Śliweczki to jedne z naszych ulubionych owoców!
Zapraszamy na owoce pod chrupiącą kruszonką. Mniam, mniam:)
Składniki:
KRUSZONKA
- 3/4 szklanki mąki pszennej/ orkiszowej;
- 100g zimnego masła;
- 2 łyżki syropu daktylowego;
- 1/2 szklanki płatków owsianych;
- 1/3 szklanki amarantusa ekspandowanego;
- 1 płaska łyżeczka cynamonu;
- 1-2 łyżki zmielonych orzechów np. włoskich.
POZOSTAŁE
ok. 30 śliwek,
1 łyżka masła.
Wyonanie:
Śliwki pokrój na ćwiartki (wyjmij pestki). Przełóż do rondelka, dodaj łyżkę masła i podsmażaj ok 4-5 minut. Za dużo nie mieszaj, nie mają być konfiturą:)
Piekarnik nastaw na 180’C z termoobiegiem.
W misce połącz: mąkę, płatki owsiane, amarantus, cynamon, zmielone orzechy, syrop daktylowy i zimne masło ( masło kroję w kostkę, a najczęściej ucieram na dużych oczkach tarki). Ugniataj wszystkie składniki, tak by połączyły się, w zwartą kulę.
Śliwki przełóż do naczynia. Odrywaj kawałki ciasta i posypuj równomiernie śliwki. Wstaw do piekarnika na 20-25 minut, kontrolując stopień zrumienienia.
Smacznego!
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (35)
AgaKa
Dodano opinię: 03.09.2018
Nie mam amarantusa ale mam kaszę jaglaną ekspandowną. Myślicie że można tak zastąpić?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 06.09.2018
Tak
Magdalena
Dodano opinię: 03.09.2018
nie odmówię takim śliweczkom pod kruszonką 🙂
Gosia
Dodano opinię: 03.09.2018
Takiego przepisu szukałam! Dziękuję 🙂 co mogę dać zamiast syropu daktylowego? Mogę pominąć?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 06.09.2018
Tak, ale warto czymś dosłodzić
Iwona_M
Dodano opinię: 03.09.2018
Proszę o radę. Czy tym przepisie masło da się czymś zastąpić?
Będę wdzięczna za sprawdzoną pomoc 😉
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.09.2018
Spróbuj z zimnym olejem kokosowoym.
Magda
Dodano opinię: 19.09.2018
Ja polecam olej zwykły. Jak moje dzieci nie mogly mleka to z oleju robiłam kruszonke. Tez wychodzi.
Jagoda
Dodano opinię: 04.09.2018
Jaki jest rozmiar naczynia?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 09.10.2018
ok 18 na 15 cm
Joanna
Dodano opinię: 17.08.2019
Ja robię właśnie na klarowanym 🙂
Karolina
Dodano opinię: 04.09.2018
A czym można zastąpić syrop daktylowy i amarantusa? Ewentualnie obędzie się bez tych dwóch składników ? ??
Pozdrawiam!
alaantkoweblw
Dodano opinię: 06.09.2018
Tak.
Magda
Dodano opinię: 04.09.2018
Proszę o informację czy udało się z olejem;)
Karolina
Dodano opinię: 05.09.2018
A moze zamiast odrywac czesci ciasta mozna je potarkowac?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 06.09.2018
Tak
mama Marcela
Dodano opinię: 06.09.2018
mega pyszne 🙂 u nas kruszonka robiona „na ciepło” z roztopionym masłem, w rondelku po śliwkach 😉
Edyta
Dodano opinię: 07.09.2018
Zrobiłam to na skróty – nie smażyłam śliwek tylko od razu do formy, później piekłam w 180 st. bez termoobiegu 40 minut. Orzechy w kruszonce zastąpiłam rodzynkami, wyszło pycha. Przepis na kruszonkę generalnie bardzo smaczny, dzięki!
Aiko
Dodano opinię: 09.09.2018
Wyszło pyszne 🙂
Olga
Dodano opinię: 13.09.2018
Zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem ale moja kula wyszła mi zwarta ale mokra a nie sucha. Czy może dałam za dużo składników mokrych w stosunku do suchych? Rozumiem, że w efekcie końcowym kruszonka ma być chrupiąca.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 09.10.2018
tak
dd
Dodano opinię: 20.09.2018
mniam
Martyna
Dodano opinię: 09.10.2018
Witam czy zamiast śliwek można użyć np. jabłek?
Martyna
Dodano opinię: 09.10.2018
Czy zamiast śliwek można użyć jabłek?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 09.10.2018
mniam! Jasne
Joanna
Dodano opinię: 18.02.2019
Czy dziecko 8-mio miesięczne może zjeść taki deser?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 20.02.2019
Pod przepisami są tagi.
Martyna
Dodano opinię: 09.03.2019
Witam, czy z mąką owsianą też wyjdzie? i bez orzechów?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 11.03.2019
tak:)
Marta
Dodano opinię: 17.09.2019
A czy zamiast syropu daktylowego mogę dać banana? Bo pierwsze musiała bym zrobić, a na stanie mam mocno dojrzałego banana?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 19.09.2019
jasne:)
Katarzyna
Dodano opinię: 07.10.2019
Borze liściasty ! Jakie to jest dobre! I na ciepło i na zimno. Palce lizać i kokilki wylizywać! Zamiast syropu dałam pastę daktylową i u nas dziecięciu musiałam skórkę zdejmować ze śliwek. Dziś robię kolejny raz!
Weronika
Dodano opinię: 09.10.2020
Odkryłam ten przepis i jest extra!!! Pychaaaaaa. Cała rodzina się zajada 🙂
alaantkoweblw
Dodano opinię: 12.10.2020
Cieszymy się 🙂
Joanna i Madzia
Dodano opinię: 20.11.2020
Zrobione! Z jabłkami zamiast śliwek. Dołożyłam za to kilka suszonych śliwek (bez siarki) pokrojonych na cztery. A płatki owsiane podprażyłam na suchej patelni tak jak do batonów musli lub ciastek. Wtedy wydają mi się smaczniejsze. Wyszło bardzo smacznie. Reszta wszystko jak w przepisie . Zdjęcia nie zdążyłam zrobić:)