Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

13 listopada 2014

„Super szybkie placuszki owsiane z dynią”

Składniki: 0,5 szklanki puree z dyni; 0,5 szklanki płatków owsianych górskich; jajko; pół łyżeczki cynamonu; (ew. jakieś słodziwo np. pół łyżeczki miodu – dla dzieci po 1 r.ż; pół banana). Dobrze odsączone puree z dyni mieszamy z suchymi płatkami i rozbełtanym jajkiem, dodajemy cynamon i coś do posłodzenia (nie koniecznie). Smażymy do zarumienienia na małym...

http://alaantkoweblw.blogspot.com/2014/11/super-szybkie-placuszki-owsiane-z-dynia.html

Składniki:
0,5 szklanki puree z dyni;
0,5 szklanki płatków owsianych górskich;
jajko;
pół łyżeczki cynamonu;
(ew. jakieś słodziwo np. pół łyżeczki miodu – dla dzieci po 1 r.ż; pół banana).
Dobrze odsączone puree z dyni mieszamy z suchymi płatkami i rozbełtanym jajkiem, dodajemy cynamon i coś do posłodzenia (nie koniecznie). Smażymy do zarumienienia na małym ogniu, na niewielkiej ilości oliwy z dwóch stron.
Dorośli mogą sobie posypać cukrem pudrem.
Jeśli ciasto wydaje Wam się zbyt rzadkie, bo dynia puści sok=wodę:) dodajcie jeszcze trochę suchych płatków. Placuszki należy delikatnie przewracać na drugą stronę. bardzo zwarte są dopiero gdy ostygną, ale na ciepło smakują najlepiej.

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (34)

Magdalena Kuchaja

Dodano opinię: 13.11.2014

świetne placuszki!

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 14.11.2014

Dziękuję:)

Anonymous

Dodano opinię: 14.11.2014

A te puree, to jak?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 14.11.2014

Dynię obierasz ze skóry, kroisz w małą kostkę, wrzucasz do garnka z odrobiną wody, dusisz pod przykryciem aż całkiem zmięknie i rozgniatasz np. widelcem i masz puree:)

magewa

Dodano opinię: 18.09.2015

Znalazłam jeszcze inną metodę (z Jadlonomia)- dzisiaj przetestowana i jest super 😉

"Jak zrobić purée z dyni: dynię należy przekroić na pół, następnie położyć na blasze piekarnika skórą do dołu i piec w skorupie w 200 stopniach przez około godzinę, lub do czasu, aż dynia będzie miękka. Następnie usunąć pestki, a potem wydłubać łyżką miąższ z dyni i zmiksować go blenderem na gładkie purée. Można zużyć od razu, a można przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku"

Anonymous

Dodano opinię: 14.11.2014

suche platki czyli nie gotowac ich wczesniej?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 14.11.2014

Tak, suche płatki.

Unknown

Dodano opinię: 25.12.2014

U nas w wersji na dobrym masełku i też wyszły przepyszne! Dzięki za fajny szybki przepis 🙂

Marteczka

Dodano opinię: 28.07.2015

A może być purre z dyni ze słoiczki dla dzieci?

 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 29.07.2015

Hmm, nie orientuję się jaka ono ma konsystencję, jeśli jest bardzo rzadkie to spróbuj dodać więcej suchych składników.

Justyna

Dodano opinię: 31.07.2015

A czym można upiec te ciastka w piekarniku? Myślicie że wyjdą?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 31.07.2015

Oj nie mam pojęcia:) Boję się, że mogą się rozlecieć:)

gosia

Dodano opinię: 10.08.2015

jeszcze chciałam zapytać czy zamiast jajka mogę podać banana? w jakiej ilości? musze ograniczyć ilość jajek w diecie dziecka

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 10.08.2015

Tak, 1 jajo= jeden mały banan:)

gosia

Dodano opinię: 10.08.2015

zrobione, zjedzone, pyyyysznee:)

magewa

Dodano opinię: 07.09.2015

Zamiast płatków osianych wykorzystałam "trociny" po mleku owsianym + dynia ze słoika własnej roboty i mąka 😉 pycha!

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 07.09.2015

i ekonomicznie;)

Kasia

Dodano opinię: 23.09.2015

Super szybkie i super smaczne:)

Asia

Dodano opinię: 17.08.2016

hej! Chciałabym zrobic te placuszki, ale my nie możemy białka jaja. Wiec i tak chce słodziwo – banana, tylko ile go dac, zeby zastąpiło tez i to bialko?

dostalam wlasnie peeeelno dyń, wiec chyba wypróbuje wszystkie Wasze dyniowe Dania :))

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 17.08.2016

Wydaje mi się, że jeden wystarczy, ale eksperymentuj:)

Pati

Dodano opinię: 01.09.2016

Od kiedy można podać mamy 8mc 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 02.09.2016

Już:)

dorota

Dodano opinię: 06.10.2016

Przepyszne są! I co ważne zwarte i super do trzymania przez małą rączkę 🙂

Marta

Dodano opinię: 22.11.2016

Pyszne:) Warto po zmieszaniu skladników odczekać troche az platki nasiakna. Wyszly zwarte nawet na cieplo i były mięciutkie. Smazymy zawsze bez tluszczu na sucho 😉

 

Małgorzata

Dodano opinię: 24.01.2017

Śniadanko zjedzone, przepis genialny !

Karolina

Dodano opinię: 02.03.2018

Ile dni takie placuszki mogą być przechowywane? 🙂 To dobry pomysł na spacery, ale robienie ich codziennie przy śniadaniu, zupie, obiedzie przewyższa moje możliwości czasowe 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 04.03.2018

Max jeden dzień w lodówce.

Agnieszka

Dodano opinię: 11.03.2018

Ja dodałam banana zamiast jajka oraz purè z dyni i mango. Delikatne bardzo smaczne. Smażyłam na oleju kokosowym. Serdecznie polecam 🙂

Monika

Dodano opinię: 11.02.2019

Witam dziś robiłam te placki synowi. Nie możemy jajka i banana. Zalałam więc 1 łyżkę zmielonego siemienia lnianego 3 łyżkami wody i odstawiłam na 3 minuty. Dodałam do masy. Placki były zawarte i bez większego problemu odwróciłam je na patelni. Dziękuję za ten przepis ?

Katarzyna

Dodano opinię: 14.02.2020

Ja zmieniłam płatki na mąkę i smażyła m na suchej patelni wyszły super 🙂

Daniela

Dodano opinię: 24.03.2020

Kolejny hit! I jak szybko…Bardzo dziekuje za wszystkie przepisy!

Marta

Dodano opinię: 26.10.2020

Placuszki wyszły pyszne! Dramat był przy pierwszym, ponieważ się rozleciał i wyglądał niemal jak jajecznica (zyskał miano dyniownicy). Z następnymi jakoś poszło 🙂
Dzięki za przepis 🙂

alaantkoweblw

Dodano opinię: 27.10.2020

Jak z naleśnikami- pierwszy do wyrzucenia.

Asia

Dodano opinię: 20.01.2022

Pycha! Następnym razem będę musiała zrobić większą porcję. 🙂

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek