- 250 g twarogu mielonego (jak na sernik)
- 250 g masła w temperaturze pokojowej
- 250 g mąki pszennej
- 2 słodkie jabłka
- mąka kokosowa do oprószenia
Jabłka obierz ze skórki i pokrój na drobne cząstki (ćwiartki) – jak na zdjęciu.
Nastaw piekarnik na 180’C z termoobiegiem. Wyłóż dużą blachę papierem do pieczenia.
Twaróg, masło i mąkę połącz ze sobą i wyrabiaj ciasto. Jeśli jest zbyt mokre, podsyp mąką. Rozwałkuj ciasto na grubość około 2 mm i wykrawaj za pomocą szklanki kółka. Na połowę połóż cząstkę jabłka, którą przykryj drugą połówką. Nie dociskaj. Postepuj tak z pozostałym ciastem. Ciasteczka ułóż na blaszce w lekkich odstepach od siebie (rosną). Piecz około 15 minut. Kontroluj stopień zrumienienia.
Gdy ciastka ostygną, oprósz je mąką kokosową.
By urozmaicić smak ciastek, możesz dodać do ciasta ziarna z laski wanilii, a jabłka doprawić cynamonem.
*przepis pochodzi od pewnej zakochanej w swojej wnusi babci:), a jego źródło znajdziecie tutaj
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (106)
Marta
Dodano opinię: 02.03.2018
Jaka mogłaby być inna mąka?
Kasia
Dodano opinię: 02.03.2018
Szkoda ze u nas odpadają, twaróg i masło. Wyglądają smakowicie
zcynamonem.pl
Dodano opinię: 02.03.2018
Brzmi pysznie ! Zabieram przepis ze sobą 🙂
Magda
Dodano opinię: 02.03.2018
oprószyć :). Poza tym przepis trafia na listę do wypróbowania.
Natalia
Dodano opinię: 02.03.2018
Ile takich ciasteczek wychodzi z przepisu? Czy można make kokosową zastąpić wiórkami? Uwielbiam wasze przepisy, mam wasze książki – jesteście moją inspiracją <3 Dziękuję! 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 03.03.2018
Mozna i około 30
justyna
Dodano opinię: 02.03.2018
ale apetycznie wygladaja i szybko sie robi:) jutro planuje pieczona owsianke, ale nastepny przepis bedzie TEN!
Agnieszka
Dodano opinię: 02.03.2018
Jaką inna mąke za wyjątkiem pszennej i żytniej można zastosować? 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 04.03.2018
Eksperymentuj.
Justyna
Dodano opinię: 25.12.2018
Orkiszową jasną
Doris
Dodano opinię: 02.03.2018
Jutro zrobie!! Ile sztuk wyjdzie ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 03.03.2018
Około 30
Joanna
Dodano opinię: 02.03.2018
Moze być twaróg półtłusty z piatnicy?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 04.03.2018
Tak, ale zeby nie mial grudek, tylko był gładki,
Justyna
Dodano opinię: 03.03.2018
Twaróg jak na sernik czyli taki w kubelku gotowy?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 03.03.2018
Zwykły, ale przemielony
Ania
Dodano opinię: 03.03.2018
Czy mozna zamienić mąkę pszenną na jakąś bezglutenową? Tzn wiem, ze niby mozna, ale tak by to było zjadliwe?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 03.03.2018
Ryżowa jest smaczna:)
Asia
Dodano opinię: 03.03.2018
Wlasnie sie pieką. Pierwsza patria jeszcze na ciepło zjedzona. Są przepyszne. Mąż tylko chodzi i skubie z talerza.
Dla doroslych jablka obsypalam dodatkowo cukrem kokosowym.
Anna
Dodano opinię: 03.03.2018
Wyszły pyszne tylko musiałam piec dwa razy. Tzn po 15 minutach w piekarniku musiałam odwrócić je na drugą stronę i piec kolejne 15 minut. Córka właśnie zajada. Brakło mi jabłek włożyłam maliny. Też są dobre?
Boz20
Dodano opinię: 04.03.2018
Czy maslo mozna zastapic olejem kokosowym…
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 04.03.2018
Tak
Iwona21055
Dodano opinię: 05.03.2018
Ja mam takie pytanie jak zapisujemy dany przepis w ulubionych to gdzie możemy to znaleźć bo jog dzień nie widzę folderu ulubione??;)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.03.2018
Póki co nie możemy tego ustawić, informatyk to poprawia.
Iwona21055
Dodano opinię: 05.03.2018
Ja mam takie pytanie jak zapisujemy dany przepis w ulubionych to gdzie możemy to znaleźć bo jog dzień nie widzę folderu ulubione??;)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 05.03.2018
Informatyk już to poprawia, niebawem będziecie wszystko widziały.
Iwona21055
Dodano opinię: 07.03.2018
super 🙂 dziękuję 😉
Anna
Dodano opinię: 05.03.2018
Przeczytałam na FB że jest opcja logowania się na Waszej stronie. Nie zauważyłam tej opcji, ale teraz Iwona w wpisie powyżej o tym mi przypomiała. Jak i gdzie to działa?
Monika
Dodano opinię: 07.03.2018
Te ciasteczka są mega…
Ale przy moich chłopakach z podwójnej ilości muszę robić. Znikły w moment. Dobrze ostygnąć nie zdążyły;-)
gosia
Dodano opinię: 08.03.2018
Wyszły i smakowały dziecku i babciom, i sąsiadce, bardzo! 😉
Mama.martynki
Dodano opinię: 10.03.2018
Rewelacyjne ciasteczka !! Pyszne, rozpływają się w ustach. Zrobiłam z jabłkiem, śliwka, bananem i gruszka wszystkie wyśmienite.
Asia
Dodano opinię: 13.03.2018
Wszystkim wychodzą, więc ewidentnie mam dwie lewe ręce:( Zamiast zwykłej mąki dałam pełnoziarnistą, proporcje jak w przepisie i wyszły straaaaaasznie tłuste- mój żołądek buntuje się już po zjedzeniu jednego. Można zmniejszyć ilość masła na rzecz czegoś innego? W smaku byłyby ok (zwłaszcza z malinami zamiast jabłek) gdyby nie to ociekanie tłuszczem;)
Iwona
Dodano opinię: 15.03.2018
O matko! Jakie to dobre!:)
I tak, jak ktoś wyżej napisał, i ja musiałam trochę dłużej piec. Ale nic to. Warto było!:)
Ania
Dodano opinię: 15.03.2018
Pyszne ciasteczka! Zawsze myślałam, że nie potrafię piec, a tu proszę, wyszły ? Moja córeczka miała ogromną frajdę przy wykrawaniu kółeczek z ciasta. A później nawet mąż się zajadał?
Sylwia
Dodano opinię: 16.03.2018
Moje ciasto bardzo sie kleilo,wiec dodalam wiecej maki,jakos wyszlo,ale teraz ciasto smakuje glownie maka…co zrobilam nie tak?ser taki jak w przepisie.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 03.04.2018
Cieżko powiedzieć, moze masło było za miękkie. Następnym razem będzie
Lepiej!
Aśka
Dodano opinię: 19.03.2018
Świetne ciacha – dwulatek zjadł ze smakiem. My też 🙂
Anka
Dodano opinię: 22.03.2018
Ja też zrobiłam, wyszły pyszne. I niestety zjadłam ich sama chyba z 6.
I mam takie pytanko, czy ciacha by wyszły gdybym dadała mniej tego masła (dla mnie za tłuste)? I co by spowodowało gdybym dadała jajko (mam prawie 3-latka, nic niejadka, więc pakuje jajko we wszystko co się da)? Czy ciocie są w stanie się ustosunkować?
Ania
Dodano opinię: 22.03.2018
Też wyszły tłuste mimo że masła użyłam 200g czy można dać jeszcze mniej czy będą się rozpadać? Ewentualnie ile oleju kokosowego dać? Następnym razem próbuje z mąką ryżowa.
Ps też musiałam piec 30 min żeby się zarumieniły a były wysoko w piekarniku ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 30.03.2018
Jeśli wg Ciebie są za tłuste, zmniejsz ilosc masła np. o 1/4. kwestia pieczenia w dużej mierze zalezne jest od oiekarnika. Każdy jest inny, dosłownie każdy i trzeba dostosowywać do swoich warunków. Widocznie Twój potrzebuje więce czas.
Agata
Dodano opinię: 24.03.2018
Moja 8 miesieczna niejadkowa bestia dziabnela kilka gryzow (i to duzo powiedziane) ale reszta z nas wrabala cale ze smakiem ? pycha 🙂
Grażka
Dodano opinię: 25.03.2018
Robilam je o 4 rano 😀 Proste i pyszne 😀 teraz czekam aż rodzinka się zbudzi i będzie degustować :)))
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 25.03.2018
Dziewczyno, kiedy Ty śpisz?:)
Małgorzata
Dodano opinię: 28.03.2018
W przypadku diety bezmlecznej czym mogę zastąpić masło? dziękuję i próbuje:)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 29.03.2018
Sprobuj oleju koko
Magdalena
Dodano opinię: 29.03.2018
Ciasteczka wyszły mega smaczne 😉
Kasia
Dodano opinię: 08.04.2018
Też się dzisiaj skusiłem na te ciasteczka i są pyszne? nie zjedliśmy jednak wszystkich (jeszcze:)) i zastanawiam się jak je przechować do jutra? W zamkniętym pudełku? Temp pokojowa czy w lodówce? Z góry dzięki?
Moni87
Dodano opinię: 09.04.2018
Czy zamiast twarogu można co innego dac?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 11.04.2018
Nie
Zu
Dodano opinię: 18.04.2018
Przepyszne są! Ciasto przypomina mi francuskie, tylko o niebo lepsze! Robię cześć z domową konfiturą truskawkową, są nieziemskie? a ostatnio zamiast surowych jablek, dawałam takie uprazone (na roztopione masło klarowane wsypalam cynamon, imbir, gałkę, kardamon i goździki, a po minutce jabłka.)
Marta
Dodano opinię: 14.06.2018
Genialny przepis! Robię często ze 125g masła, 125g sera (nawet nadaje się śmietankowy) i 115g mąki orkiszowej typu 700. Masło i ser mieszam mikserem, dodaję mąkę i mieszam łżką, no i wkładam do lodówki aż zrobi się twarde. Wówczas sypię pozostałą ilość mąki do rozwałkowania i dalej jak w przepisie. Najbardziej genialne jest włożyć po pół łyżeczki serka mascarpone na krążek ciasta pod wybrane owoce (genialne maliny, albo czereśnie w połówkach) i wtedy złożyć i upiec. Najlepsze – robię je dwa razy w tygodniu i jak tylko wystygną, to…już ich nie ma! Dziękuję Wam za znakomity przepis!! 🙂
Iwona
Dodano opinię: 06.04.2020
Jakie piękne! <3 mascarpone z malinami – bardzo w moim guście, na pewno spróbuję 🙂
Joanna
Dodano opinię: 17.06.2018
Hej Dziewczyny, jak piec w piekarniku bez termoobiegu? Laik piekarnikowy jestem… 😉
alaantkoweblw
Dodano opinię: 23.06.2018
Tak samo, tylko chwilę dłużej.
Karolina
Dodano opinię: 21.06.2018
Mozna zwykly twarog zblendowac na gladko po prostu?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 22.06.2018
Tak
Agnieszka
Dodano opinię: 28.07.2018
Zrobione☺ pychotka?
Justyna
Dodano opinię: 31.08.2018
Te ciastka to mordercy diety ? Pyszne są, a roboty na 15 minut?
Anka
Dodano opinię: 08.10.2018
Pytaniem mam, bom zielona w kuchni i dopiero uczę się ją pokochać ;P Ile mogę przechowywać te ciasteczka? W lodówce trzeba czy jak? Wiem wiem, sa takie pyszne, że powinny zniknąć od razu ale narobiła jak dla pułku wojska 😉
alaantkoweblw
Dodano opinię: 09.10.2018
haha, maxymalnie 2 dni w zamkniętym pojemniku w chłodnym miejscu, nie musi to byc lodówka.
Anka
Dodano opinię: 09.10.2018
Dzięki. A ciasteczka wyszły mi pierwsza klasa 😀 Młody je i nawet stary je haha 😉 Mąki kokosowej nie miałam to oprószyłam zmielonymi wiórkami kokosowymi, no i cynamonem. Zapomniałam doprawić nim jabłka, to poszedł na wierzch 😉
Eluchna
Dodano opinię: 31.10.2018
Zamiast twarogu można dać Ricotte?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 09.11.2018
Próbuj
Inok
Dodano opinię: 12.11.2018
Pycha! Nie miałam mąki kokosowej, więc posypałam jabłka Różdżką Smaku Śliwka od Helpa. I smakują rewelacyjnie 🙂
Gosia
Dodano opinię: 22.11.2018
Od jakiego wieku takie ciastka?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 25.11.2018
Zapraszamy do tagów po przepisami i nad.
Justyna
Dodano opinię: 26.12.2018
Zrobiłam, moim zdaniem nie są zbyt smaczne. Okrutnie tłuste, piekłam 25 minut a i tak są lekko zakalcowate (utopione w tłuszczu?). W dodatku się 'pootwierały’. Drugi raz nie zrobię, szkoda składników.
Ewelina
Dodano opinię: 27.12.2018
Rewelacja – szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne 🙂
Ania
Dodano opinię: 31.01.2019
Zakochalam sie z nich. Zmienilam proporcje bo jednak tyle masla to nie dla mnie ale i tak sa przepyszne. Czesto u mnie goszcza.
Gosia
Dodano opinię: 15.02.2019
Ciasteczka są przepyszne! Szybko, prosto i smacznie ?
Daria
Dodano opinię: 03.03.2019
Dziewczyny jaki inny owoc mogę dać. Nie lubie jabłek w ciastach bananów również. Dziecku zrobie a cos dla mnie. I czy owoce mrożone mogą być?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.03.2019
Gruszka, mango… lepiej nie mrożone
Ula
Dodano opinię: 05.03.2019
Rewelacja – szybkie, proste i smakują wszystkim. Zależało mi na czasie, więc wyjęte z lodówki twaróg i masło potraktowałam blenderem. Zamiast mąki kokosowej posypałam utartym w moździerzu ksylitolem. Wyszły znakomite!
Beata
Dodano opinię: 18.03.2019
Pychotka! Łatwy i szybki przepis. Moje 1,5 roczne dziecko zajadało się 🙂 czy próbowałyście dodać trochę mniej tłuszczu? Bo wydają mi się trochę tluste.
Doris
Dodano opinię: 03.04.2019
Czy ciasto może przeleżeć całą noc i dzień w lodówce?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.04.2019
nie
MamaDyzia
Dodano opinię: 08.04.2019
Genialne te ciasteczka!!!!!! Chwila roboty a jakie pyszne i zdrowe!!! Można biały ser przemycić…? Dziewczyny jesteście WIELKIE!!! Uwielbiam Was☺ Nie raz uratowałyście mnie z opresji „co dzis na obiad”….? Tak dalej☺
alaantkoweblw
Dodano opinię: 09.04.2019
Miło nam❤️ Dziękujemy!
Hania
Dodano opinię: 12.04.2019
Przepyszne???? moja 9 miesieczna corcia jak je zajada to caly czas mówi „mmmmm”?
Magda
Dodano opinię: 06.05.2019
Rewelacyjne, przepyszne i ekspresowe <3
Agats
Dodano opinię: 10.05.2019
Według mnie za duzo masła i pewnie dlatego wyszły mi zakalcowate i tluste
Następnym razem dam polowe mniej masła
Kasia
Dodano opinię: 17.05.2019
Ciasteczka proste i szybkie. Dałam połowę porcji masła i wyszły dobre. Do ciasta esencję z laskii wanilii. Jabłka wcześniej posypałam cynamonem. Wg.mnie jednak trochę brakuje im smaku. Muszę pokombinować. Piekłam 20 minut.
Ewa
Dodano opinię: 10.06.2019
Czy można je zrobić dzień szybciej? Też będą dobre?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 13.06.2019
jasne, przechowaj w puszce lub zamkniętym naczyniu
aneeeczka
Dodano opinię: 03.07.2019
Z tego samego przepisu robię paszteciki do barszczu – faszeruję podsmażonymi pieczarkami zamiast jabłkiem 😉
Sandra
Dodano opinię: 01.08.2019
Wyszły przepyszne, dałam 200g twarogu, 200 mąki i 150 masła 🙂 z pozostałego ciasta wycięłam małe kółeczka i posypalam z wierzchu cukrem i cynamonem…to dopiero była petarda :p
Ania
Dodano opinię: 11.09.2019
A czy do poruszenia mogę dać mąkę z orzeszków arachidowych? Czy to raczej mija się z celem….
alaantkoweblw
Dodano opinię: 19.09.2019
mniam! pewnie:)
paula
Dodano opinię: 17.09.2019
Ten sam przepis jest na blogu aniagotuje.pl tam jeat napisane ze oryginalny przepis pochodzi z książki kucharskiej „Praktyczna kuchnia domowa” z 1937 roku
Marta
Dodano opinię: 19.12.2019
Wyglądają apetycznie, aż ślinka cieknie… ??Niestety u nas też alergia bmk ??Bardzo ubolewam, bo ja też póki co kp i nie mogę, a uwielbiam pieczone jabłka ? Z tłuszczem roślinnym nie ma problemu.. ale ser ?Czekam, może kiedyś powstanie przepis bez twarogu??
