Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

31 maja 2022

Spaghetti z oliwą czosnkową

Wygląda na obiad-bieda… A nie, nie. Uwierzcie mi… To jest pyszne! A w sytuacjach, gdy jest tzw. 3 razy nic: nic czasu, nic w lodówce, nic w głowie – niezastąpione:) składniki: 4 łyżki oliwy 3-4 ząbki czosnku 1 – 2 łyżeczek słodkiej papryki w proszku 4 gałązki oregano 2 gałązki bazylii szczypta pieprzu ZOBACZ NAJLEPSZE LANCZÓWKI Wylej oliwę...

Wygląda na obiad-bieda… A nie, nie. Uwierzcie mi… To jest pyszne! A w sytuacjach, gdy jest tzw. 3 razy nic: nic czasu, nic w lodówce, nic w głowie – niezastąpione:)

składniki:

  • 4 łyżki oliwy
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 – 2 łyżeczek słodkiej papryki w proszku
  • 4 gałązki oregano
  • 2 gałązki bazylii
  • szczypta pieprzu

ZOBACZ NAJLEPSZE LANCZÓWKI

Wylej oliwę na patelnię. Czosnek obierz i posiekaj drobno. Oberwij listki ziół i posiekaj. Wrzuć czosnek na jeszcze zimny olej i rozgrzej patelnię. Dodaj paprykę, zamieszaj i smaż dosłownie chwilkę, maksymalnie 1 minutę, mieszając. Wyłącz gaz. Dodaj zioła i dopraw pieprzem, zamieszaj.

Do tak przygotowanej oliwy dodaj ugotowany makaron, zamieszaj, by otoczył spaghetti. Wyłóż na talerz i posyp parmezanem.

Wersję dla dorosłych można przygotować z drobno pokrojonym chili, które należy dodać do oliwy wraz z czosnkiem.

Pamiętaj, by nie smażyć czosnku za długo, bo wówczas jego smak staje się gorzki.

image

JESTEŚ NA STARCIE ROZSZERZANIA DIETY LUB PRZYGOTOWUJESZ SIĘ DO NIEJ?

Ta książka przeprowadzi Cię przez cały ten proces. Znajdziesz w niej odpowiedzi na wszystkie pytania, co sprawi, że cały stres i obawy odejdą. Zobacz!


KUP BIBLIĘ ROZSZERZANIA DIETY


Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (37)

kasiunia24

Dodano opinię: 04.04.2016

Pyszka, często robię na wakacjach:)

ar

Dodano opinię: 04.04.2016

czy zamiast listków bazylii i oregano mogą być ususzone z torebeczki? 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 04.04.2016

Tak

Malyna

Dodano opinię: 05.04.2016

a jaki ser najlepiej ? 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 05.04.2016

Z dobrym składem:) 

Aleksandra

Dodano opinię: 07.04.2016

Obiad uratowany!! Tylko szkoda, ze zjadłam ja i 13-miesięczna córcia, reszta rodziny wzgardziła….

Joanna

Dodano opinię: 08.04.2016

Macie ode mnie Oksara za ten przepis. Moja córa uwielbia a ja robię, jak nie mam weny na obiad :)3

 

 

 

 

Kasia

Dodano opinię: 11.04.2016

Dziś u mnie będzie na obiad, brak weny wchodzę na waszą stronkę a tu proszę 🙂

ula

Dodano opinię: 13.05.2016

czy mozna to danie zaserwowac 11,5 miesieczniakowi? 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 14.05.2016

Tak

Klaudia

Dodano opinię: 13.06.2016

A cóż to za książeczka w tle? 🙂

makaron pyszny !:)

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 14.06.2016

„W podróży czas się nie dłuży”:)

matka_galganka

Dodano opinię: 14.06.2016

Makaron pycha! U mnie zamiast ziół była zielona pietrucha (akurat na stanie) i efekt końcowy wyśmienity ;p

Ania

Dodano opinię: 26.06.2016

Mozna zaserwowac taki obiadek 9-miesieczniakowi?

 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 28.06.2016

Jasne:)

Ola

Dodano opinię: 22.08.2016

MOzna dla dziecka 8,5 miesiecznego ? 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.08.2016

Tak.

Karo

Dodano opinię: 11.01.2017

A jak się ma to do kwestii, że smażonego nie należy podawać jak najdłużej?

 Jestem początkująca w temacie, więc jeśli odpowiedz byłaby do znalezienia gdzieś ja innej podstronie, to proszę o linka. 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 11.01.2017

Owszem, smażonego jak najrzadziej i poźniej, ale raz na jakiś czas krzywdy nie zrobi, a w tym przepisie ciężko nazwac to smażonym. 

Magda

Dodano opinię: 28.02.2017

zdjęcie tego dania i przepis to coś innego? bo gdzie na tym zdjęciu jest papryka w proszku?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 28.02.2017

Lekko czerwone zabarwienie oliwy o jej obecności świadczy:)Owszem, znajduje się tam.

Iwonia

Dodano opinię: 28.02.2018

Robilam juz z dziesięć podejsc do tego dania bo zapowiada się pysznie ale za kazdym razem mega gorzkie. Uwazam żeby nie przypalic czosnku i papryki nawet daje w ostatniej chwili i dalej gorzkie. O co chooooo ?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 02.03.2018

Może kwestoa oleju.

Iwonia

Dodano opinię: 02.03.2018

Juz chyba tylko to mi pozostaje…

Agnieszka

Dodano opinię: 19.06.2018

Jakiej oliwy konkretnie używacie, żeby nie było gorzko? Mam ten sam kłopot co Iwonia

alaantkoweblw

Dodano opinię: 19.06.2018

Bo bywa, iż czosnek się spali i wtedy jest gorzki smak. Na to trzeba uważać.

Daria

Dodano opinię: 28.12.2020

Oliwa z oliwek czy olej rzepakowy?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 04.02.2021

Może być każdy dobry olej.

Justyna

Dodano opinię: 09.01.2021

A czy mogę dawać 10 miesięcznej córce taki makaron żeby sama pojedyncze kawałki gryzla?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 04.02.2021

Można od początku rozszerzania diety.

Iwona

Dodano opinię: 19.05.2021

Czy mogę używać zióła prowansalskie ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 24.05.2021

Pewnie- jakie lubisz.

Monika

Dodano opinię: 06.06.2021

Można podać 6,5 miesięcznemu dziecku?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 14.07.2021

Możesz.

Katarzyna

Dodano opinię: 20.07.2021

Nie do końca rozumiem czy rozgrzać oliwe czy nie 😀

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.12.2021

Jak w przepisie: Oliwę rozgrzej na patelni.

Dagmara

Dodano opinię: 14.02.2024

W 2024 smakuje rownie dobrze 🙂

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek