Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

03 września 2019

Szpinakowe leniwe

Leniwe muszą być leniwe, to ich główne zadanie. Dlatego robi się je tristras, bo czasu szkoda i energii. A gdy można jeszcze uczynić je wartościowsze… czemu nie! Zapraszamy na zielone leniwe! składniki: 250 g twarogu półtłustego, duża garść liści szpinaku, 1 małe jajko, 1 ząbek czosnku 2,5 – 3 kopiastych łyżek mąki pszennej. Szpinak włóż...

Leniwe muszą być leniwe, to ich główne zadanie. Dlatego robi się je tristras, bo czasu szkoda i energii. A gdy można jeszcze uczynić je wartościowsze… czemu nie! Zapraszamy na zielone leniwe!

składniki:

  • 250 g twarogu półtłustego,
  • duża garść liści szpinaku,
  • 1 małe jajko,
  • 1 ząbek czosnku
  • 2,5 – 3 kopiastych łyżek mąki pszennej.

Szpinak włóż do misy malaksera i zblenduj. Zagotuj wodę w garnku. Do miski przełóż twaróg, dodaj szpinak i rozgnieć wszystko widelcem. Wbij  jajko, dodaj mąkę, wyciśnięty przez praskę czosnek i zamieszaj dokładnie, by składniki się połączyły. Odrywaj po kawałeczku, wielkości orzecha włoskiego i w dłoniach roluj kluskę (kształt kopytek). Postępuj tak z pozostałym ciastem. Rzucaj na gotującą się wodę i gotuj do 3-4 minut od momentu wypłynięcia.

Leniwe podawaj z masełkiem lub ulubionym olejem, np. lnianym.

Jeśli ciasto lepi się, dodaj odrobinę mąki, jednak pamiętaj, że im mniej mąki, tym delikatniejsze ciasto.

 

Jeśli wkrótce rozpoczynacie rozszerzanie diety, a Ty czujesz, że nie jesteś na to gotowa, potrzebujesz wiedzieć więcej, czuć się pewniej – dołącz do grupy kursantów 5 edycji Kursu BLW Online. Ruszamy już 16 września.

Kliknij TUTAJ, by wiedzieć więcej o kursie. 

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (49)

Kinga

Dodano opinię: 04.09.2019

Jaką mąkę polecacie do tego przepisu zamiast maki pszennej? ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 17.09.2019

orkiszową

Sandra

Dodano opinię: 04.09.2019

A czym zastąpić twarog? Mój Mały jest uczulony na białko mleka krowiego?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 17.09.2019

nie można zastąpić tutaj twarogu

Kasia

Dodano opinię: 10.01.2021

A nie można zastąpić ziemniakami? Wyjdzie coś ala kopytka a nie leniwe.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 04.02.2021

Można- będzie inne danie, ale o to chodzi w gotowaniu- by kombinować.

Justyna

Dodano opinię: 04.09.2019

Od jakiego wieku można podawać?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 17.09.2019

po 6m

Anna

Dodano opinię: 06.09.2019

Troszkę mi się rozpadły po gotowaniu. Co może być przyczyną?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 17.09.2019

szpinak puścił wodę lub za mało mąki. Następnym razem nie wrzucaj wszystkich od razu tylko ze 2 i poczekaj aż wypłyną, jeśli też będa się rozpadać, dodaj do ciasta więcej mąki.

Diki

Dodano opinię: 06.09.2019

Przepis bardzo alaantkowy ? Zamiast mąki dałam kaszę mannę w ilości na pewno większej niż 3 łyżki (zawsze sypię na oko) i o 1 jajo więcej. Jak dla mnie super, mąż też się zajada. Natomiast Bobo… No cóż, dla niego ważniejsze jest teraz przemieszczanie się na wszystkie możliwe sposoby i opracowywanie nowych opcji wyjścia z krzesełka. Jedzenie to zbędny dodatek i jeżeli mama nie wciście do buziaka, to nawet okruszka nie zje. Ewentualnie trochę surowej papryki i gotowanej marchewki. Ale i tak z jedzeniem na razie u nas trochę kryzysowo. Zawsze można przecież nadrobić w nocy mlekiem mamusi ?
Dziękuję za Wasze przepisy. Nawet jak Bobas nie zje, to zawsze rodzice mają jakieś kulinarne urozmaicenie. Pozdrawiam ❤️

alaantkoweblw

Dodano opinię: 17.09.2019

Pozdrawiamy serdecznie:)) Kochamy takie komentarze:)

Asia

Dodano opinię: 07.09.2019

Czy mrożonym szpinak się nada ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 08.09.2019

nie

Weronika

Dodano opinię: 11.09.2019

Użyłam szpinaku mrożonego, wyszły super?

Marta

Dodano opinię: 12.03.2020

potwierdzam, że mrożony się nadaje – odmroziłam na patelni z odrobiną wody, potem odsączyłam w ręcznikach papierowych i dalej wg przepisu. Wyszły super. Na te proporcje sera i mąki użyłam dwie kostki szpinaku liściastego.

ula

Dodano opinię: 11.09.2019

Czy nadmiar leniwych można zamrozić?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 19.09.2019

tak

Aneta

Dodano opinię: 17.09.2019

Czy można zastąpić czymś biały ser? W Rzymie, gdzie mieszkam, nie ma takich wspaniałości.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 17.09.2019

podstawą pierogów leniwych jest właśnie twaróg,więc raczej trudno go zastąpić. Jedynie ziemniakami,ale to będzie już całkiem inny przepis na „kopytka”:)

Ola

Dodano opinię: 14.12.2019

Ale są takie serki w rodzaju naszego serka wiejskiego. Myślę że możesz spróbować po odsączeniu wody

Ania

Dodano opinię: 17.06.2020

Ja ostatnio robiłam na serku wiejskim i wyszły fajnie 🙂

alaantkoweblw

Dodano opinię: 19.06.2020

Wypróbujemy.

Magda

Dodano opinię: 27.11.2019

Wyjdą bez dodania jajka?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 27.12.2019

nie robiłyśmy

Ania

Dodano opinię: 08.07.2021

Wyjdą. Ja dodałam łyżkę mąki ziemniaczanej i jak czułam, że się nie związują, to jeszcze trochę pszennej dałam. I są ekstra ?

Anita

Dodano opinię: 29.11.2019

Jak można przechowywać ugotowane kluseczki?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 11.12.2019

w lodówce w pojemniku

Aga

Dodano opinię: 06.01.2020

Czy to może być pierwszy posiłek tzn. na zupełny początek rozszerzania diety? Czy lepiej zacząć po prostu od podania pojedynczych warzyw? Czy po prostu od razu mieszać ze sobą różne produkty właśnie w postaci dań?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 23.01.2020

Twój wybór

Ola

Dodano opinię: 23.01.2020

Jak długo można przetrzymywać w lodowce??

alaantkoweblw

Dodano opinię: 21.02.2020

2 dni max

Julia

Dodano opinię: 31.01.2020

Czosnek można dodawać do jedzenia maluchowi 6m+ ??

alaantkoweblw

Dodano opinię: 07.03.2020

My dawałyśmy. Nigdzie przeciwwskazań nie ma.

Marta

Dodano opinię: 31.01.2020

Od początku rozszerzam dietę z BLW i Waszymi przepisami. Są wspaniałe! Dziś nowy pomysł na obiad. Córcia pewnie nie dziubnie ( ma 15 mcy i wszystkim pluje bądż ( od początku) zrzuca wszystko na podłogę, ale my z mężem chętnie zjemy:)))))

Marta

Dodano opinię: 01.02.2020

Zrobiłam wczoraj. Pyszne. Ponieważ dzieci nie chciały nawet spróbować:( podałam z podsmażoną bułką tartą na masełku. Wspaniały obiad wczoraj i dziś:) dziękuję

Agatta

Dodano opinię: 06.06.2020

Super przepis, szybki w wykonaniu. Syn (8 miesięcy) bez problemu brał sam kluskę do ręki i chętnie zajadał.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 17.06.2020

Cieszymy się.

Katarzyna

Dodano opinię: 17.06.2020

Czy przed zamrożeniem trzeba je podgotowac?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 17.06.2020

Ja podgotowuję, studzę, polewam olejem i mrożę.

Beata

Dodano opinię: 30.07.2020

A mi wyszły twarde 🙁 zapewne to od zbyt dużej ilości mąki ale jak dałam tyle ile w przepisie to wszystko mi się kleiło i nie byłam w stanie uformować nic :(. Co robię nie tak? Szpinak był mrożony, rozmroził się sam, nic z nim nie robiłam.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 02.08.2020

Spróbuj odcisnąć szpinak po odmrożeniu kolejnym razem.

Karolina

Dodano opinię: 04.09.2020

Robilam na ok bo potrzebowalam kilka sztuk dla synka . Byly dosc rzadkie ale nie chcialam dosypywac maki..kladlam poprostu lyzka na gotujaca sie wode wyszly pyszne!

alaantkoweblw

Dodano opinię: 06.09.2020

Super, że smakowało

Dominika

Dodano opinię: 16.09.2020

Szpinak dodać surowy? Nie podsmażać go?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 17.09.2020

Surowy

Koralina

Dodano opinię: 28.09.2020

Trochę zmodyfikowałam bo zamiast zwykłego twarogu dałam wędzony, trochę ziemniaczanki i wyszły pycha! z sosem grzybowym i buraczkami 🙂 dzięki za inspirację 🙂

alaantkoweblw

Dodano opinię: 30.09.2020

Brzmi pysznie.

Beata

Dodano opinię: 27.06.2022

Wersja bezglutenowa- mąka ziemniaczana. Wyszły super!

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek