Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

11 lipca 2014

„Szpinakowe kluski śląskie”

1 kg. ziemniaków;mąka ziemniaczana (ilość w treści przepisu);jajko;100 g. szpinaku mrożonego;sok z cytryny;ząbek czosnku. Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości. Wycisnąć przez praskę. Wyłożyć do dużej miski  i lekko wystudzić. Szpinak rozmrozić, dusząc na małym ogniu i odparowując nadmiar wody. Pod koniec duszenia wycisnąć czosnek, odrobinę soku z cytryny i wymieszać. Ostudzić. Jeśli szpinak jest...

1 kg. ziemniaków;
mąka ziemniaczana (ilość w treści przepisu);
jajko;
100 g. szpinaku mrożonego;
sok z cytryny;
ząbek czosnku.

Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości. Wycisnąć przez praskę. Wyłożyć do dużej miski  i lekko wystudzić. Szpinak rozmrozić, dusząc na małym ogniu i odparowując nadmiar wody. Pod koniec duszenia wycisnąć czosnek, odrobinę soku z cytryny i wymieszać. Ostudzić. Jeśli szpinak jest nierozdrobniony – posiekać.  Gdy ziemniaki są letnie, uklepać je równo, podzielić na 4 części i 1/4 z nich wyjąć. To miejsce uzupełnić mąką ziemniaczaną (tyle mąki, ile ziemniaków wyjęliśmy). Wymieszać, dodać wyjętą uprzednio część ziemniaków, jajko, ostudzony szpinak i wyrobić ciasto. Powinno wyjść miękkie, ale plastyczne. Jeśli jest za rzadkie – dodać mąki.  Formować niewielkie kulki, spłaszczać na dłoni i palcem wyciskać dziurkę. Wrzucać na gorącą wodę i gotować przez minutę od wypłynięcia klusek na wierzch.
Można podać z masełkiem bez soli lub oliwą.
Wersję dla rodziców doprawiłam solą i dodałam 2 ząbki czosnku więcej do szpinaku.

Tak dodajemy mąkę:

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (30)

Inok

Dodano opinię: 02.07.2015

Rewelacja! Takie przepisy mamy niemowlaków lubią najbardziej – proste, zdrowe, pyszne i ekspresowe 🙂 Podpowiadam, że ze świeżym szpinakiem też się udają. Zerwałam, tak na oko, dwie garście liści, wrzuciłam na patelnię, żeby zwiędły i reszta jak w przepisie. Aha, i nie siekałam ich, a rozdrobniłam w malakserze, bo leniwa jestem 🙂 W czasie gotowanie okazało się, że czosnek "wyszedł", więc dodałam szczyptę gałki muszkatołowej, bo lubimy ją w zestawieniu ze szpiankiem, a rodzicom dla podbicia smaku polałam cebulką podsmażoną na maśle.

admin

Dodano opinię: 03.07.2015

Świetna relacja i zdjęcie:) Dziękujemy:)

Małgoś

Dodano opinię: 19.08.2015

Powtórzę – r e w e l a c j a. Mam dwie lewe ręce jeśli chodzi o gotowanie, a nawet ich brak 😉 a chyba nie widziałam by moje dziecko coś tak szybko zjadało. Mimo że trochę zbyt kleiste mi wyszły, bo biedaka zatykało momentami.
 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 19.08.2015

Bardzo się cieszymy,że kluchy smakowały. My też lubimy ten przepis:)Pozdrawiamy i smacznego!:)

Basiulini

Dodano opinię: 16.09.2015

jakiś sos do tego ??

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 16.09.2015

Ja podaje z masłem,ale może być np serowy.

Basiulini

Dodano opinię: 16.09.2015

sos dla malucha mialam napisac

anna kowalczyk

Dodano opinię: 22.03.2016

witam. czy moge zrobic slaskie z tych samych skl tylko bez szpinaku?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

\\\\\\\

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.03.2016

Tak.

diana

Dodano opinię: 26.06.2016

Witam na jaki posilek dnia takie kluchy?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 28.06.2016

Obiad:)

Aleksis

Dodano opinię: 23.09.2016

Witam, przez który z powyższych składników danie nadaje sie dopiero od 9msc :)?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 23.09.2016

To nie jest kwestia tego, że sie „nie nadaje” Nasze tagi wiekowe to wiek, w ktorym my podawałyśmy daną potrawę. A kiedy Ty podasz-Twoja decyzja:)

Oliwka

Dodano opinię: 07.10.2016

Moje kluseczki okrutnie się kleją, czy to dlatego, że nie miałam praski i po prostu rozgniotłam ziemniaki widelcem? Czy mogę w związku z tym dodać do nich mąki pszennej, żeby jakoś uratować sytuację?
Będę baaardzo wdzieczna za odpowiedź 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 07.10.2016

Jak najbardziej, dodaj mąki. Ziemniaczanej lub pszennej.

Oliwka

Dodano opinię: 27.10.2016

Dodałam pszennej, wyszły więc "kopytkowato" ale maluch wszamał ze smakiem 😉
Już chyba wiem, w czym tkwił problem: robiłam te kluski na raty a nie za jednym zamachem –  a więc ciasto leżakowało, mąka się rozpuszczała i musiałam dodawać.

Myślę, że trzeba je po prostu zrobić rach-ciach! 😉

Simama

Dodano opinię: 20.10.2016

Czy takie kluseczki można zamrozić? Czy raczej nie, kiedy szpinak był mrożony?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.10.2016

Ja nie mrożę ziemniaczanych. Później nie są smaczne. 

Paulina

Dodano opinię: 01.12.2016

A ja mroziłam. Nie za bardzo mam jak gotować przy małej rozrabiace. Co mogę to szykuję wieczorem jak mała już śpi. Alicja pierwszy raz jadła szpinak i bardzo jej smakowały te kluski!

Mama Gabrysia

Dodano opinię: 25.06.2017

Kluski śląskie najlepiej mrozić surowe, bo ponownie gotowane nie są zbyt dobre. Wrzucać na wrzątek bezpośrednio po wyjęciu z zamrażarki. Trzeba tylko uważać aby się nie posklejały przy mrożeniu, najlepiej układać na tacce.

Justa

Dodano opinię: 07.11.2018

Mroziłam i niestety po podgrzaniu rozpadły się całkowicie i nadawały się do wyrzucenia.
Ale Zaraz po zrobieniu pycha ???

Gosia

Dodano opinię: 11.09.2017

Niestety czuć, że są bez soli. Córce nie zasmakowały a szkoda, bo super przepis 🙁

Ania F

Dodano opinię: 11.01.2018

A gdybym chciała dodać świeżego szpinaku to ile powinno to być?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 16.01.2018

150g podduszonego i posiekanego.

Jolanta

Dodano opinię: 11.01.2018

Kluseczki pyszne 🙂 Polecam 🙂

Ania

Dodano opinię: 21.05.2018

Rewelacja! Moja prawie 10cio miesięczna córka zjadła wszystko z apetytem!

Paulina

Dodano opinię: 11.02.2019

Hm a próbował ktoś piec takie kluski zamiast gotować?

Sylwia

Dodano opinię: 08.03.2019

Jak dla mnie rewelacja! Pyszne kluseczki. Jednak mojej 10cio miesięcznej còrci średnio się chyba podobała ich konsystencja bo nie chciała ich brać w łapkę.. jak jej ładowałam do buzi to ewentualnie zjadła ^^

Natalia

Dodano opinię: 07.06.2020

Świetny przepis 🙂 ja dodaje więcej szpinaku i kluski formuje w paluchy a la kopytka – wtedy małemu łatwiej złapać 😉

alaantkoweblw

Dodano opinię: 17.06.2020

Super pomysł.

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek