Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

26 kwietnia 2014

Ciastka sezamki z owsianki

Ala uwielbia ciasteczka owsiane więc żeby nie wiało nudą, postanowiłam zmodyfikować przepis na szybkie owsiane ciasteczka, który już kiedyś umieściłam na blogu (http://alaantkoweblw.blogspot.com/2014/04/proste-owsiane-ciacha.html) Składniki na dwa rodzaje ciastek na jednej blasze: pół szklanki płatków owsianych górskich1/5 szklanki wiórków kokosowych1/5 szklanki uprażonego na patelni (ok 2.min) sezamugarść posiekanej, suszonej żurawinyszczypta proszku do pieczenia2 duże dojrzałe banany...

Ala uwielbia ciasteczka owsiane więc żeby nie wiało nudą, postanowiłam zmodyfikować przepis na szybkie owsiane ciasteczka, który już kiedyś umieściłam na blogu (http://alaantkoweblw.blogspot.com/2014/04/proste-owsiane-ciacha.html)

Składniki na dwa rodzaje ciastek na jednej blasze:

pół szklanki płatków owsianych górskich
1/5 szklanki wiórków kokosowych
1/5 szklanki uprażonego na patelni (ok 2.min) sezamu
garść posiekanej, suszonej żurawiny
szczypta proszku do pieczenia
2 duże dojrzałe banany

Piekarnik nastawiamy na 170’C z termoobiegiem. Na blachę wykładamy papier do pieczenia.
Bierzemy miskę i wrzucamy: płatki owsiane, dwa rozgniecione na papkę banany, szczyptę proszku do pieczenia (ok. pół łyżeczki, a nawet mniej). Mieszamy dokładnie i rozdzielamy „ciasto” na dwie mniej więcej równe części. Do jednej masy dosypujemy sezam. Do drugiej masy dosypujemy wiórki i żurawinę.
Lepimy kulki, wielkości małego orzecha włoskiego i spłaszczamy. Układamy na blachę, w odstępach ok 2cm i pieczemy przez 12-13minut. Mmmmm pycha:)

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (10)

Dominika

Dodano opinię: 01.09.2015

Pyszne. Kokos + żurawina – bomba!

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 01.09.2015

Wow! Apetyczne zdjęcie:)

Karola

Dodano opinię: 17.01.2016

Dziewczyny a macie może jakiś pomysł na świeża tzn mrożona zurawine bo oprócz kislu nie wiem co z nią zrobić?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 19.01.2016

Możesz wrzucić do muffinek, albo co innego ciasta, a może ususzysz w piekarniku lub zrób konfiturę?

Karola

Dodano opinię: 17.01.2016

Potrzebuje to dla 10 miesięcznego malucha

Mama Wojtusia ;)

Dodano opinię: 20.01.2016

Witam!

A ile można przechowywać ciasteczka po zrobieniu? Planuję zrobić na Dzień Babci i Dziadka i sprezentować w imieniu mojego Bąbla razem z syropem daktylowym domowej roboty 😉

P.S. Cudowny blog! Korzystam z bloga jak i książki – i od tej pory karmienie mojego 8m Wojtusia jest dużo łatwiejsze 😉

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.01.2016

Cudny prezent❤️Przechowujemy najbezpieczniej 4 dni. PS Zapodzial sie-wybacz:)

Karola

Dodano opinię: 22.01.2016

Dziękuję bardzo 🙂

agnieszka

Dodano opinię: 13.02.2017

a co zamiast sezamu można dodać??gdzie go mozna kupić.Byłam w kilku sklepach i niestety nie mają?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 14.02.2017

Nie da się zrobić sezamków bez sezamu;)Kupisz go w większości lub we wszystkich marketach. 

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek