Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

24 lipca 2017

Szybkie nuggetsy w bezglutenowej panierce

Ten przepis jest szybki i prosty. Uwielbiamy takie małe kąski z kurczaka na upalny obiad. Do dzieła! Składniki 500g piersi z kurczaka;marynata: po 1/2 łyżeczk suszonego: tymianku, bazylii, oregano; po 1 łyżeczce: słodkiej papryki w proszku, curry, soku z cytryny; szczypta kuminu; 2 łyżeczki oleju; 1 jajkopanierka: 3 kopiaste łyżki mąki kukurydzianej; 4 łyzki amarantusa...

Ten przepis jest szybki i prosty. Uwielbiamy takie małe kąski z kurczaka na upalny obiad. Do dzieła!

Składniki

  • 500g piersi z kurczaka;marynata:
  • po 1/2 łyżeczk suszonego: tymianku, bazylii, oregano;
  • po 1 łyżeczce: słodkiej papryki w proszku, curry, soku z cytryny;
  • szczypta kuminu;
  • 2 łyżeczki oleju;
  • 1 jajkopanierka:
  • 3 kopiaste łyżki mąki kukurydzianej;
  • 4 łyzki amarantusa ekspandowanego.

Kurczaka pokrój na kawałki wielkości kciuka albo połowy kciuka:) Składniki marynaty połącz w dużej misce, wymieszaj, wrzuć do niej kawałki kurczaka. Piekarnik nastaw na 200’C z grzaniem góra dół. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wyjmij z marynaty kurczaka i obtaczaj go w mące z amarantusem, a następnie układaj na blaszce. Polej mięso 2-3 łyżkami oleju rzepakowego. Piecz na środkowym poziomie piekarnika 10 minut, a następnie za pomocą łopatki przewróć kąski na drugą stronę i piecz jeszcze 5 minut.
Podawaj z surówką, keczupem, sosem czosnkowym czy jogurtem:) Smacznego!
ps marynatę możecie komponować wg własnych upodobań.

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (59)

Renata

Dodano opinię: 26.07.2017

niestety wyschly na wior 🙁

Amancia

Dodano opinię: 26.07.2017

Można dać inną mąkę niż kukurydzianą? Bo akurat nie mam na stanie 🙂 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 28.07.2017

Tak.

Paulina

Dodano opinię: 26.07.2017

Witam,

robiłam dziś nuggetsy, natomiast panierka po wyciągnięciu jakby opruszona mąką, mimo, że trzymałam specjalnie nieco dłużej. 

Czy u Was też tak było, a na zdj. tego nie widać?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 28.07.2017

A przełożyłaś na drugą str podczas pieczenia? Może za mało oleju dałaś.

Marta

Dodano opinię: 28.07.2017

A czy da się czymś zastąpić amarantus ?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 28.07.2017

Zeby były bezglutenowe? Samą mąkę, albo zmielone płatki kukurydziane.

Ania

Dodano opinię: 07.08.2017

Cześć:) Chciałam zapytać czy można zastąpić pierś z kurczaka piersią z indyka? Nie wyjdą te nuggetsy za suche? Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam:)

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 07.08.2017

Jasne, że możesz. 

Ania

Dodano opinię: 10.08.2017

Wyszły przepyszne! 9-cio miesięczny synek zjadł prawie dwa nuggetsy, a dietę rozszerzamy dopiero od miesiąca:) Z Waszymi przepisami polubiłam gotowanie, za którym wcześniej wyjątkowo nie przepadałam. W końcu nie muszę zastanawiać się, co zrobić i jak to zrobić, żeby było zdrowe:) BLW jest dla naszej rodziny motywacją do zdrowego odżywiania. Jestem przekonana, że dobrze wybrałam. Syn próbuje wszystkiego, coraz mniej zrzuca, a coraz więcej je:) Jeszcze raz WIELKIE dzięki:)

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 10.08.2017

Na zdrowie!:)

Ola

Dodano opinię: 06.09.2017

Czy można podać dziecku 7miesiecznemu?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 10.09.2017

My podawałysmy później.

Zawiedziona

Dodano opinię: 23.09.2017

Przepis niesprawdzony. Wyszły suche wióry które czuć mąką. Sama sobie prawie zęby połamałam . A maluszek….? Niestety musiałam go napchać wędliną bo nic innego nie miałam:(((

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 09.10.2017

Przykro nam, ale czy polałaś kawałki mięsa po ułożeniu na blaszce olejem? i przewracałaś w trakcie?

Ewelina

Dodano opinię: 27.10.2017

A takiego wiejskiego kurczaczka jak dlugo piec?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 28.10.2017

Ale tak w całości? Zasada jest taka, ze tyle ile waży. Czyli jak waży 1,5 kg, to pieczesz 1,5 g.

@Wole_trampki

Dodano opinię: 30.10.2017

Baaardzo dobre, nawet mój niejadek trochę zjadł :)) super pomysł zwłaszcza gdy kurczak zaczyna nam się nudzić 😉 ja zrobiłam w panierce z pokruszonych płatków kukurydzianych i amarantusa

Aneta

Dodano opinię: 12.11.2017

gdzie w tym przepisie dodać jajko? do marynaty? czy moze optoczyc w jajku zamarynowane mięso a później w mące z amarantusem?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 17.11.2017

Jajko to składnik marynaty.

Ewelina

Dodano opinię: 19.11.2017

Chodzilo mi o nuggetsy ile piec z wiejskiego kurczaka. Taki zawsze dluzej sie robi.

kamila

Dodano opinię: 02.12.2017

czy zamiast amarantusa może być sezam??

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 06.12.2017

Mniam! pewnie:)

Asia

Dodano opinię: 12.12.2017

Rewelacja ! Wyszly wspaniale ! Dalam lyzke maki jaglanej bo mi zbrakło kukurydzianej. Zajadalismy sie wszyscy a synek 9,5 miesiaca oszalal 🙂

Agnieszka

Dodano opinię: 19.01.2018

Zaskoczył mnie pozytywnie ten przepis. Dałam mniej przypraw i nie wszystkie. Kolejnym razem spróbuję innych dla odmiany 🙂 Odpowiednią ilość oliwy ma jednak znaczenie, jakby co 😉

Karolina

Dodano opinię: 05.03.2018

Super przepis!!! Po fakcie okazalo sie ze nie dodalam jajka do marynaty ale i tak wyszly super smaczne. Soczyste, miękie a panierka trzymala sie jak nalezy.

Ola

Dodano opinię: 11.04.2018

A czy mogę zamiast oleju użyć oliwy?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 16.04.2018

tak

Gosia

Dodano opinię: 28.05.2018

Zawsze wychodzą super mięciutkie ; idealne 🙂 Love YOU girsl 🙂

Justyna

Dodano opinię: 24.06.2018

Mi wyszły super! Są mięciutkie i bardzo pyszne! Miałam wszystkie składniki po za panierką dlatego dałam zwykłą mąkę, bułkę tartą i sezam! Polecam!

Alicja

Dodano opinię: 03.02.2019

A czym zastąpić jajko w marynacie?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 06.02.2019

daj olej, albo pomiń całkiem.

Teresa

Dodano opinię: 21.05.2019

Wyszly super! Otoczka z polenty i sezamu, super kruchutkie z zewnatrz i idealnie soczyste wewnatrz. Za chwile przekonamy sie czy panicz Benek podziela podjarke mamy ?

Alina

Dodano opinię: 10.06.2019

Hej dziewczyny! Czy mogę amaranrus zastąpić sezamem? Może to głupie pytanie ?‍♀️

alaantkoweblw

Dodano opinię: 13.06.2019

możesz:)

Karola

Dodano opinię: 11.10.2019

Wyszło super ❤️

alaantkoweblw

Dodano opinię: 11.10.2019

Dziękujemy:))

Paulina

Dodano opinię: 01.02.2020

Witam serdecznie, cudem trafiłam na Wasze przepisy za co SERDECZNIE DZIĘKUJEMY. Do tej pory myślałam że gotowanie dziecku to jakiś kosmos. Teraz wiem że to dziecinnie proste tylko jest jeden problem. Czy Wasze dzieci też jedzą tak mało?
Gotuję swojej córci 10 miesięcy codziennie a ona jak zje Dwie łyżeczki to jest spory sukces. Tylko pierś, pierś pierś się dla niej liczy. Proszę pomóżcie, czy to jest normalne bo ja martwię się już na poważnie.
Czy dziecko w jej wieku powinno jeść co 2 godziny?
🙁

alaantkoweblw

Dodano opinię: 22.03.2020

Raczej nie, skonsultuj ze specjalistą. Np logopedą.

