Składniki na dwa rodzaje ciastek na jednej blasze:
pół szklanki płatków owsianych górskich
1/5 szklanki wiórków kokosowych
1/5 szklanki uprażonego na patelni (ok 2.min) sezamu
garść posiekanej, suszonej żurawiny
szczypta proszku do pieczenia
2 duże dojrzałe banany
Piekarnik nastawiamy na 170’C z termoobiegiem. Na blachę wykładamy papier do pieczenia.
Bierzemy miskę i wrzucamy: płatki owsiane, dwa rozgniecione na papkę banany, szczyptę proszku do pieczenia (ok. pół łyżeczki, a nawet mniej). Mieszamy dokładnie i rozdzielamy „ciasto” na dwie mniej więcej równe części. Do jednej masy dosypujemy sezam. Do drugiej masy dosypujemy wiórki i żurawinę.
Lepimy kulki, wielkości małego orzecha włoskiego i spłaszczamy. Układamy na blachę, w odstępach ok 2cm i pieczemy przez 12-13minut. Mmmmm pycha:)
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (10)
Dominika
Dodano opinię: 01.09.2015
Pyszne. Kokos + żurawina – bomba!
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 01.09.2015
Wow! Apetyczne zdjęcie:)
Karola
Dodano opinię: 17.01.2016
Dziewczyny a macie może jakiś pomysł na świeża tzn mrożona zurawine bo oprócz kislu nie wiem co z nią zrobić?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 19.01.2016
Możesz wrzucić do muffinek, albo co innego ciasta, a może ususzysz w piekarniku lub zrób konfiturę?
Karola
Dodano opinię: 17.01.2016
Potrzebuje to dla 10 miesięcznego malucha
Mama Wojtusia ;)
Dodano opinię: 20.01.2016
Witam!
A ile można przechowywać ciasteczka po zrobieniu? Planuję zrobić na Dzień Babci i Dziadka i sprezentować w imieniu mojego Bąbla razem z syropem daktylowym domowej roboty 😉
P.S. Cudowny blog! Korzystam z bloga jak i książki – i od tej pory karmienie mojego 8m Wojtusia jest dużo łatwiejsze 😉
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.01.2016
Cudny prezent❤️Przechowujemy najbezpieczniej 4 dni. PS Zapodzial sie-wybacz:)
Karola
Dodano opinię: 22.01.2016
Dziękuję bardzo 🙂
agnieszka
Dodano opinię: 13.02.2017
a co zamiast sezamu można dodać??gdzie go mozna kupić.Byłam w kilku sklepach i niestety nie mają?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 14.02.2017
Nie da się zrobić sezamków bez sezamu;)Kupisz go w większości lub we wszystkich marketach.