Tarta z gruszkami czyli idealny deser na sezon na gruchy. Należy z niego korzystac na wszystkie sposoby. A że trwa długo… będzie pyyysznie;).
Spód:
- 1 i 1/4 szklanki maki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 2 łyżki syropu daktylowego
- 2 żółtka
Mąkę wsyp do miski, dodaj pokrojone w kostkę masło i syrop. Wyrabiaj, aż powstanie konsystencja kruszonki. Dodaj żółtka i nadal wyrabiaj. Z powstałego ciasta zrób kulę i włóż ją do lodówki na co najmniej 30 minut.
Gruszki:
- 2-3 niewielkie słodkie gruszki
- 1 łyżka syropu daktylowego
- szczypta cynamonu
- szczypta kardamonu
Gruszki obierz, pozbaw gniazda nasiennego i pokrój np. w paski. Wymieszaj gruszki z syropem, posyp przyprawami i przełóż na patelnię. „Podsmażaj” około 4 minuty, a następnie odstaw do wystygnięcia.
Masa:
- 100 g miękkiego masła
- 2 łyzki syropu daktylowego
- 100 g sproszkowanych migdałów
- 1 jajko
- 1 laska wanilii
- 2 łyżki mąki pszennej
Masło przełóż do miski, dodaj syrop i ucieraj, aż powstanie puszysta masa. Dodaj jajko i nadal ucieraj. Na koniec dodaj ziarenka z laski wanilii, mąkę i sproszkowane migdały. Miksuj do połączenia składników.
Nastaw piekarnik na 180’C z termoobiegiem. Wyjmij ciasto z lodówki. Posmaruj blachę do tarty i wyłóż ją ciastem. Ponakłuwaj w kilku miejscach widelcem. Wyłóż na ciasto masę migdałową, a na niej poukladaj gruszki.
Piecz 30 minut.
Tarta z gruszkami jest mocno słodka, więc jeśli wolisz mniej słodki smak, zmniejsz ilość syropu w gruszkach. Zamiast syropu możesz użyć cukru dla dorosłych i starszych dzieci.
Przepis inspirowany blogiem Kwestia smaku
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (49)
viola
Dodano opinię: 27.09.2016
czy w miejsce syropu klonowego, mogę użyć z agawy? 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 27.09.2016
Tak.
viola
Dodano opinię: 27.09.2016
a i jeszcze zapomniałam zapytać o migdały. Czy zamiast nich mogę użyć inne orzechy? np włoskie lub nerkowce? albo jakiś mix? z góry dziękuję za odpowiedź 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 27.09.2016
Jasne
Mama Bonia
Dodano opinię: 27.09.2016
Wspaniałe! A ta blaszka do tarty to jaka duża?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 05.10.2016
Średnica 28cm
kasiac
Dodano opinię: 27.09.2016
piękna tarta!
Malyna
Dodano opinię: 27.09.2016
czy zamiast kardamonu mozna uzyc cukru ? i musi byc ta wanilia ? 😛
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 28.09.2016
Nie popieramy cukru:) Przyprawy kardamon i cynamon mozesz pominąć.
edyta
Dodano opinię: 28.09.2016
Czy zamiast syropu klonowego można dodać miód/
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 28.09.2016
Tak.
Mama Ani
Dodano opinię: 29.09.2016
Nie wyszlo 🙁 Pierwszy raz przepis do Was nie wypalil u mnie 🙁 Ciasto pieniło się w piekarniku, wyszła zbita klucha, pełna masła… Jedyny zamiennik jaki zastosowałam, to zamiast syropu klonowego, wszedzie dalam daktylowy. Kurcze tyle pracy, a córka wyjada tylko gruszki… No cóz może brak talentu do ciast…
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 30.09.2016
Nie wiem, co mogło być przyczyną. Może nastepnym razem.
:).
Agata
Dodano opinię: 30.09.2016
Tarta cudna!!! Mamy tylko jedną uwagę: w naszym odczuciu bardzo słodka. Wg mnie połowa podanego w przepisie syropu klonowego – by wystarczyła. Milego dnia!
Julia
Dodano opinię: 30.09.2016
Dziękuję za inspirację! Udała się znakomicie. Pozdrawiam 🙂
Alicja
Dodano opinię: 05.10.2016
Pyszna 🙂 a to moja pierwsza tarta w życiu 😀
Ollala
Dodano opinię: 19.11.2016
Wyśmienita! Użyłam zwykłego masła. Czy klarowane by się sprawdziło?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 21.11.2016
Pewnie tak, ale smak juz inny.
Magdalena
Dodano opinię: 25.11.2016
Chciałabym upiec to ciasto ale odpadają wszystkie orzechy bo odwiedza nas orzechowy alergik. Czy tarta bez orzechów nie będzie mdła. Pozdrawiam serdecznie.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 30.11.2016
Nie będzie.
Magdalena
Dodano opinię: 14.12.2016
Czy do ciasta można dać całe jajka czy tylko same żółtka? 😉 wiekowo już mamy starsze dzieci
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 15.12.2016
Tak jak w przepisie-żółtka.
Kasia
Dodano opinię: 24.05.2017
Zrobiłam dzisiaj córce na imieniny, wyszła pysznie:)
Asia
Dodano opinię: 02.06.2017
a u mnie też pieniła się w piekarniku :/
Kasia
Dodano opinię: 07.09.2017
Tarty to nie jest moja specjalność niestety dlatego chciałam zapytać przed próbą pieczenia czy nie trzeba podpiekać wcześniej samego spodu przez chwilę i dopiero potem dodać masę ( bo robiły mi się przez to zakalce z ciasta tarty jak wlewałam wszystko od razu) i na jakiej wysokości w piekarniku piec? góra, środek czy na dole? Będę bardzo wdzięczna za radę:*
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 07.09.2017
Ja nie podpiekałam, ale jak sie boisz, podpiecz kilka mińut. Piekłam na środku z termoobiegiem.
Karolina
Dodano opinię: 19.11.2017
Świetna, nie za słodka, bardzo dobra. Rzeczywiście trochę pieniła się w piekarniku, ale i tak wyszła pyszna.
Kasia
Dodano opinię: 10.09.2018
Jeśli pominę migdały to dać więcej mąki? Albo zastąpić np zblendowaną kaszą jaglaną?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 12.09.2018
Tak
Gosia
Dodano opinię: 28.10.2018
a co z tym bialkiem od zoltek na kruche ciasto ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 08.12.2018
Zrób tego dnia jajecznicę i dodaj białko do niej.
Kasia
Dodano opinię: 09.01.2019
Ktoś ma pomysł, jak zamienić masło w masie? Nie jestem przekonana, czy olej kokosowy będzie pasował do gruszek. A może ktoś tak zrobił?
Bogna
Dodano opinię: 08.05.2019
Czy to ciasto na tarte mogę zamrozić? Jeszcze surowe oczywiście.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 18.05.2019
Tak
Agnieszka
Dodano opinię: 02.10.2019
Którą maka bezglutenowa mogę zastąpić pszenna żeby wyszła tarta?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 03.10.2019
ryżową zmieszaną z ziemniaczaną np:)
Magda
Dodano opinię: 07.05.2020
Maka biala orkiszowa bedzie ok?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 07.05.2020
tak
Kasia
Dodano opinię: 30.05.2020
Przepis rewelacja! Też mi się pieniło ale finalnie palce lizać. Dałam jabłka, a zamiast poruszonych orzechów masło orzechowe 100% i troszkę więcej mąki, ale polecam przepis, jest ekstra! Dzięki dziewczyny 🙂
alaantkoweblw
Dodano opinię: 30.05.2020
smacznego:)))
Dorotty
Dodano opinię: 11.10.2020
Woow, rewelacja, pomieszałam gruszki ze śliwkami i nie było za słodkie. Nie miałam migdałów, więc zmieliłam mieszankę orzechów. A najlepszy jest spód: chlebek bananowy z masakrycznyn zakalcem, który dostał drugie życie (z cyklu: porady dla ch*****j pani domu). Dziękuję wam za wasze przepisy, są fantastyczne.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 12.10.2020
Mega
Paulina
Dodano opinię: 13.10.2020
Wyszło przepyszne i nawet nie za słodkie. Niebo w gębie. Do słodzenia dałam miód z własnej pasieki.
Dominika
Dodano opinię: 27.08.2021
czy musi byc wanilia?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.12.2021
Nie
Małgosia
Dodano opinię: 20.01.2022
Czym można zastąpić masło? Mam alergika na bmk? Olej kokosowy? Może inny? Pomocy.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 21.02.2022
Olej kokosowy powinien być ok
Monika
Dodano opinię: 12.04.2022
Czy syrop klonowy można podać 8-miesięcznemu dziecku, zapytam też p daktylowy?czy mogłabym syrop zamienić dojrzałym bananem czy wpłynie to źle na konsystencję?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 20.07.2022
Najlepiej do roku nie używać żadnych słodziw, ale raz nie zawsze i okazjonalnie…