ciasto:
100 g. miękkiego masła;
2 szklanki mąki (u mnie jedna pszenna jedna jaglana);
2 łyżki zimnej wody.
farsz:
300 g. mięsa mielonego (u mnie indycze);
1 duży pomidor;
około 10 oliwek;
1/2 papryki czerwonej;
1/2 niewielkiej cukinii;
1 cebula;
2 ząbki czosnku;
koperek, bazylia, oregano;
Z masła, mąki i wody zagnieść ciasto. Uformować kulkę i odłożyć do lodówki na godzinę. Jeśli ci się spieszy, nie musisz tego robić, ale to dodaje kruchosci ciastu.
Na dużej patelni posiekaj cebulę i lekko zeszklij na oliwie. Dodaj mięso i pomidora obranego ze skórki i pokrojonego na mniejsze kawałki. Duś mięso pod przykryciem około 5 minut. Po tym czasie dodaj cukinię i paprykę pokrojone w kostkę, wyciśnięty przez praskę czosnek i drobno porwany koperek bazylię i oregano. Duś wszystko pod przykryciem jeszcze 15 minut.
Blaszkę na tatrę wyłóż ciastem, podnosząc brzegi. Połóż na nie ostudzony farsz. Całość posyp pokrojonymi w ćwiartki oliwkami.
Piecz około 30 minut w 200 stopniach na środkowej kondygnacji piekarnika.
W wersji dla rodziców i starszych dzieci można na wierzch ułożyć ser żółty, natomiast rodzice, mogą sobie część wzbogacić pieczarkami i doprawić solą i pieprzem.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (26)
Malwinka
Dodano opinię: 17.12.2014
Smaczna i sycąca 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 18.12.2014
Na zdrowie!:)
Anonymous
Dodano opinię: 18.12.2014
Piękna! z pewnością smaczna i zdrowa 🙂
barbara
Ania
Dodano opinię: 27.01.2015
Zrobiłam z mąki pół na pół pełnoziarnistej i pszennej. Ciasto przygotowałam dzień wcześniej i rano starłam na tarce. Wyszło całkiem niezłe.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 27.01.2015
Super pomysł:)Ciasto,które przeleży w lodówce wychodzi później super kruche:)Pozdrawiamy!
Marlena
Dodano opinię: 26.11.2015
tylko takie zdjęcie odnalazłam… mało symetryczne bo część bez soli oznaczona, część z serem bez laktozy, a część ze wszystkim 🙂 3 w 1 🙂
Ewelina
Dodano opinię: 05.07.2016
hmm a na drugi dzień też będzie dobra? Jak myślicie?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 05.07.2016
Nigdy na następny dzień nie zostawała, ale dlaczego miałaby nie być dobra. Tylko oczywiscie przechowana w podówce.
Bartek
Dodano opinię: 18.03.2017
Jest dobra i na drugi dzień, tylko trochę bardziej sucha 🙂
Madziorro
Dodano opinię: 26.08.2016
W moim farszu jest bardzo dużo wody- odarować, odlać zostawić?:)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 26.08.2016
Odlać.
Dalia
Dodano opinię: 30.12.2016
Coś mi z tym ciastem nie wyszło. Na początku nie chciało mi się wyrobić – dolewałam wody, na koniec się nie dopiekło :/ eh
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 02.01.2017
Może następnym razem.
Dorota
Dodano opinię: 12.01.2017
Blaszkę trzeba uprzednio czymś wysmarować?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.01.2017
Jeśli nie jest teflonowa, to wysmaruj olejem lub maslem.
Joanna
Dodano opinię: 04.05.2017
Wyszło super, aż byłam zaskoczona że dziubkowi tak smkuje, bo ostatnio wybrzydzał. Polecam blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia 🙂
Justyna
Dodano opinię: 26.07.2017
Trochę zmodyfikowałam po swojemu, ale wyszło pyszne:-)
Ola
Dodano opinię: 15.01.2018
Super przepis 🙂 od którego momentu można ją proponować dziecku?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 15.01.2018
Kiedy dobrze sobie radzi z gryzieniem:)
Karolina
Dodano opinię: 16.11.2018
Czy ciasta starczy na blaszkę 28 cm? Czy zrobić może z półtorej porcji?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 25.11.2018
Tak
Karolina
Dodano opinię: 03.03.2019
Dziewczyny, czy jeśli ktoryś raz tarta czy quiche wychodzi prawie surowy w środku, zresztą na słodko ciasto kruche również to myślicie, że to wina piekarnika czy ja mogę coś źle robić? Macie jakieś wskazówki co do pieczenia kruchego? Rodzinnie uwielbiamy a nie robimy bo nie wychodzi 🙁 ale ogólnie przepis extra!! Jak wszystkie zresztą 😉
alaantkoweblw
Dodano opinię: 06.03.2019
Albo piekarnik nie grzeje od spodu, albo masz jakieś dziwne naczynie do pieczenia:) A może dłużej podpiekaj sam spód:) powodzenia:)
Agnieszka
Dodano opinię: 02.07.2020
Niestety, u mnie coś poszło nie tak. Dałam do ciasta pół szklanki mąki jaglanej, wyszło gorzkie w smaku. Do tego ciasto jakby się nie dopiekło (trzymałam dłużej), może farsz wyszedł mi za mokry? Następnym razem spróbuję podpiec spód, może to by pomogło.
Angela
Dodano opinię: 01.10.2020
Pychotka!!!!?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 02.10.2020
Wow, chyba będzie na sobotę u nas