Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

19 stycznia 2022

Tarta z gruszkami

Tarta z gruszkami czyli idealny deser na sezon na gruchy. Należy z niego korzystac na wszystkie sposoby. A że trwa długo… będzie pyyysznie;). Spód: 1 i 1/4 szklanki maki pszennej 100 g zimnego masła 2 łyżki syropu daktylowego 2 żółtka Mąkę wsyp do miski, dodaj pokrojone w kostkę masło i syrop. Wyrabiaj, aż powstanie konsystencja kruszonki. Dodaj żółtka i nadal...

Tarta z gruszkami czyli idealny deser na sezon na gruchy. Należy z niego korzystac na wszystkie sposoby. A że trwa długo… będzie pyyysznie;).

Spód:

  • 1 i 1/4 szklanki maki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 2 łyżki syropu daktylowego
  • 2 żółtka

Mąkę wsyp do miski, dodaj pokrojone w kostkę masło i syrop. Wyrabiaj, aż powstanie konsystencja kruszonki. Dodaj żółtka i nadal wyrabiaj. Z powstałego ciasta zrób kulę i włóż ją do lodówki na co najmniej 30 minut.

Gruszki:

  • 2-3 niewielkie słodkie gruszki
  • 1 łyżka syropu daktylowego
  • szczypta cynamonu
  • szczypta kardamonu

Gruszki obierz, pozbaw gniazda nasiennego i pokrój np. w paski. Wymieszaj gruszki z syropem, posyp przyprawami i przełóż na patelnię. „Podsmażaj” około 4 minuty, a następnie odstaw do wystygnięcia.

Masa:

  • 100 g miękkiego masła
  • 2 łyzki syropu daktylowego
  • 100 g sproszkowanych migdałów
  • 1 jajko
  • 1 laska wanilii
  • 2 łyżki mąki pszennej

Masło przełóż do miski, dodaj syrop i ucieraj, aż powstanie puszysta masa. Dodaj jajko i nadal ucieraj. Na koniec dodaj ziarenka z laski wanilii, mąkę i sproszkowane migdały. Miksuj do połączenia składników.

Nastaw piekarnik na 180’C z termoobiegiem. Wyjmij ciasto z lodówki. Posmaruj blachę do tarty i wyłóż ją ciastem. Ponakłuwaj w kilku miejscach widelcem. Wyłóż na ciasto masę migdałową, a na niej poukladaj gruszki.

Piecz 30 minut.

Tarta z gruszkami jest mocno słodka, więc jeśli wolisz mniej słodki smak, zmniejsz ilość syropu w gruszkach. Zamiast syropu możesz użyć cukru dla dorosłych i starszych dzieci.

Przepis inspirowany blogiem Kwestia smaku

IMG_1093IMG_1094IMG_1096

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (49)

viola

Dodano opinię: 27.09.2016

czy w miejsce syropu klonowego, mogę użyć z agawy? 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 27.09.2016

Tak.

viola

Dodano opinię: 27.09.2016

a i jeszcze zapomniałam zapytać o migdały. Czy zamiast nich mogę użyć inne orzechy? np włoskie lub nerkowce? albo jakiś mix? z góry dziękuję za odpowiedź 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 27.09.2016

Jasne

Mama Bonia

Dodano opinię: 27.09.2016

Wspaniałe! A ta blaszka do tarty to jaka duża? 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 05.10.2016

Średnica 28cm

kasiac

Dodano opinię: 27.09.2016

piękna tarta!

Malyna

Dodano opinię: 27.09.2016

czy zamiast kardamonu mozna uzyc cukru ? i musi byc ta wanilia ? 😛

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 28.09.2016

Nie popieramy cukru:) Przyprawy kardamon i cynamon mozesz pominąć. 

edyta

Dodano opinię: 28.09.2016

Czy  zamiast syropu klonowego można dodać miód/

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 28.09.2016

Tak.

Mama Ani

Dodano opinię: 29.09.2016

Nie wyszlo 🙁 Pierwszy raz przepis do Was nie wypalil u mnie 🙁 Ciasto pieniło się w piekarniku, wyszła zbita klucha, pełna masła… Jedyny zamiennik jaki zastosowałam, to zamiast syropu klonowego, wszedzie dalam daktylowy. Kurcze tyle pracy, a córka wyjada tylko gruszki… No cóz może brak talentu do ciast…

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 30.09.2016

Nie wiem, co mogło być przyczyną. Może nastepnym razem.

:).

Agata

Dodano opinię: 30.09.2016

Tarta cudna!!! Mamy tylko jedną uwagę: w naszym odczuciu bardzo słodka. Wg mnie połowa podanego w przepisie syropu klonowego – by wystarczyła. Milego dnia!

