Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

22 września 2020

Szybkie kokosowe ciasteczka z czekoladą

Gdy te ciastka się pieką, zapach roznosi się po wszystkich sąsiadach. Są bardzo aromatyczne. Jak zawsze niewiele czasu zajmie Ci ich przygotowanie. Spróbuj. Składniki: 100 g masła w temperaturze pokojowej 1/4 szklanki cukru kokosowego lub 3 łyżki syropu daktylowego 1,5 szklanki wiorków kokosowych 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki amarantusa ekspandowanego 1 jajko 1 płaska łyżeczka proszku do...

Gdy te ciastka się pieką, zapach roznosi się po wszystkich sąsiadach. Są bardzo aromatyczne. Jak zawsze niewiele czasu zajmie Ci ich przygotowanie. Spróbuj.


Składniki:

  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1/4 szklanki cukru kokosowego lub 3 łyżki syropu daktylowego
  • 1,5 szklanki wiorków kokosowych
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki amarantusa ekspandowanego
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
  • 6 kostek czekolady 70%

Nastaw piekarnik na 180’C z termoobiegiem. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Miękkie masło zmiksuj na gładki krem razem z cukrem/syropem daktylowym. Dodaj jajko i miksuj dalej. Gdy składniki się połączą, dodaj mąkę, wiórki, amarantus i proszek do mieszenia. Wyrób ciasto rękoma lub minimalakserem. Czekoladę posiekaj i dodaj do ciasta, wyrób jeszcze chwilę. Z powstałego ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszcz je. Ułóż na blaszce w odstępach, gdyż ciasteczka urosną nieco. Piecz około 10 minut.

Ciastka po wyjęciu mogą być miękkie, jednak po wystygnięciu stwardnieją.

Jeśli nie masz amarantusa (a szkoda:)), to dodaj w tej ilości samych wiórków kokosowych lub 1/4 szklanki wiórków i 1/4 mąki.

IMG_1449IMG_1452IMG_1455

Jeśli chcesz się dobrze przygotować do rozszerzania diety, zapraszamy Cię na 8 edycję Kursu BLW Online, ruszamy 5 października. Już dziś możesz wykupić kurs i rozpocząć lekcje w panelu kursanta oraz dołączyć do zamkniętej grupy wsparcia. Tydzień wsparcia z codziennymi spotkaniami live na fb rusza 5 października. Ten kurs to kompendium wiedzy.


Dowiedz się więcej


kurs blw

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (75)

Monika

Dodano opinię: 10.01.2017

Hej ☺ciasteczka wyglądają pysznie. Ale mam propozycję. Może w każdym przepisie będziecie zamieszczać alternatywę dla dzieciaków na diecie bezmlecznej i bezjajecznej ????Widzę, że w wielu komentarzach są pytania o możliwość zastąpienia mleka czy jaj. Oczywiście o ile to możliwe ????

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 10.01.2017

Mleko krowie zawsze zastepujemy roślinnym, a z jajkiem czasami jest po prostu problem, ale pomyślimy.

Marlena

Dodano opinię: 10.01.2017

A jajko w wielu przepisach można zamienić na zmielone siemię lniane z odrobiną ciepłej wody, o czym zresztą dziewczyny też często piszą 🙂
Ja mam problem tylko z tymi przepisami, w których trzeba ubić z białka sztywną pianę, ale te po prostu omijam. A mleko rzeczywiście roślinne albo woda. Pozdrawiam

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 10.01.2017

A wiesz co, spróbuj wodę z puszki po ciecierzycy.  Ubij ją. Nie śmiej sie-serio:) 

Iwona

Dodano opinię: 10.01.2017

idę robić 🙂

 

 

Paulina

Dodano opinię: 10.01.2017

Czy zamiast mąki pszennej mogę dodać mąkę kokosową?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 11.01.2017

Wydaje mi sie, że smak będzie za mocny. 

Mama Adasia

Dodano opinię: 10.01.2017

Wyglądają pysznie i muszą tak smakować – ta minka mówi wszystko 😉 Ale czy bez czekolady będą równie smaczne? Niestety mamy uczulenie :-/

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 10.01.2017

Oczywiscie, że będą pyszne. 

Mama Adasia

Dodano opinię: 13.01.2017

Zamiast czekolady dałam jagody goji – ciasteczka były obłędne 😉 Dziś znowu robimy 🙂

Ewa

Dodano opinię: 10.01.2017

myślicie, że masło i wiórki kokosowe mogę zastąpić olejem kokosowym?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 11.01.2017

Masło tak, ale wiórki?? Niezbyt podobna konsystencja. Nie da rady:)

Ewa

Dodano opinię: 11.01.2017

Chodziło mi o to, że jak zamiast masła użyję olej kokosowy, to już nie dam wiórków (jakoś za nimi nie przepadam), a i tak będzie zapach i posmak kokosowy ????

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 13.01.2017

Będzie ale zmienisz konsystencję.

Iwona

Dodano opinię: 11.01.2017

zrobiłam… PRZEPYSZNE!! zapach kokosu i czekolady na całej klatce schodowej było czuć. robi sie je w 10 min, super przepis.

 

Mama Jasia

Dodano opinię: 11.01.2017

A jakie wiórki kokosowe ? jakieś ekologiczne ? jakaś konkretna marka ?

 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 11.01.2017

Czytaj sklady. Lidl ma dobre. 

Iwona

Dodano opinię: 13.01.2017

b,dobre ale mi wyszły za suche nie wiem czy zrobiłam coś źle ?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 13.01.2017

Ciezko powiedzieć, bo obecnosć masła powinna dać odpowiedni smak.

Iwona

Dodano opinię: 13.01.2017

spróbuję w najbliższym czasie jeszcze raz, przypomniało mi się że masło rozpuściłam na ogniu 🙂 coś mi mówi że to  może być winowajca …. 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 13.01.2017

😉

Ania

Dodano opinię: 15.01.2017

Ciasteczka przepyszne. Dziś robione drugi raz. Mam pytanko odnośnie wspomnianej tu mąki kokosowej. Ostatnio dodałam tą właśnie mąkę do placków bananowych jako zamiennik mąki pszennej i dziecko nie chciało jeść . Mi też nie bardzo smakowało. Czy są potrawy do których mąka kokosowa pasuje czy np.  lepiej dodawać ją do mąki pszennej a nie stosować jako zamiennik ?

 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 16.01.2017

Ja łączę z jakąś-jest smaczniejsze.

Anna

Dodano opinię: 18.01.2017

Rewelacyjne! U nas już dwa razy, za każdym razem inne 🙂 Trochę zmieniłam pod moje dzieciaki (młodsze nie trawi białka mleka krowiego) i zamiast masła była margaryna (następnym razem spróbuję z olejem kokosowym). Za pierwszym razem robiłam z mąki jaglanej (kaszę mielę w najtańszym młynku do kawy), a za drugim z owsianej. Całą rodziną się zajadaliśmy 🙂 Dodałam też trochę ziaren siemienia lnianego. Cukier dałam trzcinowy. Pachniało pysznie, a smakowało jeszcze lepiej 🙂 Uwielbiam Wasz blog oraz książkę kucharską 🙂

Ania

Dodano opinię: 26.01.2017

Mam pytanie – czy mąka pszenna pełnoziarnista sprawdzi się tutaj? 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 28.01.2017

Tak.

Karolina

Dodano opinię: 18.02.2017

Czy moge do tych ciastek wykorzystać wiórki kokosowe, które mi zostały po zrobieniu mleka kokosowego?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 19.02.2017

Tak.

Pati

Dodano opinię: 20.04.2017

mam pytanie odnośnie amarantusa – ziarna a ekspandowany? to jest coś innego tak? 😉 eksandowany to jest taka a'la mąką? 🙂 – sory za głupie pytanie….