Kasia
Dodano opinię: 10.02.2020
Czy mogę mąkę przenną zastąpić kokosową?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 24.02.2020
nie robiłyśmy
Olga
Dodano opinię: 19.03.2020
W domu mamy bielucha – nada się?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 22.03.2020
tak
Monika Stachowska
Dodano opinię: 30.04.2020
Przepyszne! Polecam. Dziękuję za fajny przepis.
Anna
Dodano opinię: 03.05.2020
Mąkę kokosową można jeść na surowo? Akurat miałam to posypałam 🙂 Wyszły przepyszne 🙂 Zrobiłam w wersji z jabłkiem i cynamonem, bananem, mango i wiśniami. Wszystkie wyszły bardzo dobre, ale chyba najlepsze z jabłkiem 🙂 Pozdrawiam!
Anna
Dodano opinię: 12.10.2020
Mnie niestety nie wyszło, mimo iż raczej nie mam problemów z pieczeniem ciast. Wzięłam masło w temperaturze pokojowej, 250 g serka „twój ulubiony” (Zawsze robię z nim serniki i są pyszne, stąd wydawało mi się, że będzie ok) i zwykłą mąkę pszenną 450. Niestety wyszedł bardziej krem niż ciasto, nijak tego rozwałkować się nie dało, dosypywałam mąki, wstawiłam do lodówki i nic. Musiałam wyrzucić. Jaki twaróg jest najlepszy do tego przepisu? Bo jak widać „twaróg jak na sernik” To za mało :/
alaantkoweblw
Dodano opinię: 19.10.2020
Serek mógł być zbyt „luźny”
Aneta
Dodano opinię: 06.12.2020
Czy mascarpone też się nada?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 07.12.2020
Raczej nie, jest dużo rzadszy niż twaróg. Chyba że pokombinować z suchymi składnikami. Zawartość tłuszczu jest też znacznie wyższa.
Dorota
Dodano opinię: 03.01.2021
Wypróbowane w następujących proporcjach: 250 g ricotty, 250 g mąki i 150 g masła. Pieczone 17 minut. Wyszły bardzo dobre, obawiałam się, że będą twarde (za twarde dla malucha), ale po upieczeniu są krucho-miękkie 🙂 Mężowi też smakowały, stwierdził, że babcia mu takie piekła 😉
Ela
Dodano opinię: 22.02.2021
Ja zrobilam z 600 g sera bialego i 300 g mąki razowej orkiszowej, dodalam kilka łyżek tluszczu kokosowego i zagniotłam. Wyszlo fajne ciasto podobne do miękkiej plasteliny, rozwałkowałam i zrobilam okolo 3 blachy ciasteczek z 2 letnią córką która otulała cząstki jabłek. Nie dodawałam wcale cukru i wyszły pyszne. Na jeden wieczór dla 5 osobowej rodzinki…
Gocha
Dodano opinię: 16.06.2021
Witam;) Przepis super. Korzystam z niego 4 raz:) Uzywam quarka dla wszystkich którzy by zastanawiali się czy wyjdzie 🙂 Trzeba tylko troszke więcej mąki dodać. Dziękuję za super szybki przepis.:) Pozdrawiam
Renata
Dodano opinię: 11.08.2021
Kolejny cudowny przepis ???
Kocham Was za Wasze szybkie, ciekawe i pyszne przepisy ?
Cała rodzina się zajada ciasteczkami ??
Tita
Dodano opinię: 17.10.2021
A z mojej strony ciekawostka 😉
Przepis znam od bardzo dawna (czasy szkoły średniej) i zawsze były to ulubione ciastka rodzinki 🙂 teraz zajada się nimi synek i mąż. Robię w wersji z jabłkiem lub z powidłami. W drugim przypadku wycinam kwadraty i robię koperty. I ważna uwaga dla tych, którym non stop brakuje czasu 😉 sera nigdy nie mieliłam i zawsze wychodzą pyszne 😀
Mama Natalia
Dodano opinię: 06.02.2022
Te ciastka są pyszne, robiłam wiele razy, ale zawsze do tej pory ze zwykłego twarogu, półtłustego, nic nie przemielonego, fantastyczne zawsze wychodziły, a wczoraj został mi ser z wiaderka bo pół do sernika poszło i stwierdziłam,o, zrobię zgodnie z przepisem, i wiecie co, wolę tą poprzednią wersję, o wiele lepsze wychodzą, naprawdę, także jak któraś mama chciałaby zrobić a ma tylko zwykły twaróg to polecam,nic nie mielić, a wyjdą przepyszne