Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

20 grudnia 2022

Sernik piernikowy na święta

Sernik piernikowy to ciasto, które zrobisz bez trudu, a jego efekt przerośnie najśmielsze smakowe oczekiwania.

Sernik piernikowy na święta

Sernik piernikowy, jest dziecinnie prosty w wykonaniu, zawsze wychodzi i na pewno będzie Wam smakował. Obiecujemy! Wielkie odliczanie do świąt czas zacząć… mmm, gdy z piekarnika unosi się zapach przyprawy piernikowej to znak, że Boże Narodzenie, jest już naprawdę blisko.

 

Przed rozpoczęciem: Wyjmij wszystkie składniki z lodówki, na godzinę przed rozpoczęciem pieczenia.
Tortownicę o średnicy ok. 26 cm wyłóż papierem do pieczenia (boki również). Piekarnik nastaw na 180’C z termoobiegiem.

Składniki:

1 1/2 szklanki mąki pszennej *
2 łyżki kakao
1 łyżka przyprawy do piernika
pół kostki zimnego masła (100g)
4 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego
1 jajko

Wykonanie:

Ciemny spód i góra:

W dużej misce połącz mąkę, 3 łyżki kakao, przyprawę do piernika, 4 łyżki cukru, 1 jajko, posiekane w kostkę zimne masło. Wymieszaj mikserem, by powstały grudki, a następnie zagniataj ciasto rękoma, tak by powstała zwarta kula. Podziel ją na 3 w miarę równe części. Jedną część schowaj od razu do lodówki, pozostałe dwie połącz i rozwałkuj na stolnicy na nieregularny placek, a następnie wyłóż nim spód tortownicy, przyklep palcami, by ciasto nie odchodziło od formy.
Formę z ciastem wsuń do nagrzanego na 180’C piekarnika i piecz 15 minut na środkowym poziomie piekarnika, a następnie wyjmij ją z piekarnika i pozostaw do wystudzenia. W tym czasie zacznij robić masę serową.

  • jeśli chcesz, by sernik był bezglutenowy: 3/4 szklanki mąki ryżowej + 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
sernik piernikowy
sernik piernikowy
sernik piernikowy

Składniki:

1 kg zmielonego twarogu sernikowego
pół kostki zimnego masła (100g)
5 jajek (osobno żółtka i białka)
pół szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego/ kokosowego
3 łyżki skrobi ziemniaczanej lub 1 budyń waniliowy w proszku bez cukru
3 łyżki rodzynek

Wykonanie:

Masa serowa:

Pół laski wanilii przetnij wzdłuż i za pomocą nożyka nabierz ziarenka.

Rodzynki zalej wrzątkiem na 10min, by zmiękły, a następnie odcedź.

Oddziel białka od żółtek.
Białka ubij na sztywną pianę i schowaj do lodówki.
Do szerokiej miski wlej żółtka, dodaj pół szklanki cukru i utrzyj za pomocą miksera na puszystą masę (ok 3 minut). Dodaj posiekane, zimne masło i dalej miksuj, aż masło rozpadnie się na małe cząstki. Dodaj twaróg i ponownie chwilę mieszaj mikserem. Dodaj budyń lub skrobię ziemniaczaną, znów wymieszaj. Na koniec dodaj ziarenka wanilii i odcedzone rodzynki. Teraz dodaj do masy serowej białka i wymieszaj wszystko łyżką ( nie za długo, sernik nie lubi być napowietrzany). Przełóż masę do formy i wygładź powierzchnię. Wyjmij pozostałe piernikowe ciasto z lodówki, pokrusz w rękach, a najlepiej zetrzyj na grubych oczkach tarki bezpośrednio nad formą. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180’C z termoobiegiem na drugi od dołu poziom i piecz 1 godzinę. Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwi i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.

Sernik smakuje najlepiej na drugi dzień:) Maluszkom powyżej roku, może podać sernik pokrojony w mniejsze kosteczki. Nie podawaj słodzonych cukrem dań dzieciom poniżej 12 m.

sernik piernikowy
sernik piernikowy

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (42)

Ola

Dodano opinię: 19.12.2018

A Wy potem mrozicie te ciasta czy co? Bo do Wigilii ono raczej nie przetrwa? Ciekawa jestem jak zaplanowac gotowanie Zeby potem wszystkiego na raz nie robic dzien przed Wigilia?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 20.12.2018

hihihi nie nie mrozimy, juz dawno zjedzony:D

Konesso

Dodano opinię: 19.12.2018

Świetny przepis! Sernik piernikowy z pewnością zawita na stole świątecznym ?

Magda M.

Dodano opinię: 19.12.2018

Dodany do ulubionych, w tym roku u nas też zagości. Co ja bym bez Was zrobila :* Wesołych Świat, Alaantki 😉

alaantkoweblw

Dodano opinię: 20.12.2018

Wzajemnie, Magda??

Marta

Dodano opinię: 19.12.2018

Jaki ser wiaderkowy najlepszy ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 20.12.2018

Renia

Dodano opinię: 19.12.2018

Jaki twaróg sernikowy najlepiej? 🙂

alaantkoweblw

Dodano opinię: 20.12.2018

Kinga

Dodano opinię: 19.12.2018

Czy twarog moze byc gotowy rozumiem, ze naturalny?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 20.12.2018

Ale musi być zmielony na gładko

Katarzyna

Dodano opinię: 19.12.2018

Czy takie same proporcje na blaszkę prostokątna?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 20.12.2018

Nie mam pojęcia jaki masz wymiar blaszki:(

Tysia

Dodano opinię: 19.12.2019

Wyszukaj sobie przelicznik foremki na moje wypieki i wszystko Ci pięknie przeliczy:-)

Kasia

Dodano opinię: 27.12.2019

https://www.mojewypieki.com/przelicznik-foremek wiem, że już po swiętach, ale przed nami nowy rok, więc może komuś się przyda 🙂

Monika

Dodano opinię: 20.12.2018

Cześć trzeba pięć godzinę na włączonym termoobiegu?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 20.12.2018

tak

Anna

Dodano opinię: 21.12.2018

Pyszny!! Puszysty, wilgotny a co najważniejsze nie za słodki? u nas już zniknęła cała blaszka ?

Marta

Dodano opinię: 18.12.2019

Jaki Twaróg Pani użyła?

Angelika

Dodano opinię: 21.12.2018

Jeśli użyje ksylitolu zamiast cukru to 15miesieczne dziecko może zjeść ten sernik?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 22.12.2018

Tak

Magda

Dodano opinię: 13.04.2019

A można użyć erytrytolu?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 28.04.2019

tak

Agnieszka

Dodano opinię: 22.12.2018

A jakiś zamiennik cukru dla 11 miesięcznego?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 28.12.2018

Ani miodu ani cukru 11 miesięczniakowi nie można podawać. Wybierz inne ciastka.

Kasia

Dodano opinię: 27.12.2019

Przy drugim dziecku nie byłam już tak restrykcyjna. Ty jesteś matką i Ty decydujesz kiedy podasz cukier i w jak dużej ilości, ewentualnie czym go zastąpisz. W sieci można znaleźć przepisy na daktyloserniki choćby na stronie przyjaciół św. Hildegardy. Na samym alaantkowym blogu internetowy świat przepisów się nie kończy. Bez urazy dziewczyny, bo robicie świetną robotę 🙂

Angelika

Dodano opinię: 22.12.2018

Ile dodać kakao, bo w składnikach jest 2 łyżki, a w sposobie przyrządzenia 3 🙂

alaantkoweblw

Dodano opinię: 21.01.2019

możesz dać i 3 🙂

Ewa

Dodano opinię: 02.01.2019

Pycha pycha. Zrobiłam serniczek z przyprawą piernikową na święta i bez przyprawy na nowy rok. Dziękuję za przepis. Już na stałe u nas w domu ?

Sandra

Dodano opinię: 09.12.2019

Może być mąka z tapioki zamiast skrobi ? Skończyła mi się ziemniaczana….

alaantkoweblw

Dodano opinię: 11.12.2019

próbuj.

Basia

Dodano opinię: 18.12.2019

A co będzie najlepszym i najzdrowszym zamiennikiem cukru? Chciałabym nie musieć go jeść w ukryciu przed moim 14 msc dzieckiem któremu nie daje słodkiego w ogóle. Czy jest sens tak kombinować? Pewnie tylko by skubnela, ale jednak. Miod mamy z zaufanego źródła i jest wszystko ok.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 19.12.2019

nie ma sensu kombinować. Co byś nie dodała, to jednak i tak w efekcie końcowym cukier.

Ola

Dodano opinię: 19.12.2019

A czy jest nadzieja na upieczenie tego sernika bez termoobiegu ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 27.12.2019

tak. Piecz.

Joanna i Madzia

Dodano opinię: 30.12.2019

Pyszny. Zrobilam z 1.5 porcji ciasta by bylo go nieco wiecej na spod i wierzch. Bo pieklam w prostakatnej formie. Twarog dalam tlusty i zmielilam go 3- krotnie a rodzynki namoczylam w rumie i wrzatku 🙂 pycha ! Dziekuje za swietny przepis. Robilam dzien przed wigilia a jedlismy go jeszcze 27.12 i byl nadal doskonaly.

Agata

Dodano opinię: 22.12.2020

Serniczek pycha, ja zrobiłam wersję bezglutenową z erytrytolem 🙂 musiałam jednak dodać do ciasta łyżkę jogurtu greckiego, bo nie chciało się lepić. Jak bym zrobiła to ciasto bez kakao o przyprawy to będzie miało smak? Szukam jakiegoś kruchego do tarty makowej i zastanawiam się jaki będzie smak, może wiecie dziewczyny? 🙂

alaantkoweblw

Dodano opinię: 28.12.2020

Powinno być ok do tarty. Po prostu będzie neutralny smak.

Natalia

Dodano opinię: 18.12.2021

Czy w serniku da się nie użyć jajka? 🙃 który zamiennik by się tutaj mógł sprawdzić? 😉

alaantkoweblw

Dodano opinię: 27.12.2021

Tu chyba najlepiej kisiel z siemienia lnianego

Daria

Dodano opinię: 22.01.2022

Robiłam na Święta, wyszedł przepyszny 😃 a nigdy serniki nie były moją mocną stroną😂

alaantkoweblw

Dodano opinię: 21.02.2022

Gratulacje

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek