Alternatywa dla świątecznych pasztecików- smaczne i szybkie w wykonaniu. A do tego sprzyja dzieleniu się tym, co dobre.
Rozpuść masło i odstaw do ostudzenia.
Przygotuj rozczyn. Wlej ciepłe mleko do miseczki, dodaj drożdże i zamieszaj, by się rozpuściły. Dodaj cukier i 2 łyżki mąki. Zamieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 10 min.
Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj masło, jogurt i rozczyn. Zamieszaj i wyrób ciasto. Powinno być elastyczne. Przykryj ściereczką i odstaw na 45 min w ciepłe miejsce. W tym czasie przygotuj farsz.
Poszatkuj cebulę, pieczarki zetrzyj na grubych oczkach tarki. Na oliwie zeszklić cebulę, dodaj pieczarki i duś całość około 5 min. Odciśnij nadmiar soku, ostudź i dodaj przyprawy oraz mozzarellę. Jeśli używasz twarogu, rozkrusz go rękami. Zamieszaj całość.
Wyrośnięte ciasto wyrabiaj jeszcze kilka minut, by odchodziło od rąk. Jeśli jest za mokre, dodaj mąki.
Posmaruj ręce oliwą i odrywaj ciasto po kawałku. Formuj kulkę, rozpłaszczaj i na środek placka układaj łyżeczkę nadzienia. Zamknij kulkę i zaciśnij. Układaj każdą kulkę jedna koło drugierj na okrągłej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, np. na tej do tarty. posmaruj całość rozpuszczonym masłem lub rozbełtanym jajkiem. Piecz w 190’C przez 40 min z termoobiegiem.
Jeśli użyjesz twarogu i pominiesz sól, to danie możesz podać starszemu niemowlęciu.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (0)