Pizza bez zagniatania, wyrastania i drożdży? Proszę bardzo. Smakuje jak ta prawdziwa, a zrobisz ją w moment.
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki orkiszowej/pszennej
- 1 szklanka mleka
- 2 małe jajka
- 4 łyżki oliwy
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka oregano
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- opcjonalnie (dla starszych dzieci i dorosłych) 1/4 łyżeczki soli
- opcjonalnie 1 łyżka tartej mozzarelli
- Dodatki:
- około 100 g szynki
- 100 g mozzarelli lub innego żółtego sera
- 1/4 papryki
- garść szpinaku
- na sos: 3 – 4 łyżki passaty pomidorowej + mały ząbek czosnku
Nastaw piekarnik na 180’C z termoobiegiem. Przygotuj ciasto. Do miski wsyp mąkę, dodaj proszek do pieczenia, mozzarellę i przyprawy – zamieszaj. Wbij jajka, dodaj mleko, oliwę i zmiksuj. Blaszkę o długości około 25 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto. Będzie dość gęste.
Ser, szynkę i paprykę pokrój w drobną kostkę (ser możesz zetrzeć na tarce, jeśli to mozzarella wystarczy porwać). Szpinak posiekaj. Passatę przełóż do miseczki, wciśnij do nie czosnek, zamieszaj. Sosem pomidorowym posmaruj wierzch ciasta, na to wyłóż ser i pozostałe składniki. Piecz 40 min na środkowym poziomie piekarnika.
Możesz użyć dowolnych składników na wierzch pizzy, np. salami, ananasa, kukurydzę…
Pizza jest otagowania 12+ z względu na dodatki. Jeśli chcesz podać pizzę niemowlakowi, oczywiście nie rób tego na starcie rozszerzania diety. Starszym niemowlętom pomiń szynkę i ser żółty, możesz w to miejsce pokruszyć twaróg, dodać drobno pokrojone kawałki kurczaka.
#gallery-1 {
margin: auto;
}
#gallery-1 .gallery-item {
float: left;
margin-top: 10px;
text-align: center;
width: 100%;
}
#gallery-1 img {
border: 2px solid #cfcfcf;
}
#gallery-1 .gallery-caption {
margin-left: 0;
}
/* see gallery_shortcode() in wp-includes/media.php */
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (26)
Katarzyna
Dodano opinię: 25.01.2022
Czy na mleku roślinnym wyjdzie ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 21.02.2022
Tak
Beata
Dodano opinię: 26.01.2022
Czy uda sie na mleku/napoju roślinnym? np owsianym? (bo akurat mam 🙂 )
alaantkoweblw
Dodano opinię: 21.02.2022
Tak
Asia
Dodano opinię: 26.01.2022
No, jestem ciekawa. Już jest w piekarniku. Niestety inne Wasze pizze nie bardzo podeszły, ciasto bardzo mdłe. Zobaczę jak ta.
Justyna
Dodano opinię: 26.01.2022
Czym można zastąpić jajka w przepisie? Z góry dziękuję za pomoc:)
alaantkoweblw
Dodano opinię: 21.02.2022
zajrzyj do tego wpisu: https://alaantki.mda.pl/jak-zastapic-jajko-w-przepisach/
Kasia
Dodano opinię: 31.01.2022
Super przepis! Z pewnością wypróbuję.
Czy można zastąpić jajka np. siemieniem lnianym lub aquafabą? Alergik na pokładzie 🙁
alaantkoweblw
Dodano opinię: 09.08.2022
tak
Mamacogotuje
Dodano opinię: 31.01.2022
Super przepis!
Zrobiłam bez jajek, z dwiema łyżkami mielonego siemienia lnianego wcześniej zalanego wrzątkiem. Ciasto wymagało więcej płynu (żeby wgl dało się je wylać na blaszkę), więc dolałam odrobinę mleka roślinnego z wodą i wyszło elegancko! Synek zajadał radośnie. Sztosik 🙌
Izabela
Dodano opinię: 31.01.2022
Dziś zrobiłam z córką! To jest takie pyszne….. ❤️ Dziękuję za ten wpis
Anita
Dodano opinię: 03.02.2022
Pyszna wyszła!! Dzięki przeogromne. Nie mam cieprliwosci do tradycyjnych spodów 🙂
alaantkoweblw
Dodano opinię: 21.02.2022
Mniam mniam
Kasia
Dodano opinię: 04.02.2022
Robię dzisiaj. Tzn mąż robi. Trzymajcie kciuki.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 21.02.2022
Jak mąż robi, to plus 100 do smaku
T
Dodano opinię: 06.02.2022
Zrobilam i jest bardzo dobra. Ciężko ciasto rozciągnąć w blasze ale super pomysł. Dziękuję!
Magdalena
Dodano opinię: 17.02.2022
Dziś zrobiłam pierwszy raz ! Mam nadzieje ze mój mały będzie zadowolony 🤗🤭
alaantkoweblw
Dodano opinię: 21.02.2022
Smakowało? Wygląda przepysznie
Ewa
Dodano opinię: 17.02.2022
Dzisiaj zrobiłam i wyszła pyszna! Mega prosta i szybka do zrobienia, super pomysł na kolację! 😀 Dziękuję!
Mamacogotuje
Dodano opinię: 21.02.2022
Zrobiłam na mleku roślinnym i na siemieniu lnianym zamiast jajek. Wyszła elegancko 👌 Dziękuję za super przepis 🤗
Edyta
Dodano opinię: 12.03.2022
Robi się zobaczymy czy konsumentka zje 🙈
Agnieszka
Dodano opinię: 15.03.2022
Jeszcze sie piecze. A ja jestem bardzo ciekawa jak nam wyszła:)
Lena
Dodano opinię: 21.04.2022
Zrobiłam drugi raz, i drugi raz wyszedł mi zakalec 🙁 nie wiem czemu, mleko i jajka były w temperaturze pokojowej… Ale będę robić do skutku,bo pizza i tak jest przepyszna!!! 🙂
Katarzyna
Dodano opinię: 25.06.2022
Dziś zrobiłam, ale wyszedł zakalec, a gdybym trzymała 40 minut w piekarniku, tak jak podane jest w przepisie, to niestety wierzch by się spalił. Myślę, że warto najpierw podpiec samo ciasto, a potem położyć dodatki, bo normalnie pizza w piekarniku piecze się kilkanaście minut i nie ma potrzeby tak długiego zapiekania dodatków. Niestety też nie jest to danie szybkie w wykonaniu 😉
Marta
Dodano opinię: 04.07.2022
czy mozna zamrozic? w sensie czy po odmrozeniu bedzie dobra a nie „ciapowata”?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 20.07.2022
Nigdy nie mroziłyśmy.