Składniki:
1 łyżka masła;
1 łyżka mąki (pszennej / kukurydzianej);
1 szklanka zimnego mleka (krowiego ew. roślinnego np. owsianego);
pieprz (najlepiej biały, ale ja zazwyczaj dodaję czarny mielony);
szczypta zmielonej gałki muszkatołowej;
sól ( w wersji dla dorosłych).
W nieprzywierającym garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy rózgą/ trzepaczką, smażymy chwilkę mąkę, aż zacznie się „pienić” wciąż mieszając wlewamy mleko. Mieszamy, mieszamy, mieszamy:) Mleko zacznie gęstnieć, dodajemy przyprawy, mieszamy i gotujemy ok 2 minut. Gotowe.
Jeśli chcemy by sos był nieco rzadszy, możemy dolać mleka. Jeśli chcemy wykorzystać sos np. do zapiekanki dla kilku osób, najlepiej podwoić ilość wszystkich składników. Sos beszamelowy jest aksamitny, delikatny, doskonale sprawdzi się w wielu daniach, między innymi:
ŁOSOŚ POD BROKUŁOWYM BESZAMELEM
MAKARON PENNE Z CUKINIĄ I BESZAMELEM
ŁOSOŚ POD SZPINAKOWYM BESZAMELEM
ZAPIEKANKA RYBNA Z RYŻEM I WARZYWAMI
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (20)
Anonymous
Dodano opinię: 13.03.2015
czy zamiast masła można dać po prostu olej?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.03.2015
Nie próbowałam nigdy:)
Anonymous
Dodano opinię: 16.03.2015
Mozna.
W internecie sa przepisy na weganski beszamel. Wielokrotnie takowy robilam z racji tego, ze moja corka ma alergie na mleko krowie i maslo.
Ania
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 17.03.2015
Dziękujemy Aniu za info:)
KREJZOLCIA90
Dodano opinię: 15.03.2015
ciekawy blog w wolnej chwili zajrzyj do mnie 😉 Na rozdanie może się uda 🙂
http://blogowszystkimevi.bloog.pl/
magewa
Dodano opinię: 24.11.2015
trochę nie na temat ten wpis…
Mama Pana Adama
Dodano opinię: 16.03.2015
Spróbowaliśmy i przepis działa:)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 16.03.2015
Cieszę się:)
Anonymous
Dodano opinię: 16.03.2015
ja robię na oliwie, żeby nie „przypalać” masła. gdyż to niekorzystnie na nie wpływa;)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 16.03.2015
Nigdy nie próbowałam:) Oczywiście, przypalone masło, nie nadaje się do jedzenia, dlatego jeśli robicie na maśle, trzeba jak tylko się roztopi dodać mąkę i mieszać.
Domcia
Dodano opinię: 24.02.2016
Czy można robić potrawy na mleku krowim dla dzieci poniżej 1 roku? Jeżeli tak , to proszę o informację od kiedy.
Dzięki 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 24.02.2016
Jako składnik potrawy-tak,ale możesz też zastępować roślinnym.
Domcia
Dodano opinię: 24.02.2016
Np.w przepisie na naleśniki z kaszy manny (8m) jest szklanka mleka. Chodzi o krowie czy roślinne?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 24.02.2016
Dowolnie:)
Kasia
Dodano opinię: 22.04.2016
czy warzywa z beszamelem robione w piekarniku mozna podac (odgrzane) rocznemu dziecku na drugi dzien?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 25.04.2016
Jeśli przechowasz w lodówce, tak.
Alicja
Dodano opinię: 21.10.2018
nie ma to jak czytac szybko i dodac cala szklanke maki ;D gesto się zrobilo….
Ewelina
Dodano opinię: 02.08.2019
Od kiedy można podać dziecku beszamel z gałką muszkatołową? Czy może w ogóle z niej zrezygnować na długi czas?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.08.2019
Kiedy zechcesz
Marta
Dodano opinię: 20.07.2021
Szybko, łatwo i smacznie! <3