Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

25 maja 2014

„Serowe muffinki”

2,5 szklanki mąki (u mnie 1,5 pszennej pełnoziarnistej i 1 jaglanej);szklanka mleka roślinnego;2 jajka;250 g. sera białego;łyżka syropu z agawy lub klonowego;1 łyżeczka proszku do pieczenia;1 łyżeczka sody;100 g. masła.opcjonalnie maliny. Masło rozpuścić. Mąkę, proszek, sodę, mleko, syrop z agawy i jedno jajko + białko(żółtko z jednego jajka odkładamy do nadzienia serowego) połączyć ze sobą....

2,5 szklanki mąki (u mnie 1,5 pszennej pełnoziarnistej i 1 jaglanej);
szklanka mleka roślinnego;
2 jajka;
250 g. sera białego;
łyżka syropu z agawy lub klonowego;
1 łyżeczka proszku do pieczenia;
1 łyżeczka sody;
100 g. masła.
opcjonalnie maliny.

Masło rozpuścić. Mąkę, proszek, sodę, mleko, syrop z agawy i jedno jajko + białko(żółtko z jednego jajka odkładamy do nadzienia serowego) połączyć ze sobą. Dodać wystudzone masło i wymieszać.
Ser zblendować razem z żółtkiem lub rozgnieść widelcem.
Wlać odrobinę ciasta do papilotek, położyć łyżeczkę sera i przykryć do wysokości 3/4 papilotki ponowną warstwą ciasta. Można wcisnąć maliny lub dodać do ciasta namoczone rodzynki. Ja użyłam malin. Piec 20 minut w 200 stopniach.

Wersję dla rodziców zrobiłam w oddzielnych papilotkach i dosłodziłam ciasto 1/4 cukru trzcinowego,a do sera dodałam łyżeczkę cukru waniliowego.

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (17)

Joanna Pajor

Dodano opinię: 22.12.2014

czy do tej wersji muffinek pasuje karob? chciałabym go wypróbować właśnie w nich, ale wolę się upewnić. pozdrawiam!

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.12.2014

Jasne, możesz spróbować, dodaj go do mąki, nie do sera:) Smacznego:)

Justyna

Dodano opinię: 06.03.2016

Pychota! Dodałam boròwki amerykańskie mrożone i do sera i na wierzch. Jedynie co kiepsko wydzło to ser..wyparował?! Bardzo mało było go w środku.

 

Małgośka

Dodano opinię: 19.03.2017

Bardziej to chlebek z serem w środku,  niż babeczki, ale i tak smaczny. Nie robiłam wersji dla dorosłych,  pewnie dlatego,  za mało mi cukru 😉 

Beata

Dodano opinię: 13.02.2018

a nie cukier WANILINOWY? 😉

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 14.02.2018

Gdy zrobisz sama, to jest to cukier waniliowy:)

Marcelina

Dodano opinię: 14.02.2018

No i pierwszy raz jak robie muffinki czy cos slodkiego wyszedl mi zakalec. Ciekawe czemu? Ubijacie jajka?

Justyna

Dodano opinię: 25.06.2018

Nie mam doświadczenia z syropem z agawy, a klonowego akurat nie miałam. Zastąpiłam daktylami – kilka sztuk namoczyłam w wodzie i zblendowałam. Mąka żytnia pełnoziarnista + pszenna.
Wyszło pysznie 🙂 Odkąd stosujemy BLW i zgodnie z zasadami jemy razem z dzieckiem, diametralnie zmienił nam się zakres smaków. Wasze przepisy idealnie nam smakują – bez soli, bez cukru, a wychodzi naprawdę smacznie 🙂

Marta

Dodano opinię: 15.07.2018

Ja zmieszałam wszystkie składniki łącznie z serem i muffiny wyszły naprawdę smaczne 🙂 cała rodzina sie zajadała 🙂

Justyna

Dodano opinię: 21.11.2018

Zrobiłam z mąki pszennej j orkiszowej. Poslodziłam syropem kokosowym, trochę więcej niż w przepisie. I dodałam kilka daktyli. Dla mojego męża za mało słodkie, ale dla mnie super. Wyglądają i smakuja świetnie. Dziękuję za przepis.

Marta

Dodano opinię: 24.02.2019

Witam. Czy muffinki można piec w samych papilotkach? Czy potrzebna jest forma?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 25.02.2019

Papierow epapilotki trzeba włożyć do formy

kaśka

Dodano opinię: 29.07.2019

czy masło mogę zamienić olejem?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 04.08.2019

Tak

Dorota

Dodano opinię: 17.08.2019

U nas mąka orkiszowa + jaglana z dodatkiem truskawki wersja dla dorosłych z czekoladą 😀 pycha!

Kamila

Dodano opinię: 31.05.2020

To ciasto ma być takie gęste??

alaantkoweblw

Dodano opinię: 19.06.2020

Ma gęstszą konsystencję.

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek