Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

31 sierpnia 2015

Tarta kokosowa z owocami (bardzo łatwa)

Tarta kokosowa to piękne, smaczne i efektowne danie na przyjęcie np. urodziny. Odkąd poznałam prosty przepis na spód do tarty (pozdrawiam Agatko), mam w głowie tysiąc pomysłów na wykorzystanie go zarówno na słodko jak i wytrawnie. Spodziewajcie się więc wielu tart w moim wykonaniu:)) Składniki: spód 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej; 1 łyżka oliwy; 1/4...

11749833_1010778402289077_1617748464_n

Tarta kokosowa to piękne, smaczne i efektowne danie na przyjęcie np. urodziny.
Odkąd poznałam prosty przepis na spód do tarty (pozdrawiam Agatko), mam w głowie tysiąc pomysłów na wykorzystanie go zarówno na słodko jak i wytrawnie. Spodziewajcie się więc wielu tart w moim wykonaniu:))

Składniki:

spód

  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej;
  • 1 łyżka oliwy;
  • 1/4 szklanki wody;
  • 1/2 kostki zimnego masła pokrojonego w kostkę (=125g, ale nie osełka!)

krem:

  • puszka mocno schłodzonego mleka kokosowego (400ml) – takie, które już w sklepie ma stałą konsystencję (nie słychać chłupotania wody:) );
  • 150g schłodzonego serka mascarpone;
  • 10 suszonych moreli (niesiarkowane!, np. w są w Rosmannie);
  • owoce (najlepiej lekko kwaśne), u mnie:
  • 1 szklanka borówek;
  • 1 nektarynka – obrana i pokrojona w małą kostkę;
  • 5-6 listków mięty.

SPÓD:
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, aż do momentu gdy ciasto będzie elastyczne, jednolite i gładkie. Formujemy kulę, obwijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 30 minut (im dłużej tym lepiej, będzie smaczniejsza).

Piekarnik nastawiamy na 180'C z termoobiegiem. Schłodzone ciasto rozkładamy w naczyniu do tarty ( mnie średnica ok 25 cm), tak by było przyklejone do niego także po bokach naczynia. Nakłuwamy widelcem ciasto w wielu miejscach i wsuwamy do piekarnika. Pieczemy przez ok 20 minut, następnie wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia.

KREM:

Morele drobno siekamy, zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na minimum pół godziny. Następnie odsączamy z nadmiaru wody, blendujemy w wysokim blenderze na w miarę gładki krem. (Dodaj odrobinę wody, jeśli konsystencja jest bardzoooo gęsta i ciężko je blendować).

Otwieramy puszkę z mlekiem, wyjmujemy delikatnie TYLKO stałą, twardą jego część, reszta jest nam zbędna, zawsze wylewam wodę. Miksujemy na wysokich obrotach twarde mleko kokosowe ok. 1 minuty, aż zrobi się kremowe jak śmietana. Dodajemy mascaropne i krem z moreli, dalek chwilę miksujemy, tak by wszystkie składniki połączyły się.
Rozprowadzamy krem na zimnym spodzie tarty, wygładzamy nożem i układamy owoce, lekko je dociskając.

Posypujemy tartę posiekanymi listkami mięty, wstawiamy do lodówki na minimum godzinę, a potem zajadamy:)

 

11798240_1010778428955741_11780030_n   11791755_1010778298955754_624491531_n 11791771_1010778275622423_1997109084_n

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (31)

annape

Dodano opinię: 01.09.2015

A można zastąpić masło tłuszczem roślinnym z zachowaniem proporcji? Mam dietę bezmlecznai zastanawiam się co zamiast mascarpone albo co dodać do mleczka koko,żeby trochę zmienić smak,zapach.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 01.09.2015

Przykro mi, ale nie potrafię odpowiedzieć na to pytanie- nigdy nie próbowałam robić kruchego ciasta na tartę z tłuszczem innym niż masło, nie wiem czy wyjdzie, obawiam się, ze nie.BO głownie chodzi o to by masło miało stałą, twadrą konsystencję.

Paula

Dodano opinię: 01.09.2015

super:) mam tylko pytanie,czemu nie osełka:)?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 01.09.2015

Ponieważ jest miękkim masłem:) Nawet po wyjęciu z lodówki, a zwykłe masło jest bardzo twarde gdy jest w lodówce. Do kruchych ciast uzywamy właśnie dobrze schłodzonych, twardych masełek:)

Natalia

Dodano opinię: 09.09.2015

Nie próbowałam nigdy do tarty ale ja mam dietę bezmleczną i wszędzie tam gdzie masło daję olej kokosowy. JAk do tej pory wszystko mi wyszło.;)

Karolina Bryś

Dodano opinię: 10.09.2015

olej kokosowy to jedyny zamiennik w tym wypadku. Poniezj 25'C jego konsystencja jest stala wiec nadaje sie idealnie do ciasta kruchego/na tarte /ciasteczka. Ewentualnie awokado, ale ile go potrzeba nie powiem bo dawno tak nie robilam. Olej kokosowy jest cennym skladnikiem diety i nadaje sie do wielu wypiekow, w wielu dodajac fantastyczny delikatny posmak. Oczywiscie mowimy o nierafinowanym oleju, najlepiej ekologicznym. Ma cudowne wlasciwosci poza kulinarnymi, mozna nim smarowac cialo po kapieli, m.in. Dlatego wart o kupic wiekszy sloik 🙂 Ze panie tego nie wiedza zdziwiona jestem 🙂 Nie samym maslem zyje kuchnia 🙂 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 10.09.2015

A ja się nie zgodzę:) Po pierwsze znamy świetnie olej koko:) https://alaantki.mda.pl/niezbednik-kulinarny-czyli-subiektywny/ polecamy go i do kuchni i do ciała 🙂 a jeśli chodzi o tartę to olej pod wpływem wyrabiania ciasta rękoma zacznie być płynny, a nie stały. Nie sądzę by jego konsystencja w podanych przeze mnie proporcjach mąki itd była włąściwa do ciasta. Ale jeśli Karolino robiłaś tartę z olejem koko proszę podaj tu proporcję na spód:) Chętnie polecimy! Pozdrawiam:)

Ewelina

Dodano opinię: 08.10.2015

czy mogę dodać coś zamiast mascarpone? nie mam go i nie wiem czy dostane bo mieszkam w Norwegi.jakieś propozycje, zaczynam poważne testowanie przepisów z bloga.Mój synek musi wkońcu zacząć jeść może choć wygląd potraw go zachęci

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 09.10.2015

MOżesz całkiem piminąc i dodać więcej mleka kokosowego:)

Początkująca mama

Dodano opinię: 16.10.2015

Dzis robiłam ta tartę po zmiksowaniu mleka kok wyszły grudki ( jak masło) możliwe ze było stare ,źle przechowywane ważne jeszcze rok czy poprostu cos złe zrobiłam ? Dodam ze w smaku super 🙂 

nina

Dodano opinię: 27.10.2015

Spód ma być bez  jajek?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 28.10.2015

Tak:)

nina

Dodano opinię: 29.10.2015

Dziewczyny, zrobiłam. spód bardzo smaczny, ale krem moim zdaniem powinien być słodszy. Podczas mieszania z morelami wydawał mi się ok, ale jak postał w lodówce, to jednak słodyczy nie wyczuwałam. Wiem, że to kwestia smaku, dla dziecka może i jest ok, ale dla nas zepsutych sklepowymi słodkościami dorosłych za mało słodki. następnym razem dam więcej moreli albo wezmę daktyle, które są trochę słodsze.

A i muszę się pochwalić, że odstawiłam sklepowe słodkości, poza czekoladą gorzką 90% 🙂 dzięki Waszym słodkim przepisom wcale nie tęsknię za cukrem. Czasem mam wrażenie, że nawet jem słodyczy więcej niż przedtem 😀

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 29.10.2015

Tak jak piszesz, to kwestia przyzywczajenia się do słodkiego cukru:) Z czasem w ogóle przestaniesz go pewnie używać:)

Tarta w wykonaniu dwulatka – kuchnia dla najmłodszych | Dzieciaki w domu

Dodano opinię: 11.11.2015

[…] Inspirację – dokładny przepis na tartę (którą troszkę zmodyfikowałam) znajdziecie na świetnym blogu Ala’Antkowe BLW, polecam! […]

Madzia

Dodano opinię: 08.02.2016

Myślicie, że pastę z suszonych moreli możnaby czymś zastąpić? Np. Bananem. Ewentualnie jakieś inne propozycje? 😉 Jak myślicie, masa z mleczkiem kokosowym bedzie się nadawała dla roczniaka??

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 11.02.2016

Banana odpada, bo szybko zmieni kolor i będzie klapa:( mleko kokosowe jak najbardziej, mozesz dosłodzić daktylami czy miodem, lub rodzynkami:)

Madzia

Dodano opinię: 12.02.2016

Jest ta teoria, żeby uważać na miód ze względu na botulizm… niby do roku? No ale pewnie granica jest płynna. A z tymi daktylami/ rodzynkami to chyba przygotować tak samo jak morelki? W sensie; zalać wrzątkiem i później zblendować na "pulpę"? Szukam czegoś o jak najmniej charakterystycznym smaku bo chciałabym na górę wyłożyć self-made mus malinowy i z płatków migdałowych zrobić "1" 🙂 Bo to ma być tarta na urodziny jak przyjadą dziadkowie 😉 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 12.02.2016

Jasne! Możesz tak zrobić:))) Powodzenia:)

Mamuska

Dodano opinię: 12.02.2016

Czy 6 miesiecznemu dziecku można podawać do picia samo mleko migdalowe? Synek ma skaze mleczna słabo przybiera na wadze nie mam pojęcia jak to nadrobić pozdrawiamy

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 15.02.2016

Można ale nie jako podstawę diety a raczej tylko do spróbowania. MM lub Kp do roku to podstawa.

Karolina

Dodano opinię: 08.09.2017

A z mąką orkiszową wyjdzie ?:)

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 10.09.2017

Tak.

bogusia

Dodano opinię: 29.10.2017

Czy masło plus mascarpone, to nie za duzo tłuszczów jak dla dziecka?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 30.10.2017

Hm, ale dziecko nie zje całej tarty prawda?:)

Bogusia

Dodano opinię: 30.10.2017

No racja 🙂 tylko gdzieś tam kiedyś czytałam, że ciężej się trawi, jak w jednym posiłku są więcej niż jeden rodzaj białka lub tłuszczu w potrawie. A do spodu tarty można użyć mąki orkiszowej 405 lub 605? PS. Świetny blog. Co ja bym bez Was gotowała moim 3 dzieciakom!

Kasia

Dodano opinię: 18.05.2018

A czy mozna zrobic te tarte dzien przed, tzn na noc wstawic do lodowki i podawac nastepnego dnia – czy bita smietana z mleka koko i serka mascarpone to wytrzyma, czy jest raczej nietrwala i trzeba zjesc w tym samym dniu, co zrobione?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 06.06.2018

Można:)

Ola

Dodano opinię: 09.06.2018

a dlaczego przepis jest polecany dzieciom 12m+ ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 05.07.2018

MOżesz podać wcześniej jeśli Twoje dziecko potrafi pogryźć kruche ciasto:)

Małgorzata

Dodano opinię: 14.07.2019

Wyszła rewelacyjna 🙂 a doslodzilam troszkę miodem, ponieważ masa bez moreli.

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek