Składniki:
- 200g liści świeżego szpinaku;
- 275 g twarogu półtłustego;
- 1 jajko;
- 2 szklanki mąki orkiszowej/ pszennej;
- 1 cebula;
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej;
- szczypta pieprzu;
- olej rzepakowy.
Na dużej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, wrzuć umyty szpinak, przykryj i duś kilka minut do miękkości. Zdejmij z ognia, odcedź porządnie z nadmiaru wody, odłóż do ostygnięcia. Cebulę posiekaj i zeszklij na tej samej patelni. Szpinak i cebulę przełóż do blendera i zmiksuj.
W dużej misce pokrusz twaróg, dodaj jajko, zimny szpinak z cebulą, szczyptę gałki i pieprzu i wymieszaj dokładnie. Dodaj 1 1/2 szklanki mąki i zagniataj ciasto.
Na stolnicy posypanej mąką zagniataj dalej ciasto, dosypując mąkę. Tak byś maksymalnie zużyła/ zużył 2 szklanki. Odrywaj ciasto po kawałku, roluj grube wałki, a następnie potnij je po skosie na „kopytka”.
W dużym, szerokim garnku zagotuj wodę i delikatnie przekładaj kopytka do wrzątku. Gotuj na małym ogniu 4 minuty od momentu wypłynięcia, co jakiś czas mieszając.
Podawaj polane masłem, lub jako dodatek np. do gulaszu.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (45)
Beata
Dodano opinię: 30.01.2018
czy z mrożonym da radę czy koniecznie musi byc swiezy?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 01.02.2018
MOżesz spróbować, ale najpierw go ugotuj i dobrze odsącz.
Sylwia
Dodano opinię: 13.04.2018
A ile mniej więcej takiego zamrożonego szpinaku ? Albo ile, mniej wiecej, takiej gotowego już szpinaku (zblendowanego) ?
Kasia G. | todopieropoczatek.pl
Dodano opinię: 30.01.2018
To dzisiaj zamiast ziemniaków do mięsa będą kopytka ze szpinakiem 🙂
Natalia
Dodano opinię: 30.01.2018
Moje kopytka wyszly ciut twardawe niz normalnie, czy moze byc to zasluga maki gryczanej, ktora dodalam pol na pol z pszenna? Poza tym przepis super, maz zjadl polowe prosto z wody… 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 01.02.2018
Być może, gryczana jest taka hmm bardziej „sucha”, ale i tak cieszę się, że Wam smakowały:)
Ola
Dodano opinię: 01.02.2018
Mam szybkie pytanie – czy można te kopytka zamrozić? Jeśli tak, to wrzucić je na chwilę do wody i po ostudzeniu mrozić, czy zamrozić „surowe” zrobione kopytka? Z góry dziękuję za informację 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 01.02.2018
Ugotowane:)
Agnieszka
Dodano opinię: 03.02.2018
Można mrozić?:)
Agnieszka
Dodano opinię: 03.02.2018
A już jest:)
kamila
Dodano opinię: 07.02.2018
czy przed zamrożeniem też gotujemy 4 minuty? czy tak jak Ola powyżej napisała wrzucamy na chwilę? przepraszam za banalne pytanie, ale jestem początkująca w temacie mrożenia, wekowania itp:)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 09.02.2018
Wrzuć na chwilę i jak wypłyną, odcedź.
Marlena
Dodano opinię: 12.02.2018
Czy 7miesieczne dziecko może zjesc kopytka.? 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.02.2018
Jeśli pogryzie to jasne:)
MamaOliwiera
Dodano opinię: 14.02.2018
Pyszne! Mały (10 miesięcy) wcinał, aż miło było patrzeć wydając przy tym odgłos „mmmm”. O wiele lepsze niż tradycyjne kopytka z ziemniaków i bardzo proste w przygotowaniu. Dziękuję za wasze przepisy bo ratujecie moją kuchnię każdego dnia 🙂
Jagoda
Dodano opinię: 15.02.2018
A czy da się je zrobić w wersji bezglutenowej?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 27.02.2018
Tak, używając mąki ziemniaczanej.
Diana
Dodano opinię: 18.02.2018
Pyszne. Właśnie zrobiłam. Bardzo mięciutkie wyszły jeeee
Malwina
Dodano opinię: 23.02.2018
Są rewelacyjne rozpływają się w ustach ?
Dorota
Dodano opinię: 05.03.2018
Nie wiem co źle zrobiłam ale mi wyszły gorzkie ale za to bardzo miękkie. 🙂
Mm
Dodano opinię: 12.04.2018
Niestety mi tez wyszly gorzkie…
mipi
Dodano opinię: 13.05.2018
U mnie to samo:( A takie pyszności!
Ali
Dodano opinię: 25.03.2018
Robiliśmy już kilka razy? cudowne iinspirujac się przepisem mieliśmy też w wersji z puure z marchwi?
Ewelina
Dodano opinię: 19.04.2018
Wyszły pyszne, dodałam trochę koperku do szpinaku żeby nie był aż taki szpinakowy ? jednak mojej młodej nie zasmakowały, dopiero zaczynamy metodę blw, może powinnam zacząć od czegoś innego ?
Dominika
Dodano opinię: 10.08.2018
Trochę ciapka wyszła (za mało mąki czy to kwestia sera?) ale udało się pokroić i ugotować?pycha?aaa zamiast szpinaku dałam jarmuż bo w żadnym sklepie koło mnie nie mogłam dostać szpinaku… ?
Ewelina
Dodano opinię: 05.09.2018
A można zamiast szpinaku w liściach taki już rozdrobniony mrożony?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 06.09.2018
Tak, oby bez wody
Maria
Dodano opinię: 28.10.2018
Mi niestety wyszły twarde 🙁 czy to dlatego że dałam za dużo mąki? Niestety bez niej masa była taka kleista ze nie dało się uformować wałeczków do pocięcia.
Kasia
Dodano opinię: 13.12.2018
Rewelacja! Mój mały niejadek właśnie 9 wsuwa. DZIEWIĄTEGO! Kocham ?
Paulina
Dodano opinię: 20.12.2018
Ile dać szpinaku mrozonego ? 🙂
alaantkoweblw
Dodano opinię: 11.03.2019
nie mam pojęcia:( zawsze robię ze świeżego.
Magda
Dodano opinię: 01.01.2019
U nas niestety te kluski to nie wypał. Dałam mąkę razową i zastanawiam się, czy to może być powodem?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 03.01.2019
Raczej tak.
Marlena48
Dodano opinię: 12.01.2019
Moje dziewczynki jedzą je zawsze z zachwytem 17msc ale już przed roczkiem je dawałam. Dodaje czosnku bo bo uwielbiaja… robie ciasto zamykam pod folia spożywcza i wsadzam do lodówki . Potem gotuje dzięki temu wystarczy 2szkl mąki a dobrze się kroi
Paulina
Dodano opinię: 22.01.2019
Ha! Dodałam zamiast mąki kaszy manny (jak w innym Waszym przepisie) i wyszła rewelacja. Następnym razem zrobię z kilograma twarogu. ?
Ewelina
Dodano opinię: 24.03.2019
Wyszły pyszne. Nawet mój mąż mięsożerca zjadł i nie narzekał za bardzo 😉 Na pewno zagoszczą u nas na stałe. Dzięki!
Dorota
Dodano opinię: 28.05.2019
Czym zastąpic twaróg? Ziemniakami? Corka ma uczulenie na nabiał?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 13.06.2019
tak, mogą być ugotowane ziemniaki
Mama Tosi
Dodano opinię: 14.06.2019
Przepyszne są te kopytka ☺ robię bez jajka, bo córka ma nietolerancję pokarmową i nie trzeba tego jajka niczym zastępować, ciasto jest super!
Karolina
Dodano opinię: 30.07.2019
Robiłam z mrożonego szpinaku i dałam dodatkowo czosnek, przepyszne 🙂 mroził je ktoś ? Jeśli tak to jak?
Judyta
Dodano opinię: 18.08.2019
Bez jajek? Bo moja córka 8 miesięczna ma uczulenie.co dodac? będę wdzięczna ,:)
alaantkoweblw
Dodano opinię: 17.09.2019
tutaj nie można ich niestety pominąć.
Mama Basia
Dodano opinię: 09.09.2019
Genialne!!! Młody jak widzi szpinakowe kopytka na talerzyku to aż się „trzęsie” z radości (13miesięcy). Super sposób na dostarczenie szpinaku do brzuszka ?
A i sprawdziły się rewelacyjnie podczas wycieczki w góry?
ola19
Dodano opinię: 30.01.2021
Zrobiłam wszystko tak jak w przepisie, dałam nawet mniej mąki, bo już czułam, że ciasto robi się zbyt twarde przy ugniataniu. Niestety, finalnie wyszły za twarde. Proponuję dawać mniej mąki pszennej.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.02.2021
Dużo zależy od wilgotności składników, jakie posiadamy.