Szpinak sugeruje potrawę wytrawną, ale już udowadniałyśmy, że niekoniecznie tak być musi. I tu kolejny pomysł. Babeczki – delikatne, słodkie i cudnie zielone.
Składniki:
- 100 g świeżego szpinaku
- 2 szklanki mąki orkiszowej/pszennej
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 1 duże jajko
- 2 bardzo dojrzałe banany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
Wykonanie:
Nastaw piekarnik na 190’C z termoobiegiem i przygotuj foremki do babeczek. Przełóż szpinak do dużej misy malaksera i zblenduj drobniutko. Dodaj wszystkie pozostałe składniki i blenduj do połączenia się składników. Przełóż masę do foremek do 3/4 ich wysokości i piecz 20 minut na środkowym poziomie piekarnika.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (80)
Marlena
Dodano opinię: 13.01.2021
Czy może być szpinak mrożony? I mleko od krowy?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 13.05.2021
tak
MamaMimi
Dodano opinię: 13.01.2021
A wyjdą z mrożonego szpinaku czy za dużo wody puści?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 01.03.2021
Za duże ryzyko, że nie da rady dobrze odcisnąć.
KJ
Dodano opinię: 13.01.2021
Czy można dodać szpinak mrożony? W jakiej ilości?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 01.03.2021
Puści za dużo wody.
Magda
Dodano opinię: 13.01.2021
Można mleko kokosowe zmienić na krowie?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 15.04.2021
Można spróbowac, choć to całkiem inna konsystencja.
Magda
Dodano opinię: 13.01.2021
Czy mogę dodać mleko krowie zamiast kokosowego? ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 13.05.2021
tak
Magda
Dodano opinię: 13.01.2021
A szpinak mrożony da radę?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.02.2021
Tak, ale trzeba dobrze odsączyć
Mati
Dodano opinię: 13.01.2021
Mleka kokosowego takiego domowego z wiórków można dodać? Czy chodzi raczej o te z puszki z rossmanna? Ono jest gęstsze niż takie domowe
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.02.2021
Takie gęstsze. Ale do domowego po prostu zwiększ ilość składników suchych
Adriana
Dodano opinię: 13.01.2021
A jak wyjdzie z mrożonym szpinakiem? Za wodniste czy da radę?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.02.2021
Jak mocno odciśniesz, powinno wyjść
Sylwia
Dodano opinię: 13.01.2021
Czy rukolą można zastąpić szpinak?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.02.2021
Rukola jest gorzkawa- chyba bym nie ryzykowała. Ale ktoś już robić z mixu sałat
Basiaaa
Dodano opinię: 14.01.2021
Dzień dobry ? chciałabym zrobić te babeczki ale zastanawiam się o jakie konkretnie mleko chodzi ?? kokosowe z puszki czy taki napój kokosowy z kartonu?? babeczki wyglądają cudownie pysznie ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.02.2021
gęste.
Dana07
Dodano opinię: 01.12.2021
Witam, próbuje Wasze przepisy i ogólnie jest. Tylko te babeczki … ciasto jest rzadkie, ale ładnie wyrasta, a po ostudzeniu opada i są bardziej jak gruby nslednik niz wilgotna babeczka…
alaantkoweblw
Dodano opinię: 27.12.2021
Czy wszystkie składniki dodajesz w temperaturze pokojowej?
Aga
Dodano opinię: 14.01.2021
Czy zamrozony ale nie rozdrobniony szpinak może być? Został i żeby się nie zepsuł wrzucilam do zamrażarki i teraz pomysłu na niego brak ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.02.2021
Tak, tylko dobrze odciśnij z nadmiaru wody.
Ewelina
Dodano opinię: 14.01.2021
Czy można zamiast mleczka kokosowego dadac krowie?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.02.2021
Tak, tylko pewnie będzie trzeba dodac więcej mąki.
Magda
Dodano opinię: 15.01.2021
Dałam mieszanki sałat zamiast szpinaku i dosypałam kakao, dodałam łyżkę karobu, żeby miały ładny kolor i super też wyszły ?a i szklankę mąki z amarantusa?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.02.2021
Brzmi ciekawie.
Michalina
Dodano opinię: 15.01.2021
Mleko kokosowe z puszki czy takie z kartonu? Czym ewentualnie można zastąpić? Może być mleko migdałowe? 🙂 dziękuje
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.02.2021
Może być, tylko pewnie trzeba będzie dać więcej mąki.
Sylwia
Dodano opinię: 16.01.2021
Czy mleko kokosowe w puszce bedzie dobre?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.02.2021
Tak.
Emilia
Dodano opinię: 16.01.2021
Babeczki pyszne, ale dlaczego w środku wyszła mazia, nie ma konsystencji babeczki, jak na Pań zdjęciach? Pozdrawiam 😕
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.02.2021
Może za mało mąki, za dużo wilgoci ze szpianku?
Sylwia
Dodano opinię: 17.01.2021
Czy babeczki mają być wilgotne w środku? Piekłam 20 min a po sprawdzeniu na patyczku bylo jeszcze jakby surowe ciasto.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.02.2021
Wilgotne, ale nie surowe.
Kamila
Dodano opinię: 18.01.2021
Czy można dodać szpinak mrozony zamiast świeżego?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.02.2021
Tak, ale trzeba porządnie odsączyć.
Asia
Dodano opinię: 20.01.2021
Babeczki wyszły słodkie i pachnące kokosem tylko moje pytanie czy one w środku mają być takie gliniaste? Czy coś źle zrobilam
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.02.2021
Gliniaste raczej nie, ale lekko wilgotne.
Sara
Dodano opinię: 21.01.2021
Witam, czy może być zamrożony czy muszę go najpierw odmrozić?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.02.2021
Rozmrozić i odcisnąć z nadmiaru wody
Joanna
Dodano opinię: 22.01.2021
Niestety ale za każdym razem wychodzą mi w środku surowe, nie wiem dlaczego tak :/
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.02.2021
Surowe czy wilgotne? Piecz dłużej, ale pod koniec przykryj z wierzchu papierem do pieczenia lub folia aluminiową
Kafka
Dodano opinię: 24.01.2021
Lubimy szpinak:) są przepyszne;)
Magda
Dodano opinię: 26.01.2021
Może być dodany szpinak mrożony? ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.02.2021
Trzeba dobrze odcisnąć z nadmiaru wody.
Justyna
Dodano opinię: 27.01.2021
Czy zamiast mleka kokosowego można owsiane ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.02.2021
Tak, tylko możliwe, że będziesz musiała dać więcej mąki
appee
Dodano opinię: 30.01.2021
A czy zamiast mleka kokosowego może być zwykłe?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.02.2021
Tak. Możliwe, że będziesz musiała dać trochę więcej suchych skałdników,
Gabrysia
Dodano opinię: 02.02.2021
Czy mleko kokosowe to takie z puszki czy napój roślinny kokosowy? Niestety nie używam zbyt często i nigdy nie wiem o jakie chodzi
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.02.2021
takie gęste
Nina
Dodano opinię: 02.02.2021
Czy zamiast mleka kokosowego można dać zwykłe? 🙂
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.02.2021
Tak.
Marcelina
Dodano opinię: 11.02.2021
Czy zamiast banana mogę użyć innego owocu, np mango czy jabłko?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 01.03.2021
Można spróbować.
Diana
Dodano opinię: 15.02.2021
Witam, mogę zastąpić czymś jajko? Ewentualnie, może być samo żółtko? Pozdrawiam serdecznie.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 01.03.2021
Woda z ciecierzycy, kisiel z siemienia lnianego.
Klaudia
Dodano opinię: 25.02.2021
Ile babeczek wychodzi z przepisu? Czy po kilku dniach również sa ok?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 01.03.2021
Najlepsze tego samego dnia, ewentualnie na drugi dzień.
Joanna
Dodano opinię: 16.03.2021
Proszek do pieczenia jak się ma dla 10miesieczniaka? Można podać?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 15.04.2021
można
Asia
Dodano opinię: 28.02.2021
Witam, od jakiego wieku jest to danie? Nie widzę tej informacji, a bardzo mnie zainteresowało 🙂
alaantkoweblw
Dodano opinię: 01.03.2021
od 8 mca, tagi są na dole nad komentarzami 🙂
Ewa
Dodano opinię: 04.03.2021
Myslicie, że z mąki owsianej będą ok? I czy takie same proporcje? Pozdrawiam 🙂
alaantkoweblw
Dodano opinię: 15.04.2021
Powinno wyjśc na tych samych proporcjach
Renata
Dodano opinię: 05.03.2021
Przepyszne babeczki
Jusia
Dodano opinię: 10.03.2021
Fajnie jakby w przepisach w nawiasie przy mleku kokosowym bylo napisane czy plynne czy geste
Maria
Dodano opinię: 12.03.2021
A musi być mleko krowie losowe? Wyjdzie na krowie?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 13.05.2021
tak
Marta
Dodano opinię: 10.04.2021
Czy można pominąć lub zastąpić czymś jajko?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 15.04.2021
Np. bananem
Agnieszka
Dodano opinię: 23.04.2021
Przepyszne!!! Czy mogłyby być dobre z surowym burakiem?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 24.05.2021
Można poeksperymentować. Ciasta na bazie buraka, zwłaszcza z kakao są bardzo smaczne.
Anna
Dodano opinię: 22.07.2021
Nie upiekło mi się w 20 minut na wierzchu były piękne. Szkoda że nie włożyłam patyczka ☺️
Natalia
Dodano opinię: 19.10.2021
Czy można po upieczeniu zamrozić babeczki? I na jak długo?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 27.12.2021
Niektórzy mrożą. Nam nigdy jeszcze nic do mrożenia nie zostało. Pewnie do 3mcy powinno być ok
Mamami
Dodano opinię: 28.12.2021
Niestety nie polecam mrożonego szpinaku, wszystko rozmrożone i odciśnięte na maksa, składniki w temperaturze pokojowej. Podzieliłam na kilka porcji do pieczenia, w drugim podejściu dodałam więcej mąki, wydłużyłam czas pieczenia, za każdym razem ciasto tuż pod skórką jest mokre i zbite.
Joanna
Dodano opinię: 02.04.2022
Babeczki przepyszne, słodziutkie i zdrowe. Użyłam mąki orkiszowej pełnoziarnistej. Miałam obawy, że się nie upieką, bo sporo takich komentarzy, ale zawsze piekę babeczki w 180 stopniach, góra dół i po 25 minutach były gotowe.