Wygląda bardzo kolorowo i efektownie, a wykonanie tego tortu jest naprawdę proste. Uwierzcie mi na słowo!
CIASTO
Najlepiej zacznij od przygotowania CIASTA SZPINAKOWEGO (ja zawsze robię biszkopt dzień wcześniej, wieczorem).
Przygotuj tortownicę o średnicy ok 22 cm. Dno wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj delikatnie olejem i oprósz mąką. Piekarnik nastaw na 170’C z termoobiegiem.
Wykonaj ciasto: szpinak dokładnie umyj i osusz (wyciśnij w dłoniach nadmiar wody). Przełóż do kielicha blendera, dodaj olej i zmiksuj blenderem na całkowitą papkę.
Mąkę połącz z proszkiem i sodą a następnie przesiej do miseczki.
W dużej misce ubij białka na sztywną pianę. Stopniowo cały czas mieszając mikserem dodawaj cukier, ciągle miksując, a następnie po jednym żółtku dalej miksując. Nie spiesz się, im dłużej będziesz ubijać masę, tym lepiej. Zwolnij obroty i dodawaj stopniowo zblendowany szpinak. Odłóż mikser. Teraz dodaj partiami przesianą mąkę, mieszając delikatnie szpatułką. Gotową mieszankę przelej do tortownicy i wstaw do piekarnika na środkowy poziom. Piecz 60 minut, a następnie wyjmij z piekarnika i formy i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Dlatego właśnie robię biszkopt wieczorem, a na drugi dzień resztę.
PRZYGOTUJ KREM:
Do miski przesyp daktyle, zalej szklanką wrzątku i odstaw na 15-30 minut, a następnie wylej wodę i zblenduj na gładki mus same daktyle (z papki która powstała odłóż 1 łyżkę, którą będziesz potrzebować do wiśni później).
Do nowej miski przelej śmietanę i ubij na sztywną pianę (chwilę to potrwa, więc nie wymiękaj po 3 minutach:)).
Do ubitej śmietany dodaj mascarpone i ponownie wymieszaj chwilkę mikserem.
Dodaj cały mus daktylowy (poza tą jedną łyżką) i ponownie wymieszaj. Odstaw krem do lodówki na minimum 30 minut, by znów był chłodny (jeśli latem robisz tort, polecam dodać żelatynę).
Wiśnie przełóż do garnuszka, dodaj 1/3 szklankę wody lub soku z wiśni, 1 łyżkę musu z daktyli i podgrzej. W szklance wymieszaj 1 kopiastą łyżkę mąki ziemniaczanej z odrobioną wody (tyle by mąka się rozpuściła) i wlej do wiśni. Zagotuj i cały czas delikatnie mieszaj, powstanie „kisielowata” frużelina, gdy zacznie przywierać do garnka i gotować się, wyłącz. Przełóż na talerz i pozostaw do ostygnięcia.
Można oczywiście dać po prostu wiśnie,a nie frużelinę, ale tak macie pewność, że nie puszczą za wiele soku w torcie:)
SKŁADANIE TORTU:
Zetnij górę biszkoptu i pokrusz ją na drobne okruszki. Pozostały biszkopt przetnij na dwa blaty.
Każdy z nich obficie skrop sokiem z cytryny.
Pierwszy blat ułóż na talerzu i wysmaruj schłodzonym kremem śmietanowym. (Ile kremu? Na oko:) tak by wystarczyły na cały tort, możesz podzielić sobie rem przed nałożeniem na 2 mniejsze i jedną większą porcję.) Na krem nałóż połowę frużeliny, a następnie przykryj drugim blatem i powtórz czynność. Na frużelinę nałóż jeszcze trochę kremu, wysmaruj również boki tortu kremem i wygładź nożem. Teraz posyp górę i boki zielonymi okruszkami, delikatnie je przyklepując by się przykleiły do tortu.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (259)
Kasia
Dodano opinię: 12.12.2017
Wygląda imponująco! Chciałabym zrobić tort na roczek mojego syna w przyszłym roku, ale niestety jest alergikiem na białka mleka krowiego, jajka, pszenicę i orzechy…. znajdzie się coś dla niego?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 12.12.2017
Hmm może zerknij na blog Mama alergika gotuje, tam na pewno coś znajdziesz:)
czarnulka
Dodano opinię: 13.12.2017
Seriio?? Na wszystko jest uczulony. To, że raz po zjedzeniu jaja dostało wysypki nie oznacza, że jest alergikiem. Nie przesadzajmy. Bo z tego co widzę, to co drugi maluszek nic nie może jeść, bo ma wszystko ma alergie.
Monika
Dodano opinię: 23.05.2020
Minęło co prawda kilka lat od tego komentarza, ale w szoku jestem że można tak kwestionować zdanie innych nie mając pojęcia o alergii.. Moja córka też ma alergie od pierwszej próby z jajkiem – podanie małej ilości skończyło się okropnymi wymiotami a nie tylko lekką wysypką. Całe szczęście że nie próbowałam jeszcze raz, badania wykazały że większe ilości grożą nawet wstrzem anafilaktycznym. Proszę nie oceniajmy jak nie znamy szczegółowo tematu. Przy alergiach naprawdę trzeba postępować ostrożnie 🙂 Pozdrawiam.
halfcat
Dodano opinię: 01.12.2020
Alergie na wiele produktów oczywiście mogą występować, ale akurat w przypadku jajka wymioty po pierwszych próbach podawania zdarzają się często u dzieci i nie wynikają z alergii, tylko z niedojrzałości przewodu pokarmowego. Tak było w naszym przypadku, po kolejnej próbie (po kilku tygodniach) na jaja nie było już negatywnej reakcji.
Daria
Dodano opinię: 12.12.2017
Przepiękny post <3 wy takie śliczne, wszystkie trzy. Kocham was 🙂
Mama-na-obcasach
Dodano opinię: 12.12.2017
Zrobiłam dokładnie ten sam tort na roczek mojej córeczki (pierwszy tort w moim życiu)
Pozdrawiamy
Ola
Dodano opinię: 12.12.2017
Cudownie zielony w tej zimowej szarości 🙂 robię go na 16 stycznia. Nawet sie ostatnio zastanawiałam co by tu za roczek Danusi. Dzieki 🙂
Zosia
Dodano opinię: 12.12.2017
Wszystkiego najlepszego dla Zuzi. Szkoda, że przepis na zielony tort dopiero dziś, bo u nas imprezka na roczek była w sobotę, ale córci zrobiłam kopiec kreta wg Waszego przepisu. Wyszedł pyszny?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.12.2017
na naszym blogu jest przecież kilka przepisów na torty, w książkach kucharskich alanatkowych również:))
Iwonia
Dodano opinię: 12.12.2017
Suuuper jest taki tort. Mam nadzieję że nie zapomne o tym przepisie w maju na 2 urodzinki synka.
Ps. Cudowny blog. ?Gotuje z Wami prawie codziennie. Ale moje dziecko to zadeklarowany niejadek za to rodzice zdrowo jedzą.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.12.2017
Dziękujemy!
Justek
Dodano opinię: 12.12.2017
U nas też bialko mleka, więc taki tort odpada:( a roczek za 6 dni….
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.12.2017
Mleko kokosowe wymień ze śmietaną i po problemie:)
Nanik
Dodano opinię: 12.12.2017
Wygląda tak pysznie, że mam ochotę zrobić go jak najszybciej. Mniejsza o to, że nie mamy w najbliższym czasie żadnych urodzin. Coś się wymyśli.
Wszystkiego najlepszego dla Pannicy 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.12.2017
hahaha, dzięki!
JoannaAnna
Dodano opinię: 12.12.2017
Ten zielony meszek wygląda imponująco, aż trudno uwierzyć że ten kolor może być naturalny. Serio? Naleśniki jagodowe też wyszły mi raczej szare niż fioletowe (choć pyszne). Jeśli rzeczywiście nie dodajcie żadnych barwników ani nie używacie fotoszopa, to skąd tak nierealistycznie piękne kolory?
A przede wszystkim: wszystkiego najlepszego dla Zuzi!
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.12.2017
Asiu, jak widzisz foty nie są w żaden sposób obronione, robione najpierw komórką, a potem cały tort już lustrzanką, ale na zwykłym programie, bez rozjaśniania itd, bo tego nie umiemy:P serio tak na żywo ten tort wyglądał, obiecuję!
a.
Dodano opinię: 13.12.2017
Tort piękny! Koniecznie sobie zapiszę przepis i przy najbliższych urodzinach dzieci taki zrobię 🙂
Cudne są też te ozdoby (renifery i bałwanki) – to jakieś specjalne figurki, czy wydrukowane na grubym papierze? Pochwal się, proszę :))
A dla Zuzi oczywiście STO LAT! Jakie podobne do Ciebie te Twoje dziewczynki 🙂
Pozdrawiam
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.12.2017
To takie patyczki z tekturki i wykałaczek z Netto:) pakowane razem z foremkami papierowymi do muffinek haha za 4zł:P
Dziękuję, przekażę małej zyczenia:)
JoannaAnna
Dodano opinię: 10.02.2018
Zwracam honor. Po próbie generalnej potwierdzam, kolor bajkowy.
JoannaAnna
Dodano opinię: 10.02.2018
Zwracam honor. Po próbie generalnej potwierdzam, kolor bajkowy
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.02.2018
🙂
Patrycja
Dodano opinię: 13.12.2017
Rozumiem że dziecko może taki tort zjeść 😉
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.12.2017
Oczywiście:)
Agnieszka
Dodano opinię: 13.12.2017
Jak on w smaku? Syn wiadomo zje kawałek, resztę goście, więc pytanie czy smakuje jak tort 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.12.2017
Oczywiście że tak:)) Szpinaku nie wyczujesz obiecuję! Na naszym blogu masz do wyboru jeszcze kilka tortów:)
Emilia
Dodano opinię: 13.12.2017
Znacie śmietanę 30% bez karagenu??
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.12.2017
Mówisz, masz: https://czytajsklad.com/smietanki-30/
https://czytajsklad.com/e-407-karagen-sciaga-w-odcinkach/
Basia
Dodano opinię: 14.12.2017
Zrobiłam testowo przed styczniowymi urodzinami córki.
Po pierwsze sukces, bo w ogóle mi wyszedł (raczej nie odnoszę sukcesów w kuchni?).
Po drugie zaskoczył mnie obłędnie zielony kolor.
A po trzecie jest bardzo smaczny ? W biszkopcie w ogóle nie czuć szpinaku, a krem nie jest za slodki, przyjemnie czuc kwasne wisnie. Tylko następnym razem zrobię więcej kremu.
Wielkie dzięki za przepis! U nas polana Smerfów?
gek
Dodano opinię: 15.12.2017
A czym można zastąpić cukier brązowy nierafinowany? (dla tych którzy nie chcą go wprowadzać?) Może być ksylitol albo cukier kokosowy? W jakiej ilości?
Z góry dziękuję za pomoc, gdyż szukam jakichś świątecznych wypieków dla córeczki
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 17.12.2017
Możesz wymienić na cukier kokosowy.
gek
Dodano opinię: 16.12.2017
Zamieściłam komentarz, ale gdzieś zniknął. Chciałam zapytać czym można zastąpić wskazany przez Was cukier w tym przepisie? Czy może by ksylitol lub cukier kokosowy? Jeśli tak to w jakiej ilości? Z góry dziękuję Wam za pomoc. Mam nadzieje, ze tym razem komentarz nie zniknie.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 17.12.2017
ksylitol nie nadaje się dla dzieci poniżej 3 r.ż. Tak, możesz dac cukier koko, też pół szklanki, ale cukier nierafinowany brązowy jest równie spoko jak koko, a tańszy.
Justek
Dodano opinię: 16.12.2017
No mleko kokosowe można wymienić ze śmietanką, ale serek mascarpone też jest pochodną mleka, więc raczej też odpada…
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 17.12.2017
Możesz całkiem pominąć nabiał zamiast niego dając samo mleko koko. Tu nasz tort na roczek Alicji bez nabiału, proszę : https://alaantki.mda.pl/tort-owocowy-z-bita-smietana-kokosowa/
Ewa
Dodano opinię: 17.12.2017
Cukier w przepisie dla rocznego dziecka?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 17.12.2017
Tak, w torcie na 12 osób minimum, pół szklanki nierafinowanego, a nie zwykłego białego cukru, by biszkopt wyrósł. Coś w tym strasznie złego?:) Dziecko 12 miesięczne zje może z tortu kilka kęsów, ile więc cukru zje?:)
Ewa
Dodano opinię: 20.12.2017
A na co można zamienić mąkę ziemniaczaną?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 23.12.2017
Cieżko, bo ona fajnie zagęszcza do konsystencji kisielu.
Ewelina
Dodano opinię: 07.12.2018
mąką ryżową, też świetnie wychodzi
Paulina
Dodano opinię: 29.12.2017
Tort wyszedł przepiękny, a czy smaczny okaże się jutro. Zalaczyla bym zdjęcie, ale nie widzę takiej możliwości? Nie wiem, dlaczego, ale nie wyrósł mi biszkopt i musiałam upiec dwa 🙂 dziękuję za fajny przepis!
Marta
Dodano opinię: 04.01.2018
Witam, zbliżają się pierwsze urodziny mojego syna. Chciałabym upiec ten tort. Czy mogę nasączyć sokiem z pomarańczy?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 05.01.2018
tak
Karolina
Dodano opinię: 04.01.2018
Tort w smaku wyszedł dobry tylko nie wyrósł tak jak ten na zdjęciu i z wierzchu był brązowy. I tu pojawia się moje pytanie co mogło pójść nie tak. To ważne bo wcześniej to była próba generalna a teraz będę piekła tort właściwy. Może mój piec jakoś bardziej grzeje…. mogę obniżyć temeraturę? Czy lepiej z tym nie kombinować. Albo skrócić czas pieczenia? I co mogłam zrobić źle że tak słabo wyrósł? Może dodać więcej proszku do pieczenia?
Karolina
Dodano opinię: 08.01.2018
Zrobiłam tort jeszcze raz. W połowie wyłączyłam termoobieg ale i tak biszkopt był brązowy. Tyle że mniej brązowy niż poprzednio…..
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 11.01.2018
Ale jak, cały brązowy? Czy tylko wierzch?
Karolina
Dodano opinię: 04.01.2018
A może szpinak był zbyt mokry?
Paula
Dodano opinię: 07.01.2018
Pyszny i naprawdę prosty torcik 😉 polecam. Uwielbiam Wasze przepisy! Wasz blog i książki bardzo mi pomagają w rozszerzaniu diety synka. Pozdrawiam ?
Karolina
Dodano opinię: 09.01.2018
Właśnie robię biszkopt na jutro. Dziewczyny na liście składników jest łyżeczka skórki z cytryny a w opisie wykonania nie. Co z robić z tą skórką?
Karolina
Dodano opinię: 09.01.2018
Na zdjęciu zobaczyłam żeby dodac do ciasta po prostu ? mój pierwszy tort i to od razu na roczek Synka ? oby się udał ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 10.01.2018
Do biszkoptu pod koniec.
Karolina
Dodano opinię: 10.01.2018
Zdaje się, że on właśnie niewiele rośnie 🙂 to raczej mikro torcik 🙂 właśnie wczoraj upieklam i też się zdziwiłam. Rozmawiam z koleżanką, która również go piekła i to samo… Myślała, że nie wyrósł, upiekla drugi i wyszło to samo ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 11.01.2018
O nie, on powinien urosnąć, albo za krótko ubijany, albo zimne składniki, albo piekarnik nie rozgrzany, albo okres;) czynników może być wiele, ale on rośnie jak biszkopt.
Agnieszka
Dodano opinię: 10.01.2018
Świetny przepis. Czy jednak wiśnie można zastąpić innymi owocami? Coś by zamiast nich pasowało?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 10.01.2018
Maliny, truskawki, hmm borówki, ananas.
Marta
Dodano opinię: 11.01.2018
Chyba coś mi nie wyszło, a tort potrzebny na sobotę.
Ciasto było bardzo gęste. Musiałam je wykładać łyżka. Slabo wyroslo.
Jaka powinna być konsystencja surowego ciasta?
Czy to dlatego nie wyrosło bo było za gęste?
Marta
Dodano opinię: 12.01.2018
Po rozkrojeniu biszkopt okazał się jednak wyrośnięty 🙂 ale blaty wyszły mi cienkie, może mam większą tortownicę.
Zrobiłam więcej kremu zgodnie z sugestią w jednym z komentarzy. A i tak trochę zabraklo na pokrycie fruzeliny.
Biszkopt w smaku pyszny, krem zaskakująco pyszny 🙂 Mam nadzieję że w całości będzie równie zachwycający.
Pozdrawiam 🙂
Marta
Dodano opinię: 15.01.2018
W całości smakuje super 🙂
Polecam ten tort z czystym sumieniem.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 29.01.2018
Hmm. nie mam pojęcia, ale konsystencja powinna być raczej taka puchata, lekka, nie ciężka i b. gęsta.
Justyna
Dodano opinię: 22.01.2018
Tort upieklam i wyszedł: wiosennie zielony, zaskakująco lekki, pachnący lasem, naprawdę łatwy, Przepiękny!!! Hip hip hurra! Niech żyją dzieci i ich torty!
Marta
Dodano opinię: 26.01.2018
Super sprawa! Tort wyszedł IDEALNY!!! Powzięłam się zrobienia mojego pierwszego tortu w życiu na pierwsze urodziny syna (raz kozie śmierć 😉
Dzięki dziewczyny za przepis 🙂
Ania
Dodano opinię: 29.01.2018
Witam czy te bałwanki na patyczkach dostanę teraz w netto czy kupiła je Pani w innym okresie 😉 ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 29.01.2018
NIe mam pojęcia, b. rzadko tam bywam.
Yo
Dodano opinię: 05.02.2018
zwykła biała mąka pszenna czy może być graham?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.02.2018
Graham odpada, lepiej zwykła lub ewentualnie orkiszowa.
Beata
Dodano opinię: 09.02.2018
Gdy zobaczyłam ten tort to powiedział, że muszę go zrobić ? i dzisiaj zrobiła na pierwsze urodziny córeczki ? jutro częstowanie. Podczas smarowania było dużo chętnych do oblizywaniu. Także smaczny ? jest ?
Justyna
Dodano opinię: 15.02.2018
Witam
Zrobiłam na próbę ten torcik wczoraj i wyszedł smaczny. Chcę go powtórzyć na najblizszą sobotę na urodziny córki. Kiedy powinnam go zrobić? Biszkopt np w piątek rano, a tort wieczorem? Czy tort w dniu imprezy, a biszkopt w piątek?
Mam tylko problem z tym biszkoptem, bo jak zawsze rośnie mi głównie w środku, przez co poszczególne części są niższe. Wydaje mi się, że u mnie wizualnie jest mniej kremu i jest ciemniejszy. Nie ma takich warstw ladnych jak u Pani.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 15.02.2018
Uważam, że jest piękny, czasem to wina piekarnika, że nierówno piecze, przed wsadzeniem do pieca wygładz górę ciasta, może to cos pomoże. Biszkopt możesz upiec wieczorem dzień wcześniej, na drugi dzień rano zrob cały tort, by na popołudnie był idealny:)
olgaolgaolga
Dodano opinię: 17.02.2018
Zrobiłam go właśnie na pierwsze urodziny synka. Okruszki wyszły brązowe – dlatego polecam odciąć górę biszkopta „na straty”, a kolejną warstwę wykorzystać na posypkę. Czyli trzeba zrobić po prostu trochę więcej samego ciasta. A jutro zobaczymy, czy smaczny – chociaż z tego co podjadłam wychodzi, że owszem:)
Malwina
Dodano opinię: 10.03.2018
Wyszedł super smaczny i zieloniutki robilam z mrozonego szpinaku tak 250g
?
ania
Dodano opinię: 20.03.2018
co z tym olejem rzepakowym w składnikach na ciasto – czy to nie pomyłka?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 16.04.2018
nie, to nie jest pomyłka:)
Jola
Dodano opinię: 21.03.2018
Dobry wieczór 🙂
Chciałam podziękować za inspirację – tort jest rewelacyjny! Co prawda wnętrze (masy i owoce) zrobiłam wedle własnego uznania jednak przepis na biszkopt wzięłam z pani strony. Wyszedł przepyszny i tak żywo zielony że wyglądał jak malowany 🙂
Pozdrawiam!
Ola
Dodano opinię: 23.03.2018
Świetny tort i jaki efektowny! U nas w wersji z jagodami. Mąż powiedział, że najlepszy tort, jaki jadł 🙂 synek też zajadał 🙂
A do tego zdrowy, przecież to porządna porcja warzyw, więc można zjeść dwa kawałki 😀
Jula
Dodano opinię: 10.12.2019
Ola, czy użyłaś mrozonych jagod, a jesli tak, to czy je rozmrażałaś? I czy to były 2 szklanki czy jakieś inne proporcje? Będę wdzięczna za podpowiedź, bo zamierzam niedługo zrobić ten tort, a wydaje mi się, że jagody będą bardzo fajnie pasować.
Gabriela
Dodano opinię: 24.03.2018
Super przepis:) właśnie skończyłam robić ten tort dla synka na pierwsze urodziny:) niestety coś mi poszło nie tak i ciasto mało wyrosło ale na szybko zrobiłam biszkopt kakaowy i będzie ciasto mieszane 🙂
Ola
Dodano opinię: 30.03.2018
Czy myślicie, że zamiast wiśni mogłabym dać agrest?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 30.03.2018
Będzie oryginalnie, ale próbuj, może wyjść smacznie.
Ola
Dodano opinię: 30.03.2018
Sprobuje, zobaczymy 🙂
Natalia
Dodano opinię: 07.04.2018
Czytałam, że serek mascarpone można wymienić na mleko kokosowe ze śmietaną? Mleko czy mleczko kokosowe? I w jakich proporcjach? 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 26.04.2018
Mleko koko takie o stałej konsystencji z puszki. Jedna puszka, max dwie na zapas będą ok.
Ania
Dodano opinię: 20.04.2018
Tort ze szpinakiem to trochę profanacja ;D. Ale pomysł bardzo kreatywny 😉
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 20.04.2018
Szpinaku czy tortu? :D:D:D spróbuj, przekonasz się jaki jest smaczny!
Kasia
Dodano opinię: 01.05.2018
Można zamiast cukru brązowego dodać cukier kokosowy?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 11.05.2018
Tak, ale nieco zmieni on smak.
Agnieszka
Dodano opinię: 11.05.2018
Przyznam się, że bałam się tego tortu…, szpinakowy…? krem z daktylami…? kiedy po wyjęciu z piekarnika ciasto miało bardzo intensywny zapach szpinaku, a frużelina okazała się bardzo kwaśna, pomimo łyżki masy daktylowej, pomyślałam „nikt tego nie zje”…
Efekt końcowy bardzo mnie zaskoczył, od wyglądu (ten zielony kolor!) do pyyyyszneeego smaku 🙂
Tort zniknął zanim się zorientowałam 🙂
Dziękuję 🙂
Kasia
Dodano opinię: 21.05.2018
W zasadzie odkąd moj Synek się urodził wiedzialam, ze tort na roczek zrobię mu sama 🙂 Udało się! Dzięki za przepis.
Tort jest pyszny, bardzo efektowny i łatwy w wykonaniu.
Basia
Dodano opinię: 10.07.2018
Czy można zastąpić wiśnie świeżymi malinami? Czy może maliny się tu za bardzo nie nadają, bo się rozlecą?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 03.08.2018
Nadają się.
Paula
Dodano opinię: 12.07.2018
Czytalam już wyżej, że nie jestem jedyna z problemem ciemnego brązowego biszkoptu 🙁 Góra cała brązowa, w środku na szczęście zielony, ale to bardziej szmaragdowy niż taka piękna żywa zieleń jak u Pań czy nawet na zdjęciach innych w komentarzach. Ciasto już nawet w misce nie było tak zielone 🙁 Czy mogłyby mi Panie podpowiedzieć, a może ktoś z czytających się orientuje, co jest tego przyczyną? 🙁 z góry bardzo dziękuję ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 25.11.2018
Może to kwestia szpinaku? może są jego różne odmiany hm. trudno mi na to odp.
Kinga
Dodano opinię: 24.07.2018
Hej, ile żelatyny dodać do kremu??
Ewa
Dodano opinię: 02.08.2018
Czy mogę zrobić biszkopt w czwartek wieczorem, w piątek wieczorem zrobić krem i złożyć całość, aby tort był na sobotę po południu?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 03.08.2018
Tak
Kinga
Dodano opinię: 06.08.2018
Rozpuściłam 1,5 łyżki żelatyny i było ok. Tort pycha! Zielony biszkopt wyszedł niski wiec dorobiłam kakaowy.
Hania
Dodano opinię: 31.10.2020
Taka wersja podoba mi się nawet bardziej. Poda Pani przepis na kakaowy biszkopt tu wykorzystany?
Ewa
Dodano opinię: 11.08.2018
Udał się! Wyszedł pycha!
alaantkoweblw
Dodano opinię: 12.08.2018
Przepiękny!!
Hanna
Dodano opinię: 18.08.2018
Ten tort to prawdziwa petarda! Mąż robił na roczek córki, lekki, pyszny i piękny?
Monika
Dodano opinię: 14.10.2018
Super przepis! dziękuję za inspirację , lekko zmodyfikowałam biszkopt, bo potrzebowałam wiecej porcji, ale nie mialam tyle szpinaku, stąd u mnie 200g ale na 5 jaj i 260g mąki 🙂 krem – wszystko x2 🙂 dekoracje drewniane z „KiK” 🙂 Córka zachwycona, goście lekko zdumieni z racji szpinaku, ale oczarowani smakiem! serdecznie polecam przepis
Monika
Dodano opinię: 14.05.2020
Moniko, czy reszta składników biszkoptu była jak w przepisie? ?
Emilia
Dodano opinię: 17.10.2018
Dziękuję! Zrobiłam i udało się! Synek był już nieco napełniony obiadem i wysmarował tortem całą tackę krzesełka (i moje włosy) ale dziadkowie byli zachwyceni. Wyszło smacznie i efektownie.
Magdalena
Dodano opinię: 21.10.2018
Nasz torcik 🙂 pyszny! Zmienilam tylko krem na taki z mleczka kokosowego i syropu daktylowego plus eko dzem z czarnej pozeczki. Mniam.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 23.10.2018
Woooow piękny!
Kasia
Dodano opinię: 10.11.2018
Witam, w którym momencie dodać do biszkoptu skórkę, cytryny
alaantkoweblw
Dodano opinię: 21.11.2018
do ciasta przed pieczeniem, jak juz piana będzie wmieszana.
Roksana
Dodano opinię: 29.11.2018
Witam nie jestem mistrzem kulinarnym ale ten przepis chyba jest za trudny dla mnie ;)korzystam z waszych przepisów prostych i moja Lena zachwycona. Nie ukrywam że na roczek chciałam bym jej upiec torcik może polecacie jakiś łatwiejszy przepis ?;)
Roksana
Dodano opinię: 29.11.2018
Witam. Nie jestem mistrzem kulinarnym, ale chyba ten przepis jest dla mnie za trudny;( moja Lenka uwielbia wasze przepisy prostsze i mama też hehe. Na roczek bardzo bym chciała jej upiec torcik ale ten to dla mnie agmagedon;D czy możecie polecić jakiś przepis na tort łatwiejszy ?;)
alaantkoweblw
Dodano opinię: 30.11.2018
https://alaantki.mda.pl/category/przepisy-blw/zdrowe-slodycze/inne-slodkosci/
https://alaantki.mda.pl/tort-owocowy-z-bita-smietana-kokosowa/
Roksana
Dodano opinię: 01.12.2018
Dziękuję będę próbować któregoś 😉
Gosia
Dodano opinię: 06.12.2018
Witam . Jakiej mąki bezglutenowej mogę użyć?
Ola
Dodano opinię: 09.12.2018
Hmmm, a mi nie urósł. Robiłam 4 razy i każdy skończył się moją porażką. Ciasto płaskie i twarde. Robiłam zgodnie z przepisem. Ktoś ma może pomysł dlaczego mi ciasto nie wychodziło?
Gosia
Dodano opinię: 10.12.2018
Witam ? Jakiej mąki bezglutenowej najlepiej użyć?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 10.12.2018
ryżowa plus ziemniaczana, ale nie obiecują że na pewno wyjdzie taki jak na pszennej.
Gosia
Dodano opinię: 19.12.2018
Rewelacja! Goście byli zachwyceni ?
Elwira, Janusz i mały Mikołaj.
Dodano opinię: 25.12.2018
Drogie Panie, dziękujemy za ten przepis !!! :-*
Najlepszy na świecie tort jaki w zyciu jadłam. Syn zjadł ze smakiem cały kawałek:-)
Zdjęcie średniej jakości, ale ważne, że się udało:-)
Pozdrawiamy serdecznie i życzymy sukcesów.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 28.12.2018
Dziekujemy❤️?
Kamila
Dodano opinię: 02.01.2019
Tort pyszny, biszkopt wyszedł niski ale to chyba dlatego że mogą tortownica ma 26cm. Góra wyszła brązowa ale w środku zieloniutki. Brakło mi kremu na boki tortu… Wszystko robione według przepisu. Najważniejsze że smakował choćby nie wyglądał 🙂
Ola
Dodano opinię: 03.01.2019
Czy biszkopt moze byc z cukrem kokosowym?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 07.01.2019
raczej tak, aczkolwiek trzcinowy lepiej zachowuje się w biszkopcie:)
Sylwia
Dodano opinię: 09.01.2019
Tort był przepyszny!! Nawet Pradziadek, który nie przepada za takimi „wynalazkami” wziął dokładkę 🙂
Polecam teraz wszystkim ten przepis.
Ula
Dodano opinię: 08.02.2019
Czy w tym przepisie również rzucamy cieplym biszkoptem?:)
alaantkoweblw
Dodano opinię: 09.02.2019
możesz, ja czasem rzucam:)
Malwa
Dodano opinię: 13.02.2019
Dziękuję za super przepis…świetne zdjęcia i cenne wskazówki. Dla tych, którzy są jeszcze przed 'zieloną przygodą’ w rozmiarze 26 cm również posłużę radą a mianowicie ilość składników na biszkopt podwoiłam (x2), na krem dałam x2,5 natomiast frużelinę wg oryginalnego przepisu. Biszkopt wyszedł aromatyczny, krem idealnie pokrył całość łącznie z bokami a frużelina mimo iż cienka warstwa…nadała wystarczającą kwasowość. Podsumowując, nadmienię jeszcze… dając jednocześnie nadzieję innym współtowarzyszkom kobiecego losu…:) To się może udać!…pomimo okresu;) Na dowód załączam zdjęcia…w środku daleko mu do ideału ale nie zagłębiajmy się w szczegóły;) Jeszcze raz dziękuję za ten przepis i wiele innych. Korzystamy, smakujemy i serdecznie pozdrawiamy, Malwina i Kalina
alaantkoweblw
Dodano opinię: 14.02.2019
Wow ależ zdjęcie!
Monika
Dodano opinię: 14.05.2020
Malwa, czy podwajałaś również olej i cukier? Będę wdzięczna za odpowiedź ?
Malwa
Dodano opinię: 14.02.2019
Dziękuję za super przepis, świetne zdjęcia i cenne wskazówki (nie tylko a propos tego tortu ale tak ogólnie: )). Dla tych którzy dopiero zamierzają rozpocząć swoją 'zieloną przygodę’ w rozmiarze 26 cm (tortownica) posłużę pewną radą a mianowicie ilości składników na biszkopt podwoiłam (x2), na krem x2,5 natomiast frużelina wg oryginalnego przepisu. Biszkopt wyszedł aromatyczny, kremu spokojnie starczyło na dokładne pokrycie góry i boków a frużelina mimo cienkiej warstwy nadała wystarczającej kwasowości. Jednym słowem udało się! pomimo okresu;) chociaż robiłam ten tort z drżącym sercem i wypiekami na twarzy:) Także…Drogie Współtowarzyszki kobiecego losu…nie poddawajcie się!;) Jeszcze raz dziękuję za ten przepis i za wiele innych, korzystamy i smakujemy. Serdecznie pozdrawiamy, Malwina i Damian z córką Kaliną.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 14.02.2019
Dziękujemy za twój cenny komentarz Malwino:)))
Kasia
Dodano opinię: 20.02.2019
A ja mam takie pytanko, czy przy tym biszkopcie ze składników x2 wydłużyłaś czas pieczenia, czy według przepisu? ?
Malwa
Dodano opinię: 15.02.2019
Przepraszam za zdublowany komentarz ale próbowałam zamieścić go 2 razy a nawet 3 ponieważ się nie wyświetlał. Rozumiem że pojawiają się z pewnym opóźnieniem…? Pozdrawiam
alaantkoweblw
Dodano opinię: 18.02.2019
Tak, są zatwierdzane
Kami
Dodano opinię: 18.02.2019
Jutro zabieram się za biszkopt, w środę reszta. Mam tylko jedno pytanie: czy zamiast wiśni można dać borówki? Mam akurat zamrożone 😉 jeżeli tak, to czy ilości składników, żeby powstała frużelina, będą takie jak przy wiśniach? ?
Malwa
Dodano opinię: 23.02.2019
Kasiu, o ile dobrze pamiętam to biszkopt siedział w piekarniku może 5-10 min dłużej ale jakoś specjalnie nie przedłużałam czasu pieczenia. Na oko i sprawdziłam na koniec patyczkiem czy aby napewno jest w środku upieczony.
Aga
Dodano opinię: 26.02.2019
Witam! Dziękuję za przepis. Szykuję się do wykonania tego tortu na roczek synka, ale nie mam termoobiegu ? da radę upiec ten biszkopt na tej opcji „góra dół”? Jeżeli tak, to na którym poziome piec i w ilu stopniach? Będę wdzięczna za odp.?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 06.03.2019
hmm nie wiem, nie testowałam biszkoptu na takiej opcji, mam nadzieję, że wyjdzie. Trzymam kciuki:)
Magda
Dodano opinię: 28.02.2019
Witam, ile potrzeba soku z cytryny do nasączenia obu biszkoptów tj. ma to być sok z jednej cytryny? Jeżeli tak, to czy wystarczy go do nasączenia?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 11.03.2019
Możesz zmieszać 1/2 szklanki wody z 1 cytryną, chodzi o to by nadać biszkoptom kwaśny i mokry charakter:)
Monika
Dodano opinię: 05.03.2019
U nas pierwsze urodziny synka i pierwszy w życiu tort mamy zaliczony, wyszedł piękny i pyszny:) mały zjadł całą porcję:D.
Robiłam w tortownicy 26 cm, ilość ciasta na biszkopt ok, ale następnym razem podwoje ilości składników na krem ponieważ wg mnie było go za mało.
Meg
Dodano opinię: 11.03.2019
Pyszny! Efekt wizualny piorunujący. Dzięki za inspirację!
Justyna
Dodano opinię: 24.03.2019
Rewelacja! Polecam gorąco.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 24.03.2019
Wow! Piękny!! Gratulacje!
MadziaLenka
Dodano opinię: 26.03.2019
Zastanawiam się jak Panie niektóre piszą że wychodzi nie zielony, ja jeszcze nie robiłam ale mam w planie zrobić na roczek we wrześniu, a jakby tak dodać różdżki smaku helpa szpinakowa poprawiło by kolor? tylko ile dac i czy nie zepsuło by proporcji składników w biszkopcie?
Ola
Dodano opinię: 26.03.2019
Czy do biszkoptu musi być cukier (sacharoza), czy mogą być sproszkowane daktyle? Czy cukier pełni tu jakąś dodatkową funkcję oprócz smaku słodkiego? Jestem zielona, jak ten tort jeżeli chodzi o pieczenie 🙂
Pozdrawiam!
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.03.2019
Może być.
Paulina
Dodano opinię: 29.03.2019
A gdyby poslodzic biszkopt bananami?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 09.06.2019
To będzie cięzki i mokry, może wyjść zakalec
Ola
Dodano opinię: 02.04.2019
A czy na wieksza liczbe ludzi mozna zrobic dwa biszkopty i zrobic wyzszy ten tort? Albo wiekszej srednicy blaszka i podwoic skladniki?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.04.2019
tak
Kasia
Dodano opinię: 06.04.2019
Witajcie 🙂
Jestem na 1 etapie, zrobiłam biszkopt i pękł… Za bardzo wyrósł chyba ..co zrobiłam źle? Za dużo proszku do pieczenia?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 09.04.2019
woowwww, ale mutant:D nie przesadziłaś właśnie z proszkiem? A może masz mniejszą formę?
Marta
Dodano opinię: 18.04.2019
Czy coś zamiast wiśni? Maliny, truskawki? Będzie równie ok?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 26.04.2019
jasne, także mango, truskawki:)
Kasia
Dodano opinię: 17.05.2019
Czy daktyle można zastąpić wisniami kandyzowanymi lub czym ewentualnie innym?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 13.06.2019
morelami;)
Natalia
Dodano opinię: 10.06.2019
Wczorajsze dzielo. Biszkopt co prawda nie wyrósł spektakularnie i musialam dorobić drugi (z karobem). Krem sie zważył – chyba kwestia pasty daktylowej. Zrobilam drugi z dodatkiem niewielkiej ilości cukru pudru trzcinowego i poszło. Zamiast wiśni – sezonowe truskawki.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 13.06.2019
hahahaah, opis i zdjęcie epickie:)) Może upał nie był najlepszym doradcą:) Smacznego!
Kinga
Dodano opinię: 17.06.2019
Pysznosci. Wczoraj swietowalismy 1 urodziny. Goscie zachwyceni, zrobilam z truskawkami I jagodami 🙂
alaantkoweblw
Dodano opinię: 17.06.2019
Piękny tort!:))))
Marta
Dodano opinię: 15.12.2020
Piękny tort, piękne zwięrzątka!! Cudowny pomysł! Gdzie można takie dostać? :))) Wykorzystałabym ten pomysł. Właśnie przymierzam się to tego tortu na 1 roczek 🙂
zlamatka
Dodano opinię: 03.07.2019
Pytanie bo nie jestem mistrzem pieczenia. Mam biszkopt niski ale luz. Problem jest taki że teściowa zużyła serek i śmietanę i mam coconut cream… Czy myślicie że mogłabym ja ubić razem z pastą z daktyli oraz dać wiórki kokosowe? Taki zimowy tort latem haha? Dzieki
alaantkoweblw
Dodano opinię: 05.08.2019
nie wiemy co to jest ten krem z kokosu:) ale zapewne już sobie świetnie poradziłaś?:)
Sylwia Z.
Dodano opinię: 04.07.2019
Mam blaszkę o wymiarach 26 cm, jak zmodyfikować przepis żeby wyszło dobrze? Ktoś pisał o podwojeniu składników, ale to wszystkich? Łącznie z proszkiem, soda, olejem, cukrem itp.?
Zaraz roczek!
Dodano opinię: 20.08.2019
Mogę dodać czereśnie zamiast wiśni?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 21.08.2019
tak
Anna
Dodano opinię: 26.08.2019
Tort pyszny a efekt zielonego mchu nieziemski. Robiłam próbę przed roczkiem we wrześniu. Zrobiłam połowę z wiśniami (mrożonymi) a połowę z borowkami. Obie połowy pyszne ale wiśnie dodają całości tego lekko kwasnego smaku i polecam jeżeli ktoś chce zamienić wiśnie na inne owoce to wybierajcie te kwaskowe (chyba że ktoś lubi bardziej słodko ;-p) Co do kremu – ponieważ nie lubię bitej śmietany, dodałam więcej serka mascarpone. Wyszedł super. Tak, trochę za mało ;p Biszkopt – jakby ktoś chciał zamienić cukier na kokosowy – hmmm- kiedyś do ubitych bialek dodałam cukier kokosowy i z piany zrobiła się brązowa woda białkowa. Może ktoś miał inne doświadczenia?
Tort polecam. Efekt zieleni super, smak rewelacja. Już nie mogę się doczekać jak goście zareagują na taki niecodzienny tort 😀
Na zdjęciu tort próbny więc nie przystrojony. No i widać że kremu zabrakło ;p
Michalina
Dodano opinię: 21.09.2019
Czy można upiec biszkopt bez sody?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 11.10.2019
ten nie. musi byc soda.
Linda
Dodano opinię: 12.10.2019
Ja też zrobiłam na roczek córki- z mango, bo córcia lubi. Ciekawe połączenie. Tort bardzo smaczny wyszedł. Dziękuję za ten i wiele innych przepisów!
alaantkoweblw
Dodano opinię: 14.10.2019
Pieeeeekny!
Olushka
Dodano opinię: 02.11.2019
Wow lepsza wersja „leśnego mchu” na pierwsze urodziny był leśny mech. A na drugie będzie ten ♥️♥️♥️ Pysznie wyglada.
Ps. Jak znaleść „swoje” ulubione przepisy? Jestem tu nowa i za cholewke nie mogę znaleźć. ?
Kasia
Dodano opinię: 11.11.2019
Dziękuje za przepis. Pozdrawiam
W przypadku mojego piekarnika czas pieczenia 60 min był za długi.
Olga
Dodano opinię: 23.12.2019
Tort petarda! Zrobiłam wszystko x2 (ale pół biszkoptu nie użyłam) i frużelina u nas była maliny plus czereśnie. Sztos!
P.s. podziwiam dziewczyny które robią torty próbne 😀
Dominika
Dodano opinię: 26.12.2019
Wspaniały przepis! Tort wyszedł
Idealnie. Pyszny, efwktowny. Ja tylko zrobiłam krem z podwójnej porcji, bo miałam większą -24cm tortownicę
Dziękuje !
Karolina
Dodano opinię: 11.01.2020
Troszkę kremu brakło na brzegi ? będziemy się zajadać za 3 godzinki ☺️
Danka
Dodano opinię: 16.01.2020
Pyszny. Na pierwsze urodziny zrobione i solenizant jadł i jadł. Extra
Magdalena
Dodano opinię: 24.01.2020
Dzień dobry! Mam pytanie, zrobiłam biszkopt, upiekłam go wczoraj. Dzisiaj miałam zrobić krem, przygotować tort, aby był gotowy na jutrzejsze przyjęcie. Urodziny jednak zostały przełożone na dzień później. Teraz pytanie – czy z biszkoptów nic się nie stanie, jeśli upiekłam go w czwartek, a będę go szykować w sobotę, a jeść w niedziele? Jeśli tak, jak najlepiej go przechować??
alaantkoweblw
Dodano opinię: 22.03.2020
Za długo. nie będzie tak smaczny i miękki.
Ilona
Dodano opinię: 26.01.2020
Dziewczyny! Torcik jest genialny! Bardzo łatwy przepis wyszedł od razu bez żadnych prób 😉 wszystkim gościom i synkowi bardzo smakował! Dziękuję za ten przepis!
Ilona
Dodano opinię: 26.01.2020
Dziewczyny! Bardzo dziękuję za ten przepis! Torcik wyśmienity! Wyszedł bez problemów! Wszystkim gościom i Jubilatowi bardzo smakował! Jeden z najlepszych tortów jakie kiedykolwiek jadłam!
Izabela
Dodano opinię: 17.02.2020
Czy można dać wiśnie ze słoika?
Jeśli tak to muszę je odcedzić? Wycisnąć z soku?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 20.02.2020
Można i odcedź
Aga
Dodano opinię: 26.02.2020
Mam i ja ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 26.02.2020
Piękny!
Kamila
Dodano opinię: 18.03.2020
Piekny tort, ale tak sie zastanawiam… potrzebuje zrobic tort rozowy dla dziewczynki… czy da sie w jakis sposob uzyskac podobny efekt ale wlasnie w kolorze rozowym ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 22.03.2020
Nie robiłyśmy.
Agnieszka
Dodano opinię: 22.04.2020
A co z tą skórka cytryny co jest wymieniona w składnikach?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 24.04.2020
dodaj do ciasta w trakcie mieszania piany z białka
Mama Jasia
Dodano opinię: 03.05.2020
Tort wyszedl pyszny!! Dziekujemy za przepis. Pychotka!!! Zamiast wisni dalam same maliny do kremu, zeby sobie troszke ulatwoc zadanie. Nastepnym razed sprobujent a wisniami.
Mama Jasia
Dodano opinię: 03.05.2020
Tort wyszedl pyszny!! Dziekujemy za przepis. Pychotka!!! Zamiast wisni dalam same maliny do kremu, zeby sobie troszke ulatwic zadanie. Nastepnym razem sprobujemy z wisniami.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 03.05.2020
Przepiękny!!
aga
Dodano opinię: 08.05.2020
Hej, piękny tort! Planuję go zroić na urodziny synka, za chwilę ma roczek. Czy na blachę 28cm pomnożyć składniki 1,5x? Jak myślicie, wystarczy? Ma być 17 osób i obawiam się że tortownica 22 cm mi nie starczy..
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.06.2020
1,5 porcji będzie ok
Dorota
Dodano opinię: 13.05.2020
Tort pyszny, dziecko tylko mówiło „miami, miami” i mruczało. Zamieniłam mus daktylowy w kremie na odrobinę cukru pudru, bo nie jestem fanką daktyli.
Monika
Dodano opinię: 17.05.2020
Ciasto typu zielony mech nie wychodziło mi NIGDY. To wyszło idealne, tort cudowny. Masa z większej ilości u mnie, przełożenie z dżemu porzeczkowego bc. Daktyle nadają super posmaku słodkości. Serdecznie polecam ?
Bogusia
Dodano opinię: 19.05.2020
Dzień dobry.
Czy zamiast namoczenia i zmiksowania suszonych daktyli mogę zmiksować świeże?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 30.05.2020
tak
Ania
Dodano opinię: 20.05.2020
Czy ja dobrze rozumiem przepis? Że do ubitej piany z białek mam wmiksować cukier a potem żółtka? A czy wtedy ta piana się nie rozwali? Często w innych przepisach ciastowych właśnie na koniec delikatnie dodaje się pianę z białek…. Nie jestem mistrzem kulinarnym a właściwie antytalenciem. Proszę o wskazówki 🙂
alaantkoweblw
Dodano opinię: 30.05.2020
tak, dobrze rozumiesz.
Mama
Dodano opinię: 30.08.2020
Ja każdy biszkopt piekę właśnie w ten sposób że do piany dodaję cukier, potrm żółtka a potem delikatnie mąkę i nigdy mnie nie zawiódł ten sposób
Dorota
Dodano opinię: 02.06.2020
Przepis super, wszystko się udało ? Tort czeka już w lodówce na solenizanta ? pozdrawiam serdecznie ??
alaantkoweblw
Dodano opinię: 17.06.2020
Wszystkiego najlepszego
Dorota
Dodano opinię: 02.06.2020
?
Ola
Dodano opinię: 02.07.2020
Witam. A jeśli mam tortownicę 24 cm, to zwiększać ilość składników?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 03.07.2020
Bez zwiększenia wyjdzie ciut niższy, jak zwiększysz 1,5raza będzie wyższy.
Monika
Dodano opinię: 13.07.2020
Czy ten biszkopt trzeba czymś skropić?
W przepisie na tort czekoladowy jest napisane żeby skropić herbatą a tutaj nic nie widzę. Czy bez skropienia nie będzie za suchy?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 15.07.2020
Można nasączyć, żeby był bardziej wilgotny, choć ten rodzaj biszkoptu jest mniej zwarty i jeszcze trochę nasiąknie od masy.
Karo
Dodano opinię: 19.08.2020
Tort idealnie wpisał się w leśny temat imprezy, syn – Jerzyk – zajadał się, goście pod wrażeniem wyglądu, zieleń biszkoptu jak z prawdziwego leśnego mchu, jedynie kremu wyszło ciut jakby za mało, ale efekt i tak był 🙂
alaantkoweblw
Dodano opinię: 24.08.2020
Wszystkiego najlepszego dla Jerzyka
Kasia
Dodano opinię: 23.08.2020
Wyszedł rewelacyjnie. Goście zachwyceni ??
Na tortownicę 30 cm sugerując się komentarzami zrobiłam 3x ciasto i 4x krem, ilości idealne., tort ogromny ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 24.08.2020
wow, imponujący i wygląda przepieknie
Hania
Dodano opinię: 31.10.2020
A z erytrytolem wyjdzie? W okolicy wszędzie brak cukru trzcinowego. ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.11.2020
Powinno wyjść.
Marysia
Dodano opinię: 24.11.2020
Czy tort można wykonać w czwartek żeby podać w piątek i w sobotę? Kończę pracę późno w piątek a gości mamy w piątek i sobotę dlatego najbardziej pasowałoby mi zrobić go w czwartek wieczorem, ale nie wiem czy w sobotę nadal będzie dobry? Pozdrawiam 🙂
alaantkoweblw
Dodano opinię: 07.12.2020
Powinien być dobry. Dobrze go zabezpiecz, żeby nie przeszedł zapachami z lodówki.
Natalia
Dodano opinię: 25.11.2020
Cześć Dziewczyny, robilam wszystko wg przepisu i tortownica także 22 cm średnica ale biszkopt wyszedł mi niski ? za mało proszku dalam czy coś słabo ubiłam? ? Pozdrawiam
alaantkoweblw
Dodano opinię: 07.12.2020
Ciężko powiedzieć. A jak mieszałaś po dodaniu mąki? To należy zrobić łyżką/ szpachelką delikatnie tylko tyle, by się dobrze mąka rozprowadziła.
Joanna
Dodano opinię: 25.12.2020
Pierwszy tort który zrobiłam w życiu i wyszedł bosko! Naprawdę pyszny, wyglądał bardzo efektownie i smakował bardzo całej rodzinie a synek też bardzo zadowolony. Dostałam mnóstwo pytań o przepis. Serdecznie polecam ten przepis
alaantkoweblw
Dodano opinię: 28.12.2020
Jest cudny
Natalia
Dodano opinię: 16.01.2021
Udało się! Pierwszy w życiu tort na roczek córki ? jutro tylko ozdobie i będzie można jeść ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.02.2021
Wszystkiego najlepszego
Ada
Dodano opinię: 21.01.2021
Pierwszy raz zrobiłam tort, wyszedł piękny i naprawdę pyszny. Zrobiłam 2x więcej kremu niż w przepisie ? i jak dla mnie było idealnie. BARDZO Wam dziękuję za ten przepis.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 24.01.2021
pozdrawiamy:))
Ola
Dodano opinię: 27.01.2021
Tort chce podać w niedziele kiedy powinnam go wykonać czy całosc w sobote?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.02.2021
Najlepiej dzień wcześniej.
Ada
Dodano opinię: 29.01.2021
Hej! A czy mogę użyć cukru kokosowego?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.02.2021
Tak.
aniutka33
Dodano opinię: 31.01.2021
Wyszedł cudny. U nas sama góra tortu (śr 16cm) z tego przepisu że śmietaną kokosową i frużeliną wisniowo-malinową. Proporcje na taki mały torcik idealne. Mchu wystarczyło na obsypanie całego tortu. Roczniak się zajadał. Dół tortu klasyczny. Polecam.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.02.2021
Wszystkiego najlepszego 🙂
Ela
Dodano opinię: 07.02.2021
Zrobiłam na próbę, bo roczek za miesiąc. Tort pyszny, super się prezentuje. Jedynie biszkopt mi nie wyrósł. Może następnym razem pójdzie lepiej? ledwo zdążyłam zrobić zdjęcie… tak szybko znikał?
Agusiek
Dodano opinię: 11.02.2021
Hej a można użyć dżem wiśniowy zamiast frużeliny z wiśni?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 15.04.2021
Oczywiście.
Paulina
Dodano opinię: 24.02.2021
Nie wyszło 🙁 wszystko zgodnie ze wskazówkami a biszkopt nie wyszedł. Nie wyrósł 🙁
alaantkoweblw
Dodano opinię: 13.05.2021
niestety biszkopt bywa kapryśny
Roksana
Dodano opinię: 27.03.2021
Witam,
Przygotowuje sie do pierwszych urodzin coreczki I moim wyzwaniem bedzie upieczenie pierwszego w zyciu tortu I upatrzylam sobie wlasnie ten.
Bardzo sie stresuje, bo doswiadczenia zero a czasu za malo na probe.
Moj piekarnik ma opcje tylko gora z termoobiegiem. Czy w tym wypadku czas pieczenia bedzie taki sam jak Pani podaje ?
Pozdrawiam!
alaantkoweblw
Dodano opinię: 15.04.2021
Trzeba skontrolować 5-10min wcześniej.
Karolina
Dodano opinię: 28.03.2021
Dzięki wielkie za przepis. Torcik jak marzenie ??
alaantkoweblw
Dodano opinię: 15.04.2021
Piękny. 100lat, zdrowia, duzo radości i miłości
Asia
Dodano opinię: 28.04.2021
Hej:)Czy można użyć do kremu gotowego syropu z daktyli zamiast miksować je na mus?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 24.05.2021
Mus jest gęstszy niż syrop. Trzeba ostrożnie dodawać, by konsystencja była odpowiednia
Wiola
Dodano opinię: 06.05.2021
Zrobiłam! Tort piękny i pyszny. Moja rodzina jak usłyszała że robię tort ze szpinaku zachwycona nie była ale gdy spróbowali byli bardzo pozytywnie zaskoczeni ? super przepis ??
alaantkoweblw
Dodano opinię: 24.05.2021
Piękny 🙂 Sto lat z okazji roczku.
Kawka
Dodano opinię: 29.05.2021
Dzień Dobry, świetny przepis! Czy mozna zamrozić kawałek tortu, gdyby jednak nie udało się skonsumować całego?:)
alaantkoweblw
Dodano opinię: 01.06.2021
Mrożenie tortu raczej odradzamy- ciężko będzie utrzymać formę po rozmrożeniu.
Ewa
Dodano opinię: 26.07.2021
Długo zastanawiałam się, czy piec tort bo mój piecyk nie ma termoobiegu i żyje własnym życiem a o blenderze nie wspomnę ?
Odważyłam się i nie żałuję! Tort był przepyszny! Polecam
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.12.2021
Ale cudo
Magda
Dodano opinię: 14.10.2021
Jaka Średnica toru?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.12.2021
We wpisie jest 22cm tortownica- zaraz na początku przepisu.
Aga
Dodano opinię: 07.02.2022
Tort wyszedł pyszny, synek był zachwycony. Polecam 🙂
Mama Natalia
Dodano opinię: 07.02.2022
Dziś ma roczek moja córka, wczoraj świętowaliśmy i chciałam zrobić wszystko bez cukru (także brązowego czy kokosowego) bo nie chcę, ok, raz nie zawsze, ale ja się obawiam że jak raz by coś dostała to już byłaby równia pochyła. Zrobiłam tym razem też tort z waszego przepisu na ciasto marchewkowe, tzn podwoiłam proporcje i do tortownicy tylko bez orzechów (dla synka 2 lata temu z orzechami i uznałam że ciasto wychodzi za ciężkie,bez orzechów super), przekroilam na 3 blaty bez problemu, nasaczylam sokiem pomarańczowym,masa – śmietanka, mascarpone, słodzona odrobinę syropem klonowym plus mus z mango, do srodka tortu pomarańcze w kawałkach (mega to pasuje!), a na wierzch maliny i borowki, wyszło ekstra, także polecam bardzo! Jak któraś mama nie chce tortu z cukrem to to jest świetna alternatywa!
Justyna
Dodano opinię: 04.03.2022
Czy z tego ciasta można zrobić muffiny?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 09.08.2022
tak
Ewka
Dodano opinię: 20.05.2022
Szklanka ma u Was 200 czy 250ml?
Piekłyście na kratce czy na blasze? Ma to jakieś znaczenie?
Robiłam tort już kilka razy i równiez mi nie wychodzi 🙁 albo zakalec albo nie wyrasta albo jest brązowy i po jego obkrojeniu nie mam czym posypać na wierzch bo wizualnie byłby to zgniły mech 😛
alaantkoweblw
Dodano opinię: 03.08.2022
250ml, forma stawiana na kratce
Kinga
Dodano opinię: 21.07.2022
Szklanka ma 200 czy 250 ml? 🙂
alaantkoweblw
Dodano opinię: 03.08.2022
250ml
Ewa Stefani
Dodano opinię: 03.09.2022
Bardzo dziękuję za przepis, zrobiłam z podwojonej ilości składników, wyszedł super👍🏻🎂☺️A w listopadzie będę piekła tort dla przedszkolaka, już się nie mogę doczekać 😃
alaantkoweblw
Dodano opinię: 10.10.2022
Wszystkiego najlepszego. Tort wygląda bosko.
Agnieszka
Dodano opinię: 24.03.2024
Zrobiłam go na pierwsze i drugie urodziny synka, tort pewniak 🙂 – zawsze wychodzi. Zamiast wiśni dodaję miks mrożonych czerwonych owoców. Za każym razem (przez kolor i to z czego jest zrobiony) robi efekt WOW 🙂