1 jajko
3-4 łyżki mąki
garść płatków owsianych
3/4 szklanki mleka migdałowego/owsianego
dowolne owoce (u mnie winogrona i banany)
szczypta proszku do pieczenia
Jajko, mąkę, płatki, mleko, proszek połączyć i wymieszać mikserem. Ciasto powinno być bardzo gęste, smażyć na suchej, dobrze rozgrzanej patelni z obu stron aż mini naleśnik zarumieni się:) Ja dziś podałam z winogronami i bananem.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (21)
Patrycja Pankowska-Biernacka
Dodano opinię: 04.12.2014
Czy może być inne mleko roślinne?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 04.12.2014
Tak, można dodać tez odrobinę tłuszczu np. oliwę z oliwek lub masło.
gosia
Dodano opinię: 09.01.2015
W jakim wieku była córcia gdy zaczęła zajadać się smażonymi naleśnikami?:)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 09.01.2015
Ok. 9 m. tutaj:)
Mari i
Dodano opinię: 14.03.2015
Czy mogę podać takiego pankejka siedmiomiesiecznemu synkowi?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 15.03.2015
Na początku rozszerzania diety unikamy smażonego. Najlepiej zacznij od warzyw i owoców, wprowadź gluten a później możesz rozszerzyć o kasze, placki,naleśniki:)
Mari i
Dodano opinię: 15.03.2015
My zaczęliśmy dosyć wcześnie i warzywa z owocami mamy za sobą, gluten od dwóch tygodni ale masz racje, jeszcze sie wstrzymamy! Szczególnie ze tu na blogu u Was tyle wspaniałych przepisów! Dziękuję:)
Anonymous
Dodano opinię: 14.04.2015
Kurczę, a ja podałam wczoraj mojemu prawie 7 miesięcznemu Synkowi pancakes manne z bananem i gruszką zrobione na patelni
Magda
Dodano opinię: 07.10.2015
Czy można użyć mąki jaglanej lub amarantusowej?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 09.10.2015
Amarantusowej nie bardzo, chyba że niewielką ilość jako dopełnienie do pszennej, jaglana może być, ale też wymeiszałabym z odrobiną np orkiszowej jeśli nie chcesz uzyć pszennej. Na pszennej wychodza po prostu najbardziej delikatne.
pytadło
Dodano opinię: 27.01.2016
Czy mozna dodać mleko krowie?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 28.01.2016
Tak
Danusia
Dodano opinię: 12.09.2016
a wyjda na mące kukurydzianej albo innej bezglutenowej?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 14.09.2016
Powinny wyjść.
KasiaM
Dodano opinię: 26.11.2016
Płatki owsiane błyskawiczne czy zwykłe ? Czy należy je wcześniej namoczyć aby zmiękły?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 29.11.2016
Mogą być takie i takie. NIe trzeba namaczać.
Justyna
Dodano opinię: 30.11.2016
Czy proporcje maki/mleka w podanych składnikach sa prawidlowe? Ciasto wyszlo mi bardzo rzadkie a w przepisie jest mowa o bardzo gęstym cieście
Gosia
Dodano opinię: 16.07.2018
Tak samo. Kolejne pankejki z tej strony, które mi nie wychodzą. Chyba dam sobie spokój.
Anna
Dodano opinię: 05.11.2018
Dokładnie, ciasto jest bardzo rzadkie z tą ilością mąki
Pati
Dodano opinię: 05.05.2020
Przy 4 łyżkach mąki ciasto nie wychodzi bardzo gęste. Dodałam 5 i też nie jest gęste
alaantkoweblw
Dodano opinię: 17.06.2020
Spróbuj odczekać, żeby płatki owsiane nasiąkły i spęczniały.