Nie ma czasu,prawda;):)? A te świąteczne babeczki nie wymagają go zbyt wiele. Wiemy… To znów babeczki,ale znacie coś szybszego i jednocześnie tak smacznego?? A kiedy dołączyć do tych zalet aromat świąt… Pyyyyycha!
200g maku
2 łyżki rodzynek
1 łyżka żurawiny
2 łyżki zmielonych migdałów
1 łyżka startej skórki z pomarańczy
2 jajka
2 łyżki mąki pszennej lub innej
2 łyżki miodu/syropu daktylowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Suszone owoce zalej gorącą wodą i odstaw na około 20 minut.
Zalej mak gorącą wodą (by przykryła mak) i pozostaw do ostygnięcia. Odcedź z nadmiaru i zblenduj na gładką masę.
Oddzial żółtka od białek. Do masy makowej dodaj żółtka, migdały, mąkę, proszek do pieczenia miód, suszone owoce i skórkę z pomarańczy. Zmiksuj by składniki się połączyły. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do masy. Wymieszaj delikatnie lyżką. Przełóż do papilotek do 3/4 ich wysokości.
Piecz w 190'C z termoobiegiem przez około 20 minut.
Maku w takiej ilości nie polecamy podawać maluchom co najmniej do roku ze względu na to, że jest ciężkostrawny. Jeśli dziecko nie ma problemów brzuszkowych, po roku może sięgać po niego.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (4)
Aga
Dodano opinię: 23.12.2015
Witam! Czy do tych babeczki można użyć gotowej masy makowej? Jeśli tak to ile należy jej dodać? Pytam bo została mi gotowa masa z innych wypieków… A ile babeczek wychodzi z przepisu? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedz 🙂 pozdrawiam!
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 23.12.2015
Witaj,około 12-14 sztuk. Możesz użyć gotowej, ale sprawdzź skład:) Taka sama ilość jak w przepisie.
Ania
Dodano opinię: 16.05.2018
Dzień dobry. Od jakiego wieku można wprowadzić mak?
Anan
Dodano opinię: 19.09.2020
Dla osób, które lubią mam, babeczki bardzo smaczne. Proste w wykonaniu. Polecam !