Julia

Dodano opinię: 30.09.2016

Dziękuję za inspirację! Udała się znakomicie. Pozdrawiam 🙂

Alicja

Dodano opinię: 05.10.2016

Pyszna 🙂 a to moja pierwsza tarta w życiu 😀

Ollala

Dodano opinię: 19.11.2016

Wyśmienita! Użyłam zwykłego masła. Czy klarowane by się sprawdziło?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 21.11.2016

Pewnie tak, ale smak juz inny. 

Magdalena

Dodano opinię: 25.11.2016

Chciałabym upiec to ciasto ale odpadają wszystkie orzechy bo odwiedza nas orzechowy alergik. Czy tarta bez orzechów nie będzie mdła. Pozdrawiam serdecznie.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 30.11.2016

Nie będzie.

Magdalena

Dodano opinię: 14.12.2016

Czy do ciasta można dać całe jajka czy tylko same żółtka? 😉 wiekowo już mamy starsze dzieci

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 15.12.2016

Tak jak w przepisie-żółtka.

Kasia

Dodano opinię: 24.05.2017

Zrobiłam dzisiaj córce na imieniny, wyszła pysznie:)

Asia

Dodano opinię: 02.06.2017

a u mnie też pieniła się w piekarniku :/

Kasia

Dodano opinię: 07.09.2017

Tarty to nie jest moja specjalność niestety dlatego chciałam zapytać przed próbą pieczenia czy nie trzeba podpiekać wcześniej samego spodu przez chwilę i dopiero potem dodać masę ( bo robiły mi się przez to zakalce z ciasta tarty jak wlewałam wszystko od razu) i na jakiej wysokości w piekarniku piec? góra, środek czy na dole? Będę bardzo wdzięczna za radę:*

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 07.09.2017

Ja nie podpiekałam, ale jak sie boisz, podpiecz kilka mińut. Piekłam na środku z termoobiegiem.

Karolina

Dodano opinię: 19.11.2017

Świetna, nie za słodka, bardzo dobra. Rzeczywiście trochę pieniła się w piekarniku, ale i tak wyszła pyszna.

Kasia

Dodano opinię: 10.09.2018

Jeśli pominę migdały to dać więcej mąki? Albo zastąpić np zblendowaną kaszą jaglaną?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 12.09.2018

Tak

Gosia

Dodano opinię: 28.10.2018

a co z tym bialkiem od zoltek na kruche ciasto ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 08.12.2018

Zrób tego dnia jajecznicę i dodaj białko do niej.

Kasia

Dodano opinię: 09.01.2019

Ktoś ma pomysł, jak zamienić masło w masie? Nie jestem przekonana, czy olej kokosowy będzie pasował do gruszek. A może ktoś tak zrobił?

Bogna

Dodano opinię: 08.05.2019

Czy to ciasto na tarte mogę zamrozić? Jeszcze surowe oczywiście.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 18.05.2019

Tak

Agnieszka

Dodano opinię: 02.10.2019

Którą maka bezglutenowa mogę zastąpić pszenna żeby wyszła tarta?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 03.10.2019

ryżową zmieszaną z ziemniaczaną np:)

Magda

Dodano opinię: 07.05.2020

Maka biala orkiszowa bedzie ok?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 07.05.2020

tak

Kasia

Dodano opinię: 30.05.2020

Przepis rewelacja! Też mi się pieniło ale finalnie palce lizać. Dałam jabłka, a zamiast poruszonych orzechów masło orzechowe 100% i troszkę więcej mąki, ale polecam przepis, jest ekstra! Dzięki dziewczyny 🙂

alaantkoweblw

Dodano opinię: 30.05.2020

smacznego:)))

Dorotty

Dodano opinię: 11.10.2020

Woow, rewelacja, pomieszałam gruszki ze śliwkami i nie było za słodkie. Nie miałam migdałów, więc zmieliłam mieszankę orzechów. A najlepszy jest spód: chlebek bananowy z masakrycznyn zakalcem, który dostał drugie życie (z cyklu: porady dla ch*****j pani domu). Dziękuję wam za wasze przepisy, są fantastyczne.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 12.10.2020

Mega

Paulina

Dodano opinię: 13.10.2020

Wyszło przepyszne i nawet nie za słodkie. Niebo w gębie. Do słodzenia dałam miód z własnej pasieki.

Dominika

Dodano opinię: 27.08.2021

czy musi byc wanilia?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.12.2021

Nie

Małgosia

Dodano opinię: 20.01.2022

Czym można zastąpić masło? Mam alergika na bmk? Olej kokosowy? Może inny? Pomocy.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 21.02.2022

Olej kokosowy powinien być ok

Monika

Dodano opinię: 12.04.2022

Czy syrop klonowy można podać 8-miesięcznemu dziecku, zapytam też p daktylowy?czy mogłabym syrop zamienić dojrzałym bananem czy wpłynie to źle na konsystencję?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 20.07.2022

Najlepiej do roku nie używać żadnych słodziw, ale raz nie zawsze i okazjonalnie…

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek