Tort śmietankowo-malinowy
TYLE TEKSTU I ZDJĘĆ? TO NA PEWNO TRUDNY TORT!?! (nic bardziej mylnego – obiecuję!)
Czas leci zdecydowanie za szybko. Dopiero co Ala się urodziła, a już kończy dwa lata. Z tej okazji przygotowałam dla niej i gości tort. Chciałam, by był wyjątkowy. Połączyłam ciemny (kakaowy) biszkopt, z lekko kwasnymi porzeczkami i malinami. Wszystko w połączeniu z kremem z bitej smietany i mascarpone. Mmm, musicie spróbować.
By ułatwić Wam przygotowanie tortu, zrobiłam mnóstwo zdjęć i napisałam osobiste wskazówki, jak krok po kroku wykonać dzieło:) Od razu pierwsza dygresja – w przepisie pojawia się cukier i cukier puder. ZŁOOO:)) Wiadomo, że zło, poza tortami, na naszym blogu nie znajdzieci przepisów z cukrem, ale jak już nieraz podkreślałyśmy z Anią, jesteśmy zwyczajnymi mamami, dbamy o nasze rodziny, ale nie popadamy w skrajności:) Tzn? Raz nie zawsze, dwa razy nie wciąż. Więc okazjonalnie, a dziś właśnie nastała taka okazja upiekłam tort z dodatkiem cukru. Oczywiście możecie zamienić go na stewię (ja nie przekonałam się do jej smaku) lub syrop daktylowy (jescze nigdy nie udał mi się biszkopt z syropem, więc więcej próbować nie zamierzam:).
No to co, zaczynamy?
KROK 1 – CIEMNY BISZKOPT
ja zawsze piekę dzień wcześniej, Wam też polecam tak zrobić
Składniki:
- 6 jaj nie z lodówki! (osobno białka i żółtka);
- 6 pełnych (ale nie kopiastych) łyżek mąki pszennej tortowej (czyli troszkę więcej niż 3/4 szklanki);
- 4 pełne łyżki kakao (u mnie deco moreno czy jakoś tak:));
- prawie 3/4 szklanki cukru.
tortownica 24cm, wyłożona na spodzie papierem do pieczenia,
piekarnik na 160’C z termoobiegiem.
Mąkę i kakao połącz, wymieszaj i przesiej. W płaskim, szerokim garnku lub misce, ubij białko na sztywną pianę. Sprawdź czy na pewno jest sztywna zakładając sobie garnek na głowę:) Dobra, bez żartów, skupmy się:)
Do ubitych białek, dodawaj stopniowo cukier, po jednej łyżce, cały czas mieszając mikserem, a następnie po jednym żółtku wciąż mieszając. Ubijaja jeszcze chwilę, tak by masa była puszysta i jednolita. Nie spiesz się. Wyłącz mikser, nie będzie Ci już potrzebny.
Do ubitej masy powoli, partiami przesypuj przesianą mąkę i kakao, mieszając delikatnie drewnianą łopatką. Zanurzaj łyżkę głęboko i podnoś, dostarczając masie cały czas powietrza. Powoli mieszaj i dodawaj kolejne partie mąki i kakao.
Przelej delikatnie masę do tortownicy, wyrównaj powierzchnię i piecz na środkowym poziomie piekarnika ok 30-35 minut, sprawdź patyczkiem czy ciasto jest gotowe (drewniany patyczek będzie suchy). Następnie wyjmij blachę z piekarnika i zrzuć na podłogę z wysokości swoich kolan. Nie martw się, biszkopt dzięki temu nie opadnie, ”odgazuje się” tylko:). Podnieś formę, delikatnie wyjmij biszkopt i połóż go na wilgotnej ścierce spodem do góry.
Wystudzony biszkopt przekrój struną lub nożem na 3 równe blaty.
Jeśli zostawiasz biszkopt na noc, przykryj go papierem śniadaniowym by nie był rano suchy:)
Skrót:
KROK 2 – TORT
Składniki (niektóre od razu z przygotowaniem ich):
- 4 szklanki świeżych malin (umyte i suche);
- 3/4 szklanki herbaty roiboos (zaparzyć i zostawić do przestygnięcia);
- 6 czubatych łyżek konfitury z czarnej porzeczki (ja miałam domowej roboty, rozejrzyjcie się w sklepach za taką z dobrym składem);
- serek mascarpone 500ml – mocno schłodzony!
- śmietana 30% 3 x 330ml – mocno schłodzona! (ja kupiłam w Biedronce, ale może być inna, odradzam President, ma kwaskowy posmak;/);
- 4 łyżeczki zwykłej żelatyny (jesli nie ma upałów możecie pominąć, ale w smaku jest niewyczuwalna więc dla pewności polecam dodać) + wrzątek.
- do osłodzenia tortu możecie dać cukier puder (sami uznacie podczas wsypywania ile chcecie go zużyć) lub syrop daktylowy (ile syropu?- to też zależy od Was, podczas mieszania z masą śmietanową próbujcie czy jest wystarczająco słodka).
(syrop daktylowy= szklankę posiekanych, suszonych daktyli zalej gorącą wodą i odstaw na minimum pół godziny. Następnie odsącz z nadmiaru wody, zblenduj w wysokim blenderze na gładki krem, dodaj trochę wody by był rzadszy. Ale nie za dużo, ma pozostać gęsty i w miarę gładki).
