2,3 łyżki mleka kokosowego;
1/4 szklanki bulionu/wody;
1/2 cebuli;
1/2 słodkiej gruszki;
sok z cytryny;
oliwa z oliwek;
kilka listków kolendry.
Cebulkę drobno pokroić i chwilkę zeszklić na patelni. Dodać pokrojoną drobno gruszkę i jeszcze chwileczkę dusić. Wlać mleko kokosowe i dusić około 2 minuty. Szpinak (jeśli świeży)umyć i oderwać twarde łodyżki. Dodać do duszących się składników i zalać bulionem. Dusić jeszcze przez około 3 minuty wraz z listkami kolendry. Zdjąć z ognia. Dodać odrobinę soku z cytryny. Zblendować całość.
Jeśli mamy szpinak mrożony, wcześniej go podduśmy, by się rozmroził i by woda wyparowała.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (11)
Kaśka
Dodano opinię: 07.01.2016
Czy mogę dać mrożony? I czy wtedy wystarczy np. 450g?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 07.01.2016
Tak, rozmrozić go tylko trzeba wcześniej, np.dusząc pod przykryciem.
Żania
Dodano opinię: 19.03.2016
Czy zamiast mleka kokosowego można dać wiórki kokosowe?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 20.03.2016
Nie, bo mleko jest bazych składnikiem.
Dorota
Dodano opinię: 14.05.2016
Przy drugim podejściu poszło znacznie lepiej. Podejrzewam że dlatego właśnie że tym razem nie ingerowałam w ogóle w to co Mała robi… wcześniej podawałam jej do rączki na łyżeczce (bo nie umie jeszcze sama nabierać). Teraz ubabrała wszystko ale się najadła… BLW!
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 14.05.2016
Zaufanie dziecku, to najlepsza recepta!:)
Basia
Dodano opinię: 09.04.2018
Co mogę dac zamiast gruszki i kolendry?
Morticia86
Dodano opinię: 16.11.2018
Czy mleko kokosowe ma byc z puszki czy z kartonu jak np. mleko migdałowe?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 25.11.2018
Obojętnie
Krysia
Dodano opinię: 22.02.2022
Co zamiast gruszki? Tylko tego brak.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 09.08.2022
Jabłko