Leniwe muszą być leniwe, to ich główne zadanie. Dlatego robi się je tristras, bo czasu szkoda i energii. A gdy można jeszcze uczynić je wartościowsze… czemu nie! Zapraszamy na zielone leniwe!
składniki:
- 250 g twarogu półtłustego,
- duża garść liści szpinaku,
- 1 małe jajko,
- 1 ząbek czosnku
- 2,5 – 3 kopiastych łyżek mąki pszennej.
Szpinak włóż do misy malaksera i zblenduj. Zagotuj wodę w garnku. Do miski przełóż twaróg, dodaj szpinak i rozgnieć wszystko widelcem. Wbij jajko, dodaj mąkę, wyciśnięty przez praskę czosnek i zamieszaj dokładnie, by składniki się połączyły. Odrywaj po kawałeczku, wielkości orzecha włoskiego i w dłoniach roluj kluskę (kształt kopytek). Postępuj tak z pozostałym ciastem. Rzucaj na gotującą się wodę i gotuj do 3-4 minut od momentu wypłynięcia.
Leniwe podawaj z masełkiem lub ulubionym olejem, np. lnianym.
Jeśli ciasto lepi się, dodaj odrobinę mąki, jednak pamiętaj, że im mniej mąki, tym delikatniejsze ciasto.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (49)
Kinga
Dodano opinię: 04.09.2019
Jaką mąkę polecacie do tego przepisu zamiast maki pszennej? ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 17.09.2019
orkiszową
Sandra
Dodano opinię: 04.09.2019
A czym zastąpić twarog? Mój Mały jest uczulony na białko mleka krowiego?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 17.09.2019
nie można zastąpić tutaj twarogu
Kasia
Dodano opinię: 10.01.2021
A nie można zastąpić ziemniakami? Wyjdzie coś ala kopytka a nie leniwe.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.02.2021
Można- będzie inne danie, ale o to chodzi w gotowaniu- by kombinować.
Justyna
Dodano opinię: 04.09.2019
Od jakiego wieku można podawać?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 17.09.2019
po 6m
Anna
Dodano opinię: 06.09.2019
Troszkę mi się rozpadły po gotowaniu. Co może być przyczyną?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 17.09.2019
szpinak puścił wodę lub za mało mąki. Następnym razem nie wrzucaj wszystkich od razu tylko ze 2 i poczekaj aż wypłyną, jeśli też będa się rozpadać, dodaj do ciasta więcej mąki.
Diki
Dodano opinię: 06.09.2019
Przepis bardzo alaantkowy ? Zamiast mąki dałam kaszę mannę w ilości na pewno większej niż 3 łyżki (zawsze sypię na oko) i o 1 jajo więcej. Jak dla mnie super, mąż też się zajada. Natomiast Bobo… No cóż, dla niego ważniejsze jest teraz przemieszczanie się na wszystkie możliwe sposoby i opracowywanie nowych opcji wyjścia z krzesełka. Jedzenie to zbędny dodatek i jeżeli mama nie wciście do buziaka, to nawet okruszka nie zje. Ewentualnie trochę surowej papryki i gotowanej marchewki. Ale i tak z jedzeniem na razie u nas trochę kryzysowo. Zawsze można przecież nadrobić w nocy mlekiem mamusi ?
Dziękuję za Wasze przepisy. Nawet jak Bobas nie zje, to zawsze rodzice mają jakieś kulinarne urozmaicenie. Pozdrawiam ❤️
alaantkoweblw
Dodano opinię: 17.09.2019
Pozdrawiamy serdecznie:)) Kochamy takie komentarze:)
Asia
Dodano opinię: 07.09.2019
Czy mrożonym szpinak się nada ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 08.09.2019
nie
Weronika
Dodano opinię: 11.09.2019
Użyłam szpinaku mrożonego, wyszły super?
Marta
Dodano opinię: 12.03.2020
potwierdzam, że mrożony się nadaje – odmroziłam na patelni z odrobiną wody, potem odsączyłam w ręcznikach papierowych i dalej wg przepisu. Wyszły super. Na te proporcje sera i mąki użyłam dwie kostki szpinaku liściastego.
ula
Dodano opinię: 11.09.2019
Czy nadmiar leniwych można zamrozić?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 19.09.2019
tak
Aneta
Dodano opinię: 17.09.2019
Czy można zastąpić czymś biały ser? W Rzymie, gdzie mieszkam, nie ma takich wspaniałości.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 17.09.2019
podstawą pierogów leniwych jest właśnie twaróg,więc raczej trudno go zastąpić. Jedynie ziemniakami,ale to będzie już całkiem inny przepis na „kopytka”:)
Ola
Dodano opinię: 14.12.2019
Ale są takie serki w rodzaju naszego serka wiejskiego. Myślę że możesz spróbować po odsączeniu wody
Ania
Dodano opinię: 17.06.2020
Ja ostatnio robiłam na serku wiejskim i wyszły fajnie 🙂
alaantkoweblw
Dodano opinię: 19.06.2020
Wypróbujemy.
Magda
Dodano opinię: 27.11.2019
Wyjdą bez dodania jajka?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 27.12.2019
nie robiłyśmy
Ania
Dodano opinię: 08.07.2021
Wyjdą. Ja dodałam łyżkę mąki ziemniaczanej i jak czułam, że się nie związują, to jeszcze trochę pszennej dałam. I są ekstra ?
Anita
Dodano opinię: 29.11.2019
Jak można przechowywać ugotowane kluseczki?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 11.12.2019
w lodówce w pojemniku
Aga
Dodano opinię: 06.01.2020
Czy to może być pierwszy posiłek tzn. na zupełny początek rozszerzania diety? Czy lepiej zacząć po prostu od podania pojedynczych warzyw? Czy po prostu od razu mieszać ze sobą różne produkty właśnie w postaci dań?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 23.01.2020
Twój wybór
Ola
Dodano opinię: 23.01.2020
Jak długo można przetrzymywać w lodowce??
alaantkoweblw
Dodano opinię: 21.02.2020
2 dni max
Julia
Dodano opinię: 31.01.2020
Czosnek można dodawać do jedzenia maluchowi 6m+ ??
alaantkoweblw
Dodano opinię: 07.03.2020
My dawałyśmy. Nigdzie przeciwwskazań nie ma.
Marta
Dodano opinię: 31.01.2020
Od początku rozszerzam dietę z BLW i Waszymi przepisami. Są wspaniałe! Dziś nowy pomysł na obiad. Córcia pewnie nie dziubnie ( ma 15 mcy i wszystkim pluje bądż ( od początku) zrzuca wszystko na podłogę, ale my z mężem chętnie zjemy:)))))
Marta
Dodano opinię: 01.02.2020
Zrobiłam wczoraj. Pyszne. Ponieważ dzieci nie chciały nawet spróbować:( podałam z podsmażoną bułką tartą na masełku. Wspaniały obiad wczoraj i dziś:) dziękuję
Agatta
Dodano opinię: 06.06.2020
Super przepis, szybki w wykonaniu. Syn (8 miesięcy) bez problemu brał sam kluskę do ręki i chętnie zajadał.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 17.06.2020
Cieszymy się.
Katarzyna
Dodano opinię: 17.06.2020
Czy przed zamrożeniem trzeba je podgotowac?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 17.06.2020
Ja podgotowuję, studzę, polewam olejem i mrożę.
Beata
Dodano opinię: 30.07.2020
A mi wyszły twarde 🙁 zapewne to od zbyt dużej ilości mąki ale jak dałam tyle ile w przepisie to wszystko mi się kleiło i nie byłam w stanie uformować nic :(. Co robię nie tak? Szpinak był mrożony, rozmroził się sam, nic z nim nie robiłam.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 02.08.2020
Spróbuj odcisnąć szpinak po odmrożeniu kolejnym razem.
Karolina
Dodano opinię: 04.09.2020
Robilam na ok bo potrzebowalam kilka sztuk dla synka . Byly dosc rzadkie ale nie chcialam dosypywac maki..kladlam poprostu lyzka na gotujaca sie wode wyszly pyszne!
alaantkoweblw
Dodano opinię: 06.09.2020
Super, że smakowało
Dominika
Dodano opinię: 16.09.2020
Szpinak dodać surowy? Nie podsmażać go?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 17.09.2020
Surowy
Koralina
Dodano opinię: 28.09.2020
Trochę zmodyfikowałam bo zamiast zwykłego twarogu dałam wędzony, trochę ziemniaczanki i wyszły pycha! z sosem grzybowym i buraczkami 🙂 dzięki za inspirację 🙂
alaantkoweblw
Dodano opinię: 30.09.2020
Brzmi pysznie.
Beata
Dodano opinię: 27.06.2022
Wersja bezglutenowa- mąka ziemniaczana. Wyszły super!