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 26.04.2017

Nie ma glupich…:) To jak z kukurydzą. Ziarna to to, z czego robi się popcorn. A popcorn jest jak ekspandowany:) 

Monika

Dodano opinię: 02.06.2017

Czy 10-mies można posłdzić syropem z agawy? Jaka polecacie czekoladę, gdzie Kupujecie? Serio dawałyście Waszym 9-mies czekoladę?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 06.06.2017

Lepszy syrop klonowy lub daktylowy, Czekolade tylko 80 lub 90 % Lindt, jeśli 9m. zje jedno ciasteczko w którym będzie „okruszek” czekoaldy nic mu nie będzie:) Ale nie ma tez co szalec z całą kostką w tym wieku.

Ewa

Dodano opinię: 15.07.2017

Mam pytanko (albo kilka :P): czy zamiast amaratusa ekspandowanego, można dodać zwykły (ugotowany), czy nie da rady? Upolowałam u siebie tylko ziarenka… Miód zamiast syropu daktylowego? (Dzieć ma 15 miesięcy).

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 20.07.2017

ziarna a popping to skrajnie różne składniki. Cieżko stosować je wymiennie, choćby dlatego, że mają inny smak, konsystencje i ciężar. 

MadziaLenka

Dodano opinię: 08.09.2017

Lepiej trzymac w zamkniętym pojemniku czy mogą stać na wierzchu i jaj długo,? a tak to bardzo dobre wyszły :))

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 10.09.2017

W zamkniętym i kilka dni. Do 4

Justyna

Dodano opinię: 13.09.2017

przepis jest dla dzieci 9 plus a co z wiorkami kokosowymi? nie sa jak orzechy od roku?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 17.09.2017

Orzechy sa od roku ale w całości.

Justyna

Dodano opinię: 13.09.2017

czy wiorki kokosowe sa od 9 miesiecy?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 17.09.2017

W tym wieku naszym dzieciom już podawałyśmy.

Magda

Dodano opinię: 14.10.2017

Witam?. Czy zamiast mąki pszennej można dać orkiszową ??

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 24.10.2017

Jasne!

Magda

Dodano opinię: 14.10.2017

Witam ?. Czy mąka orkiszowa sprawdzi się zamiast pszennej ?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 14.10.2017

Tak

Natka

Dodano opinię: 17.10.2017

Czy amarantus mogę zastąpić kaszą jaglaną ekspandowaną?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 18.10.2017

Tak, eksperymentuj:)

Aleksandra

Dodano opinię: 07.02.2018

Ciasteczka petarda! Zamiast jajka dałam pół banana, użyłam mąki żytniej i wyszły pyyyszne!! 😀 Następnym razem będą z czekoladą, bo tym razem nie miałam pod ręką 😉 Dzięki dziewczyny za takie przepisy?

Mama Laury

Dodano opinię: 25.09.2018

Ciasteczka obłędne? właśnie piekłam je pierwszy raz ale co zrobiłam źle bo krusza się tak bardzo ze ciężko je zdjąć z blachy w całości? Moja miarka szklanki to 250ml a może u Was mniejsze macie?juz sama nie wiem co nie tak poszło ☹️

Mama Laury

Dodano opinię: 25.09.2018

Ciasteczka obłędne ? właśnie pierwszy raz je piekłam i nie wiem co nie tak zrobiłam ale całe się rozwalają nim zdejmę nawet z blachy, rozsypują się na kawałki mniejsze i wieksze☹️ Może za duzo maki, wiórków? Dałam jak w przepisie ale moja miarka szklanki to 250ml a może Wy macie mniejsze? Już sama nie wiem co mam myśleć ehhh

alaantkoweblw

Dodano opinię: 09.10.2018

hmm, tak nasza szklanka też ma 250ml:) trudno nam powiedzieć co mogło byc przyczyną:(

Magda

Dodano opinię: 13.12.2018

Te ciastka to petarda!!! Pyszne 🙂 zamiast cukru dałam miód, reszta bez zmian. No super są 🙂

Patrycja

Dodano opinię: 23.01.2019

Czy amarantus ekspandowany daje sie bez zadnej obrobki termicznej?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 24.01.2019

Tak

Kasia

Dodano opinię: 06.10.2019

Wyszły pyszne:) u nas wersja z miodem zamiast cukru

Karolina

Dodano opinię: 04.12.2019

Czy syrop daktylowy można zastąpić ksylitolem?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 27.12.2019

tak

Jula

Dodano opinię: 19.02.2020

Zamieniłam część wiórek na pulpę po mleku kokosowym i dodałam tyle suchych wiórków, żeby konsystencja była ciasteczkowa (pulpa jest jednak bądź co bądź bardziej wodnista niż same wióry, więc trzeba było zagęścić). Wyszło pysznie, ale mało słodko. Dla malucha super, dla naszej profilaktyki przeciwcukrzycowej też, ale mimo wszystko następnym razem dodam łyżkę miodu, przynajmniej do porcji dla dużych łasuchów. ? Świetny przepis i super pomysł, jak ktoś produkuje samodzielnie mleko kokosowe i nie lubi marnować pozostałości po nim.

Ewa

Dodano opinię: 30.06.2020

Super przepis! Robiłam już nie jedne „zdrowe” ciasteczka ale ten przepis jest moim numerem jeden 🙂 wyszły przepyszne, kruche ciasteczka 🙂 warto zamknąć je w pudełku na noc, ponieważ cześć zabrałam do pudełka na spacer z córka, a cześć zostawiłam na talerzu w kuchni.. te z talerza nabrały wilgoci i już nie były tak smaczne, natomiast to co zostało w pudełku było nadal idealnie kruche. Polecam!

alaantkoweblw

Dodano opinię: 03.07.2020

Bardzo nam miło.

Sylwia

Dodano opinię: 22.09.2020

Np to jutro wjada na podwieczorek! Dzięki za inspiracje ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 25.09.2020

Polecamy się

Irena

Dodano opinię: 22.09.2020

Nie mam amarantusa, ale może dam płatki owsiane..?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 25.09.2020

Pewnie, próbuj.

Madzia

Dodano opinię: 23.09.2020

Czy można pominąć lub zastąpić czymś amarantus ??

alaantkoweblw

Dodano opinię: 25.09.2020

jagłą ekspandowana może być

MałaMi

Dodano opinię: 24.09.2020

Pycha:)

Joanna i Madzia

Dodano opinię: 13.10.2020

Bardzo smaczne. Moje lekko wilgotne w srodku, ale upieczone. Nastepnym razem lekko wydluze czas pieczenia. Ale bardzo smaczne. Madzia zjadla ze smakiem 🙂

Angelina

Dodano opinię: 06.11.2020

Czy ten amarantus ma być taki strzelający w zębach? Zastanawiam się czy jakby je namoczyć przez jakiś czas w utartym maśle z jajkami to zmięknie?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 16.11.2020

Amarantus taki jest. Dałaś ekspandowany czy zwykły?

Anita

Dodano opinię: 09.02.2021

Czy zamiast amarantusa ekspandowanego można dać inne ekspandowane ziarno np. komosę ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 15.04.2021

Tak

Ola

Dodano opinię: 19.07.2021

Dziś zrobiłam pierwszy raz. Wyszły super, córci bardzo smakowały 🙂 i jak szybko się robi 🙂 minus jest jeden – za dużo ich zjadłam ;)))

alaantkoweblw

Dodano opinię: 22.07.2021

Takie minusy to nie minusy- z tego będą raczej plusy- na wadze ;P

Anita

Dodano opinię: 17.08.2021

Zapach czuć w całym domu, a dzieciaki zjedzą je chyba zanim dobrze ostygną. ?

Joanna

Dodano opinię: 29.09.2021

Ciasteczka są obłędne! Nie wiem jak to się stało że dopiero dzisiaj je zrobiłam. ?

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek