Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

17 lipca 2014

Słoiki na wakacje wersja 2014 r.

Witajcie! Dziś przypominamy ubiegłoroczny wpis o słoikach z jedzeniem, które można zabrać ze sobą na wakacje i jeśli nie ma w pobliżu pewnego lokalu z przyzwoitym jedzeniem, takie zawekowane jedzenie na pewno się sprawdzi:) Rok temu, gdy Ala miałą rok, było tak: LIPIEC 2014r. Jedziemy na wakacje! 🙂 Matka też człowiek, wypocząć musi. Musi, chce...

Witajcie! Dziś przypominamy ubiegłoroczny wpis o słoikach z jedzeniem, które można zabrać ze sobą na wakacje i jeśli nie ma w pobliżu pewnego lokalu z przyzwoitym jedzeniem, takie zawekowane jedzenie na pewno się sprawdzi:)

Rok temu, gdy Ala miałą rok, było tak:

LIPIEC 2014r.
Jedziemy na wakacje! 🙂

Matka też człowiek, wypocząć musi. Musi, chce i koniec:) Wypoczynek, to też zero stania przy garach (chyba się nie uda…) i nieustanne obżeranie się kebabami (to chyba też nie wypali przy Ali). Postanowiłam, że na wszelki wypadek (jeśli nie znajdę satysfakcjonującej knajpki nad morzem) Ala obiady będzie jadła po domowemu. Może którąś/ któregoś z Was zainspiruje to do Waszych przygotowań przed wyjazdem na wakacje.

Oto kilka dań zamkniętych w słoiki, które wystarczy tylko odgrzać, dodać np. makaron i obiad gotowy:)

Podstawą dań jest włoszczyzna, a także koperek, natka pietruszki, jaglanka. Wszystkie dania przygotowywałam w tym samym czasie. Zaczęłam od ugotowania dużej ilości bulionu warzywnego ( TUTAJ znajdziecie genialny przepis Ani, ja nie dodałam tylko cebuli). A oto, co wyszło:

1) KLOPSIKI INDYCZE W SOSIE WŁASNYM
Przepisów na klopsy/pulpety u nas sporo (np. taki przepis) – te są z mielonej piersi z indyka, z koperkiem, duszone na bulionie warzywnym.

 

 
2) GĘSTA ZUPA KREM Z SOCZEWICY Z MAJERANKIEM I KASZĄ JAGLANĄ
Jedno z dan pewniaków – jeszcze się nie zdarzyło, żeby Ala tego nie zjadła. Ugotowana z cebulką soczewica czerwona + ugotowana marchew + łyżka majeranku + dwie łyżki ugotowanej jaglanki. Całość zblendowana na krem. Najlepiej smakuje z makaronem świderki.
3) SOS DO SPAGHETTI Ala’ALA 🙂
Muszę Wam powiedzieć, że część sosu zniknęła już dziś:) W składzie: podsmażone na odrobinie oliwy mięso mielone z indyka, pokrojony w talarki por i marchewka. Potem wszystko zalałam bulionem, dodałam, łyżkę mrożonego zielonego groszku, 3 pomidory bez skóry, łyżkę koncentratu pomidorowego, łyżkę serka mascarpone, trochę bazylii i oregano i dusiłam na małym ogniu do miękkości. Podam z makaronem penne (najłatwiejszy kształt do trzymania w małej rączce).
4)LETNIA ZUPA WARZYWNA Z JAGLANKĄ
Prawie do każdego z dań potrzebowałam bulion warzywny. Z warzyw które zostały zrobiłam gęstą zupę- w składzie: marchew, por, pietruszka korzeń, seler, a także natka pietruszki, odrobina suszonego lubczyku i łyżka ugotowanej jaglanki, żeby zupa stała się bardziej pożywna. Taką zupę podaję małej do picia w Doidy Cup.
5)SURÓWKA Z BURAKÓW I JABŁKA 
Jeszcze nie wiem do czego ją wykorzystam- może jako pastę do chleba, lub tak po prostu bez innych dodatków dam Ali do zjedzenia. W składzie – ugotowane buraki, jabłko, sok z cytryny. Buraki i surowe jabłko starte na tarce i lekko skropione sokiem.

Wszystkie dania wylądowały w słoikach, zakręcone, ciepłe słoiki ułożyłam w garnku i poddałam 30 minutowej pasteryzacji w kąpieli wodnej. Mam nadzieję, że przez tydzień (lub dłużej) wytrzymają 🙂 Jeśli macie zamiar trzymać słoiki dłużej, polecam powtarzać pasteryzację. TUTAJ i TUTAJ znajdziecie porady na ten temat.
 

Do zobaczenia po wakacjach:)

 

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (33)

Anonymous

Dodano opinię: 10.02.2015

Właśnie czegoś takiego szukałam!!! Przetrwały mimo wysokiej temperatury na zewnątrz?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 10.02.2015

Tak, ale były cały czas w lodówce i trzymałam je tylko ok 10 dni, nie sprawdzałam czy dłużej nadal będą dobre do jedzenia po takiej ”pasteryzacji”. Smacznego;)

Anonymous

Dodano opinię: 10.02.2015

Super, ciekawe tylko jak zniosą 8h podróż :-/ pozdrawiam

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 11.02.2015

Ja jechałam 5 h w upale na wakacje i słoiki były w torbie termoizolacyjnej i było ok:)

Anonymous

Dodano opinię: 25.03.2015

czy moglabym prosic „przepis” na ta pasteryzacje w wersji dla blondynki?? 😀 😀 😀

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 25.03.2015

Droga blondynko witaj w gronie:) Ja też jestem blondynką:)
Bierzesz słoiki, dokładnie myjesz. Przygotowujesz danie, gorące danie np. sos wlewasz do słoika, zakręcasz.Na dnie garnka układasz ściereczkę, a na nią słoiki, jeden obok drugiego, ciasno, ale tak by się nie dotykały. Zalewasz ciepłą wodą, tak by słoiki prawie całkowicie były zanurzone w wodzie (mniej więcej do 4/5 ich wysokości) i gotujesz pod przykryciem ok 30-40 min. Wyjmujesz, jeszcze raz zakręcasz a raczej sprawdzasz czy na bank są dobrze zakręcone i odstawiasz 🙂 Gotowe. Są różne szkoły, w zależności od tego co chcesz pasteryzować długość i ilośc cykli gotowania można zwiększać i powtarzać. Poszperaj w necie, na pewno znajdziesz bardziej profesjonalne porady:)

Mirka

Dodano opinię: 28.08.2015

Witajcie!

Wasz blog jest rewelacyjny! Bardzo zaluje, ze dowiedzialam sie o nim troche ponad miesiec temu.. jak synek mial juz 12 miesiecy. Lepiej pozno niz wcale! 🙂 Gotuje z Wami codziennie!! Uwazam, ze Wasze przepisy sa proste a przy tym smaczne i zdrowe = przepis na szczesliwa mame i dziecko 🙂 

Sama interesuje sie zdrowym jedzeniem i w menu synka od poczatku figuruja takie wlasnie posiliki (o ile zje i mama nie musi na szybko kombinowac! ;). No i teraz wlasnie pojawil sie problem wakacji bo chcialabym miec pewnosc, ze bede miala cos ze soba i nie bede sie musiala martwic gotowaniem albo kupowaniem czegos czego nie jestem pewna…Wasz temat o sloikach to jest to! Mam pytanie – jestesmy na diecie wegetarianskiej (jemy nabial – jajka, bialy/zolty ser ale tylko mleko roslinne. Synek ma 13m). Jakie jeszcze dania wegetarianskie polecacie do sloikow? Dziekuje z gory –  za odpowiedz i za to, ze jestescie! 🙂 Pozdrawiamy! 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 28.08.2015

O jaaaaaaa dziękujemy za tyle miłych słów:)))) Droga wegetarianko, polecamy zatem ”spaghetti z soczewicą” z bloga, sosy pomidorowe do makaronu, sałatkę warzywną z ostatnich dni:) Pozdrawiamy!

JUsta

Dodano opinię: 05.08.2016

dziewczyny a powiedzcie proszę co wziać do jedzenia na dlugą, ok 8h podróz (nad morze właśnie 🙂 ) ? mam na mysli cos bardziej pozywnego niz owoce czy chrupki kururydziane 🙂 jakie macie doświadczenia w tym temacie?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 06.08.2016

Zajrzyj do zakładki „na wynos”:) Na pewno coś znajdziesz:)

JUsta

Dodano opinię: 07.08.2016

ok juz zaglądam 🙂 dziekuję za odpowiedz! 

Dorota

Dodano opinię: 31.08.2016

Przydatne informacje 🙂 Dziękuję serdecznie za nie.

Skorzystałam i jeszcze zostało! A na urlopie mogłam wypoczywać zamiast martwić się co moje dziecko zje.

U nas w zestawie były pulpety z kaszą kuskus, zupka z batatów z masłem orzechowym, sos do spaghetti, zupa warzywna z jaglanką i leczo. 

Asia

Dodano opinię: 30.09.2016

Bardzo ciekawy blog i inspirujące przepisy 🙂 Gratuluję.

Jednak zastanawia mnie w jaki sposób dziecko ma zjeść przygotowywane potrawy, np. makaron z sosem do spaghetti, który jest propozycją w powyższym poście? Makaron typu penne weźmie do rączki, a co z sosem? w jaki sposób podać to dziecku, aby nie miało problemów ze zjedzeniem?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 30.09.2016

Sos oblepia makaron, więc się na nim zatrzymuje. Co za tym idzie, tragi do brzuszka:)

ania

Dodano opinię: 18.06.2017

czy zawekowana zupke mozna po przyjeździe w wyznaczone miejsce przelac po zagotowaniu do termosa? Będziemy podróżować po wielu miejscowościach i nie zawsze wrócimy na obiadek do kwaterki.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 20.06.2017

Jasne:)

Ewelina

Dodano opinię: 23.06.2017

Ile wcześniej można przygotowac takie weki? Myślałam o wekowaniu w weekend, a wyjazd mamy w czwartek. Czy weki wytrzymają trzymając je w lodówce?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 21.07.2017

Jasne , 30min gotuj w garnku, wytrzymają.

Ania Be

Dodano opinię: 20.07.2017

Cześć, czy myślicie że zawekowane obiadki przetrwają podróż samolotem w luku bagażowym (około 3 godzin?)

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 21.07.2017

Tak:)

Ann

Dodano opinię: 21.07.2017

Nie trzeba trzymać ich w lodówce, prawda? 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 21.07.2017

W upały i tak bym trzymała:)

ewa

Dodano opinię: 24.07.2017

Jaki jest przepis na zupe z soczewica?

Sylwia

Dodano opinię: 20.08.2017

Czy cebulę też Pani blendowala w zupie z soczewicy? 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 20.08.2017

Pewnie tak, nie pamiętam ten wpis jest taki stary 🙂

Basia

Dodano opinię: 13.02.2018

A ja chciałam właśnie o ta super z soczewicy dopytać…
Jakie proporcje? Ile soczewicy? Czy do tego też idzie bulion? Ile?

ola

Dodano opinię: 08.06.2018

mam pytanie, czy otwierając taki słoik należy danie od razu zjeść? Czy można trzymając w lodówce na dwa dni je mieć?
dania z kurczakiem też można wekować?? pytam bo laik jestem w tych sprawach 😛

swoją drogą świetna strona, dużo inspiracji 🙂 uwielbiam tu zaglądać 😀

alaantkoweblw

Dodano opinię: 05.07.2018

Tak, możesz do max 2 dni zjeść, ale dłużej nie trzymaj. Tak, kurczaka też można:)

Aneta.

Dodano opinię: 06.02.2020

A ja chciałam zapytać jak długo można przechowywać takie słoiki mięsne?

Ania

Dodano opinię: 30.04.2021

A czy pasteryzacja tak samo dobrze się uda w piekarniku? Czy ktoś próbował?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 24.05.2021

Tak.

Asia

Dodano opinię: 19.04.2022

Super przepisy i inspiracje na nasze pierwsze wakacje z córcią. Ale chciałabym się dopytać, jak działać w przypadku gdy wszyscy idziemy na obiad do jakiejś knajpy na rybkę… brać obiad dla młodej w jakiś termos/pojemnik? Czy karmić ją wcześniej? Jak to było u Was? Pozdrawiam 🙂

alaantkoweblw

Dodano opinię: 08.08.2022

To zależy. Najwygodniej dać obiad wcześniej, a na wynos wziąć coś małego- owoc, jakieś placuszki.

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek