1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego;
Jeśli skład ciasta francuskiego dostępnego w sklepie, nie zadowala Cię, może spróbujesz zrobić sam/sama? Polecam TEN PRZEPIS.
16 marca 2015
Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego; kostka twarogu półtłustego (250g); 4 łyżki jogurtu: 1 łyżka miodu/ syropu daktylowego; 2 łyżki rodzynek; opcjonalnie 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii; łyżeczka płatków migdałowych; 1 jajko. Ser rozgniatamy widelcem, mieszamy z jogurtem, miodem, wanilią, rodzynkami. Rozsmarowujemy na całej długości ciasta i zawijamy jak na zdjęciu. Następnie kroimy ostrym nożem...
1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego;
Jeśli skład ciasta francuskiego dostępnego w sklepie, nie zadowala Cię, może spróbujesz zrobić sam/sama? Polecam TEN PRZEPIS.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (35)
Anonymous
Dodano opinię: 16.03.2015
Jaki jogurt dawalas? Może być naturalny typu greckiego? Pytam bo ja zupełna noga jest w kwestii gotowania
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 16.03.2015
Tak, może być grecki:)
wielorybka
Dodano opinię: 16.03.2015
Takie ślimaczki można też zrobić jeszcze szybciej. Z dżemem na przykład. 🙂 Idealne na niespodziewaną wizytę gości. 😉
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 16.03.2015
Smakują także ze szpinakiem, czosnkiem i serem:)
Anonymous
Dodano opinię: 17.03.2015
Kupne francuskie z fajnym składem znalazłam w lidlu. Z sokiem cytrynowym,a nie z kwaskiem i bez tłuszczu palmowego.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 17.03.2015
Dobrze wiedzieć:)
Bibi
Dodano opinię: 18.03.2015
A ja właśnie nie lubię tego z Lidla, bo nie jest takie chrupiące/kruche po upieczeniu. Kilka razy się na nie nacięłam ale to też było z rok-dwa lata temu więc może zmienili…?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 18.03.2015
Muszę je kupić i przetestować:)
Bibi
Dodano opinię: 18.03.2015
To przy okazji proszę dać znać, to może też się z nim przeproszę 😉
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 19.03.2015
ok:)
Karolina
Dodano opinię: 19.03.2015
W moim Lidlu są aż trzy rodzaje ciasta francuskiego i jedno jest w porządku 🙂 Dzisiaj kupiłam i będę robić ślimaczki 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 19.03.2015
Świetnie, daj znać jak się nazywa albo wyślij nam zdjęcie opakowania:)
Ania Bania
Dodano opinię: 18.03.2015
Zrobiliśmy dziś z Synkiem…. nic nie zostało 🙂 maliny tylko wrzucilismy (gotowe z Lidla 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 18.03.2015
Cieszymy się,że smakowało!:)Na zdrowie!:)
Anonymous
Dodano opinię: 20.03.2015
Czy z musem jabłkowym (takim na szarlotkę) wyjdą ślimaczki czy się rozlecą?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 21.03.2015
Z samym musem może być ciężko, będą się rozjeżdżać:) Można pomieszać mus z serem.
Anonymous
Dodano opinię: 22.03.2015
Przepyszne i bajecznie łatwe w wykonaniu. Zamiast miodu dałam odrobinę cukru z wanilią. Zniknęły błyskawicznie.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 29.03.2015
Cieszę się, że Wam smakowały:)
ANUSIA K
Dodano opinię: 29.03.2015
Od jakiego wieku można podawać takie smakołyki? Moja córcia ma 11 miesięcy:)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 29.03.2015
Myślę, że z dobrym ciastem francuskim, bez długiego , niezrozumiałego składu to już koło 12 m. bym dała:)
Anna
Dodano opinię: 17.12.2015
A może być w składzie alkohol etylowy? Bo nie znalazłam takiego bez tego składnika.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 19.12.2015
Tak
Kasia
Dodano opinię: 05.01.2017
cyz należy piec w piekarniku z termoobiegiem czy bez?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 05.01.2017
Z termoobiegiem.
magdalenaSz
Dodano opinię: 09.01.2017
A ja kupiłam wczoraj w lidl ciast francuskie lekkie. I tam w składzie jest tłuszcz palmowy, alk. etylowy, skrobia pszenna, glukoza, sol, kw cytrynowy, kw askorbinowy. I nie wiem czy to jest właśnie dobry sklad..?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 10.01.2017
Baaardzo kiepski.
magrog
Dodano opinię: 05.09.2017
Po co daje się jogurt? Nie mam aktualnie i zastanawiam się czy dodać do twarogu banana (pominę wówczas miód) lub jajko (jak do pierogów z serem). Co może z tego wyjść?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 10.09.2017
Bedzie ok.
Ania
Dodano opinię: 14.04.2018
Bardzo dobre, tylko wydają mi się trochę tłuste. Może to kwestia ciasta?
Patrycja
Dodano opinię: 17.04.2019
Mój piekarnik jest bez termoobiegu, jaka wtedy temp i czas pieczenia? ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 26.04.2019
o 20 st więcej
Kacha
Dodano opinię: 01.04.2020
Super przepis ! Nie miałam rodzynek dodałam orzechy mielone. Pytanie tylko czy ciasto w środku jest miękkie od nadzienia czy po prostu się nie upieklo? Bo na wierzchu jest przypieczone.
Pozdrawiam
alaantkoweblw
Dodano opinię: 03.04.2020
lekko wilgotne będzie od sera.
Ania
Dodano opinię: 30.12.2021
Gdzie kupujecie ciasto francuskie z dobrym składem? Wszędzie, gdzie spojrzę to alkohol etylowy 🤷♀️
alaantkoweblw
Dodano opinię: 08.08.2022
frosta