Składniki:
0,5 szklanki puree z dyni;
0,5 szklanki płatków owsianych górskich;
jajko;
pół łyżeczki cynamonu;
(ew. jakieś słodziwo np. pół łyżeczki miodu – dla dzieci po 1 r.ż; pół banana).
Dobrze odsączone puree z dyni mieszamy z suchymi płatkami i rozbełtanym jajkiem, dodajemy cynamon i coś do posłodzenia (nie koniecznie). Smażymy do zarumienienia na małym ogniu, na niewielkiej ilości oliwy z dwóch stron.
Dorośli mogą sobie posypać cukrem pudrem.
Dorośli mogą sobie posypać cukrem pudrem.
Jeśli ciasto wydaje Wam się zbyt rzadkie, bo dynia puści sok=wodę:) dodajcie jeszcze trochę suchych płatków. Placuszki należy delikatnie przewracać na drugą stronę. bardzo zwarte są dopiero gdy ostygną, ale na ciepło smakują najlepiej.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (34)
Magdalena Kuchaja
Dodano opinię: 13.11.2014
świetne placuszki!
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 14.11.2014
Dziękuję:)
Anonymous
Dodano opinię: 14.11.2014
A te puree, to jak?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 14.11.2014
Dynię obierasz ze skóry, kroisz w małą kostkę, wrzucasz do garnka z odrobiną wody, dusisz pod przykryciem aż całkiem zmięknie i rozgniatasz np. widelcem i masz puree:)
magewa
Dodano opinię: 18.09.2015
Znalazłam jeszcze inną metodę (z Jadlonomia)- dzisiaj przetestowana i jest super 😉
"Jak zrobić purée z dyni: dynię należy przekroić na pół, następnie położyć na blasze piekarnika skórą do dołu i piec w skorupie w 200 stopniach przez około godzinę, lub do czasu, aż dynia będzie miękka. Następnie usunąć pestki, a potem wydłubać łyżką miąższ z dyni i zmiksować go blenderem na gładkie purée. Można zużyć od razu, a można przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku"
Anonymous
Dodano opinię: 14.11.2014
suche platki czyli nie gotowac ich wczesniej?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 14.11.2014
Tak, suche płatki.
Unknown
Dodano opinię: 25.12.2014
U nas w wersji na dobrym masełku i też wyszły przepyszne! Dzięki za fajny szybki przepis 🙂
Marteczka
Dodano opinię: 28.07.2015
A może być purre z dyni ze słoiczki dla dzieci?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 29.07.2015
Hmm, nie orientuję się jaka ono ma konsystencję, jeśli jest bardzo rzadkie to spróbuj dodać więcej suchych składników.
Justyna
Dodano opinię: 31.07.2015
A czym można upiec te ciastka w piekarniku? Myślicie że wyjdą?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 31.07.2015
Oj nie mam pojęcia:) Boję się, że mogą się rozlecieć:)
gosia
Dodano opinię: 10.08.2015
jeszcze chciałam zapytać czy zamiast jajka mogę podać banana? w jakiej ilości? musze ograniczyć ilość jajek w diecie dziecka
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 10.08.2015
Tak, 1 jajo= jeden mały banan:)
gosia
Dodano opinię: 10.08.2015
zrobione, zjedzone, pyyyysznee:)
magewa
Dodano opinię: 07.09.2015
Zamiast płatków osianych wykorzystałam "trociny" po mleku owsianym + dynia ze słoika własnej roboty i mąka 😉 pycha!
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 07.09.2015
i ekonomicznie;)
Kasia
Dodano opinię: 23.09.2015
Super szybkie i super smaczne:)
Asia
Dodano opinię: 17.08.2016
hej! Chciałabym zrobic te placuszki, ale my nie możemy białka jaja. Wiec i tak chce słodziwo – banana, tylko ile go dac, zeby zastąpiło tez i to bialko?
dostalam wlasnie peeeelno dyń, wiec chyba wypróbuje wszystkie Wasze dyniowe Dania :))
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 17.08.2016
Wydaje mi się, że jeden wystarczy, ale eksperymentuj:)
Pati
Dodano opinię: 01.09.2016
Od kiedy można podać mamy 8mc 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 02.09.2016
Już:)
dorota
Dodano opinię: 06.10.2016
Przepyszne są! I co ważne zwarte i super do trzymania przez małą rączkę 🙂
Marta
Dodano opinię: 22.11.2016
Pyszne:) Warto po zmieszaniu skladników odczekać troche az platki nasiakna. Wyszly zwarte nawet na cieplo i były mięciutkie. Smazymy zawsze bez tluszczu na sucho 😉
Małgorzata
Dodano opinię: 24.01.2017
Śniadanko zjedzone, przepis genialny !
Karolina
Dodano opinię: 02.03.2018
Ile dni takie placuszki mogą być przechowywane? 🙂 To dobry pomysł na spacery, ale robienie ich codziennie przy śniadaniu, zupie, obiedzie przewyższa moje możliwości czasowe 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 04.03.2018
Max jeden dzień w lodówce.
Agnieszka
Dodano opinię: 11.03.2018
Ja dodałam banana zamiast jajka oraz purè z dyni i mango. Delikatne bardzo smaczne. Smażyłam na oleju kokosowym. Serdecznie polecam 🙂
Monika
Dodano opinię: 11.02.2019
Witam dziś robiłam te placki synowi. Nie możemy jajka i banana. Zalałam więc 1 łyżkę zmielonego siemienia lnianego 3 łyżkami wody i odstawiłam na 3 minuty. Dodałam do masy. Placki były zawarte i bez większego problemu odwróciłam je na patelni. Dziękuję za ten przepis ?
Katarzyna
Dodano opinię: 14.02.2020
Ja zmieniłam płatki na mąkę i smażyła m na suchej patelni wyszły super 🙂
Daniela
Dodano opinię: 24.03.2020
Kolejny hit! I jak szybko…Bardzo dziekuje za wszystkie przepisy!
Marta
Dodano opinię: 26.10.2020
Placuszki wyszły pyszne! Dramat był przy pierwszym, ponieważ się rozleciał i wyglądał niemal jak jajecznica (zyskał miano dyniownicy). Z następnymi jakoś poszło 🙂
Dzięki za przepis 🙂
alaantkoweblw
Dodano opinię: 27.10.2020
Jak z naleśnikami- pierwszy do wyrzucenia.
Asia
Dodano opinię: 20.01.2022
Pycha! Następnym razem będę musiała zrobić większą porcję. 🙂