Moja najlepsza przyjaciółka Ania na dniach urodzi córeczkę, z tej okazji wraz z koleżankami zorganizowałyśmy jej baby shower. Każda z nas przyniosła coś do jedzenia (ja nic:P , byłam odpowiedzialna za inne sprawy). Uwielbiam takie spotkania, czuję się jak w "Ugotowanych":) , bo miło czasem wyjść z domu i jeść to co, ktoś inny przygotuje, a nie my sami:) No i tak poznałam pyszną tartę, a raczej pyszny przepis na spód i farsz, bo ten drugi na pewno będę nie raz modyfikować. Dziękuję Agacie za ten przepis. Pozwolę sobie podzielic się nim z Wami, ponieważ jeszcze nigdy nie wyszla mi tak dobra i prosta tarta jak ta:)
Składniki: (na dwie tarty) – bo jedną można zrobić od razu, a drugą kiedy indziej:)
Spód:
- 3 szklanki mąki (albo lepiej 3 1/3);
- 2 łyżki oliwy;
- 1/2 szklanki wody;
- kostka zimnego masła pokrojonego w kostkę (250g, ale nie osełka!);
- szczypta soli (ok. 1/3 łyżeczki);
Farsz (na jedna tartę):
- 3/4 opakowania szpinaku mrożonego w liściach (jakieś 300g);
- 2 łyżki masła;
- 3 duże ząbki czosnku;
- pieprz;
- 3 łyżki smietany 12% lub 18%
- kawałek sera feta
- opcjonalnie pomidorki koktajlowe, suszone pomidory.
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, aż do momentu gdy ciasto będzie elastyczne, jednolite i gładkie. Dzielimy na dwie kule, jedną chowamy do zamrażalki na ''potem", drugą do lodówki na min. 30 minut (im dłużej tym lepiej, będzie smaczniejsza). Ja zrobiłam rano ciasto, więc czekało aż do obiadu w lodówce.
Farsz: Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek i dusimy do momentu, aż szpinak zmięknie. Doprawiamy do smaku pieprzem, zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietanę.
Piekarnik nastawiamy na 180'C z termoobiegiem. Gotowe ciasto rozkładamy w naczyniu do tarty, tak by było przyklejone do niego także po bokach naczynia. Nakłuwamy widelcem ciasto w wielu miejscach i wsuwamy do piekarnika. Pieczemy przez 15minut, wyjmujemy, nakładamy farsz, na farsz drobno pokrojoną fetę i znów do piekarnika na max 15min. Pod koniec pieczenia na chwilkę wysuwamy ciasto z piekarnika i widelcem spłaszczamy kawałki fety.
Przed pieczeniem można na farsz położyć także pokrojone pomidorki – świeże bądź suszone.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (27)
nina
Dodano opinię: 16.09.2015
Od kiedy podajecie dzieciom fetę? Pytam, bo jest dość słona i sama na razie się wstrzymuję.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 18.09.2015
Pozno zaczelysmy podawac.Na pewno po 1,5 roku Fete mozna zastapic mozzarella,kozim serem,czy zwyklym-zoltym.
ola
Dodano opinię: 25.09.2015
Witam, teraz już wiem, czemu tarty w kawiarniach są takie drogie – ugniatanie ciasta wymaga siły i czasu 🙂 Ale warto było – tarta wyszła przepyszna i na pewno to nie nasz ostatni raz (w zamrażarce mrozi się druga porcja:))). My zrobiliśmy z mozarellą i pomidorami suszonymi. A teraz pytanie: do końca nie czuję jeszcze mojego piekarnika i być może ciasto się nie do końca dopiekło (ale i tak było pyszne!!!), ale czy to nie kwestia tego, że szpinak (mrożony) nie został przeze mnie odciśnięty? Jak rozkroiłam ciasto, to fragmentami było jakby mokre/jakby z zakalcem… Pozdrawiam:)))
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 25.09.2015
Na pewno to wina wody ze szpinaku:) Ciasto musi być kruche a nie zakalcowate;)
paaaulinaaa
Dodano opinię: 02.10.2015
wygląda przepysznie.
mam pytanie ogólne: czy jedzenie dla niemowlaka (mój ma 8 miesięcy) trzeba przygotowywać codziennie? Czy można podawać podgrzewane jedzenie (np. rozmrożone albo przygotowane poprzedniego dnia)?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 03.10.2015
Jasne, byle by zachować ogólnie przyjęte zasady higieny – czyli jedzenie nie miało kontaktu ze sliną, nie chodziły po nim muchy, nie stało na słońcu itd:) Na zdrowie:)
doriss
Dodano opinię: 06.10.2015
Moje chłopaki czyli mąz i Makuś wcinali 🙂
Ola
Dodano opinię: 04.01.2016
A tak z ciekawości zapytam dlaczego nie osełka? 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 04.01.2016
Bo jest mniej maślana niż masło hihihi:) A poważnie, osełka nie jest taka twarda jak masło zwykłe, przez co ciasto na tartę też nie będzie takie ”twarde” jak powinno. Tak ja sądzę, bo próbowalam i na zwykłym i na osełce.
Natalia
Dodano opinię: 10.04.2016
Robię drugi raz tą tartę i za każdym razem wychodzi mi zakalec ? dlaczego ? robię ciasto według przepisu, w lodówce jest około 2 godz. I ciągle nie wychodzi 🙁
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 10.04.2016
Ale jak zakalec w kruchym cieście? Dziwna sprawa, a jakie masz masło i mąkę?
Magdalena
Dodano opinię: 10.06.2016
Tarta mistrzostwo 🙂 młodej smakowało bardzo 🙂 dzięki
viola
Dodano opinię: 31.08.2016
Mi również wyszedł straszny zakralec,a zrobiłam wszystko wg przepisu, szpinak dobrze odcisnęłam. To już drugi raz :/
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 03.09.2016
Trudno mi powiedzieć, co jest nie tak. W tym rodaju cista zakalec to dziwna sprawa;/
Magda
Dodano opinię: 12.12.2016
Tarta super, ciasto proste i szybko się robi! Pycha!
Mi nie wyszedł "zakalec" ale bardzo cienkie ciasto raczej jak francuskie 😉 i mokre, ale i tak pyszne.
Paulina
Dodano opinię: 29.12.2016
Masło nie osełko, czyli jakie?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 30.12.2016
Generalnie chodzi o to, by masło miało co najmniej 82% tłuszczu.
Monika
Dodano opinię: 20.03.2017
Mnie też ciasto na dole zrobiło się miękkie od farszu (mimo wszystko smaczne). Następnym razem dłużej będę piekła tartę- 20 lub 30 minut kontrolując stopień zarumienienia, a z farszem wstawię na kilka minut, żeby ser się zapiekł. Ja zrobiłam wersję z suszonymi pomidorami (wrzuciłam je do szpinaku jeszcze na patelni) i mozarellą. Wyszło pyszne. Synkowi najbardziej smakowały ranty 🙂 ale i szpinaku trochę trafiło do buzi 😉
Kamila
Dodano opinię: 03.11.2017
Czy może być z mąki zytniej z pełnego przemiłu (nie mogę jeść pszennej)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 08.11.2017
Powinno byc ok.
Kamila
Dodano opinię: 03.11.2017
Przemiału oczywiscie:)
Ola
Dodano opinię: 13.03.2018
Ja też musiałam spód piec dłużej, ale byłam przygotowana na to, bo moj piekarnik jest specyficzny i wszystko musze w nim wyczuć 😉
Tarta mniaaaaam!
Paulina
Dodano opinię: 09.08.2018
Tarta wyszła przepyszna, ciasto idealne! Dziewczyny, robicie naprawdę wiele dobrego! ? Mam pytanie, jak długo można przechowywać zamrożone ciasto i jak je później rozmrażać?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 09.08.2018
Jak długo… Dłuuugo:) A rozmrażać najlepiej w lodówce.
Ania
Dodano opinię: 17.01.2019
Czy szpinak trzeba najpierw rozmrozić?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 20.01.2019
tak
Mama 1,5 l synka
Dodano opinię: 21.01.2019
MI też wyszedł zakalec:( Ale nałożyłam farsz na surowe ciasto, po czym je zdrapywałam… Ale ogólnie chyba 15 min to za mało na to ciacho. Bo teraz robię drugi raz i mam wrażenie że jeszcze musi się troszkę dopiec 🙂