Soczysty, a nie suchy, taki powinien być kurczak z piekarnika. Jak tego dokonać? To proste, wystarczy trzymać się czasu i podlewać odpowiednio często kuraka:) Kurczak pieczony, to danie proste i smaczne. Smakuje nawet na zimno na drugi dzień. Takie pieczone piersi z kurczaka, czy kawałki mięsa z udek, możesz podać niemowlakowi już w 7-8 tygodniu rozszerzania diety.
Składniki:
- 1 cały kurczak ok. 1750 g (my kupujemy najczęściej kurczaka zagrodowego),
- 2 cebule
- 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
- 1 szklanka wody
marynata:
- 1 łyżeczka suszonego majeranku,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1/2 łyżeczki cząbru
- 2 łyżki soku z cytryny
Przygotuj marynatę. Do szklanki wlej olej, sok z cytryny i wszystkie suszone zioła i przyprawy. Dokładnie wymieszaj.
Cebule obierz i pokrój w ćwiartki. Wymieszaj z suszoną natką pietruszki. Nafaszeruj kurczaka cebulą. A wierzch natrzyj dokładnie marynatą. Wcieraj ją w mięso także pod skrzydłami i nogami, tak by zużyć całą marynatę.
Tak przygotowanego kurczaka odstaw na kilka godzin do lodówki w naczyniu żaroodpornym. (Minimum 2 h). Połóż kurczaka piersiami do góry:)
Piekarnik rozgrzej do 220’C z termoobiegiem. Wstaw kurczaka na drugi od dołu poziom i piecz 20 minut bez przykrycia. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180’C i ”podlej” kurczaka 1 szklanką gorącej wody, stopniowo wlewając ją na piersi, nogi, skrzydła.
USTAL CZAS PIECZENIA OD MOMENTU PIERWSZEGO PODLANIA KURCZAKA:
Mój kurczak miał ponad 1,7 kg więc od tego momentu policzyłam, że muszę go piec jeszcze ok 1,5h. Jeśli Twój kurczak jest mniejszy, piecz go krócej. Na każdy kilogram kurczaka, przypada godzina pieczenia od momentu podlania wodą:)
Żeby kurczak miał chrupiącą skórkę (skóry nie dajemy dzieciom, tylko samo mięso) i był soczysty, co 15-20 minut podlewaj go wodą zebraną na dnie naczynia żaroodpornego. Ostrożnie wysuwaj naczynie i łyżką stołową nabieraj wodę. Piecz cały czas do końca w 180’C bez przykrycia.
Gdy kurczak upiecze się, wyjmij go z piekarnika i daj mu 10 minut odpocząć. Opcjonalnie: posyp posiekaną natka pietruszki.
Maluszkom możesz podać udko czy pierś pokrojoną w kostkę i bez skóry. Smacznego!
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (20)
Julita
Dodano opinię: 21.09.2019
Dziewczyny, kolejny rewelacyjny przepis!!! Cała rodzina się zajadała. Trochę zachodu jest z tym podlewaniem co kwadrans, zwłaszcza jak kurczę waży ładne 2,5 kg ;), ale naprawdę warto się pomęczyć. Dziękuję za bombowy pomysł na rodzinny obiad!
Ania
Dodano opinię: 02.10.2019
Super przepis kurczak poprostu przepyszny.Dziekujemy:)
alaantkoweblw
Dodano opinię: 03.10.2019
smacznego! ależ apetyczne zdjęcie:)))
Wiola
Dodano opinię: 06.11.2019
A dlaczego skóry nie dajemy dzieciom? Czy chodzi o przyprawy?
Mój pieciolatek uwielbia skórę z ugotowanego kurczaka… czy to źle?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 08.11.2019
bo to sam tłuszcz..
Ania
Dodano opinię: 14.11.2019
Pieczemy bez przykrycia? 🙂
alaantkoweblw
Dodano opinię: 28.11.2019
jak w przepisie:)
Dominika
Dodano opinię: 05.01.2020
Bez soli?;)
alaantkoweblw
Dodano opinię: 13.01.2020
Jeśli danie podasz niemowlakowi, to tak, powyżej roku możesz dosolić.
Ozdobka
Dodano opinię: 21.01.2020
Idealny!! Robię po raz drugi:-)
Wioletta
Dodano opinię: 15.05.2020
Czym zastąpić sok z cytryny?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 30.05.2020
nie da się 🙂
Alicja
Dodano opinię: 09.08.2020
Wyjątkowe danie. Smakowało całej rodzinie ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 13.08.2020
To także u nas hit
Marta
Dodano opinię: 17.11.2020
Pyszny, nawet bez soli ? idealne danie dla calej rodziny ?
Anita
Dodano opinię: 30.11.2020
Najlepszy kurczak ever ?. Do tego frytki z warzyw (burak, marchew, ziemniaki) i wszyscy szczęśliwi i najedzeni.
Kasia sztaba
Dodano opinię: 03.12.2020
Wow ? całej rodzinie smakowało, nawet tacie który woli jedzenie z solą ?
Julita
Dodano opinię: 31.01.2021
Cała rodzina zgodnie stwierdziła „brakuje soli”. W smaku przypomina kurczaki z różna sprzedawane w budkach – skórka spieczona że aż w zębach trzeszczy, za to mięso z piersi jałowe. Pozostaniemy przy przepisie z solą i czosnkiem.
Aneta
Dodano opinię: 01.05.2021
Mam tylko minipiekarnik. Jest szansa, że wyjdzie czy jednak szkoda zachodu (mięsa), bo wiadomo, że się spali?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 24.05.2021
Ciężko nam ocenić.