Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

06 kwietnia 2014

Szynka gotowana

Szynka gotowana

Szynka gotowana

Kaszki, owocki, warzywka, mleczka… Patrzę na mojego syna i myślę sobie, czy on na widok swojego menu, nie krzyczy czasem – „ Mięcha daj kobieto!” ?:)

Składniki:

1 kg szynki
5 ząbków czosnku
1,5 cebuli
4 marchewki
2 pietruszki (korzeń)
papryka słodka
ziele angielskie
listek laurowy

Wykonanie:

Dla dziecka

Od kilogramowego mięsa odkroiłam około 20 deko i zamarynowałam je połową ząbka czosnku, papryką słodką i ziołami. Odłożyłam na 2 godziny. Obrałam 1 marchewkę, 1 pietruszkę, pół cebuli, pokroiłam na plastry i zalałam wodą (około ½ szklanki). Zagotowałam całość. Do wrzącej wody wrzuciłam mięso, listek laurowy, 2 ziela angielskie. Dusiłam pod przykryciem około 40 minut, obracając w międzyczasie. Po ugotowaniu zostawiłam w zalewie do całkowitego wystygnięcia. Wytarłam ręcznikiem papierowym i  odłożyłam w woreczku na noc do lodówki.
Antek zjadł szyneczkę na chlebku orkiszowym, a żeby za sucho nie było, pieczywko posmarowałam pastą z warzyw, które dusiły się z szynką:)

Dla rodziców

Pozostałą część mięsa zamarynowałam obficie czosnkiem (około 4 dużych ząbków), papryką słodką i ostrą, pieprzem i solą. Obłożyłam ziołami i włożyłam na noc do lodówki. Następnego dnia udusiłam mięso w 2 szklankach wody w taki sam sposób jak z porcją dla Antka, z tym że z 3 razy większą ilością warzyw, ziół i przypraw. Po ugotowaniu, pozostawiłam do ostudzenia w zalewie, wytarłam ręcznikiem papierowym i włożyłam w worku do lodówki na noc.
Szynka gotowana
Szynka gotowana

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (24)

Anonymous

Dodano opinię: 27.11.2014

a skąd bierzesz mięso? masz jakieś zaufane źródło?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 28.11.2014

Ciężko o takie. Kupuję w sklepach mięsnych,ale nie są jakieś specjalnie sprawdzone.

Katarzyna Mróz

Dodano opinię: 05.12.2014

Można marynować mięso dla dziecka całą noc?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 05.12.2014

Przyznam,że nie widzę powodu, dla którego nie można by było:)

Kasia

Dodano opinię: 06.01.2016

o jakim woreczku mowa?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 06.01.2016

Zwykłym foliowym:)

Jagi

Dodano opinię: 28.02.2016

Wyszła mi dobra w smaku, ale dość sucha.. Czy taka ma być, czy coś nie wyszło?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 28.02.2016

Zostawiłaś do ostudzenia w zalewie i włożyłaś do woreczka?

Ewa

Dodano opinię: 26.03.2016

Z warzywek w wersji dla rodziców, po wyjęciu listka laurowego i ziela angielskiego, po zmiksowaniu powstała całkiem sympatyczna zupa krem 😀

Dominika

Dodano opinię: 07.11.2016

Czy szynka wieprzowa ma być użyta czy można zrobić z innego rodzaju mięsa  ? 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 07.11.2016

Można.

Ania

Dodano opinię: 12.09.2017

Jakiego rodzaju miesa uzylyscie w tym przepisie:)?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 10.10.2017

jak w przepisie- szynki wieprzowej:)

Kasia

Dodano opinię: 19.10.2017

Jakie zioła dajecie do tej wędliny?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 31.10.2017

Rozmaryn i czosnek

Agnieszka

Dodano opinię: 29.12.2017

ile można taką szynkę trzymać w lodówce?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 16.01.2018

Do 3,4 dni.

Martyna

Dodano opinię: 23.10.2019

A od jakiego miesiąca można podawać już taką szyneczke? Mój syn ma skończone 9 miesięcy i nie wiem czy to nie za wcześnie… ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.10.2019

Jak sobie poradzi-daj

Kasia

Dodano opinię: 26.03.2020

Super pomysł na szynkę:) ja bardzo dużo piekę mięs w domu i mojej 8 miesięcznej córci nie raz odrywałam kawałek upieczonego mięsa bo u nas kaszki od jakiegoś czasu poszły w zapomnienie – owszem podaje je często i potem sama zjadam i zorientowałam się ze ona bardzo dużo jje mięsa ale jakbyście widziały jak się w nim rozsmarowała – a ponieważ dla nas je solę wiec miałam tu problem 🙁 spróbuje przepisu ale już widzę ze będzie bardzo smacznie 🙂 w zasadzie widzę ze sól najlepiej zastąpić warzywami i one dadzą aromat:) dziękuje i pozdrawiam

Kasia

Dodano opinię: 09.04.2020

Witam, moja szynka właśnie marynuje się w lodowce, jutro będziemy gotować. Tylko się zastanawiam czy warzywa i wywar po gotowaniu się mięsa można zużyć czy nie nada się już do niczego?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 10.04.2020

jasne, że można. Do żurku użyj.

Am

Dodano opinię: 02.04.2021

A czy jak się ma uczulenie na mleko krowie to nie można podawać mięsa z krowy?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 15.04.2021

Wszystko zależy od stopnia alergii oraz klasy białek, na które jest uczulenie. Niektórzy mogą, inni nie. Warto obserwować i skonsultować z dobrym alergologiem.

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek