Składniki:
2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej;
Pół szklanki płatków(najlepiej zmielonych, ale ja tego nie zrobiłam);
2/3 szklanki oliwy;
Około ½ szklanki wody;
Wybrane warzywa(u mnie kalafior, brokuł, fasolka, cukinia);
Pół ząbka czosnku;
Koperek;
Curry,
Zioła, zioła, zioła
SOS:
Szklanka mleka roślinnego;
Pół szklanki mąki kukurydzianej.
Składniki do ciasta wyrabiamy. Jeśli jest za gęste– dodajemy wody, jeśli za rzadkie – mąki. Nie ma tu zbyt wiele składników, żeby można było coś przedawkować:).Wałkujemy i wykładamy na blaszkę do tarty, dociskając brzegi. Wkładamy do lodówki.
Warzywa mrożone wrzucamy na patelnię z odrobiną oleju i lekko podgrzewamy. Dodajemy zioła porwane, koperek i curry.
Przygotowujemy sos. Połowę mleka zagotowujemy. W drugiej rozrabiamy mąkę kukurydzianą. Wlewamy na gotujące się mleko, mieszamy, by nie było grudek. Wciskamy pół ząbka czosnku.
Tartę polewamy 3 łyżkami sosu, wykładamy warzywa i zalewamy resztą sosu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut.
Ponieważ tarta piekła się na jednej blaszce dla nas i Antka, więc oddzieliłam jego część, a naszą doprawiłam solą, pieprzem i większą ilością pieprzu, oraz dołożyłam pieczarki.
2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej;
Pół szklanki płatków(najlepiej zmielonych, ale ja tego nie zrobiłam);
2/3 szklanki oliwy;
Około ½ szklanki wody;
Wybrane warzywa(u mnie kalafior, brokuł, fasolka, cukinia);
Pół ząbka czosnku;
Koperek;
Curry,
Zioła, zioła, zioła
SOS:
Szklanka mleka roślinnego;
Pół szklanki mąki kukurydzianej.
Składniki do ciasta wyrabiamy. Jeśli jest za gęste– dodajemy wody, jeśli za rzadkie – mąki. Nie ma tu zbyt wiele składników, żeby można było coś przedawkować:).Wałkujemy i wykładamy na blaszkę do tarty, dociskając brzegi. Wkładamy do lodówki.
Warzywa mrożone wrzucamy na patelnię z odrobiną oleju i lekko podgrzewamy. Dodajemy zioła porwane, koperek i curry.
Przygotowujemy sos. Połowę mleka zagotowujemy. W drugiej rozrabiamy mąkę kukurydzianą. Wlewamy na gotujące się mleko, mieszamy, by nie było grudek. Wciskamy pół ząbka czosnku.
Tartę polewamy 3 łyżkami sosu, wykładamy warzywa i zalewamy resztą sosu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut.
Ponieważ tarta piekła się na jednej blaszce dla nas i Antka, więc oddzieliłam jego część, a naszą doprawiłam solą, pieprzem i większą ilością pieprzu, oraz dołożyłam pieczarki.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (5)
aga
Dodano opinię: 02.06.2016
Niestety ciasto to jakaś porażka. Szkoda zmarnowany składników. Smakuje jak surowe a siedzialo chyba z godzinę
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 03.06.2016
Przykro nam,że Ci nie wyszło. Pozdrawiamy i polecamy mimo wszystko inne przepisy:)
Dorota
Dodano opinię: 20.06.2016
Mi się udało i wyszło bardzo smaczne. Dziewczynki się zajadały. Zrobiłam trochę inaczej bo najpierw upiekłam ciasto (20 min) na to wyłożyłam podgotowane już warzywa i przykryłam sosem. Ale jest jedno ale, jak dla mnie za bardzo czuć mąkę..
Kasia
Dodano opinię: 08.09.2016
Czy można zamiast oliwy dodać masło ? W jakim wieku można podać to cudo bobasowi. Mój ma 6,5 miesiąca i dopiero zaczynamy z tą dietą. Dzisiaj spróbujemy warzyw na dobry początek.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 29.09.2016
Możesz masło. Tartę polecamy po 8 miesiacu.