Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

13 stycznia 2021

Słodkie szpinakowe babeczki

Szpinak sugeruje potrawę wytrawną, ale już udowadniałyśmy, że niekoniecznie tak być musi. I tu kolejny pomysł. Babeczki – delikatne, słodkie i cudnie zielone. Składniki: 100 g świeżego szpinaku 2 szklanki mąki orkiszowej/pszennej 1 szklanka mleka kokosowego 1 duże jajko 2 bardzo dojrzałe banany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szklanki oleju rzepakowego   Wykonanie: Nastaw piekarnik...

Szpinak sugeruje potrawę wytrawną, ale już udowadniałyśmy, że niekoniecznie tak być musi. I tu kolejny pomysł. Babeczki – delikatne, słodkie i cudnie zielone.

Składniki:

  • 100 g świeżego szpinaku
  • 2 szklanki mąki orkiszowej/pszennej
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 1 duże jajko
  • 2 bardzo dojrzałe banany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego

 

Wykonanie:

Nastaw piekarnik na 190’C z termoobiegiem i przygotuj foremki do babeczek. Przełóż szpinak do dużej misy malaksera i zblenduj drobniutko. Dodaj wszystkie pozostałe składniki i blenduj do połączenia się składników. Przełóż masę do foremek do 3/4 ich wysokości i piecz 20 minut na środkowym poziomie piekarnika. 

 

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (80)

Marlena

Dodano opinię: 13.01.2021

Czy może być szpinak mrożony? I mleko od krowy?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 13.05.2021

tak

MamaMimi

Dodano opinię: 13.01.2021

A wyjdą z mrożonego szpinaku czy za dużo wody puści?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 01.03.2021

Za duże ryzyko, że nie da rady dobrze odcisnąć.

KJ

Dodano opinię: 13.01.2021

Czy można dodać szpinak mrożony? W jakiej ilości?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 01.03.2021

Puści za dużo wody.

Magda

Dodano opinię: 13.01.2021

Można mleko kokosowe zmienić na krowie?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 15.04.2021

Można spróbowac, choć to całkiem inna konsystencja.

Magda

Dodano opinię: 13.01.2021

Czy mogę dodać mleko krowie zamiast kokosowego? ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 13.05.2021

tak

Magda

Dodano opinię: 13.01.2021

A szpinak mrożony da radę?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 04.02.2021

Tak, ale trzeba dobrze odsączyć

Mati

Dodano opinię: 13.01.2021

Mleka kokosowego takiego domowego z wiórków można dodać? Czy chodzi raczej o te z puszki z rossmanna? Ono jest gęstsze niż takie domowe

alaantkoweblw

Dodano opinię: 04.02.2021

Takie gęstsze. Ale do domowego po prostu zwiększ ilość składników suchych

Adriana

Dodano opinię: 13.01.2021

A jak wyjdzie z mrożonym szpinakiem? Za wodniste czy da radę?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 04.02.2021

Jak mocno odciśniesz, powinno wyjść

Sylwia

Dodano opinię: 13.01.2021

Czy rukolą można zastąpić szpinak?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 04.02.2021

Rukola jest gorzkawa- chyba bym nie ryzykowała. Ale ktoś już robić z mixu sałat

Basiaaa

Dodano opinię: 14.01.2021

Dzień dobry ? chciałabym zrobić te babeczki ale zastanawiam się o jakie konkretnie mleko chodzi ?? kokosowe z puszki czy taki napój kokosowy z kartonu?? babeczki wyglądają cudownie pysznie ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 04.02.2021

gęste.

Dana07

Dodano opinię: 01.12.2021

Witam, próbuje Wasze przepisy i ogólnie jest. Tylko te babeczki … ciasto jest rzadkie, ale ładnie wyrasta, a po ostudzeniu opada i są bardziej jak gruby nslednik niz wilgotna babeczka…

alaantkoweblw

Dodano opinię: 27.12.2021

Czy wszystkie składniki dodajesz w temperaturze pokojowej?

Aga

Dodano opinię: 14.01.2021

Czy zamrozony ale nie rozdrobniony szpinak może być? Został i żeby się nie zepsuł wrzucilam do zamrażarki i teraz pomysłu na niego brak ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 04.02.2021

Tak, tylko dobrze odciśnij z nadmiaru wody.

Ewelina

Dodano opinię: 14.01.2021

Czy można zamiast mleczka kokosowego dadac krowie?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 04.02.2021

Tak, tylko pewnie będzie trzeba dodac więcej mąki.

Magda

Dodano opinię: 15.01.2021

Dałam mieszanki sałat zamiast szpinaku i dosypałam kakao, dodałam łyżkę karobu, żeby miały ładny kolor i super też wyszły ?a i szklankę mąki z amarantusa?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 04.02.2021

Brzmi ciekawie.

Michalina

Dodano opinię: 15.01.2021

Mleko kokosowe z puszki czy takie z kartonu? Czym ewentualnie można zastąpić? Może być mleko migdałowe? 🙂 dziękuje

alaantkoweblw

Dodano opinię: 04.02.2021

Może być, tylko pewnie trzeba będzie dać więcej mąki.

Sylwia

Dodano opinię: 16.01.2021

Czy mleko kokosowe w puszce bedzie dobre?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 04.02.2021

Tak.

Emilia

Dodano opinię: 16.01.2021

Babeczki pyszne, ale dlaczego w środku wyszła mazia, nie ma konsystencji babeczki, jak na Pań zdjęciach? Pozdrawiam 😕

alaantkoweblw

Dodano opinię: 04.02.2021

Może za mało mąki, za dużo wilgoci ze szpianku?

Sylwia

Dodano opinię: 17.01.2021

Czy babeczki mają być wilgotne w środku? Piekłam 20 min a po sprawdzeniu na patyczku bylo jeszcze jakby surowe ciasto.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 04.02.2021

Wilgotne, ale nie surowe.

Kamila

Dodano opinię: 18.01.2021

Czy można dodać szpinak mrozony zamiast świeżego?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 04.02.2021

Tak, ale trzeba porządnie odsączyć.

Asia

Dodano opinię: 20.01.2021

Babeczki wyszły słodkie i pachnące kokosem tylko moje pytanie czy one w środku mają być takie gliniaste? Czy coś źle zrobilam

alaantkoweblw

Dodano opinię: 04.02.2021

Gliniaste raczej nie, ale lekko wilgotne.

Sara

Dodano opinię: 21.01.2021

Witam, czy może być zamrożony czy muszę go najpierw odmrozić?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 04.02.2021

Rozmrozić i odcisnąć z nadmiaru wody

Joanna

Dodano opinię: 22.01.2021

Niestety ale za każdym razem wychodzą mi w środku surowe, nie wiem dlaczego tak :/

alaantkoweblw

Dodano opinię: 04.02.2021

Surowe czy wilgotne? Piecz dłużej, ale pod koniec przykryj z wierzchu papierem do pieczenia lub folia aluminiową

Kafka

Dodano opinię: 24.01.2021

Lubimy szpinak:) są przepyszne;)

Magda

Dodano opinię: 26.01.2021

Może być dodany szpinak mrożony? ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 04.02.2021

Trzeba dobrze odcisnąć z nadmiaru wody.

Justyna

Dodano opinię: 27.01.2021

Czy zamiast mleka kokosowego można owsiane ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 04.02.2021

Tak, tylko możliwe, że będziesz musiała dać więcej mąki

appee

Dodano opinię: 30.01.2021

A czy zamiast mleka kokosowego może być zwykłe?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 04.02.2021

Tak. Możliwe, że będziesz musiała dać trochę więcej suchych skałdników,

Gabrysia

Dodano opinię: 02.02.2021

Czy mleko kokosowe to takie z puszki czy napój roślinny kokosowy? Niestety nie używam zbyt często i nigdy nie wiem o jakie chodzi

alaantkoweblw

Dodano opinię: 04.02.2021

takie gęste

Nina

Dodano opinię: 02.02.2021

Czy zamiast mleka kokosowego można dać zwykłe? 🙂

alaantkoweblw

Dodano opinię: 04.02.2021

Tak.

Marcelina

Dodano opinię: 11.02.2021

Czy zamiast banana mogę użyć innego owocu, np mango czy jabłko?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 01.03.2021

Można spróbować.

Diana

Dodano opinię: 15.02.2021

Witam, mogę zastąpić czymś jajko? Ewentualnie, może być samo żółtko? Pozdrawiam serdecznie.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 01.03.2021

Woda z ciecierzycy, kisiel z siemienia lnianego.

Klaudia

Dodano opinię: 25.02.2021

Ile babeczek wychodzi z przepisu? Czy po kilku dniach również sa ok?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 01.03.2021

Najlepsze tego samego dnia, ewentualnie na drugi dzień.

Joanna

Dodano opinię: 16.03.2021

Proszek do pieczenia jak się ma dla 10miesieczniaka? Można podać?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 15.04.2021

można

Asia

Dodano opinię: 28.02.2021

Witam, od jakiego wieku jest to danie? Nie widzę tej informacji, a bardzo mnie zainteresowało 🙂

alaantkoweblw

Dodano opinię: 01.03.2021

od 8 mca, tagi są na dole nad komentarzami 🙂

Ewa

Dodano opinię: 04.03.2021

Myslicie, że z mąki owsianej będą ok? I czy takie same proporcje? Pozdrawiam 🙂

alaantkoweblw

Dodano opinię: 15.04.2021

Powinno wyjśc na tych samych proporcjach

Renata

Dodano opinię: 05.03.2021

Przepyszne babeczki

Jusia

Dodano opinię: 10.03.2021

Fajnie jakby w przepisach w nawiasie przy mleku kokosowym bylo napisane czy plynne czy geste

Maria

Dodano opinię: 12.03.2021

A musi być mleko krowie losowe? Wyjdzie na krowie?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 13.05.2021

tak

Marta

Dodano opinię: 10.04.2021

Czy można pominąć lub zastąpić czymś jajko?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 15.04.2021

Np. bananem

Agnieszka

Dodano opinię: 23.04.2021

Przepyszne!!! Czy mogłyby być dobre z surowym burakiem?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 24.05.2021

Można poeksperymentować. Ciasta na bazie buraka, zwłaszcza z kakao są bardzo smaczne.

Anna

Dodano opinię: 22.07.2021

Nie upiekło mi się w 20 minut na wierzchu były piękne. Szkoda że nie włożyłam patyczka ☺️

Natalia

Dodano opinię: 19.10.2021

Czy można po upieczeniu zamrozić babeczki? I na jak długo?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 27.12.2021

Niektórzy mrożą. Nam nigdy jeszcze nic do mrożenia nie zostało. Pewnie do 3mcy powinno być ok

Mamami

Dodano opinię: 28.12.2021

Niestety nie polecam mrożonego szpinaku, wszystko rozmrożone i odciśnięte na maksa, składniki w temperaturze pokojowej. Podzieliłam na kilka porcji do pieczenia, w drugim podejściu dodałam więcej mąki, wydłużyłam czas pieczenia, za każdym razem ciasto tuż pod skórką jest mokre i zbite.

Joanna

Dodano opinię: 02.04.2022

Babeczki przepyszne, słodziutkie i zdrowe. Użyłam mąki orkiszowej pełnoziarnistej. Miałam obawy, że się nie upieką, bo sporo takich komentarzy, ale zawsze piekę babeczki w 180 stopniach, góra dół i po 25 minutach były gotowe.

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek