Składniki:
- około 400 g słoniny bez skóry
- opcjonalnie 20o g boczku
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 średnie ogórki kiszone
- 1/4 jabłka
- opcjonalnie 2 ząbki czosnku z kiszenia ogórków (można więcej, ja nie żałuję:))
Przygotuj dużą, głęboką patelnię z pokrywką.
Pokrój słoninę w drobną kostkę. Wiadomo, łatwo nie będzie, więc naostrz nóż porządnie. Rozgrzej patelnię, przełóż na nią słoninę i przykryj (będzie „pryskać”). Smaż ją na dużym ogniu około 3 minuty, a nastepnie zmniejsz i niech sobie tak skwierczy pod przykryciem (od czasu do czasu zamieszaj), by stopić tłuszcz.
W tym czasie pokrój boczek w drobną kostkę. Dodaj go do słoniny po około 20 minutach, zamieszaj i ponownie przykryj pokrywkę (nadal smażysz na najmniejszym ogniu, od czasu do czasu mieszając).
Pokrój cebulę, jabłko i ogórki w drobną kostkę. Czosnek świeży i kiszony posiekaj.
Po około 20 minutach dodaj cebulę i czosnek świeży. Smaż bez przykrycia okolo 10 minut, a nastepnie dodaj jabłko, ogórki i kiszony czosnek. Smaż jeszcze tylko 5 minut i wyłącz palnik. Przełóż do słoika, poczekaj, aż ostygnie, zawiąż kokardę, dołącz bochen chleba i daj mężowi w prezencie (albo teściowej;)) lub zjedz sama pośród nocnej ciszy:):):).
Przechowuj w lodówce.
Rady:
Smalec to inwencja twórcza kucharza. Nie musisz używać tych wszystkich dodatków. Będzie równie pyszny z samej słoniny. Wymienione dodatki to po prostu taki bonus smakowy;)
Wytapianie skwarek wymaga czasu, więc nie przyspieszaj niczego, zwiekszając ogień, bo uzyskasz spalone skwary.
Uprzedzając Wasze pytania… „Od kiedy smalec?”:):):) Antek spróbował, jak miał powyżej roku. Wcześniej na to nie wpadłam, ale też nie uważam tego za potrzebne. Nie posmakował mu, wiadomo – nie zna się:):):)
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (6)
Magda
Dodano opinię: 14.01.2018
Grunt to poczucie humoru 🙂 Pozdrawiam
Asia
Dodano opinię: 16.01.2018
Może być wyższy garnek jeżeli brak patelni z przykrywką?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 16.01.2018
Tak.
Marta
Dodano opinię: 31.08.2018
Boczek parzony czy surowy?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 31.08.2018
Ja lubię parzony.
Zuza
Dodano opinię: 17.01.2022
A ja tak podpowiem, że zamiast męczyć się z krojeniem słoniny my ją mielimy na grubych oczkach i smalcio wychodzi super 🙂