Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

23 września 2017

Szybkie rogaliki nadziewane jabłkiem z cynamonem

Te rogaliki zrobisz naprawdę bardzo szybko, mimo, że ciasto jest drożdżowe, nie musisz czekać 5 godzin na wyrastanie:) Składniki: 2 szklanki wybranej mąki (u mnie 1 szklanka orkiszowej pełnoziarnistej-dlatego są takie ciemne i 1 szklanka pszennej); 25g świeżych drożdży; 100 g zimnego masła; 1/2 szklanki jogurtu naturalnego; 2 jajka (osobno białka i żółtka); 2 łyżki...

Te rogaliki zrobisz naprawdę bardzo szybko, mimo, że ciasto jest drożdżowe, nie musisz czekać 5 godzin na wyrastanie:)

Składniki:

  • 2 szklanki wybranej mąki (u mnie 1 szklanka orkiszowej pełnoziarnistej-dlatego są takie ciemne i 1 szklanka pszennej);
  • 25g świeżych drożdży;
  • 100 g zimnego masła;
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego;
  • 2 jajka (osobno białka i żółtka);
  • 2 łyżki cukru kokosowego lub nierafinowanego trzcinowego

nadzienia do rogalików

  • 1 jabłko
  • 1 łyżka masła
  • 1/3 łyżeczki cynamonu

 

Drożdże pokrusz do szklanki, dodaj 1 łyżkę cukru i jogurt, porządnie wymieszaj i odstaw na 10-15 minut.

Mąkę przesiej do dużej miski. Żółtka wymieszaj (za pomocą łyżki) z resztą cukru (1 łyżką) i dodaj do mąki. Masło pokrój w kostkę
i również dodaj do mąki. Na końcu przelej drożdże z jogurtem i całość wymieszaj najlepiej mikserem, a następnie rękoma zagnieć na gładkie ciasto.
Teraz obierz jabłko, pokrój w kostkę i wrzuć do rondelka. Dodaj 1 łyżkę masła i odrobinę wody. Duś jabłka pod przykryciem aż zaczną się rozpadać. Posyp cynamonem, wymieszaj i zostaw do ostygnięcia.
Podziel ciasto na 2 części i każdą rozwałkuj na kształt koła, na grubość ok 1 -2 cm. Następnie podziel je na 8 części (tak jak się kroi tort).
Na brzegu każdego połóż 1 łyżeczkę ugotowanych jabłek i  zwiń do środka aby powstał rogalik.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia, układaj na niej gotowe rogaliki i odstaw na 20 minut. Posmaruj białkiem i piecz 25 minut z termoobiegiem w 180′ C. Gotowe!

 

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (59)

gin

Dodano opinię: 23.09.2017

Mniam, aż ślinka cieknie 🙂

Kasia

Dodano opinię: 23.09.2017

Pyszna inspiracja na moje urodziny. Wszystkie składniki mam. Do dzieła!:)

jag

Dodano opinię: 23.09.2017

Czy zamiast swiezych drozdzy mozna uzyc tych suchych ? w jakich proporcjach ?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 23.09.2017

7 g instant=25 g świeżych

Karmar

Dodano opinię: 23.09.2017

Mhm:D dzis bedziemy pichcic 😀

Natka

Dodano opinię: 23.09.2017

Myślicie że moglabym zastąpić cukier ksylitolem? Czy ksylitol będzie „współpracował” z drożdżami? Jak zmodyfikować ten przepis jesli robić go z drożdży instant?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 09.10.2017

NIe używamy ksylitolu. Dzieciom do 3 r.ż nie wolno go podawać. W necie jest przelicznik drożdży, na pewno znajdziesz , pozdrawiamy!

Magdalena

Dodano opinię: 23.01.2018

Dlaczego nie można? Czy możesz to poprzeć artykułami/badaniami naukowymi?

Ania

Dodano opinię: 15.06.2018

wyszukaj w necie Magda, ale ogólnie moze wywoywa biegunki – u doroslych tez tak dziala tylko, ze u dzieci silniej i w razie biegunki dziecko szybciej sie odwadnia

Zuza

Dodano opinię: 24.09.2017

prawdziwie jesienne nadzienie 🙂

Kasia

Dodano opinię: 24.09.2017

A te białka się dodaje w którymś momencie czy pomijamy?

Natka

Dodano opinię: 24.09.2017

A czy Wy przypadkiem nie smarowałyście rogalików białkiem przed pieczeniem? Bo w przepisie tego nie ma a moje nie wyszły takie ładne błyszczące jak na zdjęciach…

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 26.09.2017

Wybacz, juz dopisałam.

Paulina

Dodano opinię: 25.09.2017

Co z bialkami?

dagmara

Dodano opinię: 25.09.2017

Witam! Jaką odmianę jabłek proponujecie do nadzienia? Pozdrawiam

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 09.10.2017

Obojetnie:)

Emilia

Dodano opinię: 26.09.2017

A co robimy z białkami?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 26.09.2017

Smarujemy rogaliki przed pieczeniem.

Gaba

Dodano opinię: 27.09.2017

Czy udadzą się bez jogurtu?

Marysia

Dodano opinię: 11.03.2019

Jak się nie wie, że coś się może nie udać to się często udaje. Z tego założenia wyszłam gdy miałam już jabłka na gazie i spróbowałam, wyszły.
Ciasto zrobiłam z jogurtem kokosowym (planton).

Iwonka

Dodano opinię: 27.09.2017

Gotowe

Iwonka

Dodano opinię: 27.09.2017

Pyszne polecam!

Iwonka

Dodano opinię: 27.09.2017

Pyszne polecam!

Ewa

Dodano opinię: 28.09.2017

Pyszne. Drugi raz pieklam. Pierwsze szybko zniknely.Jedyne co,to u mnie nadzienie to trzy jabłka i dorzucilam do jabłek rodzynki. Moja córka zaczyna jedzenie od wydlubywania farszu,wiec musi być go na bogato 🙂

Kasia

Dodano opinię: 29.09.2017

Te rogaliki są rewelacyjne w smaku i ekspresowe w wykonaniu. Dzięki za przepis!

Kasia

Dodano opinię: 30.09.2017

Witam!
Czy w przypadku użycia suchych drożdży trzeba je również wymieszać z cukrem i jogurtem i odstawić na 15 minut?
Pozdrawiam serdecznie:)

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 09.10.2017

Tak możesz zrobić:) Choć one nie potrzebuja wyrastania.

Natalia

Dodano opinię: 03.10.2017

Co zamiast jogurtu? Syn alergik 🙁

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 09.10.2017

Oj niestety w tym wypadku jogurt musi być.

Asia

Dodano opinię: 09.10.2017

Myślicie że możona dosłodzić miodem?

P.s dlaczego nie można podawać ksylitolu do 3 roku życia?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 09.10.2017

Mozna miodem. Ksylitol ma właściwości przeczyszczające, a dziecko ma malutka wątrobę, która reaguje inaczej niż dorosłego.

Kasia

Dodano opinię: 11.10.2017

Od jakiego wieku można takie pyszności jeść:)

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 11.10.2017

Od kiedy malec sobie dobrze radzi z gryzieniem.

Ewelina

Dodano opinię: 21.10.2017

Pyszne! U mnie zrobiły się w 15 minut 🙂

Magdalena

Dodano opinię: 13.11.2017

Czy mogę dodać 1 szkl mąki pszennej i 1 szkl kukurydzianej?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 17.11.2017

Hmm nie wiem czy nie wyjdą zbyt suche, możesz spróbować.

Natalia

Dodano opinię: 15.11.2017

Swietny przepis. Rogaliki pyszne 🙂 u mnie lekka modyfikacja z powodu małych braków 😉 Połowę masła zastąpiłam olejem kokosowym, a do środka zamiast jabłek dałam dżem truskawkowy 😉

Kasia

Dodano opinię: 27.01.2018

Wyrastają, dodałam 1 łyżkę cukru, część z bananem część z jabłkiem bo jedno nie wystarczyło. Zobaczymy czy Król zje 😉

Katarzyna

Dodano opinię: 27.01.2018

Polecam piec 15 min w 180 stopniach opcja góra dół pieca. Piekłam 20 min w 180 bez termoobiegu i wyszły za twarde. Lepsze z bananem 😉 muszę spróbować z czekoladą ale to już wersja dla dorosłych 🙂

Paulina

Dodano opinię: 31.01.2018

Czy mąka ryżowa się nada?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 01.02.2018

Tak

Animada

Dodano opinię: 05.04.2018

Czy takie rogaliki można zamrozić? Ewentualnie ile wcześniej można je przygotować, żeby były dobre?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 16.04.2018

Hm , nie próbowałyśmy mrożenia, trudno odpowiedziec.

Ola

Dodano opinię: 13.07.2018

A czy można zrobić na maślance zamiast jogurtu?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 03.08.2018

Tak

Ula

Dodano opinię: 05.10.2018

Napisałyście „12+”, stąd moje pytane może wydać Wam się głupie, ale… czy można je podać prawie 11-stomiesięcznemu dziecku? Córeczka 10.10 skończy 11 miesięcy i nie widzę w przepisie żadnych składników, których do tej pory nie próbowała, ale posłucham chętnie co Wy o tym myślicie 🙂
Pozdrowienia!

alaantkoweblw

Dodano opinię: 09.10.2018

Jasne, możesz. Bardziej chodzi o umiejętność gryzienia takich twardszych dań:)

Justyna

Dodano opinię: 25.10.2018

Fajny przepis. Robiłam już dwa razy bo znikają w sekundzie? Za każdym razem wyszły inne ale równie pyszne. Pierwsze tylko na mące pszennej i z mlekiem zamiast jogurtu wyszły troche jak pączki a drugie z odrobiną mąki kokosowej i zamiast jogurtu mleko bardziej już przypominały ciasto z waszych zdjęć. Na pewno zagoszczą jeszcze nie raz u nas?

Monika Ołdakowska

Dodano opinię: 29.10.2018

Jedną łyżkę cukru zastąpiłam miodem i też wyszły i smakowały całej rodzinie. Przeważnie cukier staram się zastąpić czymś zdrowszym.

Marlena16

Dodano opinię: 30.10.2018

Przepyszne ? 20 min to za długo na mój piekarnik i 15 msc blizniaczki z 7 zebami wypluwaly suche brzegi, ale mama odkurzacz wszystko sprzatnela ?

Monia

Dodano opinię: 07.11.2018

Mojemu roczniakowi tak wchodziły że aż mruczał w trakcie jedzenia! Dziękuję za przepis 🙂

Monika

Dodano opinię: 19.07.2019

Witam, czy jagody również będą się nadawały do rogalików? Jakie ewentualnie owoce można wsadzić?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 23.07.2019

tak

Wiola

Dodano opinię: 28.11.2019

Pyszne:) bardzo szybkie puszyste A co najważniejsze smaczne nawet drugiego dnia. Co jest rzadkością w przypadku ciast drożdżowych! Polecam:)

Lila&Dala

Dodano opinię: 06.02.2021

Dzisiaj zrobiłyśmy pierwszy raz! Pyszne, chrupkie i lekko słodkie 🙂

Aga

Dodano opinię: 01.06.2021

Czy można zastąpić masło olejem roślinnym ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 01.06.2021

Można z kokosowym spróbować.

Magdalena

Dodano opinię: 19.10.2021

Czy można dodać mleko zamiast jogurtu?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.12.2021

Tak, tylko będzie trzeba ciut więcej mąki.

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek