Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

06 lipca 2021

Szpinakowe paluchy z ciasta francuskiego

Szpinakowe paluchy to przepis, który powstał w przypływie nadmiaru szpinaku. Okazał się być sztosem nad sztosy, więc łapcie, bo bardzo o niego prosiliście. Składniki: Płat ciasta francuskiego*, 100 g szpinaku świeżego, 4 łyżki tartej mozzarelli (lub innego sera), 2 łyżki oliwy, 2 małe ząbki czosnku, szczypta pieprzu, czarnuszka do posypania, 1 jajko do posmarowania paluchów....

Szpinakowe paluchy to przepis, który powstał w przypływie nadmiaru szpinaku. Okazał się być sztosem nad sztosy, więc łapcie, bo bardzo o niego prosiliście.

Składniki:

  • Płat ciasta francuskiego*,
  • 100 g szpinaku świeżego,
  • 4 łyżki tartej mozzarelli (lub innego sera),
  • 2 łyżki oliwy,
  • 2 małe ząbki czosnku,
  • szczypta pieprzu,
  • czarnuszka do posypania,
  • 1 jajko do posmarowania paluchów.

Nastaw piekarnik na 200’C z termoobiegiem. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. 

Szpinak, ser, oliwę, czosnek i pieprz przełóż do mini malaksera i zblenduj na pastę. Ciasto francuskie podsyp mąką i rozwałkuj lekko we wszystkich kierunkach. Wyłóż na prostokąt masę szpinakową i rozsmaruj równo na całym płacie ciasta. Przekrój płat wzdłuż w połowie, a następnie wykrawaj paski około 1 cm. Każdy pasek zwiń w świderek i układaj na blaszce. 

Rozbełtaj jajko i posmaruj  nim szpinakowe paluchy. Posyp czarnuszką. Piecz 10 minut. Kontroluj stopień zrumienienia.

* Ciasto francuskie z dobrym składem robi firma Auchan i Frosta. 

Sprawdź nasz bardzo wyjątkowy e-book, przemyślany i precyzyjny. W tych przepisach nie ma składników przypadkowych. Każdy z nich ma czemuś służyć – uczynić organizm dziecka mocniejszym, odporniejszym. 40 doskonałych przepisów budujących odporność.


Kupuję ebook ODPORNOŚCIOWY

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (56)

Ewelina

Dodano opinię: 27.03.2020

Jakie ciasto francuskie z dobrym składem polecacie? 🙂

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.03.2020

Informacja jest we wpisie.

Ania

Dodano opinię: 27.03.2020

Wszytko mam tylko nie ciasto francuskie ?. Co by moglo być jeszcze podstawą do takiego farszu zamiast ciasta francuskiego?!

alaantkoweblw

Dodano opinię: 03.04.2020

drożdżowe

A.S.

Dodano opinię: 27.03.2020

Czym zastąpić czarnuszkę w dobie trudnych, wirusowych czasów ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.03.2020

sezamem, amarantusem, niczym:)

@malazawadka

Dodano opinię: 19.10.2021

Ja posypalam nasiobami chia.

Eliza

Dodano opinię: 28.03.2020

Oznaczenie dania 12+, a czy dla bobasa 9+ można podać?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 03.04.2020

Rodzic decyduje. My podawałyśmy po roku.

Alicja

Dodano opinię: 11.05.2020

Można tylko wtedy bez sera, pieczony ser po roku dopiero.

Ewelina

Dodano opinię: 29.03.2020

Pyszne!
Prosta i szybka przekąska 🙂

Weronika

Dodano opinię: 30.03.2020

Wyśmienite! Mama tylko musi poćwiczyć zwijanie ? polecamy!

Paulina

Dodano opinię: 30.03.2020

Zrobiłam dziś, rewelacja 🙂 namęczyłam się przy zwijaniu już mówiąc, że chyba drugi raz nie zrobię. Jednak podczas jedzenia z rodziną usłyszałam, że muszę koniecznie powtórzyć bo pyszne i poręczne 🙂
Uwielbiam wasze przepisy!

Ola

Dodano opinię: 01.04.2020

Wyszły super

Ola

Dodano opinię: 01.04.2020

Pyszne

Aga

Dodano opinię: 01.04.2020

Kolejny pyszny przepis? Dziewczyny, jesteście niezastąpione! Uwielbiamy z córką Wasze gotowanie, a niebawem dołączy do nas nowy mały człowieczek☺️ Dziękuję Wam za nieustającą inspirację?

Ola

Dodano opinię: 01.04.2020

Można czymś zastąpić szpinak? Syn nie zje :/

alaantkoweblw

Dodano opinię: 03.04.2020

to szpinakowe paluchy, ciężko w szpinakowym zastąpić szpinak. Poza tym, nie wiesz, czy nie zje, skoro jeszcze nie proponowałaś mu takich.

Ania

Dodano opinię: 31.05.2020

Ja zastąpiłam rukolą 🙂 z dodatkiem pokrzywy i natki pietruszki 🙂

Asia

Dodano opinię: 18.07.2021

Ja też myślałam, że syn nie zje. Zrobiłam z myślą, że najwyżej zje mamusia 😀
No i mamusia zjadła może ze dwa, reszta syn z tatą. Mamusia tylko dmuchała i studziła, bo nie można było nadążyć, syn aż płakał, że chce jeszcze 😀 Sama byłam w szoku. Proponuj 😀

Em

Dodano opinię: 02.04.2020

Idealne! Z dodatkiem parmezanu palce lizać. Mój dwulatek zjadł od razu trzy razy☺️ oczywiście, pomagał robić!

Sylwia

Dodano opinię: 02.04.2020

Zapomniałam o czarnuszce, a mimo wszystko przepis jest wyśmienity! 1,5 roczniak chciał jeszcze i jeszcze. Szkoda, że są tak mało „sztywne”, po zdjęciach błędnie wywnioskowałam, że syn będzie mógł trzymać w rączce niczym grissini. Przepis do wielokrotnej powtórki. Mąż też się przyssał, więc trzeba robić z podwójnej porcji.

Asia

Dodano opinię: 11.02.2021

U nas wyszły właśnie takie sztywne. Moze składniki były zbyt mokre…

Gosia

Dodano opinię: 03.04.2020

Czy wyjdą bez sera?? Jesteśmy diecie bmk. ewentualnie czym można zastąpić ser??

alaantkoweblw

Dodano opinię: 03.04.2020

Wyjdą.

Agata

Dodano opinię: 11.04.2020

Czy można użyć mrożonego szpinaku ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 24.04.2020

niestety nie

Mirka

Dodano opinię: 15.04.2020

Z ciasta drożdżowego też są ok. Dla dorosłych następnym razem chyba posolę ?
Co prawda 4-latek wzgardzil ale 15-miesieczniak zjadł 2 i kawałek ?

Kasia

Dodano opinię: 28.04.2020

Mozna uzyc mrozonego szpinaku. Ja zrobilam i wyszly.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 17.06.2020

Wystarczy rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody. Często zamiennie korzystamy.

Aga

Dodano opinię: 17.04.2020

Mój 5-letni syn jak zobaczył masę to powiedział bleee i że nie będzie tego jeść, ale pomoże mi robić. Po upieczeniu spróbował i stwierdził, że pyszne?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 16.06.2020

To właśnie magia wspólnego gotowania #niewyganiajzkuchni A macie nasze najnowsze dziecko- „Gotuj z Alą i Antkiem”?

Lilka

Dodano opinię: 02.05.2020

A jaka ma być waga tego płatu ciasta francuskiego? Różne firmy robią różne wielkości, frosta ma ma kilka małych płatów w paczce, ile użyć? Wielkość na blachę piekarnika? Pytam bo nie mam pełnego opakowania.. 😉

alaantkoweblw

Dodano opinię: 13.07.2020

około 275g

Monika Stachowska

Dodano opinię: 05.05.2020

Również polecam. Syn 20 miesiecy zjadl az 4.Również na ciescie drozdzowym.

Natalia87

Dodano opinię: 13.05.2020

Ja robiłam z mrozonego szpinaku tylko najpierw trzeba odparować nadmiar wody na patelni?

Natalia87

Dodano opinię: 13.05.2020

Wyszło tak ? pycha?

A. P.

Dodano opinię: 20.05.2020

U nas jednak zostały wzgardzone. Nie wiem czemu. Córką ma 18 mc i do tej pory lubiła szpinak.
Czy tylko mnie ten szpinak się rozlał po blasze?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 17.06.2020

Jeśli użyłaś mrożonego, to należy go dobrze odsączyć. A dzieciom gusta kulinarne się zmieniają, czasem też to kwestia sposobu przygotowania danego produkty, gdy w jednej formie smakuje a w innej już nie.

Asia

Dodano opinię: 31.10.2020

Pycha ? nastepnym razem wiecej czosnku ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 04.11.2020

Wyglądają extra

Kings

Dodano opinię: 07.02.2021

Super łatwe i pyszne, dzieki za przepis.
Byly robione z małym pomocnikiem -wiek 19-ście miesięcy i jedzone też ?
Pozdrawiam
PS.zostało tylko tyle na jutro ?

Monika

Dodano opinię: 18.03.2021

Kobiety Kochane! Jakie to jest pyszne! Dosiadłyśmy się z córcią 3-latką i pochłaniałyśmy jeden za drugim!

Kamila

Dodano opinię: 11.04.2021

My uwielbiamy 🙂 przepis regularnie pojawia sie u nas w domu. Dzieciaki szalejA na punkcie paluchow, a mama z zadowoleniem przyglada sie jak wciagaja przeogromna dawke wartosciowych warzyw! Dla nas bomba!

alaantkoweblw

Dodano opinię: 15.04.2021

Ten przepis smakuje większości.

Paula

Dodano opinię: 09.05.2021

A co to znaczy z “dobrym skladem” ciasto francuskie? Bo ja kupilam ciasto w lidlu i ma 2.0g cukru na 100g i 0.5G soli, to kwalifikuje sie do “dobrego” skladu czy do “be niedobre “?:)

alaantkoweblw

Dodano opinię: 13.05.2021

dobre to bez oleju palmowego, konserwantów

Marta

Dodano opinię: 14.07.2021

Wyszły pyszne!!! Polecam!! A jak długo można je przechowywać i w jaki sposób?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.12.2021

Myslę że dłużej niż 1-2 dni się nie uchowają

Asia

Dodano opinię: 18.07.2021

Nie wierzyłam, że mi wyjdą, a jednak jakoś się udało…
Najpierw zmiksowałam szpinak, a dopiero potem spojrzałam na zdjęcia – ja zrobiłam baaardzoo rzadką papkę 😉
Zamiast jajka używałam mleka. Mamy alergię na białko jaja i BMK, ale od tygodnia mamy zakaz białka jaja, za to możemy powoli wprowadzać mleko.
Piekłam jakoś 25 minut, bo po 10 były bielutkie, surowe – oczywiście już myślałam, że wyrzucę.
Wyciągnęłam z pieca i dmucham na jednego, żeby skosztować a z boku mój roczniak już się domaga…
Żeby szybciej stygły wyszliśmy całą rodziną na balkon i tam zjedliśmy całą blachę – nie nadążałam ze studzeniem :D:D:D SZOK

alaantkoweblw

Dodano opinię: 22.07.2021

Cieszymy się

@malazawadka

Dodano opinię: 19.10.2021

Sztos nad sztosy! Nawet mezowi sie uszy trzęsły, a tego to ciezej nakarmiv niz małą;)

Małgosia

Dodano opinię: 30.01.2022

Pychotka 🥰synek 1.5 wcinał z chęcią .ja jeszcze dodałam sera feta troszkę . wspaniały przepis

Klara

Dodano opinię: 29.04.2022

czy można posmarować czymś innym niż jajkiem? Moja córa ma alergie na jajo.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 20.07.2022

mlekiem można

Ewelina

Dodano opinię: 29.07.2022

Cudowny przepis synkowi bardzo smakowały 🥰 a Tacie jeszcze bardziej 😂

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek