówno piecze)?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 03.09.2016
Hmmm trudno stwierdzić, co było przyczyną. Ten sernik nie jest z natury zbyt wysoki. Ale nigdy nie otwieram drzwi podczas pieczenia, moze to było przyczyną.
Paula
Dodano opinię: 11.04.2017
Wygląda przepysznie! Jak długo można przechowywać ten sernik?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 11.04.2017
Max 2 dni
Lucyna
Dodano opinię: 13.05.2017
a czym można zamienić syrop z agawy?;)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 17.05.2017
syropem klonowym, cukrem kokosowym, miodem.
aga
Dodano opinię: 19.03.2018
Ja dużą ma Pani blachę?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.03.2018
24 cm