Składniki
- 500g piersi z kurczaka;marynata:
- po 1/2 łyżeczk suszonego: tymianku, bazylii, oregano;
- po 1 łyżeczce: słodkiej papryki w proszku, curry, soku z cytryny;
- szczypta kuminu;
- 2 łyżeczki oleju;
- 1 jajkopanierka:
- 3 kopiaste łyżki mąki kukurydzianej;
- 4 łyzki amarantusa ekspandowanego.
Kurczaka pokrój na kawałki wielkości kciuka albo połowy kciuka:) Składniki marynaty połącz w dużej misce, wymieszaj, wrzuć do niej kawałki kurczaka. Piekarnik nastaw na 200’C z grzaniem góra dół. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wyjmij z marynaty kurczaka i obtaczaj go w mące z amarantusem, a następnie układaj na blaszce. Polej mięso 2-3 łyżkami oleju rzepakowego. Piecz na środkowym poziomie piekarnika 10 minut, a następnie za pomocą łopatki przewróć kąski na drugą stronę i piecz jeszcze 5 minut.
Podawaj z surówką, keczupem, sosem czosnkowym czy jogurtem:) Smacznego!
ps marynatę możecie komponować wg własnych upodobań.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (59)
Renata
Dodano opinię: 26.07.2017
niestety wyschly na wior 🙁
Amancia
Dodano opinię: 26.07.2017
Można dać inną mąkę niż kukurydzianą? Bo akurat nie mam na stanie 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 28.07.2017
Tak.
Paulina
Dodano opinię: 26.07.2017
Witam,
robiłam dziś nuggetsy, natomiast panierka po wyciągnięciu jakby opruszona mąką, mimo, że trzymałam specjalnie nieco dłużej.
Czy u Was też tak było, a na zdj. tego nie widać?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 28.07.2017
A przełożyłaś na drugą str podczas pieczenia? Może za mało oleju dałaś.
Marta
Dodano opinię: 28.07.2017
A czy da się czymś zastąpić amarantus ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 28.07.2017
Zeby były bezglutenowe? Samą mąkę, albo zmielone płatki kukurydziane.
Ania
Dodano opinię: 07.08.2017
Cześć:) Chciałam zapytać czy można zastąpić pierś z kurczaka piersią z indyka? Nie wyjdą te nuggetsy za suche? Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam:)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 07.08.2017
Jasne, że możesz.
Ania
Dodano opinię: 10.08.2017
Wyszły przepyszne! 9-cio miesięczny synek zjadł prawie dwa nuggetsy, a dietę rozszerzamy dopiero od miesiąca:) Z Waszymi przepisami polubiłam gotowanie, za którym wcześniej wyjątkowo nie przepadałam. W końcu nie muszę zastanawiać się, co zrobić i jak to zrobić, żeby było zdrowe:) BLW jest dla naszej rodziny motywacją do zdrowego odżywiania. Jestem przekonana, że dobrze wybrałam. Syn próbuje wszystkiego, coraz mniej zrzuca, a coraz więcej je:) Jeszcze raz WIELKIE dzięki:)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 10.08.2017
Na zdrowie!:)
Ola
Dodano opinię: 06.09.2017
Czy można podać dziecku 7miesiecznemu?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 10.09.2017
My podawałysmy później.
Zawiedziona
Dodano opinię: 23.09.2017
Przepis niesprawdzony. Wyszły suche wióry które czuć mąką. Sama sobie prawie zęby połamałam . A maluszek….? Niestety musiałam go napchać wędliną bo nic innego nie miałam:(((
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 09.10.2017
Przykro nam, ale czy polałaś kawałki mięsa po ułożeniu na blaszce olejem? i przewracałaś w trakcie?
Ewelina
Dodano opinię: 27.10.2017
A takiego wiejskiego kurczaczka jak dlugo piec?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 28.10.2017
Ale tak w całości? Zasada jest taka, ze tyle ile waży. Czyli jak waży 1,5 kg, to pieczesz 1,5 g.
@Wole_trampki
Dodano opinię: 30.10.2017
Baaardzo dobre, nawet mój niejadek trochę zjadł :)) super pomysł zwłaszcza gdy kurczak zaczyna nam się nudzić 😉 ja zrobiłam w panierce z pokruszonych płatków kukurydzianych i amarantusa
Aneta
Dodano opinię: 12.11.2017
gdzie w tym przepisie dodać jajko? do marynaty? czy moze optoczyc w jajku zamarynowane mięso a później w mące z amarantusem?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 17.11.2017
Jajko to składnik marynaty.
Ewelina
Dodano opinię: 19.11.2017
Chodzilo mi o nuggetsy ile piec z wiejskiego kurczaka. Taki zawsze dluzej sie robi.
kamila
Dodano opinię: 02.12.2017
czy zamiast amarantusa może być sezam??
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 06.12.2017
Mniam! pewnie:)
Asia
Dodano opinię: 12.12.2017
Rewelacja ! Wyszly wspaniale ! Dalam lyzke maki jaglanej bo mi zbrakło kukurydzianej. Zajadalismy sie wszyscy a synek 9,5 miesiaca oszalal 🙂
Agnieszka
Dodano opinię: 19.01.2018
Zaskoczył mnie pozytywnie ten przepis. Dałam mniej przypraw i nie wszystkie. Kolejnym razem spróbuję innych dla odmiany 🙂 Odpowiednią ilość oliwy ma jednak znaczenie, jakby co 😉
Karolina
Dodano opinię: 05.03.2018
Super przepis!!! Po fakcie okazalo sie ze nie dodalam jajka do marynaty ale i tak wyszly super smaczne. Soczyste, miękie a panierka trzymala sie jak nalezy.
Ola
Dodano opinię: 11.04.2018
A czy mogę zamiast oleju użyć oliwy?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 16.04.2018
tak
Gosia
Dodano opinię: 28.05.2018
Zawsze wychodzą super mięciutkie ; idealne 🙂 Love YOU girsl 🙂
Justyna
Dodano opinię: 24.06.2018
Mi wyszły super! Są mięciutkie i bardzo pyszne! Miałam wszystkie składniki po za panierką dlatego dałam zwykłą mąkę, bułkę tartą i sezam! Polecam!
Alicja
Dodano opinię: 03.02.2019
A czym zastąpić jajko w marynacie?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 06.02.2019
daj olej, albo pomiń całkiem.
Teresa
Dodano opinię: 21.05.2019
Wyszly super! Otoczka z polenty i sezamu, super kruchutkie z zewnatrz i idealnie soczyste wewnatrz. Za chwile przekonamy sie czy panicz Benek podziela podjarke mamy ?
Alina
Dodano opinię: 10.06.2019
Hej dziewczyny! Czy mogę amaranrus zastąpić sezamem? Może to głupie pytanie ?♀️
alaantkoweblw
Dodano opinię: 13.06.2019
możesz:)
Karola
Dodano opinię: 11.10.2019
Wyszło super ❤️
alaantkoweblw
Dodano opinię: 11.10.2019
Dziękujemy:))
Paulina
Dodano opinię: 01.02.2020
Witam serdecznie, cudem trafiłam na Wasze przepisy za co SERDECZNIE DZIĘKUJEMY. Do tej pory myślałam że gotowanie dziecku to jakiś kosmos. Teraz wiem że to dziecinnie proste tylko jest jeden problem. Czy Wasze dzieci też jedzą tak mało?
Gotuję swojej córci 10 miesięcy codziennie a ona jak zje Dwie łyżeczki to jest spory sukces. Tylko pierś, pierś pierś się dla niej liczy. Proszę pomóżcie, czy to jest normalne bo ja martwię się już na poważnie.
Czy dziecko w jej wieku powinno jeść co 2 godziny?
🙁
alaantkoweblw
Dodano opinię: 22.03.2020
Raczej nie, skonsultuj ze specjalistą. Np logopedą.
Paulina
Dodano opinię: 01.02.2020
Witam serdecznie, cudem trafiłam na Wasze przepisy za co SERDECZNIE DZIĘKUJEMY. Do tej pory myślałam że gotowanie dziecku to jakiś kosmos. Teraz wiem że to dziecinnie proste tylko jest jeden problem. Czy Wasze dzieci też jedzą tak mało?
Gotuję swojej córci 10 miesięcy codziennie a ona jak zje Dwie łyżeczki to jest spory sukces. Tylko pierś, pierś pierś się dla niej liczy. Proszę pomóżcie, czy to jest normalne bo ja martwię się już na poważnie.
Czy dziecko w jej wieku powinno jeść co 2 godziny?
🙁
alaantkoweblw
Dodano opinię: 21.02.2020
powinno jeść 3-4 posiłki stałe + jakieś tam owoce i mleko nadal na żądanie.
Oliwka
Dodano opinię: 04.02.2020
U mnie ten przepis też się sprawdził, troszkę pozmieniałam przyprawy (pod to, co miałam ;), no i mąka zwykła pszenna, a zamiast amarantusa – płatki jaglane i bułka tarta 😉 Ważny jest olej i obracanie. Pyszotka!
Ania
Dodano opinię: 12.03.2020
A może być panierka z ciecierzycy?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 22.03.2020
jasne
Sylwia
Dodano opinię: 01.04.2020
Czy można podać następnego dnia?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 03.04.2020
przechowane w lodówce, tak
Karolina
Dodano opinię: 22.04.2020
Przepyszne!!!!
Renata
Dodano opinię: 16.07.2020
Cześć! Korzystam z Waszyvh przepisów niemal codziennie. Czasem jednak zamieniam pojedyncze składniki w zależności co mamy w lodówce. Z tego względu chcialabym dowiedzieć się czy zamiast kurczaka moge użyć cielęciny?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 02.08.2020
Pewnie.
Anna
Dodano opinię: 21.09.2020
Witam. U nas podobnie wyszły w smaku mączne ? pisałam troszkę olejem i piekłam zgodnie z przepisem tj. 10 min A potem po przywróceniu 5 min jeszcze. W kolorze super wyszły. Pięknie wyglądały ale smak mąki. Może powinnam więcej tłuszczu polać ale nie chciałam za dużo żeby nie były za tłuste naciągnięte olejem. Może trzeba byłoby je posmarować olejem pędzelkiem po całym kawałku piersi?
Anna
Dodano opinię: 21.09.2020
Dodam, że analogiczne pieczone na patelni są wyśmienite bo niestety są smażone na tłuszczu. A tutaj jakby ta sucha panierka została stąd może wyczuwalny smak mąki.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 22.09.2020
Polałaś olejem? Może trzeba ciut więcej niż dałaś? A może spróbować na niższej temperaturze.
Anna
Dodano opinię: 22.09.2020
Tak. Olej polałam jak już były na blaszce. Wyszły mi w wyglądzie analogiczne jak na zdjęciu Pani Karoliny z 11 października 2019 gdzie widać jeszcze suche pozostałości panierki głównie mąki stąd ten przeważający smak mąki. Wyszły pięknie z wyglądu ale niestety nie smaku przez te pozostałości mąki na wierzchu mięsa. Być może jest to efekt podania zbyt małej ilości oleju natomiast wtedy kawałki mięsa mogłyby świecić olejem i byłyby za tłuste ? Spróbuje jeszcze posmarować kawałki mięsa pędzelkiem. Zobaczymy czy się lepiej zapiecze.
M
Dodano opinię: 05.10.2020
Hej, wyszło idealnie. Pomyliłam się i dałam paprykę wędzoną i wyszło chyba sto razy lepiej niż zwykła słodka 😀 polecam !
alaantkoweblw
Dodano opinię: 06.10.2020
Wędzona papryka jest świetna- bardzo lubię.
Magdalena
Dodano opinię: 28.01.2021
Przebojowe są. Świetne na imprezę jako przekąska do dipów 🙂
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.02.2021
U nas każde kinder party z tymi nuggetsami.
M
Dodano opinię: 24.02.2021
Wspaniałe, najlepsze jakie jadłam ☺️
Iwona
Dodano opinię: 07.10.2021
U mnie też wyszły dobrze. Wiadomo, mięso z piekarnika tłuste nie będzie tylko ciutkę suchawe, ale były bardzo dobre. Wszystko jak w przepisie poza mąką, użyłam pszennej, poleżały też w marynacie 10 minut. Olejem polałam tak jak w przepisie, 6 łyżek na podwójną porcję (ponad 1kg mięsa), obracałam po 10 minutach.