Czasem ma się na cos ochotę… I żeby nie było słodkie, takie w sam raz do pochrupania przy układaniu puzzli, czy jako przekąska na spacer jesienny… I warunek podstawowy – nie mozemy się przy tym narobić;):) Serowe paluchy idealnie się do tego nadają:)
1 opakowanie ciasta francuskiego
100 g sera żółtego(twardego)
2 łyżeczki papryki słodkiej
2 łyżeczki oregano suszonego
1 łyżeczka bazylii suszonej
szczypta pieprzu
1 jajko
opcjonalnie czarnuszka do posypania
Nastaw piekarnik na 200'C z termoobiegiem i wyłóż blachę papierem do pieczenia.
Zetrzyj ser na najmniejszych oczkach tarki, dodaj do niego przyprawy i wymieszaj. Jajko rozkłóć w miseczce.
Rozłóż na stolnicy, posypanej lekko mąką, płat ciasta francuskiego. Posmaruj cały płat jajkiem, posyp go dokładnie mieszanką sera i przypraw. Dociśnij ser do ciasta.
Potnij ciasto w poprzek na paski około 4 cm A następnie przetnij cały płat w połowie ciasta wzdłuż. Każdy powstały pasek, składaj na pół wzdłuż, a następnie złap za końce i kręć w przeciwną stronę, by powstała spirala. Układaj gotowe paluchy na blaszce w niewielkiej odległości od siebie. Posmaruj pozostałym jajkiem i posyp np. czarnuszką. Piecz przez 10 minut.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (21)
Monika
Dodano opinię: 29.10.2015
Paluchy super! zjedzone przez całą rodzinkę a najbardziej przez 4 latka 🙂 Juz myślę jakie inne można zrobić ciekawe nadzienie np. na słodko z jakimś musem owocowym
Malyna
Dodano opinię: 30.10.2015
wyszły pyszne !!! :D:D:D:D
Alciowa
Dodano opinię: 03.11.2015
Świetny pomysł:) Pyszne!
ZUZA
Dodano opinię: 10.12.2015
Od jakiego wieku tak z rozsądkiem podchodząc do żółtego sera można je podawać?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 10.12.2015
My podawałyśmy po około 1O miesiącu.
asia
Dodano opinię: 19.01.2016
Czy to nie za wcześnie na żółty ser, który z tego co się orientuje jest ciężkostrawny?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 19.01.2016
Organizm roczniaka powinien sobie z powodzeniem poradzić,ale oczywiście,jeśli się obawiasz-decyzja zawsze należy do rodzica:)
asia
Dodano opinię: 20.01.2016
Tak, wiem 🙂 już podjada kupne bułki z serem (z wielkim apetytem), ale zaczęłam się zastanawiać nad tym co napisałam powyżej. Kuszą mnie te paluchy i podejrzewam że córce też będą smakować. Używa Pani jakiegoś konkretnego sera?
Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedź )
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 25.01.2016
Nie,czytam składy i szukam tych najlepszych, ale ciężko czasem z tym.
Monika
Dodano opinię: 06.06.2016
Pychotka! Świetny przepis! DZIĘKI DZIEWCZYNY! !!
Małgosia
Dodano opinię: 06.09.2016
Ps. "jemy" Was codziennie 🙂
Ola
Dodano opinię: 09.11.2016
Hahahaha mocno odbiegają od oryginałów, ale w smaku bardzo dobre. 4,5-latek też tak uważa 😉 zastanawiam się tylko jakim sposobem wychodzi Wam 20szt, bo mnie wyszło 10szt. :/ może jakieś krótkie to ciasto kupiłam?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 16.11.2016
Może być:)… Cieszymy się,że smakowało:)
Magdalena
Dodano opinię: 24.03.2017
Czy zamiast trzeć żółty ser, mogę posypać tartą mozzarellą? Na pewno paluchy będę mniej słone, ale czy nie popsuje to efektu końcowego?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 03.04.2017
Zdecydowanie będzie pysznie:)
Justyna
Dodano opinię: 11.08.2017
A jakie ciasto francuskie z dobrym składem polecacie? Bo jakoś ciężko mi znaleźć takie bez tłuszczu palmowego:-/
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 12.08.2017
Auchan ciasto francuskie na maśle.
EWA
Dodano opinię: 13.08.2019
Jak długo można takie zrobione -upieczone Paluchy trzymać?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 26.08.2019
do 2 dni
Daria
Dodano opinię: 03.05.2020
Gdzie kupić dobre ciasto francuskie albo jak zrobić bo w sklepach każde ciasto ma w składzie alkoholu etylowy?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 03.05.2020
https://czytamyetykiety.pl/blog/porownanie-produktow/ciasta-francuskie/