Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

16 września 2015

Prosta tarta szpinakowa z fetą

Moja najlepsza przyjaciółka Ania na dniach urodzi córeczkę, z tej okazji wraz z koleżankami zorganizowałyśmy jej baby shower. Każda z nas przyniosła coś do jedzenia (ja nic:P , byłam odpowiedzialna za inne sprawy). Uwielbiam takie spotkania, czuję się jak w "Ugotowanych":) , bo miło czasem wyjść z domu i jeść to co, ktoś inny przygotuje,...

Moja najlepsza przyjaciółka Ania na dniach urodzi córeczkę, z tej okazji wraz z koleżankami zorganizowałyśmy jej baby shower. Każda z nas przyniosła coś do jedzenia (ja nic:P , byłam odpowiedzialna za inne sprawy). Uwielbiam takie spotkania, czuję się jak w "Ugotowanych":) , bo miło czasem wyjść z domu i jeść to co, ktoś inny przygotuje, a nie my sami:) No i tak poznałam pyszną tartę, a raczej pyszny przepis na spód i farsz, bo ten drugi na pewno będę nie raz modyfikować. Dziękuję Agacie za ten przepis. Pozwolę sobie podzielic się nim z Wami, ponieważ jeszcze nigdy nie wyszla mi tak dobra i prosta tarta jak ta:)

Składniki: (na dwie tarty) – bo jedną można zrobić od razu, a drugą kiedy indziej:)

Spód:

  • 3 szklanki mąki (albo lepiej 3 1/3);
  • 2 łyżki oliwy;
  • 1/2 szklanki wody;
  • kostka zimnego masła pokrojonego w kostkę (250g, ale nie osełka!);
  • szczypta soli (ok. 1/3 łyżeczki);

Farsz (na jedna tartę):

  • 3/4 opakowania szpinaku mrożonego w liściach (jakieś 300g);
  • 2 łyżki masła;
  • 3 duże ząbki czosnku;
  • pieprz;
  • 3 łyżki smietany 12% lub 18%
  • kawałek sera feta
  • opcjonalnie pomidorki koktajlowe, suszone pomidory. 

Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, aż do momentu gdy ciasto będzie elastyczne, jednolite i gładkie. Dzielimy na dwie kule, jedną chowamy do zamrażalki na ''potem", drugą do lodówki na min. 30 minut (im dłużej tym lepiej, będzie smaczniejsza). Ja zrobiłam rano ciasto, więc czekało aż do obiadu w lodówce.
Farsz: Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek i dusimy do momentu, aż szpinak zmięknie. Doprawiamy do smaku pieprzem, zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietanę.

Piekarnik nastawiamy na 180'C z termoobiegiem. Gotowe ciasto rozkładamy w naczyniu do tarty, tak by było przyklejone do niego także po bokach naczynia. Nakłuwamy widelcem ciasto w wielu miejscach i wsuwamy do piekarnika. Pieczemy przez 15minut, wyjmujemy, nakładamy farsz, na farsz drobno pokrojoną fetę i znów do piekarnika na max 15min. Pod koniec pieczenia na chwilkę wysuwamy ciasto z piekarnika i widelcem spłaszczamy kawałki fety.
Przed pieczeniem można na farsz położyć także pokrojone pomidorki – świeże bądź suszone.

 

11713570_999157630117821_2129496793_n

11733344_999157623451155_1675503448_n

 

11713509_999157610117823_392710551_n

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (27)

nina

Dodano opinię: 16.09.2015

Od kiedy podajecie dzieciom fetę? Pytam, bo jest dość słona i sama na razie się wstrzymuję.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 18.09.2015

Pozno zaczelysmy podawac.Na pewno po 1,5 roku Fete mozna zastapic mozzarella,kozim serem,czy zwyklym-zoltym.

ola

Dodano opinię: 25.09.2015

Witam, teraz już wiem, czemu tarty w kawiarniach są takie drogie – ugniatanie ciasta wymaga siły i czasu 🙂 Ale warto było – tarta wyszła przepyszna i na pewno to nie nasz ostatni raz (w zamrażarce mrozi się druga porcja:))). My zrobiliśmy z mozarellą i pomidorami suszonymi. A teraz pytanie: do końca nie czuję jeszcze mojego piekarnika i być może ciasto się nie do końca dopiekło (ale i tak było pyszne!!!), ale czy to nie kwestia tego, że szpinak (mrożony) nie został przeze mnie odciśnięty? Jak rozkroiłam ciasto, to fragmentami było jakby mokre/jakby z zakalcem… Pozdrawiam:)))

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 25.09.2015

Na pewno to wina wody ze szpinaku:) Ciasto musi być kruche a nie zakalcowate;)

paaaulinaaa

Dodano opinię: 02.10.2015

wygląda przepysznie.

mam pytanie ogólne: czy jedzenie dla niemowlaka (mój ma 8 miesięcy) trzeba przygotowywać codziennie? Czy można podawać podgrzewane jedzenie (np. rozmrożone albo przygotowane poprzedniego dnia)?

 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 03.10.2015

Jasne, byle by zachować ogólnie przyjęte zasady higieny – czyli jedzenie nie miało kontaktu ze sliną, nie chodziły po nim muchy, nie stało na słońcu itd:) Na zdrowie:)

doriss

Dodano opinię: 06.10.2015

Moje chłopaki czyli mąz i Makuś wcinali 🙂

Ola

Dodano opinię: 04.01.2016

A tak z ciekawości zapytam dlaczego nie osełka? 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 04.01.2016

Bo jest mniej maślana niż masło hihihi:) A poważnie, osełka nie jest taka twarda jak masło zwykłe, przez co ciasto na tartę też nie będzie takie ”twarde” jak powinno. Tak ja sądzę, bo próbowalam i na zwykłym i na osełce.

Natalia

Dodano opinię: 10.04.2016

Robię drugi raz tą tartę i za każdym razem wychodzi mi zakalec ? dlaczego ? robię ciasto według przepisu, w lodówce jest około 2 godz. I ciągle nie wychodzi 🙁 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 10.04.2016

Ale jak zakalec w kruchym cieście? Dziwna sprawa, a jakie masz masło i mąkę?

Magdalena

Dodano opinię: 10.06.2016

Tarta mistrzostwo 🙂 młodej smakowało bardzo 🙂 dzięki

viola

Dodano opinię: 31.08.2016

Mi również wyszedł straszny zakralec,a zrobiłam wszystko wg przepisu, szpinak dobrze odcisnęłam. To już drugi raz :/

 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 03.09.2016

Trudno mi powiedzieć, co jest nie tak. W tym rodaju cista zakalec to dziwna sprawa;/

Magda

Dodano opinię: 12.12.2016

Tarta super, ciasto proste i szybko się robi! Pycha!

Mi nie wyszedł "zakalec" ale bardzo cienkie ciasto raczej jak francuskie 😉 i mokre, ale i tak pyszne.

Paulina

Dodano opinię: 29.12.2016

Masło nie osełko, czyli jakie?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 30.12.2016

Generalnie chodzi o to, by masło miało co najmniej 82% tłuszczu.

Monika

Dodano opinię: 20.03.2017

Mnie też ciasto na dole zrobiło się miękkie od farszu (mimo wszystko smaczne). Następnym razem dłużej będę piekła tartę- 20 lub 30 minut kontrolując stopień zarumienienia, a z farszem wstawię na kilka minut, żeby ser się zapiekł. Ja zrobiłam wersję z suszonymi pomidorami (wrzuciłam je do szpinaku jeszcze na patelni) i mozarellą. Wyszło pyszne. Synkowi najbardziej smakowały ranty 🙂 ale i szpinaku trochę trafiło do buzi 😉

Kamila

Dodano opinię: 03.11.2017

Czy może być z mąki zytniej z pełnego przemiłu (nie mogę jeść pszennej)

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 08.11.2017

Powinno byc ok.

Kamila

Dodano opinię: 03.11.2017

Przemiału oczywiscie:)

Ola

Dodano opinię: 13.03.2018

Ja też musiałam spód piec dłużej, ale byłam przygotowana na to, bo moj piekarnik jest specyficzny i wszystko musze w nim wyczuć 😉
Tarta mniaaaaam!

Paulina

Dodano opinię: 09.08.2018

Tarta wyszła przepyszna, ciasto idealne! Dziewczyny, robicie naprawdę wiele dobrego! ? Mam pytanie, jak długo można przechowywać zamrożone ciasto i jak je później rozmrażać?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 09.08.2018

Jak długo… Dłuuugo:) A rozmrażać najlepiej w lodówce.

Ania

Dodano opinię: 17.01.2019

Czy szpinak trzeba najpierw rozmrozić?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 20.01.2019

tak

Mama 1,5 l synka

Dodano opinię: 21.01.2019

MI też wyszedł zakalec:( Ale nałożyłam farsz na surowe ciasto, po czym je zdrapywałam… Ale ogólnie chyba 15 min to za mało na to ciacho. Bo teraz robię drugi raz i mam wrażenie że jeszcze musi się troszkę dopiec 🙂

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek