Szpinakowe paluchy to przepis, który powstał w przypływie nadmiaru szpinaku. Okazał się być sztosem nad sztosy, więc łapcie, bo bardzo o niego prosiliście.
Składniki:
- Płat ciasta francuskiego*,
- 100 g szpinaku świeżego,
- 4 łyżki tartej mozzarelli (lub innego sera),
- 2 łyżki oliwy,
- 2 małe ząbki czosnku,
- szczypta pieprzu,
- czarnuszka do posypania,
- 1 jajko do posmarowania paluchów.
Nastaw piekarnik na 200’C z termoobiegiem. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Szpinak, ser, oliwę, czosnek i pieprz przełóż do mini malaksera i zblenduj na pastę. Ciasto francuskie podsyp mąką i rozwałkuj lekko we wszystkich kierunkach. Wyłóż na prostokąt masę szpinakową i rozsmaruj równo na całym płacie ciasta. Przekrój płat wzdłuż w połowie, a następnie wykrawaj paski około 1 cm. Każdy pasek zwiń w świderek i układaj na blaszce.
Rozbełtaj jajko i posmaruj nim szpinakowe paluchy. Posyp czarnuszką. Piecz 10 minut. Kontroluj stopień zrumienienia.
* Ciasto francuskie z dobrym składem robi firma Auchan i Frosta.
Sprawdź nasz bardzo wyjątkowy e-book, przemyślany i precyzyjny. W tych przepisach nie ma składników przypadkowych. Każdy z nich ma czemuś służyć – uczynić organizm dziecka mocniejszym, odporniejszym. 40 doskonałych przepisów budujących odporność.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (56)
Ewelina
Dodano opinię: 27.03.2020
Jakie ciasto francuskie z dobrym składem polecacie? 🙂
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.03.2020
Informacja jest we wpisie.
Ania
Dodano opinię: 27.03.2020
Wszytko mam tylko nie ciasto francuskie ?. Co by moglo być jeszcze podstawą do takiego farszu zamiast ciasta francuskiego?!
alaantkoweblw
Dodano opinię: 03.04.2020
drożdżowe
A.S.
Dodano opinię: 27.03.2020
Czym zastąpić czarnuszkę w dobie trudnych, wirusowych czasów ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.03.2020
sezamem, amarantusem, niczym:)
@malazawadka
Dodano opinię: 19.10.2021
Ja posypalam nasiobami chia.
Eliza
Dodano opinię: 28.03.2020
Oznaczenie dania 12+, a czy dla bobasa 9+ można podać?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 03.04.2020
Rodzic decyduje. My podawałyśmy po roku.
Alicja
Dodano opinię: 11.05.2020
Można tylko wtedy bez sera, pieczony ser po roku dopiero.
Ewelina
Dodano opinię: 29.03.2020
Pyszne!
Prosta i szybka przekąska 🙂
Weronika
Dodano opinię: 30.03.2020
Wyśmienite! Mama tylko musi poćwiczyć zwijanie ? polecamy!
Paulina
Dodano opinię: 30.03.2020
Zrobiłam dziś, rewelacja 🙂 namęczyłam się przy zwijaniu już mówiąc, że chyba drugi raz nie zrobię. Jednak podczas jedzenia z rodziną usłyszałam, że muszę koniecznie powtórzyć bo pyszne i poręczne 🙂
Uwielbiam wasze przepisy!
Ola
Dodano opinię: 01.04.2020
Wyszły super
Ola
Dodano opinię: 01.04.2020
Pyszne
Aga
Dodano opinię: 01.04.2020
Kolejny pyszny przepis? Dziewczyny, jesteście niezastąpione! Uwielbiamy z córką Wasze gotowanie, a niebawem dołączy do nas nowy mały człowieczek☺️ Dziękuję Wam za nieustającą inspirację?
Ola
Dodano opinię: 01.04.2020
Można czymś zastąpić szpinak? Syn nie zje :/
alaantkoweblw
Dodano opinię: 03.04.2020
to szpinakowe paluchy, ciężko w szpinakowym zastąpić szpinak. Poza tym, nie wiesz, czy nie zje, skoro jeszcze nie proponowałaś mu takich.
Ania
Dodano opinię: 31.05.2020
Ja zastąpiłam rukolą 🙂 z dodatkiem pokrzywy i natki pietruszki 🙂
Asia
Dodano opinię: 18.07.2021
Ja też myślałam, że syn nie zje. Zrobiłam z myślą, że najwyżej zje mamusia 😀
No i mamusia zjadła może ze dwa, reszta syn z tatą. Mamusia tylko dmuchała i studziła, bo nie można było nadążyć, syn aż płakał, że chce jeszcze 😀 Sama byłam w szoku. Proponuj 😀
Em
Dodano opinię: 02.04.2020
Idealne! Z dodatkiem parmezanu palce lizać. Mój dwulatek zjadł od razu trzy razy☺️ oczywiście, pomagał robić!
Sylwia
Dodano opinię: 02.04.2020
Zapomniałam o czarnuszce, a mimo wszystko przepis jest wyśmienity! 1,5 roczniak chciał jeszcze i jeszcze. Szkoda, że są tak mało „sztywne”, po zdjęciach błędnie wywnioskowałam, że syn będzie mógł trzymać w rączce niczym grissini. Przepis do wielokrotnej powtórki. Mąż też się przyssał, więc trzeba robić z podwójnej porcji.
Asia
Dodano opinię: 11.02.2021
U nas wyszły właśnie takie sztywne. Moze składniki były zbyt mokre…
Gosia
Dodano opinię: 03.04.2020
Czy wyjdą bez sera?? Jesteśmy diecie bmk. ewentualnie czym można zastąpić ser??
alaantkoweblw
Dodano opinię: 03.04.2020
Wyjdą.
Agata
Dodano opinię: 11.04.2020
Czy można użyć mrożonego szpinaku ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 24.04.2020
niestety nie
Mirka
Dodano opinię: 15.04.2020
Z ciasta drożdżowego też są ok. Dla dorosłych następnym razem chyba posolę ?
Co prawda 4-latek wzgardzil ale 15-miesieczniak zjadł 2 i kawałek ?
Kasia
Dodano opinię: 28.04.2020
Mozna uzyc mrozonego szpinaku. Ja zrobilam i wyszly.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 17.06.2020
Wystarczy rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody. Często zamiennie korzystamy.
Aga
Dodano opinię: 17.04.2020
Mój 5-letni syn jak zobaczył masę to powiedział bleee i że nie będzie tego jeść, ale pomoże mi robić. Po upieczeniu spróbował i stwierdził, że pyszne?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 16.06.2020
To właśnie magia wspólnego gotowania #niewyganiajzkuchni A macie nasze najnowsze dziecko- „Gotuj z Alą i Antkiem”?
Lilka
Dodano opinię: 02.05.2020
A jaka ma być waga tego płatu ciasta francuskiego? Różne firmy robią różne wielkości, frosta ma ma kilka małych płatów w paczce, ile użyć? Wielkość na blachę piekarnika? Pytam bo nie mam pełnego opakowania.. 😉
alaantkoweblw
Dodano opinię: 13.07.2020
około 275g
Monika Stachowska
Dodano opinię: 05.05.2020
Również polecam. Syn 20 miesiecy zjadl az 4.Również na ciescie drozdzowym.
Natalia87
Dodano opinię: 13.05.2020
Ja robiłam z mrozonego szpinaku tylko najpierw trzeba odparować nadmiar wody na patelni?
Natalia87
Dodano opinię: 13.05.2020
Wyszło tak ? pycha?
A. P.
Dodano opinię: 20.05.2020
U nas jednak zostały wzgardzone. Nie wiem czemu. Córką ma 18 mc i do tej pory lubiła szpinak.
Czy tylko mnie ten szpinak się rozlał po blasze?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 17.06.2020
Jeśli użyłaś mrożonego, to należy go dobrze odsączyć. A dzieciom gusta kulinarne się zmieniają, czasem też to kwestia sposobu przygotowania danego produkty, gdy w jednej formie smakuje a w innej już nie.
Asia
Dodano opinię: 31.10.2020
Pycha ? nastepnym razem wiecej czosnku ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.11.2020
Wyglądają extra
Kings
Dodano opinię: 07.02.2021
Super łatwe i pyszne, dzieki za przepis.
Byly robione z małym pomocnikiem -wiek 19-ście miesięcy i jedzone też ?
Pozdrawiam
PS.zostało tylko tyle na jutro ?
Monika
Dodano opinię: 18.03.2021
Kobiety Kochane! Jakie to jest pyszne! Dosiadłyśmy się z córcią 3-latką i pochłaniałyśmy jeden za drugim!
Kamila
Dodano opinię: 11.04.2021
My uwielbiamy 🙂 przepis regularnie pojawia sie u nas w domu. Dzieciaki szalejA na punkcie paluchow, a mama z zadowoleniem przyglada sie jak wciagaja przeogromna dawke wartosciowych warzyw! Dla nas bomba!
alaantkoweblw
Dodano opinię: 15.04.2021
Ten przepis smakuje większości.
Paula
Dodano opinię: 09.05.2021
A co to znaczy z “dobrym skladem” ciasto francuskie? Bo ja kupilam ciasto w lidlu i ma 2.0g cukru na 100g i 0.5G soli, to kwalifikuje sie do “dobrego” skladu czy do “be niedobre “?:)
alaantkoweblw
Dodano opinię: 13.05.2021
dobre to bez oleju palmowego, konserwantów
Marta
Dodano opinię: 14.07.2021
Wyszły pyszne!!! Polecam!! A jak długo można je przechowywać i w jaki sposób?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.12.2021
Myslę że dłużej niż 1-2 dni się nie uchowają
Asia
Dodano opinię: 18.07.2021
Nie wierzyłam, że mi wyjdą, a jednak jakoś się udało…
Najpierw zmiksowałam szpinak, a dopiero potem spojrzałam na zdjęcia – ja zrobiłam baaardzoo rzadką papkę 😉
Zamiast jajka używałam mleka. Mamy alergię na białko jaja i BMK, ale od tygodnia mamy zakaz białka jaja, za to możemy powoli wprowadzać mleko.
Piekłam jakoś 25 minut, bo po 10 były bielutkie, surowe – oczywiście już myślałam, że wyrzucę.
Wyciągnęłam z pieca i dmucham na jednego, żeby skosztować a z boku mój roczniak już się domaga…
Żeby szybciej stygły wyszliśmy całą rodziną na balkon i tam zjedliśmy całą blachę – nie nadążałam ze studzeniem :D:D:D SZOK
alaantkoweblw
Dodano opinię: 22.07.2021
Cieszymy się
@malazawadka
Dodano opinię: 19.10.2021
Sztos nad sztosy! Nawet mezowi sie uszy trzęsły, a tego to ciezej nakarmiv niz małą;)
Małgosia
Dodano opinię: 30.01.2022
Pychotka 🥰synek 1.5 wcinał z chęcią .ja jeszcze dodałam sera feta troszkę . wspaniały przepis
Klara
Dodano opinię: 29.04.2022
czy można posmarować czymś innym niż jajkiem? Moja córa ma alergie na jajo.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 20.07.2022
mlekiem można
Ewelina
Dodano opinię: 29.07.2022
Cudowny przepis synkowi bardzo smakowały 🥰 a Tacie jeszcze bardziej 😂