Zapach unoszący się podczas pieczenia warzyw – cudny! Pieczony czosnek nadaje papryce i pomidorom ciekawy, łagodny smak, a sos doskonale komponuje się nie tylko zmakaronem ale również z pulpetami, czy kurczakiem.
Składniki:
- 2 czerwone papryki
- 3 pomidory
- 1 mała cebula
- 5 ząbków czosnku
- 2 gałazki bazylii
- 3 gałazki oregano
- szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- olej rzepakowy
Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia lub przygotuj naczynie żaroodporne. Zastaw piekarnik na 200’C z termoobiegiem.
Pomidory natnij krzyżykiem, paprykę przepołów, wyjmij gniazdo nasienne, cebulę obierz i przekrój na ćwiartki. Na blaszkę połóż pomidory nacięciem do góry, paprykę skórką do góry, cebulę i czosnek w łupinkach. Polej wszystko obficie olejem i piecz przez 25-30 minut.
Wyjmij warzywa i ostudź. Zdejmij skórkę z pomidorów i papryki. Czosnek wyjmij z łupinki. Przełóż warzywa do malaksera, dodaj zioła, przyprawy, sok z cytryny i zblenduj wszystko. Przełóż do garnka i podgrzej.
Jeśli chcesz zaostrzyć smak łagodnego sosu, dodaj wyciśnięty ząbek czosnku.
Wersję dla dorosych możesz doprawić solą i ostrą papryką.
Sos możesz posypać tartym żółtym serem.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (17)
Paulina
Dodano opinię: 27.08.2015
zrobię ale na zimę w słoiki.
czegoś takiego szukałam.
mam sos pomidorowy z pieczonych warzyw marchew papryka bakłażany.
teraz będzie sam z papryka.i przy okazji kolejna partia Keczupu.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 27.08.2015
Ja też planuję, bo to świetny pomysł na kolejny sos na zimę:)
alaantkoweblw
Dodano opinię: 23.10.2018
OK:)
Aga
Dodano opinię: 12.10.2015
Czemu w większości przepisów sugerujecie obieranie warzyw ze skórki? Czy są zbyt ciezkostrawne?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 12.10.2015
Skórka nie blenduje sie do końca, albo jest wuczuwalna. Niespecjalnie ją lubimy w pomidorach czy papryce po uduszeniu.
Sandra
Dodano opinię: 16.08.2016
Hej. Nasunęło mi się pytanie, które mam już od dawna. Jaki ser żółty kupujecie? Jeszcze nie znalazłam takiego bez annato, więc nie daję synowi wcale, a w niektórych przepisach jest. (śmietankę 36% znalazłam po podaniu przez Was firm – dziękuję! 😀 )
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 16.08.2016
Mozzarelę lub Milbona z Lidla.
Gosia
Dodano opinię: 16.08.2016
Jak taki sos przełożyć do słoików na zimę? Wlać gorący do słoików i zakręcić? I ile może być w lodówce przechowywany?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 16.08.2016
Tak jak tutaj: https://alaantki.mda.pl/sos-pomidorowy-na-zime/
A w lodówce bez pasteryzacji w garnku a jedynie zakrecajac gorący, przechowuję do 2 tyg.
MadziaLenka
Dodano opinię: 06.08.2019
Sandra jeśli to czytasz znalazłam jeden ser z idealnym składem niestety w plastrach pikserki sierpca skład mleko, sól, kultury bakterii, u mnie w Carrefour
Kasia
Dodano opinię: 07.08.2019
Świetny przepis. Zrobiłam z ryżem i mój 10 miesięczny Maluch zjadł z dokładką.
Agnieszka
Dodano opinię: 06.09.2019
Czy taki sos wytrzyma w słoikach bez soli zapasteryzowany?
Zrobiłam go raz na obiad zamiast gotowego sosu spaghetti, chciałam zrobić go większa ilość na zimę, wtedy i dzieciakom będę mogła go dać, tylko zastanawiam się czy wytrzyma? Bo sos jest przepyszny 🙂
alaantkoweblw
Dodano opinię: 17.09.2019
jasne:)
Marta
Dodano opinię: 25.08.2021
Czy można ten sos zamrozić na zimę?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.12.2021
Tak
Aga
Dodano opinię: 30.11.2021
Ech, uwielbiam zdania w stylu „polej obficie olejem”. Ile to jest obficie? 2 łyżki? 1/3 szklanki? czy może pędzelkiem posmarować każde warzywo? Sorka za głupie pytania ale jestem początkująca
alaantkoweblw
Dodano opinię: 27.12.2021
Możesz posmarować. Fajnie się sprawdza atomizer do oleju.