Jeśli coś kosztuje 2 grosze a smakuje jak milion dolców, to trzeba tego spróbować, a nawet zrobić na uroczysty obiad. Czy dziecko to zje? A dlaczego miałoby nie zjeść. W łapkę wygodnie złapać, pyyyycha!
Nastaw piekarnik na 190’C z termoobiegiem.
Kalafior pozbaw liści i oczyść. Nie pozbawiaj go łodygi, ona trzyma różyczki. Pokrój kalafior na 3-4 grube steki. Przygotuj w miseczce marynatę do steków. Wymieszaj masło, oliwę, czosnek, sok z cytryny i pieprz.
Rozgrzej dużą suchą patelnię i podsmaż na dużym ogniu plastry kalafiora z obu stron do zrumienienia. Posmaruj każdy z obu stron marynatą.
Ułóż na dużej blaszce. Pomidorki przekór na pół i ułóż na każdy steku. Piecz około 20 minut.
Z niewykorzystanych kawałków kalafiora możesz zrobić zupę lub placki.
Steki po upieczeniu posyp koprem i możesz podać z sosem czosnkowym.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (0)