Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

18 października 2021

Śliwki pod cynamonową kruszonką

Śliweczki to jedne z naszych ulubionych owoców! Zapraszamy na owoce pod chrupiącą kruszonką. Mniam, mniam:) Składniki: KRUSZONKA 3/4 szklanki mąki pszennej/ orkiszowej; 100g zimnego masła; 2 łyżki syropu daktylowego; 1/2 szklanki płatków owsianych; 1/3 szklanki amarantusa ekspandowanego; 1 płaska łyżeczka cynamonu; 1-2 łyżki zmielonych orzechów np. włoskich. POZOSTAŁE ok. 30 śliwek, 1 łyżka masła. Wyonanie:...

Śliweczki to jedne z naszych ulubionych owoców!

Zapraszamy na owoce pod chrupiącą kruszonką. Mniam, mniam:)

Składniki:

KRUSZONKA

  • 3/4 szklanki mąki pszennej/ orkiszowej;
  • 100g zimnego masła;
  • 2 łyżki syropu daktylowego;
  • 1/2 szklanki płatków owsianych;
  • 1/3 szklanki amarantusa ekspandowanego;
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu;
  • 1-2 łyżki zmielonych orzechów np. włoskich.

POZOSTAŁE

ok. 30 śliwek,

1 łyżka masła.

Wyonanie:

Śliwki pokrój na ćwiartki (wyjmij pestki). Przełóż do rondelka, dodaj łyżkę masła i podsmażaj ok 4-5 minut. Za dużo nie mieszaj, nie mają być konfiturą:)

Piekarnik nastaw na 180’C z termoobiegiem.

W misce połącz: mąkę, płatki owsiane, amarantus, cynamon, zmielone orzechy, syrop daktylowy i zimne masło ( masło kroję w kostkę, a najczęściej ucieram na dużych oczkach tarki). Ugniataj wszystkie składniki, tak by połączyły się, w zwartą kulę.

Śliwki przełóż do naczynia. Odrywaj kawałki ciasta i posypuj równomiernie śliwki. Wstaw do piekarnika na 20-25 minut, kontrolując stopień zrumienienia.

Smacznego!




zobacz nasze zestawy prezentowe

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (35)

AgaKa

Dodano opinię: 03.09.2018

Nie mam amarantusa ale mam kaszę jaglaną ekspandowną. Myślicie że można tak zastąpić?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 06.09.2018

Tak

Magdalena

Dodano opinię: 03.09.2018

nie odmówię takim śliweczkom pod kruszonką 🙂

Gosia

Dodano opinię: 03.09.2018

Takiego przepisu szukałam! Dziękuję 🙂 co mogę dać zamiast syropu daktylowego? Mogę pominąć?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 06.09.2018

Tak, ale warto czymś dosłodzić

Iwona_M

Dodano opinię: 03.09.2018

Proszę o radę. Czy tym przepisie masło da się czymś zastąpić?
Będę wdzięczna za sprawdzoną pomoc 😉

alaantkoweblw

Dodano opinię: 04.09.2018

Spróbuj z zimnym olejem kokosowoym.

Magda

Dodano opinię: 19.09.2018

Ja polecam olej zwykły. Jak moje dzieci nie mogly mleka to z oleju robiłam kruszonke. Tez wychodzi.

Jagoda

Dodano opinię: 04.09.2018

Jaki jest rozmiar naczynia?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 09.10.2018

ok 18 na 15 cm

Joanna

Dodano opinię: 17.08.2019

Ja robię właśnie na klarowanym 🙂

Karolina

Dodano opinię: 04.09.2018

A czym można zastąpić syrop daktylowy i amarantusa? Ewentualnie obędzie się bez tych dwóch składników ? ??
Pozdrawiam!

alaantkoweblw

Dodano opinię: 06.09.2018

Tak.

Magda

Dodano opinię: 04.09.2018

Proszę o informację czy udało się z olejem;)

Karolina

Dodano opinię: 05.09.2018

A moze zamiast odrywac czesci ciasta mozna je potarkowac?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 06.09.2018

Tak

mama Marcela

Dodano opinię: 06.09.2018

mega pyszne 🙂 u nas kruszonka robiona „na ciepło” z roztopionym masłem, w rondelku po śliwkach 😉

Edyta

Dodano opinię: 07.09.2018

Zrobiłam to na skróty – nie smażyłam śliwek tylko od razu do formy, później piekłam w 180 st. bez termoobiegu 40 minut. Orzechy w kruszonce zastąpiłam rodzynkami, wyszło pycha. Przepis na kruszonkę generalnie bardzo smaczny, dzięki!

Aiko

Dodano opinię: 09.09.2018

Wyszło pyszne 🙂

Olga

Dodano opinię: 13.09.2018

Zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem ale moja kula wyszła mi zwarta ale mokra a nie sucha. Czy może dałam za dużo składników mokrych w stosunku do suchych? Rozumiem, że w efekcie końcowym kruszonka ma być chrupiąca.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 09.10.2018

tak

dd

Dodano opinię: 20.09.2018

mniam

Martyna

Dodano opinię: 09.10.2018

Witam czy zamiast śliwek można użyć np. jabłek?

Martyna

Dodano opinię: 09.10.2018

Czy zamiast śliwek można użyć jabłek?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 09.10.2018

mniam! Jasne

Joanna

Dodano opinię: 18.02.2019

Czy dziecko 8-mio miesięczne może zjeść taki deser?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 20.02.2019

Pod przepisami są tagi.

Martyna

Dodano opinię: 09.03.2019

Witam, czy z mąką owsianą też wyjdzie? i bez orzechów?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 11.03.2019

tak:)

Marta

Dodano opinię: 17.09.2019

A czy zamiast syropu daktylowego mogę dać banana? Bo pierwsze musiała bym zrobić, a na stanie mam mocno dojrzałego banana?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 19.09.2019

jasne:)

Katarzyna

Dodano opinię: 07.10.2019

Borze liściasty ! Jakie to jest dobre! I na ciepło i na zimno. Palce lizać i kokilki wylizywać! Zamiast syropu dałam pastę daktylową i u nas dziecięciu musiałam skórkę zdejmować ze śliwek. Dziś robię kolejny raz!

Weronika

Dodano opinię: 09.10.2020

Odkryłam ten przepis i jest extra!!! Pychaaaaaa. Cała rodzina się zajada 🙂

alaantkoweblw

Dodano opinię: 12.10.2020

Cieszymy się 🙂

Joanna i Madzia

Dodano opinię: 20.11.2020

Zrobione! Z jabłkami zamiast śliwek. Dołożyłam za to kilka suszonych śliwek (bez siarki) pokrojonych na cztery. A płatki owsiane podprażyłam na suchej patelni tak jak do batonów musli lub ciastek. Wtedy wydają mi się smaczniejsze. Wyszło bardzo smacznie. Reszta wszystko jak w przepisie . Zdjęcia nie zdążyłam zrobić:)

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek