Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej + do podsypywania ciasta;
- 0,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 1/3 łyżeczki soli himalajskiej;
- 3/4 szklanki mleka krowiego 3,2% (nie nie robilam na roślinnym, więc nie obiecuję, że wyjdą);
- 1/5 szklanki oleju rzepakowego + odrobiona do pomalowania bułek
- 1 jajko;
- 1 łyżeczka cukru kokosowego;
- 1 łyżeczka czarnuszki (podziel na pół).
Wszystkie składniki połącz w dużej misce (czarnuszki wsyp 1/2 łyżeczki, resztę zozstaw na posypanie bułek), wymieszaj najpierw łyżką, a następnie rękoma. Utwórz zwartą, jednolitą kulę. Ciasto z pewnością będzie klejące, ale tym się nie przejmuj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nastaw na 180’C z termoobiegiem. Nabieraj łyżką porcję ciasta. Posyp ręce mąką i formuj (kulaj) bułeczki. Układaj na blasze. Na koniec za pomocą pędzelka, pomaluj każdą bułkę z wierzchu olejem i posyp czaruszką. Piecz ok 18 minut na środkowym poziomie piekarnika.
Przed ukończeniem przez dziecko roku ograniczaj dziecku ilość pieczywa na proszu do pieczenia.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (32)
Weronika
Dodano opinię: 10.05.2017
Wszelkie bułeczki wychodzą mi strasznie twarde.Piekłam na termoobiegu i góra – dół – taki sam efekt 🙁 Co jest nie tak?
Ania
Dodano opinię: 10.05.2017
A na innej mące myślisz, że wyjdą?;) takiej akurat nie mam a chętnie bym spróbowała..:)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.05.2017
Wyjdą.
Paulina
Dodano opinię: 11.05.2017
Witam, ostatnio byłam na spotkaniu z dietetykiem w naszym przedszkolu i pani oznajmiła że nie nie powinno się poddawać obróbce termicznej oleju rzepaowego….jak używać to tylko olej kokosowy..co o tym myslicie?? pozdrawiam
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 17.05.2017
My z kolei mamy informacje, że olej rzepakowy i kokosowy są dobre do smażenia.
Magdalena
Dodano opinię: 19.05.2017
Ja też do wszystkiego używam tylko oleju kokosowego ale ostatnio przeczytałam, że olej rzepakowy się nie utlenia i warto smażyć na tym rafinowanym. 🙂
Mag
Dodano opinię: 05.06.2017
W przepisie jest mąka pszenna zwykła? Czy dają pszec mąkę pszenną pełnoziarnistej wydłużyć czas pieczenia?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 05.06.2017
Nie trzeba wydłużaż czasu, propnuje przesiać mąkę przez pieczeniem:)
Kazia
Dodano opinię: 12.06.2017
Czy zamiast proszku można dodać sodę? Jeśli tak to jaka ilość? Pozdrawiam i dziękuję w imieniu mojego synka za Wasze przepisy i inspiracje:)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 28.06.2017
nie próbowałam niestety.
Ola
Dodano opinię: 21.06.2022
da się, ja używam połowę sody niż jest w przepisie
Asia
Dodano opinię: 27.10.2017
A gdyby tak dać tylko mąkę orkiszowa?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 27.10.2017
Będzie smacznie.
Zuzanna
Dodano opinię: 30.10.2017
Skoro ograniczać do pierwszego roku życia pieczywo z proszkiem do pieczenia, to jakie podawać na początku?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 08.11.2017
Pieczywo na drożdżach.
Maria
Dodano opinię: 15.11.2017
czy można dać kwaśne mleko? lub jogurt/ maślankę
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 17.11.2017
nie
Żaneta
Dodano opinię: 03.05.2018
Nie rozumiem. Przepis jakoby bez jajka (bo takiego szukalam wg tagow) a w skladzie jak byk stoi ze jednak jajko. To jak to jest?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 03.05.2018
Tak to jest, że doszło do pomyłki. Zwykły ludzki błąd – juz naprawiony. Pozdrawiamy!
Żaneta
Dodano opinię: 13.05.2018
Oczywiscie rozumem. Skorzystalam z innego waszego przepisu i byly swietne. A jajko mozna czyms tu zastapic? Aquafaba dala by rade?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 06.06.2018
Powinna dać, w wypiekach super się sprawdza. 1 jajko-3 łyżki aquafaby.
Anna
Dodano opinię: 25.06.2018
Proponuje zastapic proszek do pieczenia zwykla soda, ktora swoja droga jest zdrowsza. W przepisie jest zbyt duzo proszku do pieczenia. Maksymalnie powinno byc 1,5 lyzeczki.
Dorota
Dodano opinię: 18.07.2018
Anna, a jaka ilość sody do tego przepisu?
Jula
Dodano opinię: 14.08.2018
Wyszły ale są niesmaczne, strasznie czuć proszek do pieczenia i nie da się zjeść tych bułek. W sumie trochę dużo na tak mało ciasta aż 4 łyżeczki kiedy na blachę szarlotki daje się 2.
Mama Natalia
Dodano opinię: 26.11.2018
Ja te bułeczki robiłam już kilka razy i że wszystkich te właśnie wychodzą mi najlepiej ☺️ co prawda po przeczytaniu komentarzy daję około trzech łyżeczek proszku do pieczenia i to chyba niecałych, ale rosną pięknie i są bardzo dobre, ja robiłam na samej pszennej mące bo orkiszowa nigdy jeszcze nie miałam, natomiast dzisiaj mam pytanie czy można by je zrobić na owsianej wymieszanej z pszenną? Wyszłyby czy nie bardzo?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 08.12.2018
Powinno być ok
Ola
Dodano opinię: 28.01.2019
Zrobiłam tylko z mąki orkiszowej i wyszły przepyszne! 🙂
Są bardzo kruche i moja bezzębna Zocha super sobie z nimi radzi.
Sandra
Dodano opinię: 27.04.2019
Do smażenia polecam masło klarowne. Ma wysoka temperaturę dymienia więc na pewno się nadaje.
Magda
Dodano opinię: 05.12.2019
Najlepsze bułki na świecie. Jestem uzależniona. ❤️
Agnieszka
Dodano opinię: 29.04.2020
Pyszne! Choć ja je dość mocno zmodyfikowalam. Zrobiłam z mlekiem kokosowym i dodałam mąkę pszenną pełnoziarnistą, żytnia razowa i po trochę dyniowej i jaglanej (brakło mi akurat orkiszowej). Wyszły świetne, fajnie wyrosły, są kruche i smaczne. No i wychodzą na mleku roślinnym 🙂
Jestem u Was od niedawna, ale już widzę że zostanę na dłużej, maluszek rośnie, a pomysłów co mu dać do jedzenia brak, a tu proszę, jeszcze i dorosły skorzysta z takich pyszności 😉
Karolina
Dodano opinię: 19.11.2021
Czym można zastąpić cukier kokosowy?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.12.2021
Trzcinowy lub po prostu pomiń