Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

06 lutego 2015

Szybkie cannelloni

1 opakowanie makaronu cannelloni;opcjonalnie żółty ser na wierzch. farsz:500 g mielonego mięsa indyczego;200 g szpinaku;1/2 cebuli;2 ząbki czosnku;1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku;kilka kropel soku z cytryny.1 łyżka oliwy, sos:500 ml przecieru pomidorowego;1,5 szklanki bulionu/wody;2 gałązki świeżej bazylii;1/2 cebuli;1 ząbek czosnku. Przygotuj nadzienie: Na patelni rozgrzej tłuszcz i zeszklij posiekaną całą cebulę.Połowę cebuli odłóż na...

1 opakowanie makaronu cannelloni;
opcjonalnie żółty ser na wierzch.

farsz:
500 g mielonego mięsa indyczego;
200 g szpinaku;
1/2 cebuli;
2 ząbki czosnku;
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku;
kilka kropel soku z cytryny.
1 łyżka oliwy,

sos:
500 ml przecieru pomidorowego;
1,5 szklanki bulionu/wody;
2 gałązki świeżej bazylii;
1/2 cebuli;
1 ząbek czosnku.

Przygotuj nadzienie: Na patelni rozgrzej tłuszcz i zeszklij posiekaną całą cebulę.Połowę cebuli odłóż na sos, a drugą połowę zostaw na patelni.  Dodaj mięso, paprykę,wyciśnięty przez praskę czosnek i smaż około 10 minut. Szpinak podduś w małym garnku z kilkoma kroplami soku z cytryny i odrobiną oliwy, aż się rozmrozi i przełóż do mięsa-wymieszaj.Jeśli używasz świeżego szpinaku, podduś go tylko,by zmiękł, a następnie posiekaj.

Przelej przecier wraz z bulionem/wodą do garnka i zagotuj. Dodaj zeszkloną połowę cebuli, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane listki bazylii. Wymieszaj.

Nadziewaj rurki farszem i układaj w dużym naczyniu żaroodpornym, a następnie całość zalej sosem. Wszystkie rurki muszą być nim przykryte
Piecz bez przykrycia w temperaturze 190 stopni z termoobiegiem przez około 35 – 40 minut. Pod koniec pieczenia możesz ułożyć na wierzchu ser żółty.
Wersję dla rodziców można doprawić solą i pieprzem, oraz dodać do nadzienia 1/4 posiekanej papryczki chili.

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (8)

Marta

Dodano opinię: 29.06.2015

jakich przecierów używacie?j ado tej pory domowych-babcinych, ale może są kupne odpowiednie 🙂

admin

Dodano opinię: 29.06.2015

Np. Pudliszki:)

Paula

Dodano opinię: 09.02.2016

Moze takze wersja lasagne?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 11.02.2016

Jak najbardziej:)

Kasia

Dodano opinię: 22.02.2017

A dla 9 mc dziecka to danie się nadaję? wiadomo troche zmodyfikowane?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.02.2017

Tak.

Mika

Dodano opinię: 06.11.2020

czy makaron trzeba podgotować?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 16.11.2020

Nie.

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek