Sernik piernikowy, jest dziecinnie prosty w wykonaniu, zawsze wychodzi i na pewno będzie Wam smakował. Obiecujemy! Wielkie odliczanie do świąt czas zacząć… mmm, gdy z piekarnika unosi się zapach przyprawy piernikowej to znak, że Boże Narodzenie, jest już naprawdę blisko.
Przed rozpoczęciem: Wyjmij wszystkie składniki z lodówki, na godzinę przed rozpoczęciem pieczenia.
Tortownicę o średnicy ok. 26 cm wyłóż papierem do pieczenia (boki również). Piekarnik nastaw na 180’C z termoobiegiem.
W dużej misce połącz mąkę, 3 łyżki kakao, przyprawę do piernika, 4 łyżki cukru, 1 jajko, posiekane w kostkę zimne masło. Wymieszaj mikserem, by powstały grudki, a następnie zagniataj ciasto rękoma, tak by powstała zwarta kula. Podziel ją na 3 w miarę równe części. Jedną część schowaj od razu do lodówki, pozostałe dwie połącz i rozwałkuj na stolnicy na nieregularny placek, a następnie wyłóż nim spód tortownicy, przyklep palcami, by ciasto nie odchodziło od formy.
Formę z ciastem wsuń do nagrzanego na 180’C piekarnika i piecz 15 minut na środkowym poziomie piekarnika, a następnie wyjmij ją z piekarnika i pozostaw do wystudzenia. W tym czasie zacznij robić masę serową.
Pół laski wanilii przetnij wzdłuż i za pomocą nożyka nabierz ziarenka.
Rodzynki zalej wrzątkiem na 10min, by zmiękły, a następnie odcedź.
Oddziel białka od żółtek.
Białka ubij na sztywną pianę i schowaj do lodówki.
Do szerokiej miski wlej żółtka, dodaj pół szklanki cukru i utrzyj za pomocą miksera na puszystą masę (ok 3 minut). Dodaj posiekane, zimne masło i dalej miksuj, aż masło rozpadnie się na małe cząstki. Dodaj twaróg i ponownie chwilę mieszaj mikserem. Dodaj budyń lub skrobię ziemniaczaną, znów wymieszaj. Na koniec dodaj ziarenka wanilii i odcedzone rodzynki. Teraz dodaj do masy serowej białka i wymieszaj wszystko łyżką ( nie za długo, sernik nie lubi być napowietrzany). Przełóż masę do formy i wygładź powierzchnię. Wyjmij pozostałe piernikowe ciasto z lodówki, pokrusz w rękach, a najlepiej zetrzyj na grubych oczkach tarki bezpośrednio nad formą. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180’C z termoobiegiem na drugi od dołu poziom i piecz 1 godzinę. Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwi i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
Sernik smakuje najlepiej na drugi dzień:) Maluszkom powyżej roku, może podać sernik pokrojony w mniejsze kosteczki. Nie podawaj słodzonych cukrem dań dzieciom poniżej 12 m.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (42)
Ola
Dodano opinię: 19.12.2018
A Wy potem mrozicie te ciasta czy co? Bo do Wigilii ono raczej nie przetrwa? Ciekawa jestem jak zaplanowac gotowanie Zeby potem wszystkiego na raz nie robic dzien przed Wigilia?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 20.12.2018
hihihi nie nie mrozimy, juz dawno zjedzony:D
Konesso
Dodano opinię: 19.12.2018
Świetny przepis! Sernik piernikowy z pewnością zawita na stole świątecznym ?
Magda M.
Dodano opinię: 19.12.2018
Dodany do ulubionych, w tym roku u nas też zagości. Co ja bym bez Was zrobila :* Wesołych Świat, Alaantki 😉
alaantkoweblw
Dodano opinię: 20.12.2018
Wzajemnie, Magda??
Marta
Dodano opinię: 19.12.2018
Jaki ser wiaderkowy najlepszy ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 20.12.2018
https://czytajsklad.com/twarognasernik2/
Renia
Dodano opinię: 19.12.2018
Jaki twaróg sernikowy najlepiej? 🙂
alaantkoweblw
Dodano opinię: 20.12.2018
https://czytajsklad.com/twarognasernik2/
Kinga
Dodano opinię: 19.12.2018
Czy twarog moze byc gotowy rozumiem, ze naturalny?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 20.12.2018
Ale musi być zmielony na gładko
Katarzyna
Dodano opinię: 19.12.2018
Czy takie same proporcje na blaszkę prostokątna?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 20.12.2018
Nie mam pojęcia jaki masz wymiar blaszki:(
Tysia
Dodano opinię: 19.12.2019
Wyszukaj sobie przelicznik foremki na moje wypieki i wszystko Ci pięknie przeliczy:-)
Kasia
Dodano opinię: 27.12.2019
https://www.mojewypieki.com/przelicznik-foremek wiem, że już po swiętach, ale przed nami nowy rok, więc może komuś się przyda 🙂
Monika
Dodano opinię: 20.12.2018
Cześć trzeba pięć godzinę na włączonym termoobiegu?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 20.12.2018
tak
Anna
Dodano opinię: 21.12.2018
Pyszny!! Puszysty, wilgotny a co najważniejsze nie za słodki? u nas już zniknęła cała blaszka ?
Marta
Dodano opinię: 18.12.2019
Jaki Twaróg Pani użyła?
Angelika
Dodano opinię: 21.12.2018
Jeśli użyje ksylitolu zamiast cukru to 15miesieczne dziecko może zjeść ten sernik?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 22.12.2018
Tak
Magda
Dodano opinię: 13.04.2019
A można użyć erytrytolu?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 28.04.2019
tak
Agnieszka
Dodano opinię: 22.12.2018
A jakiś zamiennik cukru dla 11 miesięcznego?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 28.12.2018
Ani miodu ani cukru 11 miesięczniakowi nie można podawać. Wybierz inne ciastka.
Kasia
Dodano opinię: 27.12.2019
Przy drugim dziecku nie byłam już tak restrykcyjna. Ty jesteś matką i Ty decydujesz kiedy podasz cukier i w jak dużej ilości, ewentualnie czym go zastąpisz. W sieci można znaleźć przepisy na daktyloserniki choćby na stronie przyjaciół św. Hildegardy. Na samym alaantkowym blogu internetowy świat przepisów się nie kończy. Bez urazy dziewczyny, bo robicie świetną robotę 🙂
Angelika
Dodano opinię: 22.12.2018
Ile dodać kakao, bo w składnikach jest 2 łyżki, a w sposobie przyrządzenia 3 🙂
alaantkoweblw
Dodano opinię: 21.01.2019
możesz dać i 3 🙂
Ewa
Dodano opinię: 02.01.2019
Pycha pycha. Zrobiłam serniczek z przyprawą piernikową na święta i bez przyprawy na nowy rok. Dziękuję za przepis. Już na stałe u nas w domu ?
Sandra
Dodano opinię: 09.12.2019
Może być mąka z tapioki zamiast skrobi ? Skończyła mi się ziemniaczana….
alaantkoweblw
Dodano opinię: 11.12.2019
próbuj.
Basia
Dodano opinię: 18.12.2019
A co będzie najlepszym i najzdrowszym zamiennikiem cukru? Chciałabym nie musieć go jeść w ukryciu przed moim 14 msc dzieckiem któremu nie daje słodkiego w ogóle. Czy jest sens tak kombinować? Pewnie tylko by skubnela, ale jednak. Miod mamy z zaufanego źródła i jest wszystko ok.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 19.12.2019
nie ma sensu kombinować. Co byś nie dodała, to jednak i tak w efekcie końcowym cukier.
Ola
Dodano opinię: 19.12.2019
A czy jest nadzieja na upieczenie tego sernika bez termoobiegu ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 27.12.2019
tak. Piecz.
Joanna i Madzia
Dodano opinię: 30.12.2019
Pyszny. Zrobilam z 1.5 porcji ciasta by bylo go nieco wiecej na spod i wierzch. Bo pieklam w prostakatnej formie. Twarog dalam tlusty i zmielilam go 3- krotnie a rodzynki namoczylam w rumie i wrzatku 🙂 pycha ! Dziekuje za swietny przepis. Robilam dzien przed wigilia a jedlismy go jeszcze 27.12 i byl nadal doskonaly.
Agata
Dodano opinię: 22.12.2020
Serniczek pycha, ja zrobiłam wersję bezglutenową z erytrytolem 🙂 musiałam jednak dodać do ciasta łyżkę jogurtu greckiego, bo nie chciało się lepić. Jak bym zrobiła to ciasto bez kakao o przyprawy to będzie miało smak? Szukam jakiegoś kruchego do tarty makowej i zastanawiam się jaki będzie smak, może wiecie dziewczyny? 🙂
alaantkoweblw
Dodano opinię: 28.12.2020
Powinno być ok do tarty. Po prostu będzie neutralny smak.
Natalia
Dodano opinię: 18.12.2021
Czy w serniku da się nie użyć jajka? 🙃 który zamiennik by się tutaj mógł sprawdzić? 😉
alaantkoweblw
Dodano opinię: 27.12.2021
Tu chyba najlepiej kisiel z siemienia lnianego
Daria
Dodano opinię: 22.01.2022
Robiłam na Święta, wyszedł przepyszny 😃 a nigdy serniki nie były moją mocną stroną😂
alaantkoweblw
Dodano opinię: 21.02.2022
Gratulacje