Gdy te ciastka się pieką, zapach roznosi się po wszystkich sąsiadach. Są bardzo aromatyczne. Jak zawsze niewiele czasu zajmie Ci ich przygotowanie. Spróbuj.
Składniki:
- 100 g masła w temperaturze pokojowej
- 1/4 szklanki cukru kokosowego lub 3 łyżki syropu daktylowego
- 1,5 szklanki wiorków kokosowych
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki amarantusa ekspandowanego
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
- 6 kostek czekolady 70%
Nastaw piekarnik na 180’C z termoobiegiem. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Miękkie masło zmiksuj na gładki krem razem z cukrem/syropem daktylowym. Dodaj jajko i miksuj dalej. Gdy składniki się połączą, dodaj mąkę, wiórki, amarantus i proszek do mieszenia. Wyrób ciasto rękoma lub minimalakserem. Czekoladę posiekaj i dodaj do ciasta, wyrób jeszcze chwilę. Z powstałego ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszcz je. Ułóż na blaszce w odstępach, gdyż ciasteczka urosną nieco. Piecz około 10 minut.
Ciastka po wyjęciu mogą być miękkie, jednak po wystygnięciu stwardnieją.
Jeśli nie masz amarantusa (a szkoda:)), to dodaj w tej ilości samych wiórków kokosowych lub 1/4 szklanki wiórków i 1/4 mąki.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (75)
Monika
Dodano opinię: 10.01.2017
Hej ☺ciasteczka wyglądają pysznie. Ale mam propozycję. Może w każdym przepisie będziecie zamieszczać alternatywę dla dzieciaków na diecie bezmlecznej i bezjajecznej ????Widzę, że w wielu komentarzach są pytania o możliwość zastąpienia mleka czy jaj. Oczywiście o ile to możliwe ????
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 10.01.2017
Mleko krowie zawsze zastepujemy roślinnym, a z jajkiem czasami jest po prostu problem, ale pomyślimy.
Marlena
Dodano opinię: 10.01.2017
A jajko w wielu przepisach można zamienić na zmielone siemię lniane z odrobiną ciepłej wody, o czym zresztą dziewczyny też często piszą 🙂
Ja mam problem tylko z tymi przepisami, w których trzeba ubić z białka sztywną pianę, ale te po prostu omijam. A mleko rzeczywiście roślinne albo woda. Pozdrawiam
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 10.01.2017
A wiesz co, spróbuj wodę z puszki po ciecierzycy. Ubij ją. Nie śmiej sie-serio:)
Iwona
Dodano opinię: 10.01.2017
idę robić 🙂
Paulina
Dodano opinię: 10.01.2017
Czy zamiast mąki pszennej mogę dodać mąkę kokosową?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 11.01.2017
Wydaje mi sie, że smak będzie za mocny.
Mama Adasia
Dodano opinię: 10.01.2017
Wyglądają pysznie i muszą tak smakować – ta minka mówi wszystko 😉 Ale czy bez czekolady będą równie smaczne? Niestety mamy uczulenie :-/
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 10.01.2017
Oczywiscie, że będą pyszne.
Mama Adasia
Dodano opinię: 13.01.2017
Zamiast czekolady dałam jagody goji – ciasteczka były obłędne 😉 Dziś znowu robimy 🙂
Ewa
Dodano opinię: 10.01.2017
myślicie, że masło i wiórki kokosowe mogę zastąpić olejem kokosowym?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 11.01.2017
Masło tak, ale wiórki?? Niezbyt podobna konsystencja. Nie da rady:)
Ewa
Dodano opinię: 11.01.2017
Chodziło mi o to, że jak zamiast masła użyję olej kokosowy, to już nie dam wiórków (jakoś za nimi nie przepadam), a i tak będzie zapach i posmak kokosowy ????
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.01.2017
Będzie ale zmienisz konsystencję.
Iwona
Dodano opinię: 11.01.2017
zrobiłam… PRZEPYSZNE!! zapach kokosu i czekolady na całej klatce schodowej było czuć. robi sie je w 10 min, super przepis.
Mama Jasia
Dodano opinię: 11.01.2017
A jakie wiórki kokosowe ? jakieś ekologiczne ? jakaś konkretna marka ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 11.01.2017
Czytaj sklady. Lidl ma dobre.
Iwona
Dodano opinię: 13.01.2017
b,dobre ale mi wyszły za suche nie wiem czy zrobiłam coś źle ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.01.2017
Ciezko powiedzieć, bo obecnosć masła powinna dać odpowiedni smak.
Iwona
Dodano opinię: 13.01.2017
spróbuję w najbliższym czasie jeszcze raz, przypomniało mi się że masło rozpuściłam na ogniu 🙂 coś mi mówi że to może być winowajca ….
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.01.2017
😉
Ania
Dodano opinię: 15.01.2017
Ciasteczka przepyszne. Dziś robione drugi raz. Mam pytanko odnośnie wspomnianej tu mąki kokosowej. Ostatnio dodałam tą właśnie mąkę do placków bananowych jako zamiennik mąki pszennej i dziecko nie chciało jeść . Mi też nie bardzo smakowało. Czy są potrawy do których mąka kokosowa pasuje czy np. lepiej dodawać ją do mąki pszennej a nie stosować jako zamiennik ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 16.01.2017
Ja łączę z jakąś-jest smaczniejsze.
Anna
Dodano opinię: 18.01.2017
Rewelacyjne! U nas już dwa razy, za każdym razem inne 🙂 Trochę zmieniłam pod moje dzieciaki (młodsze nie trawi białka mleka krowiego) i zamiast masła była margaryna (następnym razem spróbuję z olejem kokosowym). Za pierwszym razem robiłam z mąki jaglanej (kaszę mielę w najtańszym młynku do kawy), a za drugim z owsianej. Całą rodziną się zajadaliśmy 🙂 Dodałam też trochę ziaren siemienia lnianego. Cukier dałam trzcinowy. Pachniało pysznie, a smakowało jeszcze lepiej 🙂 Uwielbiam Wasz blog oraz książkę kucharską 🙂
Ania
Dodano opinię: 26.01.2017
Mam pytanie – czy mąka pszenna pełnoziarnista sprawdzi się tutaj?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 28.01.2017
Tak.
Karolina
Dodano opinię: 18.02.2017
Czy moge do tych ciastek wykorzystać wiórki kokosowe, które mi zostały po zrobieniu mleka kokosowego?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 19.02.2017
Tak.
Pati
Dodano opinię: 20.04.2017
mam pytanie odnośnie amarantusa – ziarna a ekspandowany? to jest coś innego tak? 😉 eksandowany to jest taka a'la mąką? 🙂 – sory za głupie pytanie….
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 26.04.2017
Nie ma glupich…:) To jak z kukurydzą. Ziarna to to, z czego robi się popcorn. A popcorn jest jak ekspandowany:)
Monika
Dodano opinię: 02.06.2017
Czy 10-mies można posłdzić syropem z agawy? Jaka polecacie czekoladę, gdzie Kupujecie? Serio dawałyście Waszym 9-mies czekoladę?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 06.06.2017
Lepszy syrop klonowy lub daktylowy, Czekolade tylko 80 lub 90 % Lindt, jeśli 9m. zje jedno ciasteczko w którym będzie „okruszek” czekoaldy nic mu nie będzie:) Ale nie ma tez co szalec z całą kostką w tym wieku.
Ewa
Dodano opinię: 15.07.2017
Mam pytanko (albo kilka :P): czy zamiast amaratusa ekspandowanego, można dodać zwykły (ugotowany), czy nie da rady? Upolowałam u siebie tylko ziarenka… Miód zamiast syropu daktylowego? (Dzieć ma 15 miesięcy).
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 20.07.2017
ziarna a popping to skrajnie różne składniki. Cieżko stosować je wymiennie, choćby dlatego, że mają inny smak, konsystencje i ciężar.
MadziaLenka
Dodano opinię: 08.09.2017
Lepiej trzymac w zamkniętym pojemniku czy mogą stać na wierzchu i jaj długo,? a tak to bardzo dobre wyszły :))
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 10.09.2017
W zamkniętym i kilka dni. Do 4
Justyna
Dodano opinię: 13.09.2017
przepis jest dla dzieci 9 plus a co z wiorkami kokosowymi? nie sa jak orzechy od roku?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 17.09.2017
Orzechy sa od roku ale w całości.
Justyna
Dodano opinię: 13.09.2017
czy wiorki kokosowe sa od 9 miesiecy?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 17.09.2017
W tym wieku naszym dzieciom już podawałyśmy.
Magda
Dodano opinię: 14.10.2017
Witam?. Czy zamiast mąki pszennej można dać orkiszową ??
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 24.10.2017
Jasne!
Magda
Dodano opinię: 14.10.2017
Witam ?. Czy mąka orkiszowa sprawdzi się zamiast pszennej ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 14.10.2017
Tak
Natka
Dodano opinię: 17.10.2017
Czy amarantus mogę zastąpić kaszą jaglaną ekspandowaną?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 18.10.2017
Tak, eksperymentuj:)
Aleksandra
Dodano opinię: 07.02.2018
Ciasteczka petarda! Zamiast jajka dałam pół banana, użyłam mąki żytniej i wyszły pyyyszne!! 😀 Następnym razem będą z czekoladą, bo tym razem nie miałam pod ręką 😉 Dzięki dziewczyny za takie przepisy?
Mama Laury
Dodano opinię: 25.09.2018
Ciasteczka obłędne? właśnie piekłam je pierwszy raz ale co zrobiłam źle bo krusza się tak bardzo ze ciężko je zdjąć z blachy w całości? Moja miarka szklanki to 250ml a może u Was mniejsze macie?juz sama nie wiem co nie tak poszło ☹️
Mama Laury
Dodano opinię: 25.09.2018
Ciasteczka obłędne ? właśnie pierwszy raz je piekłam i nie wiem co nie tak zrobiłam ale całe się rozwalają nim zdejmę nawet z blachy, rozsypują się na kawałki mniejsze i wieksze☹️ Może za duzo maki, wiórków? Dałam jak w przepisie ale moja miarka szklanki to 250ml a może Wy macie mniejsze? Już sama nie wiem co mam myśleć ehhh
alaantkoweblw
Dodano opinię: 09.10.2018
hmm, tak nasza szklanka też ma 250ml:) trudno nam powiedzieć co mogło byc przyczyną:(
Magda
Dodano opinię: 13.12.2018
Te ciastka to petarda!!! Pyszne 🙂 zamiast cukru dałam miód, reszta bez zmian. No super są 🙂
Patrycja
Dodano opinię: 23.01.2019
Czy amarantus ekspandowany daje sie bez zadnej obrobki termicznej?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 24.01.2019
Tak
Kasia
Dodano opinię: 06.10.2019
Wyszły pyszne:) u nas wersja z miodem zamiast cukru
Karolina
Dodano opinię: 04.12.2019
Czy syrop daktylowy można zastąpić ksylitolem?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 27.12.2019
tak
Jula
Dodano opinię: 19.02.2020
Zamieniłam część wiórek na pulpę po mleku kokosowym i dodałam tyle suchych wiórków, żeby konsystencja była ciasteczkowa (pulpa jest jednak bądź co bądź bardziej wodnista niż same wióry, więc trzeba było zagęścić). Wyszło pysznie, ale mało słodko. Dla malucha super, dla naszej profilaktyki przeciwcukrzycowej też, ale mimo wszystko następnym razem dodam łyżkę miodu, przynajmniej do porcji dla dużych łasuchów. ? Świetny przepis i super pomysł, jak ktoś produkuje samodzielnie mleko kokosowe i nie lubi marnować pozostałości po nim.
Ewa
Dodano opinię: 30.06.2020
Super przepis! Robiłam już nie jedne „zdrowe” ciasteczka ale ten przepis jest moim numerem jeden 🙂 wyszły przepyszne, kruche ciasteczka 🙂 warto zamknąć je w pudełku na noc, ponieważ cześć zabrałam do pudełka na spacer z córka, a cześć zostawiłam na talerzu w kuchni.. te z talerza nabrały wilgoci i już nie były tak smaczne, natomiast to co zostało w pudełku było nadal idealnie kruche. Polecam!
alaantkoweblw
Dodano opinię: 03.07.2020
Bardzo nam miło.
Sylwia
Dodano opinię: 22.09.2020
Np to jutro wjada na podwieczorek! Dzięki za inspiracje ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 25.09.2020
Polecamy się
Irena
Dodano opinię: 22.09.2020
Nie mam amarantusa, ale może dam płatki owsiane..?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 25.09.2020
Pewnie, próbuj.
Madzia
Dodano opinię: 23.09.2020
Czy można pominąć lub zastąpić czymś amarantus ??
alaantkoweblw
Dodano opinię: 25.09.2020
jagłą ekspandowana może być
MałaMi
Dodano opinię: 24.09.2020
Pycha:)
Joanna i Madzia
Dodano opinię: 13.10.2020
Bardzo smaczne. Moje lekko wilgotne w srodku, ale upieczone. Nastepnym razem lekko wydluze czas pieczenia. Ale bardzo smaczne. Madzia zjadla ze smakiem 🙂
Angelina
Dodano opinię: 06.11.2020
Czy ten amarantus ma być taki strzelający w zębach? Zastanawiam się czy jakby je namoczyć przez jakiś czas w utartym maśle z jajkami to zmięknie?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 16.11.2020
Amarantus taki jest. Dałaś ekspandowany czy zwykły?
Anita
Dodano opinię: 09.02.2021
Czy zamiast amarantusa ekspandowanego można dać inne ekspandowane ziarno np. komosę ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 15.04.2021
Tak
Ola
Dodano opinię: 19.07.2021
Dziś zrobiłam pierwszy raz. Wyszły super, córci bardzo smakowały 🙂 i jak szybko się robi 🙂 minus jest jeden – za dużo ich zjadłam ;)))
alaantkoweblw
Dodano opinię: 22.07.2021
Takie minusy to nie minusy- z tego będą raczej plusy- na wadze ;P
Anita
Dodano opinię: 17.08.2021
Zapach czuć w całym domu, a dzieciaki zjedzą je chyba zanim dobrze ostygną. ?
Joanna
Dodano opinię: 29.09.2021
Ciasteczka są obłędne! Nie wiem jak to się stało że dopiero dzisiaj je zrobiłam. ?