Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

17 grudnia 2014

Tarta mięsna

ciasto:100 g. miękkiego masła;2 szklanki mąki (u mnie jedna pszenna jedna jaglana);2 łyżki zimnej wody. farsz:300 g. mięsa mielonego (u mnie indycze);1 duży pomidor;około 10 oliwek;1/2 papryki czerwonej;1/2 niewielkiej cukinii;1 cebula;2 ząbki czosnku;koperek, bazylia, oregano; Z masła, mąki i wody zagnieść ciasto. Uformować kulkę i odłożyć do lodówki na godzinę. Jeśli ci się spieszy, nie...

http://alaantkoweblw.blogspot.com/2014/12/tarta-miesna.html#more

ciasto:
100 g. miękkiego masła;
2 szklanki mąki (u mnie jedna pszenna jedna jaglana);
2 łyżki zimnej wody.

farsz:
300 g. mięsa mielonego (u mnie indycze);
1 duży pomidor;
około 10 oliwek;
1/2 papryki czerwonej;
1/2 niewielkiej cukinii;
1 cebula;
2 ząbki czosnku;
koperek, bazylia, oregano;

Z masła, mąki i wody zagnieść ciasto. Uformować kulkę i odłożyć do lodówki na godzinę. Jeśli ci się spieszy, nie musisz tego robić, ale to dodaje kruchosci ciastu.
Na dużej patelni  posiekaj cebulę i lekko zeszklij na oliwie. Dodaj mięso i pomidora obranego ze skórki i pokrojonego na mniejsze kawałki. Duś mięso pod przykryciem około 5 minut. Po tym czasie dodaj cukinię i paprykę pokrojone w kostkę, wyciśnięty przez praskę czosnek i drobno porwany koperek bazylię i oregano. Duś wszystko pod przykryciem jeszcze 15 minut.
Blaszkę na tatrę wyłóż ciastem, podnosząc brzegi. Połóż na nie ostudzony farsz. Całość posyp pokrojonymi w ćwiartki oliwkami.
Piecz około 30 minut w 200 stopniach na środkowej kondygnacji piekarnika.
W wersji dla rodziców i starszych dzieci można na wierzch ułożyć ser żółty, natomiast rodzice, mogą sobie część wzbogacić pieczarkami i doprawić solą i pieprzem.

 

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (26)

Malwinka

Dodano opinię: 17.12.2014

Smaczna i sycąca 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 18.12.2014

Na zdrowie!:)

Anonymous

Dodano opinię: 18.12.2014

Piękna! z pewnością smaczna i zdrowa 🙂

barbara

Ania

Dodano opinię: 27.01.2015

Zrobiłam z mąki pół na pół pełnoziarnistej i pszennej. Ciasto przygotowałam dzień wcześniej i rano starłam na tarce. Wyszło całkiem niezłe.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 27.01.2015

Super pomysł:)Ciasto,które przeleży w lodówce wychodzi później super kruche:)Pozdrawiamy!

Marlena

Dodano opinię: 26.11.2015

tylko takie zdjęcie odnalazłam… mało symetryczne bo część bez soli oznaczona, część z serem bez laktozy, a część ze wszystkim 🙂 3 w 1 🙂

Ewelina

Dodano opinię: 05.07.2016

hmm a na drugi dzień też będzie dobra? Jak myślicie?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 05.07.2016

Nigdy na następny dzień nie zostawała, ale dlaczego miałaby nie być dobra. Tylko oczywiscie przechowana w podówce.

Bartek

Dodano opinię: 18.03.2017

Jest dobra i na drugi dzień, tylko trochę bardziej sucha 🙂

Madziorro

Dodano opinię: 26.08.2016

W moim farszu jest bardzo dużo wody- odarować, odlać zostawić?:)

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 26.08.2016

Odlać. 

Dalia

Dodano opinię: 30.12.2016

Coś mi z tym ciastem nie wyszło. Na początku nie chciało mi się wyrobić – dolewałam wody, na koniec się nie dopiekło :/ eh

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 02.01.2017

Może następnym razem. 

Dorota

Dodano opinię: 12.01.2017

Blaszkę trzeba uprzednio czymś wysmarować?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 13.01.2017

Jeśli nie jest teflonowa, to wysmaruj olejem lub maslem.

Joanna

Dodano opinię: 04.05.2017

Wyszło super, aż byłam zaskoczona że dziubkowi tak smkuje, bo ostatnio wybrzydzał. Polecam blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia 🙂

Justyna

Dodano opinię: 26.07.2017

Trochę zmodyfikowałam po swojemu, ale wyszło pyszne:-)

Ola

Dodano opinię: 15.01.2018

Super przepis 🙂 od którego momentu można ją proponować dziecku?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 15.01.2018

Kiedy dobrze sobie radzi z gryzieniem:)

Karolina

Dodano opinię: 16.11.2018

Czy ciasta starczy na blaszkę 28 cm? Czy zrobić może z półtorej porcji?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 25.11.2018

Tak

Karolina

Dodano opinię: 03.03.2019

Dziewczyny, czy jeśli ktoryś raz tarta czy quiche wychodzi prawie surowy w środku, zresztą na słodko ciasto kruche również to myślicie, że to wina piekarnika czy ja mogę coś źle robić? Macie jakieś wskazówki co do pieczenia kruchego? Rodzinnie uwielbiamy a nie robimy bo nie wychodzi 🙁 ale ogólnie przepis extra!! Jak wszystkie zresztą 😉

alaantkoweblw

Dodano opinię: 06.03.2019

Albo piekarnik nie grzeje od spodu, albo masz jakieś dziwne naczynie do pieczenia:) A może dłużej podpiekaj sam spód:) powodzenia:)

Agnieszka

Dodano opinię: 02.07.2020

Niestety, u mnie coś poszło nie tak. Dałam do ciasta pół szklanki mąki jaglanej, wyszło gorzkie w smaku. Do tego ciasto jakby się nie dopiekło (trzymałam dłużej), może farsz wyszedł mi za mokry? Następnym razem spróbuję podpiec spód, może to by pomogło.

Angela

Dodano opinię: 01.10.2020

Pychotka!!!!?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 02.10.2020

Wow, chyba będzie na sobotę u nas

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek