szklanka mleka roślinnego;
2 jajka;
250 g. sera białego;
łyżka syropu z agawy lub klonowego;
1 łyżeczka proszku do pieczenia;
1 łyżeczka sody;
100 g. masła.
opcjonalnie maliny.
Masło rozpuścić. Mąkę, proszek, sodę, mleko, syrop z agawy i jedno jajko + białko(żółtko z jednego jajka odkładamy do nadzienia serowego) połączyć ze sobą. Dodać wystudzone masło i wymieszać.
Ser zblendować razem z żółtkiem lub rozgnieść widelcem.
Wlać odrobinę ciasta do papilotek, położyć łyżeczkę sera i przykryć do wysokości 3/4 papilotki ponowną warstwą ciasta. Można wcisnąć maliny lub dodać do ciasta namoczone rodzynki. Ja użyłam malin. Piec 20 minut w 200 stopniach.
Wersję dla rodziców zrobiłam w oddzielnych papilotkach i dosłodziłam ciasto 1/4 cukru trzcinowego,a do sera dodałam łyżeczkę cukru waniliowego.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (17)
Joanna Pajor
Dodano opinię: 22.12.2014
czy do tej wersji muffinek pasuje karob? chciałabym go wypróbować właśnie w nich, ale wolę się upewnić. pozdrawiam!
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.12.2014
Jasne, możesz spróbować, dodaj go do mąki, nie do sera:) Smacznego:)
Justyna
Dodano opinię: 06.03.2016
Pychota! Dodałam boròwki amerykańskie mrożone i do sera i na wierzch. Jedynie co kiepsko wydzło to ser..wyparował?! Bardzo mało było go w środku.
Małgośka
Dodano opinię: 19.03.2017
Bardziej to chlebek z serem w środku, niż babeczki, ale i tak smaczny. Nie robiłam wersji dla dorosłych, pewnie dlatego, za mało mi cukru 😉
Beata
Dodano opinię: 13.02.2018
a nie cukier WANILINOWY? 😉
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 14.02.2018
Gdy zrobisz sama, to jest to cukier waniliowy:)
Marcelina
Dodano opinię: 14.02.2018
No i pierwszy raz jak robie muffinki czy cos slodkiego wyszedl mi zakalec. Ciekawe czemu? Ubijacie jajka?
Justyna
Dodano opinię: 25.06.2018
Nie mam doświadczenia z syropem z agawy, a klonowego akurat nie miałam. Zastąpiłam daktylami – kilka sztuk namoczyłam w wodzie i zblendowałam. Mąka żytnia pełnoziarnista + pszenna.
Wyszło pysznie 🙂 Odkąd stosujemy BLW i zgodnie z zasadami jemy razem z dzieckiem, diametralnie zmienił nam się zakres smaków. Wasze przepisy idealnie nam smakują – bez soli, bez cukru, a wychodzi naprawdę smacznie 🙂
Marta
Dodano opinię: 15.07.2018
Ja zmieszałam wszystkie składniki łącznie z serem i muffiny wyszły naprawdę smaczne 🙂 cała rodzina sie zajadała 🙂
Justyna
Dodano opinię: 21.11.2018
Zrobiłam z mąki pszennej j orkiszowej. Poslodziłam syropem kokosowym, trochę więcej niż w przepisie. I dodałam kilka daktyli. Dla mojego męża za mało słodkie, ale dla mnie super. Wyglądają i smakuja świetnie. Dziękuję za przepis.
Marta
Dodano opinię: 24.02.2019
Witam. Czy muffinki można piec w samych papilotkach? Czy potrzebna jest forma?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 25.02.2019
Papierow epapilotki trzeba włożyć do formy
kaśka
Dodano opinię: 29.07.2019
czy masło mogę zamienić olejem?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.08.2019
Tak
Dorota
Dodano opinię: 17.08.2019
U nas mąka orkiszowa + jaglana z dodatkiem truskawki wersja dla dorosłych z czekoladą 😀 pycha!
Kamila
Dodano opinię: 31.05.2020
To ciasto ma być takie gęste??
alaantkoweblw
Dodano opinię: 19.06.2020
Ma gęstszą konsystencję.