- do posypania boków: u mnie 1/2 szklanki wyłuskanych orzechów ziemnych bez soli+ 1/2 szklanki orzechów laskowych, ale lepiej smakują same ziemne (zblendować w szerokim pojemniku blendera na drobne kawałeczki). Jeśli wolisz nie używać ochechów zamień je na dwa opakowania płatków migdałowych lub wiórki kokosowe.
- 1 nektarynka lub brzoskwiania do ozdoby.
Do dzieła!
1.Każdy z blatów biszkoptu połóż oddzielnie i obficie skrop herbatą. Wykorzystaj całą zaparzoną porcję.
2. Zadecyduj na czym tort będzie stał, umieść pierwszy blat biszkoptu na talerzu czy paterze i posmaruj go 3 łyżkami konfitury (patrz na zdjęcia). Drugi blat połóż obok i również posmaruj go 3 łyżkami konfitury. Trzeci blat pozostaw nieposmarowany.
3. Przygotuj krem, który posłuży do posmarowania środka tortu:
Zagotuj trochę wody w czajniku. Do szklanki wsyp 2 łyżeczki żelatyny, dodaj 4 łyżki wrzątku, wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia (raz na jakiś czas zamieszaj, by nie powstały grudki). Od razu przejdź do kolejnej czynności: Do szerokiego garnka lub miski wlej dwie mocno schłodzone śmietany 30% (łącznie 660ml), ubijaj na dużych obrotach na krem. Gdy będzie już sztywna, dodaj 1/2 opakowania mascarpone (jakieś małe 250g), dalej mieszaj mikserem. Teraz dodaj 2 łyżki syropu daktylowego lub cukru pudru, mieszaj dalej mikserem (sprawdź czy taka słodkość Ci odpowiada, jeśli nie – dodaj więcej syropu/cukru) i wymieszaj. Powoli wlewaj ostudzoną (nie zimną!) żelatynę, wymieszaj mikserem i wstaw garnek do lodówki.
4. Przygotuj krem, który posłuży do posmarowania wierzchu i boków:
Zagotuj trochę wody w czajniku. Do szklanki wsyp 2 łyżeczki żelatyny, dodaj 4 łyżki wrzątku, wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia (raz na jakiś czas zamieszaj, by nie powstały grudki). Od razu przejdź do kolejnej czynności: Do szerokiego garnka lub miski wlej trzecią (ostatnią) mocno schłodzoną śmietanę 30% (330ml), ubijaj na dużych obrotach na krem. Gdy będzie już sztywna, dodaj 1/2 opakowania mascarpone (250g), dalej mieszaj mikserem. Teraz dodaj 2 łyżki syropu daktylowego lub cukru pudru, mieszaj dalej mikserem (sprawdź czy taka słodkość Ci odpowiada, jeśli nie-dodaj więcej syropu/cukru) i wymieszaj. Powoli wlewaj ostudzoną (nie zimną!) żelatynę, wymieszaj mikserem i wstaw garnek do lodówki.
Uff, no to teraz musisz zagęścić ruchy:
5. Wyjmij pierwszy krem z lodówki, nałóż połowę kremu na pierwszy (czyli dolny blat biszkoptu, posmarowany konfiturą) i równo go rozprowadź. Na wierzch poukładaj maliny, śmiało, ma być ich dużo. Układaj je bokiem i dociskaj, tak by choć do połowy były zanurzone w kremie. Przykryj biszkopt drugim blatem i rozprowadź na nim resztę kremu, ponownie nałóż maliny. Przykryj trzecim blatem.
6. Wyjmij drugą, przygotowaną porcję kremu z lodówki i rozprowadź go na wierzchu i bokach tortu. Nie przejmuj się jeśli krem lekko spływa, rękoma lub nożem przyklepuj:) go do boków. Nie przejmuj się nierównościami, wygładź je szerokim nożem, a następnie boki posyp orzechami, a górę udekoruj wg uznania lub tak jak ja: malinami i kawałkami brzoskwini/ nektarynki.
Szybko wstaw tort do lodówki i pozostaw na 2-3 godziny zanim podasz go gościom.
GOTOWE:))
Prawda, że nie było wcale tak trudno? CZEKAM NA ZDJĘCIA WASZYCH TORTÓW I KOMENTARZE jak Wam smakowało:)
A tak my świętowaliśmy 2 urodziny Alicji:)
Na drugi dzień został jeszcze kawałek do kawki:)
Macie ochotę na inny tort? Zapraszam tutaj
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (144)
M_M
Dodano opinię: 27.07.2015
Mniam!
1) Czy do śmietankowej masy potrzebna jest śmietana (kwaśna), czy śmietanka (słodka)?
2) Jaki masz patent na obklejanie boków tortu orzechami? 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 28.07.2015
Odpowiadam:)
1) słodka- śmietana kremówka płynna 30% którą można ubić;
2)nakładam na dłoń trochę orzeszków i przyklepuję, część spada, zgarniam z dołu i znów posypuję:) Jest przy tym trochę bałaganu:)
M_M
Dodano opinię: 28.07.2015
Dziękuję 🙂
paulina
Dodano opinię: 11.07.2020
a mnie sie zwazyl krem po dodaniu zelatyny 🙁
Justyna
Dodano opinię: 19.01.2021
dodaj do gotowej żelatyny łyżkę kremu i dopiero wlewaj, powinno pomóc 🙂
nina
Dodano opinię: 28.07.2015
Wiem, że nazwa wskazuje na maliny, ale jakie jeszcze owoce można wykorzystać? Myślę nad tortem pod koniec września i nie wiem, czy znajdę jeszcze jesienne maliny.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 29.07.2015
Myślę, że możesz użyć inne lekko kwaskowe owoce np. wiśnie. Ja lubię świeże owoce w torcie, ale np. wiśnie (dobrze rozmrożone, nie puszczające juz soku) dobrze się sprawdzą w środku, w sumie maliny rozmrożone też. Z dostępnych we wrześniu owoców mogą być jakieś miękkie gruszki, mango,itp. Raczej nie ma ograniczeń, pomyś co pasuje smakiem do ciemnego kakaowego biszkoptu najlepiej wg Ciebie. Owoce muszą być takie by nie puszczały soku.
nina
Dodano opinię: 29.07.2015
Dzięki, zobaczę jakie owoce będą dostępne i coś na pewno wybiorę, a mango to świetny pomysł, bo jest przepyszne!
Świetnie napisany przepis, przy robieniu tortu takie szczegółowe wskazówki są baardzo przydatne.
Pytanie do czytelniczek: któraś próbowała może jednak słodzić czymś innym niż cukier? Udał się komuś biszkopt na syropie daktylowym? Pytam, bo bardzo usilnie przekonuję moich rodziców i rodzinę (za każdym razem próbują wcisnąć dziecku ciasto, rurkę z kremem czy serek homogenizowany mocno słodki – ćwiczą moją cierpliwość), że cukier to narkotyk i nie chcę teraz go użyć, bo wyjdę na hipokrytkę, chcę zachować spójność 😉
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 29.07.2015
Możesz użyć stewii, jednk dla mnie jej smak jest hmm dziwny. Spróbuj zrobić biszkopt z tym syropem, dodaj do przepisu 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, może wyjdzie:)
nina
Dodano opinię: 28.09.2015
Dziewczyny, tort wszystkim bardzo smakował, choć nie był tak piękny jak Wasz. A z tą stewią sobie darowałam, dałam mniej cukru do biszkoptu niż w przepisie, a krem słodzony syropem daktylowym.
Muszę dodać, że trochę się namęczyłam z ubijaniem śmietanki, mocno się chlapała i krem wyszedł trochę rzadszy niż Wasz, ale co tam.
Dziękuję za bardzo szczegółowy przepis, te zdjęcia i dokładny opis bardzo pomogły. Pozdrawiam Was ciepło!
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 28.09.2015
Wow! Piękny jest:))) My również pozdrawiamy:)
Magda
Dodano opinię: 31.07.2015
STO LAT DLA ALI 🙂 a torcik wygląda smakowicie 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 07.08.2015
Dziękujemy:)
Róża&Szymek
Dodano opinię: 31.07.2015
Dziś jest ten dzień! pierwszy raz biorę się za robienie tortu 😛
Dam znać jak poszło…chyba, że wyjdzie kabaret na paterze 😀
Takie jedno p[ytanko – mąż kupił President 30% ale tą gęstą nie kremówke. Nada się czy muszę zrobić kurs do sklepu? 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 31.07.2015
Nie polecam tej śmietany. Właśnie taką kupiłam, owszem ona się ubije i da się z nije zrobić ten tort, ale ona nie jest taka smaczna wg mnie jak normalna kremówka:) Powodzenia! Czekam na relację:) Pamietaj by dobrze schłodzić śmietanę:)
Róża&Szymek
Dodano opinię: 31.07.2015
Ok już chłopina zasuwa po kremówkę 😉
póki co przebrnęłam przez biszkopt…ale mój antytalent kuchenny już dał o sobie znać 😛
dałam rade ale po przebojach …piekłam 3x spody zamiast jednego pokrojonego bo pierwsza próba skończyła się fiaskiem :p
ale obiecałam sobie, że się nie poddam! lecimy dalej
Gosia
Dodano opinię: 31.07.2015
Właśnie wstawiłam biszkopt do piekarnika:) mam nadzieję, że wyjdzie dobry [zawsze mam stresa przy biszkopcie:)] a torcik powstaje na urodziny synka 🙂 pozdrawiam dam znac jak wyszedł
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 07.08.2015
No i jak Małgosiu? Tort się udał?
Docia
Dodano opinię: 07.08.2015
a biszkopt bez kakao tez bedzie ok?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 07.08.2015
Jeśli nie uzyjesz kakao, to dodaj zamiast niego tyle samo mąki ziemniaczanej.
Docia
Dodano opinię: 10.08.2015
ok, a jeszcze jedno – biskzopt jest bez proszku do pieczenia? wyrosnie?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 10.08.2015
Ten tak, ale nic się nie stanie jeśli dodasz max 1 łyżeczkę proszku dla swojej pewności. Najważniejsze by postępować wg instrukcji i dobrze ubić białka. Uwaga, w tym upale może być ciężko:)
Karolina Bryś
Dodano opinię: 11.08.2015
piekny tort naprawde choc spodziewalam sie ze jednak panie zastapia czyms cukier. no i nie lubimy zelatyny. tort z zeszlego roku byl znacznie ciekawszy 🙁 pozdrawiam i szukam inspiracji dla nas gdzies indziej
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 11.08.2015
Podałyśmy zamienniki cukru w biszkopcie i kremie (nam smak stewii nie odpowiada, ale może Pani lubi, więc moża zastąpić nią, lub innym słodziwem. Co do żelatyny- również napisałam, że nie jest konieczne jej użycie, można pominąć albo dać agar. Pozdrawiamy:)
Karolina Bryś
Dodano opinię: 12.08.2015
wiem, ze moge uzyc stewii. Ale wkradl sie blad bo napisaly panie ze mozna uzyc stewii ale ile? stewia jest kilkukrotnie slodsza od cukru. gwarantowane wymioty po 3/4 szkl na jeden biszkopt, to bedzie tak slodkie ze ja podziekuje. nie rozumiem skoro panie prowadza blogi od takiego dlugiego czasu i nie widzialam cukru nigdzie w przepisach co mi sie zawsze podobalo, zawsze byla jakas jakas zdrowa alternatywa, a tu na tort urodzinowy dla dwulatki (to na prawde bardzo male dziecko) jest sporo cukru. nie wiem czy panie wiedza jak szkodliwy jest bialy cukier. jesli w jedzeniu ma chodzic tylko o smak to mozna sobie odpuscic i od razu isc do cukierni 🙂 wysililabym sie bardziej na zrobienie czegos naprawde zdrowego, z reszta dlaczego caly blog jest zdrowy a ten tort jest typowy jak na setkach innych stron?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.08.2015
Co do stewii- ja mam w domu sypką, na opakowaniu której napisane jest 1 łyżeczka stewii= 1 łyżeczka cukru. Co do ilości cukru 3/4 szklanki na jeden biszkopt, który przecina się na trzy – tort starczy na ok 14-16 osób, moje dziecko 2 letnie zjadło zaledwie pół kawałka:) Czy to nadal tak wiele cukru w jej brzuszku? Nie sądzę. W komentarzu na początku instrukcji wykonania dodałam swoją adnotację nt. cukru. Rozumiem Pani zdziwienie, ale jak już wspomniałam -raz nie zawsze, dwa razy nie wciąż. I tyle tłumaczenia:)
Paulina
Dodano opinię: 13.08.2015
Jak długo schodzi z przygotowaniem tortu? Imprezka w sob popoludniu, zrobic jutro?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 14.08.2015
Biszkopt dzisiaj radze upiec. A od rana resztę (max godzina powinna wystraczyć jutro na kremy i dekoracje)
Agnieszka
Dodano opinię: 13.10.2015
Jaką tortownica jile cm?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.10.2015
około 24 cm
Magda B
Dodano opinię: 20.10.2015
Czy na roczek można podać maluchowi? Czy lepiej zrobić biszkopt bez kakao?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 21.10.2015
Jeśli obawiasz się o kakao, użyj karobu.
karola
Dodano opinię: 26.12.2015
Dziękuję!! Wyszedł fantastyczny i naprawdę szybko się go robi 🙂 Polecam 🙂
Gosia
Dodano opinię: 24.03.2016
a ja mam takie pytanie. Czy ananas bedzie ok? w tym torcie jak i w tym z mlekiem kokosowym. Chodzi mi o to ze ananasa czy kiwi do galaretki sie nie daje to nie stezeje czy tu nie jest podobnie ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 28.03.2016
Raczej dałabym mango, lub inny mniej kwaskowy owoc, obawiam się, że jedna z ananasem może nie wypalic.
Paulina
Dodano opinię: 14.04.2016
Czy zamiast stewii lub cukru można wykorzystać ksylitol?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 14.04.2016
Tak.
Aga
Dodano opinię: 14.04.2016
Czym można obtoczyć tort zamiast orzechów ?
I czy można te maliny wewnątrz tortu zastąpić borówkami amerykańskimi (dla urozmaicenia) ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 14.04.2016
Wiórkami kokosowymi, migdałami.
Aga
Dodano opinię: 17.04.2016
Zrobiłam i się pochwalę 🙂
Estera
Dodano opinię: 04.05.2016
Nam wyszedł boski!!! Nieskromnie przyznaję, ale wszyscy naprawdę się zajadali! Nie znalazłam malin, zamieniłam je na mango i borówkę amerykańską. Miałam trochę mniejszą tortownicę, więc biszkopt piekłam 2x (jeden przkroiłam, drugi był pojedynczy) i zmniejszyłam ilość składników do kremu – serek 250 g zamiast 500 i 2 śmietany zamiast 3. Pierwszy raz w życiu piekłam tort i jestem zachwycona!
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 07.05.2016
Cudowny!!!!❤️❤️❤️❤️
Natalia
Dodano opinię: 10.06.2016
Witam, poradzcie mi bo zbliża się roczek córki, a biszkopt mi opadł po wyjęciu z piekarnika. Co mogłam źle zrobić?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.06.2016
Hmm, powodów może być cała masa, a wcześniej robiłaś już biszkopt? To może być wina mąki, piekarnika, okresu :))) nie wiem, naprawdę trudno mi wyczarować z głowy rozsądny powód.
Natalia
Dodano opinię: 16.06.2016
O jeny, to aż tyle powodòw jest? Pierwszy raz robilam biszkopt. Piekarnik wydaje się być ok bo inne wypieki mi wychodzą książkowo, zgodnie z instrukcją. Okres nie bo od porodu jeszcze nie miałam, hmm to może mąka. Z jakiej Wy korzystacie? Kupię taką samą. Bardzo dziękuję za odpowiedź 🙂 codziennie od 6 miesięcy robię jakieś pyszności z Waszej strony, a od 2 dni nawet mòj mąż z Wami pichci 🙂
Natalia
Dodano opinię: 19.06.2016
No wiec za 3 razem biszkopt wyszedł idealny, co ciekawe za każdym razem robilam tak samo. Przepis super 🙂
Magda
Dodano opinię: 21.06.2016
Czy jeśli zrobię tort wieczorem i podam go gościom następnego dnia ok 17 będzie ok?
I czy z tym rzucaniem biszkoptem to serio?:)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.06.2016
Z tym tortem jest tak, że polecamy biszkopt przygotować dzień wcześniej, a mase tego dnia. Wówczas jest pewność.
viola
Dodano opinię: 01.08.2016
Witam, czym można zastąpić śmietanę krmówkę? Moja mała ma nietolerancję… Z resztą ja tak samo.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 01.08.2016
ubitym mlekiem kokosowym.
beata
Dodano opinię: 02.08.2016
Witam, nie mam tej herbaty. Czym mogę zastąpić?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 03.08.2016
Zwykłą
Aneta
Dodano opinię: 06.08.2016
Witam,
Bliźniaki kończą za tydzien dwa lata 🙂
Matka robi tort i za razem pierwsze kinder party – plany są że będzie w ogrodzie – więc trzymajcie kciuki za pogodę.
Będzie ten tort!!!
Pytanie: chce zrobić z borówkami, nie wiem po prostu czy dostanę maliny – bo moje krzaczki już puste 🙁 czy będzie pasowała porzeczkowa konfitura?? Czy lepiej coś innego?jesli tak, co polcecacie?
Pozdrawiam i trzymajcie za mnie kciuki!!!
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 11.08.2016
Myślę, że lepiej postarać się o te maliny nawet kupne, borówki są twardsze i mają zupełnie inny smak. Konfitura porzeczkowa mniammmm:) Powodzenia!
MamUSa
Dodano opinię: 14.08.2016
U mnie również wyszedł piękny tort 🙂 Dziękuję za przepis!
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 15.08.2016
Bardzo piekny!!! Gratulujemy!
MamaDyzia
Dodano opinię: 25.08.2016
Witam, odwiedzam Waszą stronkę już jakiś czas, ale dopiero dziś posatnowiłam się uaktywnić 😉 Wypróbowałam już wiele przepisów ze stronki i wciąż odkrywam nowe:) Są fantastyczne, dzięki Wam obiadki nie są monotonne;) Ale do rzeczy…
Dziś robiłam biszkopty do tortu i nie wiem dlaczego, ale wogóle mi nie wyrosły. Robiłam dwa, bo tortownicę mam większą i pierwszy wyszedł bardzo niski. Do drugiego dodałam proszek do pieczenia i wyszedł taki sam:( Starałam się robić zgodnie z Waszymi wskazówkami… Mam nadzieję że jutro nie okaże się ze obydwa mają zakalec….
I mam jeszcze jedno pytanie, ale się rozpisałam;), piekę ciasta nie od dziś alr nie słyszałam o tym aby biszkopt po upieczeniu położyć na wilgotną ściereczkę! W jakim celu to się robi?
Dziękuję z góry za odpowiedź i raz jeszcze gratuluję fajnej stronki, polecam ją gdzie się da;)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 03.09.2016
Nie mam pojcia co mogło pójść nie tak, czasem po prostu trzeba wielu prób by nabrać wprawy do pieczenia idealnego biszkoptu:) Co do ściereczki- to metoda mojej mamy, którą wyniosłam z domu i tak po prostu robię hihi:)
Virves
Dodano opinię: 31.08.2016
Witam, czy możecie polecić jakąś kupną konfiturę?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 03.09.2016
Wejdz do jakiegos dużego marketu, na pewno znajdziesz coś o przyzwoitym składzie:)
Kasia
Dodano opinię: 20.09.2016
czy można nie dodać kakao i zrobić jasny biszkopt?
czy można pominąć żelatynę?
czy konieczne jest skrapianie herbatą?
czy można pominąć orzechy na bokach?
jakie owoce możan użyć gdy tort będę piekła na początku liostopada? mrożone maliny będą ok?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 04.10.2016
Tak, zamiast kakao daj tyle samo mąki.
Tak można pominąć żelatynę.
Tak, bo biszkopt nie będzie suchy/ możesz sokiem/ woda skropić:)
Jasne, orzechy to dekoracja.
NIe, mrożone maliny mogą puścić za wiele soku. Może jakieś mango albo gruszka?
Marysia
Dodano opinię: 17.01.2017
Robiłam z mrożonych mailn i wyszedł pyszny. Dzień wcześniej wyciagłam maliny z zamrażarki i położyłam na papierowym ręczniku. Rano były rozmarznięte i "suche" (bez nadmiaru soku). W smaku kwaskowate, dla mnie super, bo przełamują smak. Tylko niestety nie nadają się do dekoracji;)
Kasia
Dodano opinię: 28.09.2016
proszek do pieczenia nie jest konieczny?
czy śmietana kremówka ubita powinna byc tak sztywna jak ubite białaka tj nie powinna wypadac gdy miskę obrócimy do góry dnem?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 04.10.2016
Nie jest konieczny ale masz z nim większe prwdopodobieństwo że biszkopt się uda:) NIe, kremówka nigdy nie będzie aż tak lekka i sztywna jak same białka.
Kasia
Dodano opinię: 10.10.2016
Czy owoce mozna ewentualnie pominąć czy wtedy tort straci na smaku?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 10.10.2016
Za słodki będzie.
Ewa
Dodano opinię: 17.10.2016
Nie mam konfitury porzeczkowej czy mogę użyć dżemu malinowego?czy będzie za słodko?chcę użyć gruszek lub mango i nie wiem jakiej konfitury użyć.P.S.miałam zrobić tort z Waszej książki ale nie mam głowy by kombinować z powiększaniem proporcji (18 cm średnica tortu to za mało na co najmniej dziesieć osób)i ten przepis brzmi idealnie chociaż już się spinam tym biszkoptem.Pozdrawiam
Paulina
Dodano opinię: 05.11.2016
u nas się właśnie chłodzi w lodówce 🙂 choć nie wygląda tak ładnie:)
dam znać czy smakował 🙂 choć ja już to wiem :):):):) Pozdrawiamy
KasiaM
Dodano opinię: 09.11.2016
Czy możecie polecić jakiś przepis na mały torcik na roczek?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 12.11.2016
https://alaantki.mda.pl/tort-owocowy-z-bita-smietana-kokosowa/
MagdaK
Dodano opinię: 04.01.2017
a czym mogę zastąpić jajka w biszkopcie? Jak upiec biszkopt bez ajek? Rok temu zrobiłam ten tort i wyszedł przepyszny ale teraz stwierdzono u córki alergię na jaja i nie wiem jak upiec tort.. 🙁 Bardzo proszę o pomoc 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 10.01.2017
Zamiast białek ubij wodę po ciecierzycy z puszki.
Ula
Dodano opinię: 10.01.2017
Nasz wyszedł taki 🙂 wersja z mango i granatem.
Ula
Dodano opinię: 10.01.2017
Nasz wyszedł taki wersja z mango i granatem.
MagdaK
Dodano opinię: 11.01.2017
a czy ta woda po ciecierzycy z puszki nie zmieni smaku tortu? i czy on na takim biszkopcie się utrzyma? i gdzie się kupuje taka ciecierzycę? Okropnie się stresuje bo nie mam kiedy zrobić próbnego tortu i będę go robiła "na żywioł"… 🙁
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.01.2017
Szukaj w supermarketach. Nie powinno zmienić smaku. Nie musisz robić calego tortu, zrob sam biszkopt na probę.
Marysia
Dodano opinię: 17.01.2017
Nasz, dla mojego trzyletniego strażaka, wyszedł taki:
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 17.01.2017
Ale pięęęękny!!!
Marysia
Dodano opinię: 17.01.2017
Pyszny, nie za słodki, kwaskowaty od malin. REWELACJA. Bardzo dziękuje za przepis. Zmieniłam tylko tyle, że zamiast żelatyny dałam galaretkę malinową 😉 Pozdrawiam
Ania
Dodano opinię: 19.01.2017
Dziewczyny, zainspirowałyście mnie i nasze bliźniaki będą miały w sobotę tort z Waszego przepisu na pierwsze Urodzinki! To będzie mój pierwszy w życiu tort, ale w końcu kiedys trzeba zacząć!:) Korzystam z bardzo wielu Waszych przepisów i zawsze udają się w stu procentach, bardzo dziekuję za pomysły!:) W sobotę dam znać, jak wyszło:) Trzymajcie kciuki!
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 20.01.2017
Trzymamy! Powodzenia!
Kasia
Dodano opinię: 21.01.2017
Czy rzucam ciepłym czy zimnym biszkoptem?
Kasia
Dodano opinię: 21.01.2017
Witam
Rzucamy goracym czy zimnym biszkoptem.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 23.01.2017
Goracym:)
Anulka
Dodano opinię: 03.02.2017
Dziewczyny, biszkopt rewelacja, lekki, nie suchy, cuuudny! Ale! Chciałabym zrobic jasny – czy jesli chcę uzyskać jasny biszkopt to mam po prostu zamiast kakao dodac tyle samo mąki tortowej czy może zastapić kakao czyms innym?:) Dzięki:)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 08.02.2017
Dokładnie tak jak napisałaś:)
Ola.
Dodano opinię: 07.02.2017
Tort jest PYSZNY! Dziękuję za ten pszepis:) zrobiłam go na 3 urodziny córki i to był mój pierszy tort. Smakowało wszystkim gościom, w szczególności solenizantce, a mąż stwierdził, że to najlepszy tort, jaki jadł:) Użyłam konfitury z owoców leśnych, mrożonych malin (tak, jak ktoś napisał – rozmroziłam je na ręczniku papierowym) i orzechów włoskich. Trochę nie wyszło mi krojenie biszkoptu, środkowa część była tak cienka, że się rozpadła, ale jakoś ją posklejałam, a potem nakładałam ją na tort w częściach;)
Ania
Dodano opinię: 05.03.2017
Robilysmy torcik i na urodziny corki, i na urodziny taty i na urodziny babci i pyyycha:) Zblizaja sie kolejne urodziny i tak mysle, czy biszkopt wyjdzie z maka orkiszowa? Od jakiegos czasu uzywamy wlasnie tylko orkiszowej. Jak myslicie?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.03.2017
trudno stwierdzić jak zachowa się sam orkisz, może wymieszaj pół na pół:)
magdalena
Dodano opinię: 06.04.2017
Witam!
Trafiłam na Wasz blog z miesiąc temu, wcześniej nawet nie miałam pojęcia o metodzie blw. Córce podawałam słoiczki bo tak zaleciła pediatra gdyż stwierdziła, że mniej w nich azotanów. Wasze przepisy zachęciły mnie do samodzielnego przygotowywania posiłków córce, właśnie dlatego, że są proste bez popadania w skrajności, gdzie można znaleść wszystkie składniki jakich od lat ludzie używali i byli zdrowi i nie było alergii. Swoją drogą się zastanawiam jak to jest, że często dzieci matek prowadzących blogi o "zdrowym" odżywianiu (bez soli, bez cukru, bez mąki, bez jajek, bez mleka itp.) mają jakieś alergie. Moje dzieci jedzą wszystko i są zdrowe. Uwielbiam Wasze przepisy właśnie za zdrowe podejście do tematu odżywiania, bo przecież wszystko jest człowiekowi potrzebne, nawet cukier bo to dawka czyni truciznę. Pozdrawiam Was serdecznie. 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 11.04.2017
Pozdrawiamy i dziękujemy:)))
Asia
Dodano opinię: 17.04.2017
Po raz pierwszy odwazylam zrobić tort. Przeczytałam wasz przepis trochę zmodyfikowałam i wyszedł. Choć osobiście nie lubię tortów ten wyszedł lekko kwaskowy ale nie modły. Tort był na święta z okazji pierwszych urodzin synka ☺
Asia
Dodano opinię: 18.04.2017
Po raz pierwszy odwazylam zrobić tort. Przeczytałam wasz przepis trochę zmodyfikowałam i wyszedł. Choć osobiście nie lubię tortów ten wyszedł lekko kwaskowy ale nie modły. Tort był na święta z okazji pierwszych urodzin synka ☺
Asia
Dodano opinię: 19.05.2017
Tym razem tort zrobiony Z truskawkami podoba się?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 19.05.2017
Cudo!!!! Mniam!
Sandra
Dodano opinię: 21.05.2017
Dziękujemy za przepis! Tort wyszedł pyszny 🙂
Zamiast konfitury dodałam słoiczek suszonych śliwek z bobovity.
Pozdrawiamy!
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 21.05.2017
Ślicznie!
Kasia
Dodano opinię: 01.09.2017
Jakiej wielkości mają być jajka, M czy L? Oby biszkopt wyszedł, zawsze mnie to stresuje, hehe;)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 01.09.2017
L
Dani
Dodano opinię: 03.03.2018
A czy cukier kokosowy do biszkoptu sie nada? Pozdrawiam 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 04.03.2018
Tak.
Linda
Dodano opinię: 22.03.2018
Też wykorzystałam ten przepis do zrobienia tortu na drugie urodziny mojego synka- wyszedł cudny, za pierwszym razem wyszedł mi biszkopt tylko musiałam go dużo dłużej piec- nie wiem dlaczego ale był pyszny- wilgotny i smaczny. Wszystkim smakował tylko nie jubilatowi 😛
Aldona
Dodano opinię: 31.05.2018
Witam 🙂
Tort z tego przepisu robiłam na pierwsze i drugie urodziny synka. Były wyśmienite! Zbliżają się trzecie urodziny… Planuję przygotować większy tort, na dużą, prostokątną blachę. Poratujecie przepisem/proporcjami na biszkopt i krem. Pozdrawiam.
Aldona
Dodano opinię: 01.06.2018
Witam. Przygotowywałam tort z tego przepisu na pierwsze i drugie urodziny synka. Były wyśmienite! Zbliżają się trzecie urodziny… potrzebny mi większy tort. Czy mogę prosić o przepis/proporcję na biszkopt i krem na dużą, prostokątną blachę? Pozdrawiam. 🙂
alaantkoweblw
Dodano opinię: 03.06.2018
Cześć , niestety nie mam takich proporcji, może po prostu wszystko x 2?
Ela
Dodano opinię: 26.07.2018
Dzień dobry 🙂 Chcę zrobić jutro ten tort na 1-sze urodziny córki. Mam jednak pytanie dotyczące samego kremu. Czy można do niego dodać maliny, tak, by powstała masa zamiast białej różowa? To tylko kwestia wyglądu co prawda, ale maliny chyba tutaj nie zepsują konsystencji kremu. Jak Pani uważa?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 30.07.2018
Tak można:)
Julita
Dodano opinię: 31.07.2018
Dziękuję za przepis i inspirację.
Nam taki wyszedł ?
Julita
Dodano opinię: 31.07.2018
Dziękuję za przepis i inspirację.
Nam taki wyszedł ? smakowal wszystkim.
P.s. pierwszy raz piekłam tort, a ciasta robię raz na 10 lat tak w ogóle.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 31.07.2018
Piękny❤️❤️❤️❤️
Magdalena
Dodano opinię: 05.12.2018
Witam chciałabym zastąpić żelatyne agarem, ale nie wiem jak i w jakich proporcjach? chcę zrobić tort z tego przepisu na chrzest w święta bo jeszcze mam drugie 2,5 letnie co chętnie zje bo 3miesieczne to wiadomo mleko mamy, a agar używam w zasadzie do robienia zelkow
alaantkoweblw
Dodano opinię: 10.12.2018
https://www.mojewypieki.com/post/ujarzmiamy-zelatyne tu wszystko jasne:)
Magdalena
Dodano opinię: 12.12.2018
Dziękuję bardzo 🙂 zastanawiam się też czy bez agaru i żelatyny też się utrzyma czy mascarpone nie robi już roboty? postaram się podzielić zdjęciem jak zrobię ale to jeszcze trochę do świąt 🙂 wspomnę przy okazji że przepisy macie super i czekam z niecierpliwością na trzecią książke:)
alaantkoweblw
Dodano opinię: 07.01.2019
Mascarpone z pewnością utrzyma śmietanę:)
Maria
Dodano opinię: 01.01.2019
Córeczka za kilka dni kończy roczek, zastanawiam się właśnie nad tortem.. Czy myślicie że połączenie tego ciemnego biszkoptu z kremem i frużeliną z przepisu na zielony tort to dobry pomysł?
Z góry dziękuję za odpowiedź 🙂
alaantkoweblw
Dodano opinię: 21.01.2019
jasne:)
Maria
Dodano opinię: 02.01.2019
Cukier trzcinowy może być do biszkoptu?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 03.01.2019
Tak
Monika
Dodano opinię: 17.02.2019
najlepsza śmietana do ubijania to Łowicka 36 % lub Łaciata 36 % 🙂 pozdrawiam
Ola
Dodano opinię: 11.03.2019
Bardzo łatwy przepis.
Tort bardzo smaczny, lekki i nie za słodki. Idealny!
Moja rada: dodać mnustwo malin, będzie jeszcze lepszy. Układać jedna obok drugiej.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 11.03.2019
mniam :)))) Piękny!
AgaGdaS
Dodano opinię: 16.04.2019
A czy mogę dodać zwykłej mąki pszennej czy musi być tortowa?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 28.04.2019
Możesz
Beata
Dodano opinię: 23.08.2019
pyszny tort 🙂 wszystkim smakowal , moi 2 letni bliźniacy zjedli po calym kawalku tortu 🙂
nie uzylam zelatyny do kremu , a krem wyszedl dobrze, nie “rozplywal sie “ mimo upałów. Moze dlatego, że uzylam smietany 38 %. W kraju w ktorym mieszkam nie ma smietany 30 % i 36 % .
Pozdrawiam 🙂
Eli
Dodano opinię: 21.09.2019
Super, u mnie zostało sporo kremu. Następnym razem zrobię deko mniej. Robilam z ponad polowy szklanki ksylitolu, zamiast szklany cukru. Radzę bogato obłozyc owocami i ja dawalam po 4 łyzki pozeczki na blat 😉 ale jak kto woli. Ja lubie malo slodko, kwaskowato
alaantkoweblw
Dodano opinię: 11.10.2019
piękny!!!!!!!
Ada
Dodano opinię: 31.03.2020
Kochane, a mrożone jagody się nadadzą?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 03.04.2020
tak. ale żeby nie były wodniste. Najlepsze jednak są świeże
Anita
Dodano opinię: 20.04.2020
Tort przepyszny, udało nam się zrobić z mrożonych wiśni ale trzeba było je wcześniej rozmrozić i odsączyć z nadmiaru soku. Dziękujemy za przepis☺
Ewa
Dodano opinię: 30.06.2020
Wypróbowałam na dzień dziecka, wyszedł super! A to mój pierwszy własnoręcznie robiony tort:) pominęłam żelatynę i krem był idealny. Tak jak czytałam w komentarzach wyżej – warto dać duuuzo owoców, jeden obok drugiego (ja miałam maliny, truskawki i borówki), bo ilość kremu jest duża, wręcz za duża, wiec nie użyłam całego 🙂 Chciałam dodać komentarz, ponieważ po pierwszym sukcesie chciałam spróbować innych tortów i przetestowałam przepisy z innych stron blw na tort dla dziecka ale ten jest zdecydowanie najlepszy! Wszystko wyszło idealnie i smak tez był wyśmienity, można śmiało go robic przed ważna uroczystością, a co do przepisów z innych blogów bym aż tak nie ryzykowała 😉
alaantkoweblw
Dodano opinię: 03.07.2020
Dziękujemy 🙂
Ewelina
Dodano opinię: 04.07.2020
Przepi idealny
alaantkoweblw
Dodano opinię: 15.07.2020
Boski tort
Karolina
Dodano opinię: 08.07.2020
Planuję zrobić pierwszy tort w życiu i chciałabym upiec biszkopt z tego przepisu natomiast krem tego -> https://alaantki.mda.pl/tort-owocowy-z-bita-smietana-kokosowa/
Czy aby starczyło kremu na przełożenie 3 blatów i posmarowanie po wierzchu i bokach powinnam zwiększyć ilość mleka kokosowego?
Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź.
p.s. Jesteście świetne! 🙂
alaantkoweblw
Dodano opinię: 15.07.2020
Zrób z 1,5 porcji- powinno wystarczyć
Aja
Dodano opinię: 15.11.2020
Tort moja premiera – pierwszy w życiu i to w dodatku całkiem całkiem udany! Syn, partner i jeszcze NIEtesciowa zadowolona – pełen sukces ?❤️ Przepis odwzorowalam w takich samych proporcjach – zostało mi odrobinkę kremu. Do tego troszkę „mchu” z poprzedniego Waszego przepisu i efekt przerósł nawet mnie! Dziekuje za przywrócenie wiary w moje zdolności kulinarno-cukiernicze ? pozdrawiam!
alaantkoweblw
Dodano opinię: 16.11.2020
Cudownie wygląda
Kasia
Dodano opinię: 03.12.2020
Czy ktoś robił tort z mrożonych malin? Jak się sprawdził?
Chciałabym zrobić na ten weekend i zastanawiam się czym zastąpić maliny lub ew dac mrożone
alaantkoweblw
Dodano opinię: 07.12.2020
Możesz zrobić puree z tych malin i posmarować nimi blaty zamiast dżemem lub dodać żelatynę i wymieszać z ubitą masa śmietanową.
Basia
Dodano opinię: 13.07.2021
Torcik przepyszny! A tak wyglądał w naszej odsłonie
alaantkoweblw
Dodano opinię: 14.07.2021
Piękny. Wszystkiego najlepszego dla Zosi. Jak widać nie tylko Psi Patrol „radę da” ;P
Avi
Dodano opinię: 30.07.2021
Czy zamiast konfitury może być frużelina wiśniowa?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.12.2021
Tak