Paulina

Dodano opinię: 01.02.2020

Witam serdecznie, cudem trafiłam na Wasze przepisy za co SERDECZNIE DZIĘKUJEMY. Do tej pory myślałam że gotowanie dziecku to jakiś kosmos. Teraz wiem że to dziecinnie proste tylko jest jeden problem. Czy Wasze dzieci też jedzą tak mało?
Gotuję swojej córci 10 miesięcy codziennie a ona jak zje Dwie łyżeczki to jest spory sukces. Tylko pierś, pierś pierś się dla niej liczy. Proszę pomóżcie, czy to jest normalne bo ja martwię się już na poważnie.
Czy dziecko w jej wieku powinno jeść co 2 godziny?
🙁

alaantkoweblw

Dodano opinię: 21.02.2020

powinno jeść 3-4 posiłki stałe + jakieś tam owoce i mleko nadal na żądanie.

Oliwka

Dodano opinię: 04.02.2020

U mnie ten przepis też się sprawdził, troszkę pozmieniałam przyprawy (pod to, co miałam ;), no i mąka zwykła pszenna, a zamiast amarantusa – płatki jaglane i bułka tarta 😉 Ważny jest olej i obracanie. Pyszotka!

Ania

Dodano opinię: 12.03.2020

A może być panierka z ciecierzycy?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 22.03.2020

jasne

Sylwia

Dodano opinię: 01.04.2020

Czy można podać następnego dnia?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 03.04.2020

przechowane w lodówce, tak

Karolina

Dodano opinię: 22.04.2020

Przepyszne!!!!

Renata

Dodano opinię: 16.07.2020

Cześć! Korzystam z Waszyvh przepisów niemal codziennie. Czasem jednak zamieniam pojedyncze składniki w zależności co mamy w lodówce. Z tego względu chcialabym dowiedzieć się czy zamiast kurczaka moge użyć cielęciny?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 02.08.2020

Pewnie.

Anna

Dodano opinię: 21.09.2020

Witam. U nas podobnie wyszły w smaku mączne ? pisałam troszkę olejem i piekłam zgodnie z przepisem tj. 10 min A potem po przywróceniu 5 min jeszcze. W kolorze super wyszły. Pięknie wyglądały ale smak mąki. Może powinnam więcej tłuszczu polać ale nie chciałam za dużo żeby nie były za tłuste naciągnięte olejem. Może trzeba byłoby je posmarować olejem pędzelkiem po całym kawałku piersi?

Anna

Dodano opinię: 21.09.2020

Dodam, że analogiczne pieczone na patelni są wyśmienite bo niestety są smażone na tłuszczu. A tutaj jakby ta sucha panierka została stąd może wyczuwalny smak mąki.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 22.09.2020

Polałaś olejem? Może trzeba ciut więcej niż dałaś? A może spróbować na niższej temperaturze.

Anna

Dodano opinię: 22.09.2020

Tak. Olej polałam jak już były na blaszce. Wyszły mi w wyglądzie analogiczne jak na zdjęciu Pani Karoliny z 11 października 2019 gdzie widać jeszcze suche pozostałości panierki głównie mąki stąd ten przeważający smak mąki. Wyszły pięknie z wyglądu ale niestety nie smaku przez te pozostałości mąki na wierzchu mięsa. Być może jest to efekt podania zbyt małej ilości oleju natomiast wtedy kawałki mięsa mogłyby świecić olejem i byłyby za tłuste ? Spróbuje jeszcze posmarować kawałki mięsa pędzelkiem. Zobaczymy czy się lepiej zapiecze.

M

Dodano opinię: 05.10.2020

Hej, wyszło idealnie. Pomyliłam się i dałam paprykę wędzoną i wyszło chyba sto razy lepiej niż zwykła słodka 😀 polecam !

alaantkoweblw

Dodano opinię: 06.10.2020

Wędzona papryka jest świetna- bardzo lubię.

Magdalena

Dodano opinię: 28.01.2021

Przebojowe są. Świetne na imprezę jako przekąska do dipów 🙂

alaantkoweblw

Dodano opinię: 04.02.2021

U nas każde kinder party z tymi nuggetsami.

M

Dodano opinię: 24.02.2021

Wspaniałe, najlepsze jakie jadłam ☺️

Iwona

Dodano opinię: 07.10.2021

U mnie też wyszły dobrze. Wiadomo, mięso z piekarnika tłuste nie będzie tylko ciutkę suchawe, ale były bardzo dobre. Wszystko jak w przepisie poza mąką, użyłam pszennej, poleżały też w marynacie 10 minut. Olejem polałam tak jak w przepisie, 6 łyżek na podwójną porcję (ponad 1kg mięsa), obracałam po 10 minutach.

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek