mąka ziemniaczana (ilość w treści przepisu);
jajko;
100 g. szpinaku mrożonego;
sok z cytryny;
ząbek czosnku.
Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości. Wycisnąć przez praskę. Wyłożyć do dużej miski i lekko wystudzić. Szpinak rozmrozić, dusząc na małym ogniu i odparowując nadmiar wody. Pod koniec duszenia wycisnąć czosnek, odrobinę soku z cytryny i wymieszać. Ostudzić. Jeśli szpinak jest nierozdrobniony – posiekać. Gdy ziemniaki są letnie, uklepać je równo, podzielić na 4 części i 1/4 z nich wyjąć. To miejsce uzupełnić mąką ziemniaczaną (tyle mąki, ile ziemniaków wyjęliśmy). Wymieszać, dodać wyjętą uprzednio część ziemniaków, jajko, ostudzony szpinak i wyrobić ciasto. Powinno wyjść miękkie, ale plastyczne. Jeśli jest za rzadkie – dodać mąki. Formować niewielkie kulki, spłaszczać na dłoni i palcem wyciskać dziurkę. Wrzucać na gorącą wodę i gotować przez minutę od wypłynięcia klusek na wierzch.
Można podać z masełkiem bez soli lub oliwą.
Wersję dla rodziców doprawiłam solą i dodałam 2 ząbki czosnku więcej do szpinaku.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (30)
Inok
Dodano opinię: 02.07.2015
Rewelacja! Takie przepisy mamy niemowlaków lubią najbardziej – proste, zdrowe, pyszne i ekspresowe 🙂 Podpowiadam, że ze świeżym szpinakiem też się udają. Zerwałam, tak na oko, dwie garście liści, wrzuciłam na patelnię, żeby zwiędły i reszta jak w przepisie. Aha, i nie siekałam ich, a rozdrobniłam w malakserze, bo leniwa jestem 🙂 W czasie gotowanie okazało się, że czosnek "wyszedł", więc dodałam szczyptę gałki muszkatołowej, bo lubimy ją w zestawieniu ze szpiankiem, a rodzicom dla podbicia smaku polałam cebulką podsmażoną na maśle.
admin
Dodano opinię: 03.07.2015
Świetna relacja i zdjęcie:) Dziękujemy:)
Małgoś
Dodano opinię: 19.08.2015
Powtórzę – r e w e l a c j a. Mam dwie lewe ręce jeśli chodzi o gotowanie, a nawet ich brak 😉 a chyba nie widziałam by moje dziecko coś tak szybko zjadało. Mimo że trochę zbyt kleiste mi wyszły, bo biedaka zatykało momentami.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 19.08.2015
Bardzo się cieszymy,że kluchy smakowały. My też lubimy ten przepis:)Pozdrawiamy i smacznego!:)
Basiulini
Dodano opinię: 16.09.2015
jakiś sos do tego ??
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 16.09.2015
Ja podaje z masłem,ale może być np serowy.
Basiulini
Dodano opinię: 16.09.2015
sos dla malucha mialam napisac
anna kowalczyk
Dodano opinię: 22.03.2016
witam. czy moge zrobic slaskie z tych samych skl tylko bez szpinaku?
\\\\\\\
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.03.2016
Tak.
diana
Dodano opinię: 26.06.2016
Witam na jaki posilek dnia takie kluchy?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 28.06.2016
Obiad:)
Aleksis
Dodano opinię: 23.09.2016
Witam, przez który z powyższych składników danie nadaje sie dopiero od 9msc :)?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 23.09.2016
To nie jest kwestia tego, że sie „nie nadaje” Nasze tagi wiekowe to wiek, w ktorym my podawałyśmy daną potrawę. A kiedy Ty podasz-Twoja decyzja:)
Oliwka
Dodano opinię: 07.10.2016
Moje kluseczki okrutnie się kleją, czy to dlatego, że nie miałam praski i po prostu rozgniotłam ziemniaki widelcem? Czy mogę w związku z tym dodać do nich mąki pszennej, żeby jakoś uratować sytuację?
Będę baaardzo wdzieczna za odpowiedź 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 07.10.2016
Jak najbardziej, dodaj mąki. Ziemniaczanej lub pszennej.
Oliwka
Dodano opinię: 27.10.2016
Dodałam pszennej, wyszły więc "kopytkowato" ale maluch wszamał ze smakiem 😉
Już chyba wiem, w czym tkwił problem: robiłam te kluski na raty a nie za jednym zamachem – a więc ciasto leżakowało, mąka się rozpuszczała i musiałam dodawać.
Myślę, że trzeba je po prostu zrobić rach-ciach! 😉
Simama
Dodano opinię: 20.10.2016
Czy takie kluseczki można zamrozić? Czy raczej nie, kiedy szpinak był mrożony?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.10.2016
Ja nie mrożę ziemniaczanych. Później nie są smaczne.
Paulina
Dodano opinię: 01.12.2016
A ja mroziłam. Nie za bardzo mam jak gotować przy małej rozrabiace. Co mogę to szykuję wieczorem jak mała już śpi. Alicja pierwszy raz jadła szpinak i bardzo jej smakowały te kluski!
Mama Gabrysia
Dodano opinię: 25.06.2017
Kluski śląskie najlepiej mrozić surowe, bo ponownie gotowane nie są zbyt dobre. Wrzucać na wrzątek bezpośrednio po wyjęciu z zamrażarki. Trzeba tylko uważać aby się nie posklejały przy mrożeniu, najlepiej układać na tacce.
Justa
Dodano opinię: 07.11.2018
Mroziłam i niestety po podgrzaniu rozpadły się całkowicie i nadawały się do wyrzucenia.
Ale Zaraz po zrobieniu pycha ???
Gosia
Dodano opinię: 11.09.2017
Niestety czuć, że są bez soli. Córce nie zasmakowały a szkoda, bo super przepis 🙁
Ania F
Dodano opinię: 11.01.2018
A gdybym chciała dodać świeżego szpinaku to ile powinno to być?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 16.01.2018
150g podduszonego i posiekanego.
Jolanta
Dodano opinię: 11.01.2018
Kluseczki pyszne 🙂 Polecam 🙂
Ania
Dodano opinię: 21.05.2018
Rewelacja! Moja prawie 10cio miesięczna córka zjadła wszystko z apetytem!
Paulina
Dodano opinię: 11.02.2019
Hm a próbował ktoś piec takie kluski zamiast gotować?
Sylwia
Dodano opinię: 08.03.2019
Jak dla mnie rewelacja! Pyszne kluseczki. Jednak mojej 10cio miesięcznej còrci średnio się chyba podobała ich konsystencja bo nie chciała ich brać w łapkę.. jak jej ładowałam do buzi to ewentualnie zjadła ^^
Natalia
Dodano opinię: 07.06.2020
Świetny przepis 🙂 ja dodaje więcej szpinaku i kluski formuje w paluchy a la kopytka – wtedy małemu łatwiej złapać 😉
alaantkoweblw
Dodano opinię: 17.06.2020
Super pomysł.