Te rogaliki zrobisz naprawdę bardzo szybko, mimo, że ciasto jest drożdżowe, nie musisz czekać 5 godzin na wyrastanie:)
Składniki:
- 2 szklanki wybranej mąki (u mnie 1 szklanka orkiszowej pełnoziarnistej-dlatego są takie ciemne i 1 szklanka pszennej);
- 25g świeżych drożdży;
- 100 g zimnego masła;
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego;
- 2 jajka (osobno białka i żółtka);
- 2 łyżki cukru kokosowego lub nierafinowanego trzcinowego
nadzienia do rogalików
- 1 jabłko
- 1 łyżka masła
- 1/3 łyżeczki cynamonu
Drożdże pokrusz do szklanki, dodaj 1 łyżkę cukru i jogurt, porządnie wymieszaj i odstaw na 10-15 minut.
Mąkę przesiej do dużej miski. Żółtka wymieszaj (za pomocą łyżki) z resztą cukru (1 łyżką) i dodaj do mąki. Masło pokrój w kostkę
i również dodaj do mąki. Na końcu przelej drożdże z jogurtem i całość wymieszaj najlepiej mikserem, a następnie rękoma zagnieć na gładkie ciasto.
Teraz obierz jabłko, pokrój w kostkę i wrzuć do rondelka. Dodaj 1 łyżkę masła i odrobinę wody. Duś jabłka pod przykryciem aż zaczną się rozpadać. Posyp cynamonem, wymieszaj i zostaw do ostygnięcia.
Podziel ciasto na 2 części i każdą rozwałkuj na kształt koła, na grubość ok 1 -2 cm. Następnie podziel je na 8 części (tak jak się kroi tort).
Na brzegu każdego połóż 1 łyżeczkę ugotowanych jabłek i zwiń do środka aby powstał rogalik.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia, układaj na niej gotowe rogaliki i odstaw na 20 minut. Posmaruj białkiem i piecz 25 minut z termoobiegiem w 180′ C. Gotowe!
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (59)
gin
Dodano opinię: 23.09.2017
Mniam, aż ślinka cieknie 🙂
Kasia
Dodano opinię: 23.09.2017
Pyszna inspiracja na moje urodziny. Wszystkie składniki mam. Do dzieła!:)
jag
Dodano opinię: 23.09.2017
Czy zamiast swiezych drozdzy mozna uzyc tych suchych ? w jakich proporcjach ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 23.09.2017
7 g instant=25 g świeżych
Karmar
Dodano opinię: 23.09.2017
Mhm:D dzis bedziemy pichcic 😀
Natka
Dodano opinię: 23.09.2017
Myślicie że moglabym zastąpić cukier ksylitolem? Czy ksylitol będzie „współpracował” z drożdżami? Jak zmodyfikować ten przepis jesli robić go z drożdży instant?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 09.10.2017
NIe używamy ksylitolu. Dzieciom do 3 r.ż nie wolno go podawać. W necie jest przelicznik drożdży, na pewno znajdziesz , pozdrawiamy!
Magdalena
Dodano opinię: 23.01.2018
Dlaczego nie można? Czy możesz to poprzeć artykułami/badaniami naukowymi?
Ania
Dodano opinię: 15.06.2018
wyszukaj w necie Magda, ale ogólnie moze wywoywa biegunki – u doroslych tez tak dziala tylko, ze u dzieci silniej i w razie biegunki dziecko szybciej sie odwadnia
Zuza
Dodano opinię: 24.09.2017
prawdziwie jesienne nadzienie 🙂
Kasia
Dodano opinię: 24.09.2017
A te białka się dodaje w którymś momencie czy pomijamy?
Natka
Dodano opinię: 24.09.2017
A czy Wy przypadkiem nie smarowałyście rogalików białkiem przed pieczeniem? Bo w przepisie tego nie ma a moje nie wyszły takie ładne błyszczące jak na zdjęciach…
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 26.09.2017
Wybacz, juz dopisałam.
Paulina
Dodano opinię: 25.09.2017
Co z bialkami?
dagmara
Dodano opinię: 25.09.2017
Witam! Jaką odmianę jabłek proponujecie do nadzienia? Pozdrawiam
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 09.10.2017
Obojetnie:)
Emilia
Dodano opinię: 26.09.2017
A co robimy z białkami?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 26.09.2017
Smarujemy rogaliki przed pieczeniem.
Gaba
Dodano opinię: 27.09.2017
Czy udadzą się bez jogurtu?
Marysia
Dodano opinię: 11.03.2019
Jak się nie wie, że coś się może nie udać to się często udaje. Z tego założenia wyszłam gdy miałam już jabłka na gazie i spróbowałam, wyszły.
Ciasto zrobiłam z jogurtem kokosowym (planton).
Iwonka
Dodano opinię: 27.09.2017
Gotowe
Iwonka
Dodano opinię: 27.09.2017
Pyszne polecam!
Iwonka
Dodano opinię: 27.09.2017
Pyszne polecam!
Ewa
Dodano opinię: 28.09.2017
Pyszne. Drugi raz pieklam. Pierwsze szybko zniknely.Jedyne co,to u mnie nadzienie to trzy jabłka i dorzucilam do jabłek rodzynki. Moja córka zaczyna jedzenie od wydlubywania farszu,wiec musi być go na bogato 🙂
Kasia
Dodano opinię: 29.09.2017
Te rogaliki są rewelacyjne w smaku i ekspresowe w wykonaniu. Dzięki za przepis!
Kasia
Dodano opinię: 30.09.2017
Witam!
Czy w przypadku użycia suchych drożdży trzeba je również wymieszać z cukrem i jogurtem i odstawić na 15 minut?
Pozdrawiam serdecznie:)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 09.10.2017
Tak możesz zrobić:) Choć one nie potrzebuja wyrastania.
Natalia
Dodano opinię: 03.10.2017
Co zamiast jogurtu? Syn alergik 🙁
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 09.10.2017
Oj niestety w tym wypadku jogurt musi być.
Asia
Dodano opinię: 09.10.2017
Myślicie że możona dosłodzić miodem?
P.s dlaczego nie można podawać ksylitolu do 3 roku życia?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 09.10.2017
Mozna miodem. Ksylitol ma właściwości przeczyszczające, a dziecko ma malutka wątrobę, która reaguje inaczej niż dorosłego.
Kasia
Dodano opinię: 11.10.2017
Od jakiego wieku można takie pyszności jeść:)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 11.10.2017
Od kiedy malec sobie dobrze radzi z gryzieniem.
Ewelina
Dodano opinię: 21.10.2017
Pyszne! U mnie zrobiły się w 15 minut 🙂
Magdalena
Dodano opinię: 13.11.2017
Czy mogę dodać 1 szkl mąki pszennej i 1 szkl kukurydzianej?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 17.11.2017
Hmm nie wiem czy nie wyjdą zbyt suche, możesz spróbować.
Natalia
Dodano opinię: 15.11.2017
Swietny przepis. Rogaliki pyszne 🙂 u mnie lekka modyfikacja z powodu małych braków 😉 Połowę masła zastąpiłam olejem kokosowym, a do środka zamiast jabłek dałam dżem truskawkowy 😉
Kasia
Dodano opinię: 27.01.2018
Wyrastają, dodałam 1 łyżkę cukru, część z bananem część z jabłkiem bo jedno nie wystarczyło. Zobaczymy czy Król zje 😉
Katarzyna
Dodano opinię: 27.01.2018
Polecam piec 15 min w 180 stopniach opcja góra dół pieca. Piekłam 20 min w 180 bez termoobiegu i wyszły za twarde. Lepsze z bananem 😉 muszę spróbować z czekoladą ale to już wersja dla dorosłych 🙂
Paulina
Dodano opinię: 31.01.2018
Czy mąka ryżowa się nada?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 01.02.2018
Tak
Animada
Dodano opinię: 05.04.2018
Czy takie rogaliki można zamrozić? Ewentualnie ile wcześniej można je przygotować, żeby były dobre?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 16.04.2018
Hm , nie próbowałyśmy mrożenia, trudno odpowiedziec.
Ola
Dodano opinię: 13.07.2018
A czy można zrobić na maślance zamiast jogurtu?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 03.08.2018
Tak
Ula
Dodano opinię: 05.10.2018
Napisałyście „12+”, stąd moje pytane może wydać Wam się głupie, ale… czy można je podać prawie 11-stomiesięcznemu dziecku? Córeczka 10.10 skończy 11 miesięcy i nie widzę w przepisie żadnych składników, których do tej pory nie próbowała, ale posłucham chętnie co Wy o tym myślicie 🙂
Pozdrowienia!
alaantkoweblw
Dodano opinię: 09.10.2018
Jasne, możesz. Bardziej chodzi o umiejętność gryzienia takich twardszych dań:)
Justyna
Dodano opinię: 25.10.2018
Fajny przepis. Robiłam już dwa razy bo znikają w sekundzie? Za każdym razem wyszły inne ale równie pyszne. Pierwsze tylko na mące pszennej i z mlekiem zamiast jogurtu wyszły troche jak pączki a drugie z odrobiną mąki kokosowej i zamiast jogurtu mleko bardziej już przypominały ciasto z waszych zdjęć. Na pewno zagoszczą jeszcze nie raz u nas?
Monika Ołdakowska
Dodano opinię: 29.10.2018
Jedną łyżkę cukru zastąpiłam miodem i też wyszły i smakowały całej rodzinie. Przeważnie cukier staram się zastąpić czymś zdrowszym.
Marlena16
Dodano opinię: 30.10.2018
Przepyszne ? 20 min to za długo na mój piekarnik i 15 msc blizniaczki z 7 zebami wypluwaly suche brzegi, ale mama odkurzacz wszystko sprzatnela ?
Monia
Dodano opinię: 07.11.2018
Mojemu roczniakowi tak wchodziły że aż mruczał w trakcie jedzenia! Dziękuję za przepis 🙂
Monika
Dodano opinię: 19.07.2019
Witam, czy jagody również będą się nadawały do rogalików? Jakie ewentualnie owoce można wsadzić?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 23.07.2019
tak
Wiola
Dodano opinię: 28.11.2019
Pyszne:) bardzo szybkie puszyste A co najważniejsze smaczne nawet drugiego dnia. Co jest rzadkością w przypadku ciast drożdżowych! Polecam:)
Lila&Dala
Dodano opinię: 06.02.2021
Dzisiaj zrobiłyśmy pierwszy raz! Pyszne, chrupkie i lekko słodkie 🙂
Aga
Dodano opinię: 01.06.2021
Czy można zastąpić masło olejem roślinnym ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 01.06.2021
Można z kokosowym spróbować.
Magdalena
Dodano opinię: 19.10.2021
Czy można dodać mleko zamiast jogurtu?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.12.2021
Tak, tylko będzie trzeba ciut więcej mąki.