Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

29 stycznia 2018

Szpinakowo- serowe kopytka

Takie ”kopytka” smakują bardzo dobrze zarówno jako dodatek do obiadu np. do gulaszu, ale równie dobrze mogą być obiadem same w sobie:) Składniki: 200g liści świeżego szpinaku; 275 g twarogu półtłustego; 1 jajko; 2 szklanki mąki orkiszowej/ pszennej; 1 cebula; 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej; szczypta pieprzu; olej rzepakowy. Na dużej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju,...

Takie ”kopytka” smakują bardzo dobrze zarówno jako dodatek do obiadu np. do gulaszu, ale równie dobrze mogą być obiadem same w sobie:)

Składniki:

  • 200g liści świeżego szpinaku;
  • 275 g twarogu półtłustego;
  • 1 jajko;
  • 2 szklanki mąki orkiszowej/ pszennej;
  • 1 cebula;
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej;
  • szczypta pieprzu;
  • olej rzepakowy.

Na dużej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, wrzuć umyty szpinak, przykryj i duś kilka minut do miękkości. Zdejmij z ognia, odcedź porządnie z nadmiaru wody, odłóż do ostygnięcia. Cebulę posiekaj i zeszklij na tej samej patelni. Szpinak i cebulę przełóż do blendera i zmiksuj.

W dużej misce pokrusz twaróg, dodaj jajko, zimny szpinak z cebulą, szczyptę gałki i pieprzu i wymieszaj dokładnie. Dodaj 1 1/2 szklanki mąki i zagniataj ciasto.

Na stolnicy posypanej mąką zagniataj dalej ciasto, dosypując mąkę. Tak byś maksymalnie zużyła/ zużył 2 szklanki. Odrywaj ciasto po kawałku, roluj grube wałki, a następnie potnij je po skosie na „kopytka”.

W dużym, szerokim garnku zagotuj wodę i delikatnie przekładaj kopytka do wrzątku. Gotuj na małym ogniu 4 minuty od momentu wypłynięcia, co jakiś czas mieszając.

Podawaj polane masłem, lub jako dodatek np. do gulaszu.

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (45)

Beata

Dodano opinię: 30.01.2018

czy z mrożonym da radę czy koniecznie musi byc swiezy?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 01.02.2018

MOżesz spróbować, ale najpierw go ugotuj i dobrze odsącz.

Sylwia

Dodano opinię: 13.04.2018

A ile mniej więcej takiego zamrożonego szpinaku ? Albo ile, mniej wiecej, takiej gotowego już szpinaku (zblendowanego) ?

Kasia G. | todopieropoczatek.pl

Dodano opinię: 30.01.2018

To dzisiaj zamiast ziemniaków do mięsa będą kopytka ze szpinakiem 🙂

Natalia

Dodano opinię: 30.01.2018

Moje kopytka wyszly ciut twardawe niz normalnie, czy moze byc to zasluga maki gryczanej, ktora dodalam pol na pol z pszenna? Poza tym przepis super, maz zjadl polowe prosto z wody… 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 01.02.2018

Być może, gryczana jest taka hmm bardziej „sucha”, ale i tak cieszę się, że Wam smakowały:)

Ola

Dodano opinię: 01.02.2018

Mam szybkie pytanie – czy można te kopytka zamrozić? Jeśli tak, to wrzucić je na chwilę do wody i po ostudzeniu mrozić, czy zamrozić „surowe” zrobione kopytka? Z góry dziękuję za informację 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 01.02.2018

Ugotowane:)

Agnieszka

Dodano opinię: 03.02.2018

Można mrozić?:)

Agnieszka

Dodano opinię: 03.02.2018

A już jest:)

kamila

Dodano opinię: 07.02.2018

czy przed zamrożeniem też gotujemy 4 minuty? czy tak jak Ola powyżej napisała wrzucamy na chwilę? przepraszam za banalne pytanie, ale jestem początkująca w temacie mrożenia, wekowania itp:)

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 09.02.2018

Wrzuć na chwilę i jak wypłyną, odcedź.

Marlena

Dodano opinię: 12.02.2018

Czy 7miesieczne dziecko może zjesc kopytka.? 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 13.02.2018

Jeśli pogryzie to jasne:)

MamaOliwiera

Dodano opinię: 14.02.2018

Pyszne! Mały (10 miesięcy) wcinał, aż miło było patrzeć wydając przy tym odgłos „mmmm”. O wiele lepsze niż tradycyjne kopytka z ziemniaków i bardzo proste w przygotowaniu. Dziękuję za wasze przepisy bo ratujecie moją kuchnię każdego dnia 🙂

Jagoda

Dodano opinię: 15.02.2018

A czy da się je zrobić w wersji bezglutenowej?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 27.02.2018

Tak, używając mąki ziemniaczanej.

Diana

Dodano opinię: 18.02.2018

Pyszne. Właśnie zrobiłam. Bardzo mięciutkie wyszły jeeee

Malwina

Dodano opinię: 23.02.2018

Są rewelacyjne rozpływają się w ustach ?

Dorota

Dodano opinię: 05.03.2018

Nie wiem co źle zrobiłam ale mi wyszły gorzkie ale za to bardzo miękkie. 🙂

Mm

Dodano opinię: 12.04.2018

Niestety mi tez wyszly gorzkie…

mipi

Dodano opinię: 13.05.2018

U mnie to samo:( A takie pyszności!

Ali

Dodano opinię: 25.03.2018

Robiliśmy już kilka razy? cudowne iinspirujac się przepisem mieliśmy też w wersji z puure z marchwi?

Ewelina

Dodano opinię: 19.04.2018

Wyszły pyszne, dodałam trochę koperku do szpinaku żeby nie był aż taki szpinakowy ? jednak mojej młodej nie zasmakowały, dopiero zaczynamy metodę blw, może powinnam zacząć od czegoś innego ?

Dominika

Dodano opinię: 10.08.2018

Trochę ciapka wyszła (za mało mąki czy to kwestia sera?) ale udało się pokroić i ugotować?pycha?aaa zamiast szpinaku dałam jarmuż bo w żadnym sklepie koło mnie nie mogłam dostać szpinaku… ?

Ewelina

Dodano opinię: 05.09.2018

A można zamiast szpinaku w liściach taki już rozdrobniony mrożony?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 06.09.2018

Tak, oby bez wody

Maria

Dodano opinię: 28.10.2018

Mi niestety wyszły twarde 🙁 czy to dlatego że dałam za dużo mąki? Niestety bez niej masa była taka kleista ze nie dało się uformować wałeczków do pocięcia.

Kasia

Dodano opinię: 13.12.2018

Rewelacja! Mój mały niejadek właśnie 9 wsuwa. DZIEWIĄTEGO! Kocham ?

Paulina

Dodano opinię: 20.12.2018

Ile dać szpinaku mrozonego ? 🙂

alaantkoweblw

Dodano opinię: 11.03.2019

nie mam pojęcia:( zawsze robię ze świeżego.

Magda

Dodano opinię: 01.01.2019

U nas niestety te kluski to nie wypał. Dałam mąkę razową i zastanawiam się, czy to może być powodem?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 03.01.2019

Raczej tak.

Marlena48

Dodano opinię: 12.01.2019

Moje dziewczynki jedzą je zawsze z zachwytem 17msc ale już przed roczkiem je dawałam. Dodaje czosnku bo bo uwielbiaja… robie ciasto zamykam pod folia spożywcza i wsadzam do lodówki . Potem gotuje dzięki temu wystarczy 2szkl mąki a dobrze się kroi

Paulina

Dodano opinię: 22.01.2019

Ha! Dodałam zamiast mąki kaszy manny (jak w innym Waszym przepisie) i wyszła rewelacja. Następnym razem zrobię z kilograma twarogu. ?

Ewelina

Dodano opinię: 24.03.2019

Wyszły pyszne. Nawet mój mąż mięsożerca zjadł i nie narzekał za bardzo 😉 Na pewno zagoszczą u nas na stałe. Dzięki!

Dorota

Dodano opinię: 28.05.2019

Czym zastąpic twaróg? Ziemniakami? Corka ma uczulenie na nabiał?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 13.06.2019

tak, mogą być ugotowane ziemniaki

Mama Tosi

Dodano opinię: 14.06.2019

Przepyszne są te kopytka ☺ robię bez jajka, bo córka ma nietolerancję pokarmową i nie trzeba tego jajka niczym zastępować, ciasto jest super!

Karolina

Dodano opinię: 30.07.2019

Robiłam z mrożonego szpinaku i dałam dodatkowo czosnek, przepyszne 🙂 mroził je ktoś ? Jeśli tak to jak?

Judyta

Dodano opinię: 18.08.2019

Bez jajek? Bo moja córka 8 miesięczna ma uczulenie.co dodac? będę wdzięczna ,:)

alaantkoweblw

Dodano opinię: 17.09.2019

tutaj nie można ich niestety pominąć.

Mama Basia

Dodano opinię: 09.09.2019

Genialne!!! Młody jak widzi szpinakowe kopytka na talerzyku to aż się „trzęsie” z radości (13miesięcy). Super sposób na dostarczenie szpinaku do brzuszka ?
A i sprawdziły się rewelacyjnie podczas wycieczki w góry?

ola19

Dodano opinię: 30.01.2021

Zrobiłam wszystko tak jak w przepisie, dałam nawet mniej mąki, bo już czułam, że ciasto robi się zbyt twarde przy ugniataniu. Niestety, finalnie wyszły za twarde. Proponuję dawać mniej mąki pszennej.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 04.02.2021

Dużo zależy od wilgotności składników, jakie posiadamy.

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek