Chciałam ją nazwać tartą dla teściowej, bo to naprawdę świetny szybki obiad, który robi efekt, a nie trzeba się napracować. Czyli… teściowa w szoku, a Wy pachnące i wypoczęte:) Ale nazwałam inaczej… żeby nie było;)
Składniki:
- 1 płat ciasta francuskiego (czytaj skład, polecamy ciasto Frosta)
- 3 pory, biała część, około 20 cm każdy
- 1/2 szklanki groszku mrożonego (może być z puszki)
- 4 ząbki czosnku
- 3 jajka
- 1/4 szklanki kwaśnej śmietany 18%
- 1/4 szklanki słodkiej śmietanki 30%
- 1 łyżka oliwy
- szczypta pieprzu
- opcjonalnie kilka plastrów boczku dla starszych dzieci i dorosłych
- 3 łyżki tartej mozzarelli lub sera żółtego
wykonanie:
Wyjmij ciasto z lodówki, na około 10 minut przed użyciem, by stało się elastyczne. Nastaw piekarnik na 200’C z termoobiegiem. Blaszkę do tarty wyłóż płatem ciasta francuskiego. Zrób dziurki widelcem w kilku miejscach. Obciąż od góry patelnią lub grochem wyłożonym na papierze do pieczenia i podpiecz ciasto około 10 min. Zdejmij obciążenie i piecz jeszcze 5 minut. Wystudź.
Pokrój por na plasterki, czosnek drobno posiekaj. Rozgrzej na patelni oliwę, przełóż por i duś około 1o min. Dodaj czosnek i duś jeszcze 3 minuty. Jeśli użyjesz też boczku, pokrój go drobno i usmaż na chrupko nim dodasz por. Wystudź całość i przełóż na ciasto. Na por rozsyp groszek. Nie musi być rozmrożony.
Wbij jajka do miseczki, dodaj obie śmietany, pieprz i zmiksuj całość. Zalej tartę masą jajeczną i posyp serem. Piecz w 190’C około 30 minut.
Tartę możesz zrobić bez groszku, albo np. zastąpić go pieczarkami.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (0)