Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

10 maja 2017

Szybkie bułki orkiszowe z czarnuszką

Szybkie, bo bez drożdży, pachnące bułeczki. Musicie spróbować. Zawsze wychodzą. Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej + do podsypywania ciasta; 0,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 1/3 łyżeczki soli himalajskiej; 3/4 szklanki mleka krowiego 3,2% (nie nie robilam na roślinnym, więc nie obiecuję, że wyjdą); 1/5 szklanki oleju rzepakowego + odrobiona do...

Szybkie, bo bez drożdży, pachnące bułeczki. Musicie spróbować. Zawsze wychodzą.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej + do podsypywania ciasta;
  • 0,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 1/3 łyżeczki soli himalajskiej;
  • 3/4 szklanki mleka krowiego 3,2% (nie nie robilam na roślinnym, więc nie obiecuję, że wyjdą);
  • 1/5 szklanki oleju rzepakowego + odrobiona do pomalowania bułek
  • 1 jajko;
  • 1 łyżeczka cukru kokosowego;
  • 1 łyżeczka czarnuszki (podziel na pół).

Wszystkie składniki połącz w dużej misce (czarnuszki wsyp 1/2 łyżeczki, resztę zozstaw na posypanie bułek), wymieszaj najpierw łyżką, a następnie rękoma. Utwórz zwartą, jednolitą kulę. Ciasto z pewnością będzie klejące, ale tym się nie przejmuj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nastaw na 180’C z termoobiegiem. Nabieraj łyżką porcję ciasta. Posyp ręce mąką i formuj (kulaj) bułeczki. Układaj na blasze. Na koniec za pomocą pędzelka, pomaluj każdą bułkę z wierzchu olejem i posyp czaruszką. Piecz ok 18 minut na środkowym poziomie piekarnika.

Przed ukończeniem przez dziecko roku ograniczaj dziecku ilość pieczywa na proszu do pieczenia.

 

 

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (32)

Weronika

Dodano opinię: 10.05.2017

Wszelkie bułeczki wychodzą mi strasznie twarde.Piekłam na termoobiegu i góra – dół – taki sam efekt 🙁 Co jest nie tak?

Ania

Dodano opinię: 10.05.2017

A na innej mące myślisz, że wyjdą?;) takiej akurat nie mam a chętnie bym spróbowała..:)

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 13.05.2017

Wyjdą.

Paulina

Dodano opinię: 11.05.2017

Witam, ostatnio byłam na spotkaniu z dietetykiem w naszym przedszkolu i pani oznajmiła że nie nie powinno się poddawać obróbce termicznej oleju rzepaowego….jak używać to tylko olej kokosowy..co o tym myslicie?? pozdrawiam

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 17.05.2017

My z kolei mamy informacje, że olej rzepakowy i kokosowy są dobre do smażenia.

Magdalena

Dodano opinię: 19.05.2017

Ja też do wszystkiego używam tylko oleju kokosowego ale ostatnio przeczytałam, że olej rzepakowy się nie utlenia i warto smażyć na tym rafinowanym. 🙂

Mag

Dodano opinię: 05.06.2017

W przepisie jest mąka pszenna zwykła? Czy dają pszec mąkę pszenną pełnoziarnistej wydłużyć czas pieczenia?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 05.06.2017

Nie trzeba wydłużaż czasu, propnuje przesiać mąkę przez pieczeniem:)

Kazia

Dodano opinię: 12.06.2017

Czy zamiast proszku można dodać sodę? Jeśli tak to jaka ilość? Pozdrawiam i dziękuję w imieniu mojego synka za Wasze przepisy i inspiracje:)

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 28.06.2017

nie próbowałam niestety.

Ola

Dodano opinię: 21.06.2022

da się, ja używam połowę sody niż jest w przepisie

Asia

Dodano opinię: 27.10.2017

A gdyby tak dać tylko mąkę orkiszowa?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 27.10.2017

Będzie smacznie.

Zuzanna

Dodano opinię: 30.10.2017

Skoro ograniczać do pierwszego roku życia pieczywo z proszkiem do pieczenia, to jakie podawać na początku?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 08.11.2017

Pieczywo na drożdżach.

Maria

Dodano opinię: 15.11.2017

czy można dać kwaśne mleko? lub jogurt/ maślankę

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 17.11.2017

nie

Żaneta

Dodano opinię: 03.05.2018

Nie rozumiem. Przepis jakoby bez jajka (bo takiego szukalam wg tagow) a w skladzie jak byk stoi ze jednak jajko. To jak to jest?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 03.05.2018

Tak to jest, że doszło do pomyłki. Zwykły ludzki błąd – juz naprawiony. Pozdrawiamy!

Żaneta

Dodano opinię: 13.05.2018

Oczywiscie rozumem. Skorzystalam z innego waszego przepisu i byly swietne. A jajko mozna czyms tu zastapic? Aquafaba dala by rade?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 06.06.2018

Powinna dać, w wypiekach super się sprawdza. 1 jajko-3 łyżki aquafaby.

Anna

Dodano opinię: 25.06.2018

Proponuje zastapic proszek do pieczenia zwykla soda, ktora swoja droga jest zdrowsza. W przepisie jest zbyt duzo proszku do pieczenia. Maksymalnie powinno byc 1,5 lyzeczki.

Dorota

Dodano opinię: 18.07.2018

Anna, a jaka ilość sody do tego przepisu?

Jula

Dodano opinię: 14.08.2018

Wyszły ale są niesmaczne, strasznie czuć proszek do pieczenia i nie da się zjeść tych bułek. W sumie trochę dużo na tak mało ciasta aż 4 łyżeczki kiedy na blachę szarlotki daje się 2.

Mama Natalia

Dodano opinię: 26.11.2018

Ja te bułeczki robiłam już kilka razy i że wszystkich te właśnie wychodzą mi najlepiej ☺️ co prawda po przeczytaniu komentarzy daję około trzech łyżeczek proszku do pieczenia i to chyba niecałych, ale rosną pięknie i są bardzo dobre, ja robiłam na samej pszennej mące bo orkiszowa nigdy jeszcze nie miałam, natomiast dzisiaj mam pytanie czy można by je zrobić na owsianej wymieszanej z pszenną? Wyszłyby czy nie bardzo?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 08.12.2018

Powinno być ok

Ola

Dodano opinię: 28.01.2019

Zrobiłam tylko z mąki orkiszowej i wyszły przepyszne! 🙂
Są bardzo kruche i moja bezzębna Zocha super sobie z nimi radzi.

Sandra

Dodano opinię: 27.04.2019

Do smażenia polecam masło klarowne. Ma wysoka temperaturę dymienia więc na pewno się nadaje.

Magda

Dodano opinię: 05.12.2019

Najlepsze bułki na świecie. Jestem uzależniona. ❤️

Agnieszka

Dodano opinię: 29.04.2020

Pyszne! Choć ja je dość mocno zmodyfikowalam. Zrobiłam z mlekiem kokosowym i dodałam mąkę pszenną pełnoziarnistą, żytnia razowa i po trochę dyniowej i jaglanej (brakło mi akurat orkiszowej). Wyszły świetne, fajnie wyrosły, są kruche i smaczne. No i wychodzą na mleku roślinnym 🙂
Jestem u Was od niedawna, ale już widzę że zostanę na dłużej, maluszek rośnie, a pomysłów co mu dać do jedzenia brak, a tu proszę, jeszcze i dorosły skorzysta z takich pyszności 😉

Karolina

Dodano opinię: 19.11.2021

Czym można zastąpić cukier kokosowy?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.12.2021

Trzcinowy lub po prostu pomiń

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek