Serowe muffinki z kiełkami to propozycja na różne okazje. Drugie śniadanie, spacer, podwieczorek, czy kolacja. Jadacie kiełki? Jeśli nie ma ich w Waszym i Waszego dziecka menu, koniecznie musicie to nadrobić. Są pyyyszne i niezwykle zdrowe. Może w takiej postaci spróbujecie?
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej (u mnie pół na pół z orkiszową),
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 szklanka mleka (roślinnego lub krowiego),
- 1/4 szklanki oleju,
- 2 jajka,
- 1/2 szklanki tartej mozzarelli,
- 1/2 szklanki kiełków, np. brokułu (około 25 g),
- 1 większy ząbek czosnku,
- szczypta pieprzu czarnego,
- opcjonalnie papryka słodka i czarnuszka do posypania.
Nastaw piekarnik na 190 'C z termoobiegiem.
W jednej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek.
W drugiej misce połącz ze sobą składniki mokre: jajka, mleko, olej. Zrobiłam to tym razem mikserem.
Składniki obu misek połącz ze sobą. Dodaj do nich ser, kiełki, pieprz, wyciśnięty ząbek czosnku. Połącz wszystkie składniki za pomocą łyżki. Przełóż masę do foremek muffinkowych do 3/4 ich wysokości. Możesz posypać je tartym serem żółtym,czarnuszką i papryką słodką.
Piecz 20 minut, kontrolując stopień zrumienienia.
Serowe muffinki z kiełkami są puszyste i lekko mokre w środku od kiełków i sera.
Opcję dla dorosłych można doprawic większą ilością czosnku, solą i papryką ostrą.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (31)
mamaania
Dodano opinię: 01.02.2016
super przepis! moje córki zjadły ze smakiem 🙂
CEGmaRUTka
Dodano opinię: 01.02.2016
Właśnie dziś kupiłam kiełki i zastanawiałam się jak je przemycić synkowi… 🙂 Dzięki za podpowiedź
Angelika
Dodano opinię: 03.02.2016
Pewnie trochę szkoda przetwarzać termiczie kiełków bo sporo tracą na swojej wartości, ale muffinki zrobiłam i rzeczywiście – bardzo smaczne :-).
Izabela
Dodano opinię: 04.04.2016
Od jakiego wieku można zaserwować maluszkowie takowe muffinki??
Izabela
Dodano opinię: 04.04.2016
Dobra widzę ;)))
Dorota Wilk-Frankowska
Dodano opinię: 12.05.2016
Zrobine 🙂 Zobaczymy czy będą zjedzone. Jaki macie sprawdzony sposób na przechowywanie muffinek?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 17.05.2016
W brzuchach je przechowujemy:):):);)
Ewelina Jaworska
Dodano opinię: 12.07.2016
Witam,
mam 2 pytania odnośnie żółtego sera-córka lada dzien skonczy 10 miesiecy-czy można już go podawać? Drugie pytanie czy w tym wieku można już przyrządzac potrawy na mleku krowim? Pozdrawiam serdecznie
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 12.07.2016
2 x tak:) Najnowsze zalecenie nie nakazują oddzielnego podawania żółtka i białka. Krowie mleko możesz podawać jako składnik potraw, choć polecamy roślinne.
Małgorzata
Dodano opinię: 16.03.2017
Pyszne ! Polecam , ja zmieszałam mąke pszenna, kukurydzianą i okiszową razową . Wyszło super 🙂
Ania
Dodano opinię: 13.04.2017
czy mogę czymś zastąpić ser żółty? syn dostaje po nim strasznych wysypek…
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.05.2017
A kozi?
Ewa
Dodano opinię: 02.02.2019
No właśnie, będą smaczne z fetą (mleko kozie i owcze) zamiast mozzarelli? Alergia na bmk 😉
alaantkoweblw
Dodano opinię: 08.02.2019
Tak
Mirka
Dodano opinię: 31.05.2017
co można dodać zamiast kiełków aby zachować wilgotność?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 06.06.2017
Startą cukinię:)
Magdalena
Dodano opinię: 02.02.2019
Cukinii tak samo jak kiełków, pół szklanki?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 08.02.2019
Możesz mniej, bo ona jest cięższa.
Zofia
Dodano opinię: 02.02.2019
A da się bez jajek? Można zastąpić je czymś?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 08.02.2019
Spróbuj aquafarbę
Marika
Dodano opinię: 03.02.2019
Dziewczyny czy zamiast jajka wyjdzie z aquafabą? Niestety mamy uczulenie na jajo ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 06.02.2019
Tak, powinny wyjść z gęstą aquafabą:)
Iwona
Dodano opinię: 03.02.2019
Czy można zastąpić kiełki np. rzeżuchą?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.02.2019
Jasne
Ania
Dodano opinię: 04.02.2019
A wyjdą z mąki ryżowej? Potrzebuję bezglutenowe.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 08.02.2019
Powinny dac radę.
Magda
Dodano opinię: 16.02.2019
Czy można muffinki zamrozić? Jeśli tak, jak to najlepiej zrobić? Z góry dziękuję, za chwilę biorę się za pieczenie! ???
alaantkoweblw
Dodano opinię: 18.02.2019
W pojemniku
Kasiula
Dodano opinię: 10.03.2019
Po raz kolejny się niezawiodlam na Waszym przepisie, pycha ! ?? dodałam jeszcze pół serka wiejskiego który akurat miałam w lodowce .
Wioleta
Dodano opinię: 19.05.2019
Trochę obawiałam się tego przepisu, ale zaryzykowałam 😉 zrobiłam z mąki orkiszowej i odrobiny pszennej. Wyszły mega, w całym domu unosił się zapach pizzopodobny 🙂 synek zjadł lekko ciepłe, jak bułeczki 🙂 obawiałam się czy nie będą się ciągnęły kiełki, ale wszystko luzik 🙂 Jak zwykle się nie zawiodłam na Waszym przepisie 🙂 standardowo to co nie zjedzone zamrożone, po odmrożeniu też super 🙂
Ola
Dodano opinię: 22.01.2020
Niestety srednie, bez wyrazu, malo przyprawione. Nie podeszly ani corce (16 mcy) ani nam (mi i mezowi). Szukalam czegos na wytrawny podwieczorek, wiec szukam dalej 🙂